Ulkomaat

Gibraltar on brexitin vastentahtoisin uhri – nyt Espanja haistaa mahdollisuuden palauttaa itselleen brittien ainoa omistus Manner-Euroopassa

Helsinginniemen kokoisella Gibraