Isisin loppu Mosulissa häämöttää

Irakin joukot ovat nyt jo Isisin syntysijoilla Mosulin ytimessä. Samalla siviilien ahdinko syvenee. Haavoittuneilla kestää päiväkausia päästä hoitoon, kertoo suomalainen sairaanhoitaja Pohjois-Irakista.

Hyökkääjät näkevät jo Isisin syntysijoille. Pohjois-Irakissa Mosulin kaupungin ytimessä seisoo vanha moskeija, jonka kallistuneen minareetin päällä liehuu jihadistiliike Isisin musta lippu – vielä.

Loppu kuitenkin häämöttää. Isisiä vastaan hyökkäävät Irakin joukot ovat enää alle kilometrin päässä moskeijasta. Al-Nurin moskeija on se paikka, jossa Isisin irakilainen johtaja Abu Bakr al-Baghdadi kesäkuussa 2014 julisti ”islamilaisen valtion” perustetuksi Irakin ja Syyrian pohjoisosiin.

Nyt jihadistisen ääriliikkeen viimeiset taistelijat Mosulissa on saarrettu vanhaankaupunkiin, tiheästi asutulle kapeiden kujien alueelle. Taistelusta raportoivat journalistit ovat päässeet niin lähelle, että symbolisesti tärkeästä moskeijasta on saatu ensimmäiset kuvat lähes kolmeen vuoteen.


Mosulin ulkopuolella Isisin taistelijat on ajettu Irakin kaupungeista aavikkoisille syrjäseuduille. Syyriassa Isis hallitsee vielä useita asutuskeskuksia, mutta saartorengas kiristyy myös liikkeen hallintokeskuksen Raqqan ympärillä.

Mosulin valtaus on ollut maailman suurin sotilasoperaatio viime vuosien aikana. Noin 100 000 Irakin asevoimien, poliisin ja liittolaisjoukkojen taistelijaa on käynyt Isisin kimppuun noin viiden kuukauden ajan.

Sotimisen keskellä Mosulissa arvioidaan olevaan yhä ainakin 600 000 ihmistä. Saarroksissa olevilla ihmisillä alkaa olla pulaa ruokatarpeista, kertovat pakoon päässeet avustusjärjestöille. Pakenevien siviilien virta on kiihtynyt viime päivinä, mutta kaupungista poispääseminen on edelleen vaikeaa.

Sotavammoja saaneilla ihmisillä saattaa kestää päiviä tai pahimmillaan viikkoja ennen kuin he pääsevät hoitoon, kertoo sairaanhoitaja Jarmo Villanen Pohjois-Irakista.

”Mosulista tulee ihmisiä, joiden vammat ovat pahasti tulehtuneita. He ovat kuivuneita ja aneemisia”, Villanen kertoo puhelimitse.

Villanen työskentelee Suomen Punaisen Ristin lähettämänä avustustyöntekijänä sairaalassa Erbilin kaupungissa runsaan tunnin ajomatkan päässä Mosulista.


Suomen Punaisella Ristillä (SPR) on paikalla nyt neljä sairaanhoitajaa ja yksi kirurgi auttamassa paikallisia haavoittuneiden hoidossa. Villasen mukaan Erbilin noin 300-paikkainen sairaala on aivan täynnä ja lisää potilaita hoidetaan ulkopuolella teltoissa. Potilaiden joukossa on myös lapsia, vauvojakin.

”Hoitajia tarvittaisiin lisää. Sairaalassa on hyvin vilkasta, hyvä kun ehtii syödä. Viime yönä tein töitä 18 tuntia”, hän sanoo.

SPR on lähettämässä lisää hoitohenkilökuntaa Irakiin. Erbilin sairaala on yksi monista paikoista, joissa Mosulin taisteluiden tuhansia uhreja hoidetaan.

Villanen lähti avustustyöhön Irakiin kesken eläkepäiviensä.

”Haluan yhä antaa oman osuuteni. Minusta on nyt enemmän hyötyä maailmalla auttamassa kuin eläkkeellä Suomessa.”


Irakin joukot aloittivat hyökkäyksen Mosuliin lokakuussa kymmenien kilometrien päästä. Ensin joukot vapauttivat ympäröiviä pikkukaupunkeja Isisin hirmuhallinnosta. Sen jälkeen joukot valtasivat Itä-Mosulin. Kuukausi sitten alkoi taistelu Tigrisjoen länsipuoleisesta osasta kaupunkia.

Kaupunkilaisten vaarana ovat muun muassa kaduilla taistelevat asemiehet, Isisin kätkemät pommit, panssarivaunuista ammutut kranaatit ja ilmaiskut helikoptereista tai muista taistelukoneista. Ilmaiskuja tekevät Irakin asevoimat ja sitä tukeva Yhdysvaltain johtama kansainvälinen liittouma. Myös niiden iskuissa on kuollut siviileitä.

 

”Olen onnellinen, että pääsemme vapaaksi tästä katastrofista nimeltä Isis.”

Ennen Irakin sisällissotaa Mosul oli noin puolentoista miljoonaan asukkaan teollisuuskeskus. Viime päivinä Irakin joukot ovat saaneet haltuunsa keskeisiä paikkoja kaupungista, kuten rautatieaseman, museon ja useita hallintorakennuksia.

Samalla uusia jälkiä Isisin harjoittamista julmuuksista on tullut julki. Badushin vankilan alueelta löytyi suuri joukkohauta, jossa arvioidaan olevan jopa 600 teloitetun ihmisen ruumiit. Helmikuussa ilmi tuli uusia tietoja suuresta maanvajoamasta, jonne Isis piilotti tappamiaan ihmisiä. Kuukausien ajan täytetyssä aavikkomontussa on ehkä jopa 4 000 ihmisen ruumiit, arvioi ihmisoikeusjärjestö HRW.

HRW arvosteli viime viikolla myös Irakin viranomaisia pidätettyjen huonosta kohtelusta. Isisin jäseniksi epäiltyjä, myös lapsia, pidetään järjestön mukaan epäinhimillisissä oloissa.

Aiemmin on raportoitu myös väkivallasta Isisin taistelijoiden perheenjäseniä tai tukijoita kohtaan. Mosulissa osa väestöstä tuki Isisiä, joka on sunnimuslimien ääriliike. Kaupungin valtaukseen osallistuu nyt myös puolisotilaallisia shiialaisia asejoukkoja. Laajamittaiselta kostolta on kuitenkin toistaiseksi vältytty.

Kotoaan paenneiden ihmisten hätäleirejä on Mosulin ympäristössä nyt jo kymmeniä, kertoo siirtolaisjärjestö IOM. Suurimmissa leireissä on tuhansia ihmisiä telttamajoituksessa.

Arviolta 225 000 ihmistä on pakosalla Mosulin taisteluiden vuoksi. Rauhoitettuun Itä-Mosuliin on jo palannut ihmisiä, mutta länsiosasta on kuukauden aikana lähtenyt noin 150 000 ihmistä, kertoo IOM.


Yksi uusista suurista leireistä sijaitsee hieman Mosulin eteläpuolella kylpyläkaupunki Hammam al-Alilissa.

”Nyt on satanut, joten leirissä on mutaista. Sähköä ei ole, mutta ihmisillä on ruokaa ja juomaa”, kertoo irakilainen opettaja Riad al-Joboury puhelimitse.

HS tapasi al-Jobouryn marraskuussa Hammam al-Alilissa. Silloin pikkukaupunki oli juuri vapautunut Isisin yli kahden vuoden miehityksestä. Al-Joboury kertoi näkemistään teloituksista ja kuinka hän piilotti kännykkänsä ja tietokoneensa talonsa rakenteisiin Isisin miehiltä.

Isis kumosi ”kalifaatissaan” Irakin valtionhallinnon, mutta nyt valtio toimii taas Hammam al-Alilissa. Poliisit ovat taas töissään, koulut ovat auki ja palkanmaksu Irakin valtiolta on alkanut uudelleen, al-Joboury kertoo.

Hän käyttää opettajan työnsä sijaan aikansa nyt avustustyössä evakkoleirillä, jonne tulee päivittäin uusia ihmisiä.

”Ihmiset kärsivät. Yritän auttaa heitä selviämään”, hän sanoo.

Al-Jobouryn mukaan alueen ihmiset odottavat jo, että lähiviikkoina voidaan juhlia Isisin lopullista kukistumista Mosulissa. Se tuskin lopettaa Isisin toimintaa terroristiliikkeenä mutta päättää jihadistien julman hallinnon, jonka alla miljoonia irakilaisia joutui elämään.

”Olen onnellinen omasta ja irakilaisten puolesta, että pääsemme vapaaksi tästä katastrofista nimeltä Isis”, al-Joboury sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  5. 5

   Hirviöitä etsineet sukeltajat löysivät turkkilaisjärvestä 3 000 vuotta vanhan linnan rauniot

  6. 6

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  7. 7

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  8. 8

   ”Kuolematon” Berlusconi, 81, on palannut – kärsi tuomionsa, ryhtyi kasvissyöjäksi ja tahtoo taas Italian johtajaksi

  9. 9

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  10. 10

   Harvinainen toimi hiihtokeskusten työehtoriidassa: Työnantajat estävät Pamin työntekijöitä saapumasta töihin ja lopettavat heidän palkanmaksunsa – lomakohteiden toimintaan voi tulla häiriöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  6. 6

   Pohjois-Korean raja­vartijat jahtasivat Etelä-Koreaan loikannutta sotilasta vain metrien päässä – video näyttää täpärän paon luoti­sateessa rajan yli

  7. 7

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  8. 8

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  9. 9

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  10. 10

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”
  3. Ursa on saanut selville, minne Inarin meteoriitti syöksyi – retkikunta etsii avaruudenkappaleita Suomen syrjäisimmästä kolkasta: ”Jos putoamiselle olisi etsinyt vaikeaa paikkaa, niin kyllä se tämä on”
  4. Donald Trump penää nyt NFL:n pomoilta kovia otteita ja järkeä polvistuvia pelaajia kohtaan: ”Tämä ilmiö tappaa liiganne”
  5. Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa
  6. Tunti sitten
  7. Harvinainen toimi hiihtokeskusten työehtoriidassa: Työnantajat estävät Pamin työntekijöitä saapumasta töihin ja lopettavat heidän palkanmaksunsa – lomakohteiden toimintaan voi tulla häiriöitä
  8. Mugaben korvaaja vihitään virkaansa perjantaina – Zimbabween palanneen Mnangagwan on määrä johtaa maa syksyn 2018 vaaleihin
  9. Venäläisille olympiaurheilijoille Sotšin jäljiltä lisää kilpailukieltoja – taas lähti yksi kultamitali
  10. Onko kevytyrittäjä palkansaaja vai yrittäjä? Entä saako hän ansio­sidonnaista? HS selvitti, mitä uudesta yrittäjyyden muodosta kannattaa tietää
  11. Katso keskiviikon HS-uutiset ja sää
  12. ”Kuolematon” Berlusconi, 81, on palannut – kärsi tuomionsa, ryhtyi kasvissyöjäksi ja tahtoo taas Italian johtajaksi
  13. Näytä lisää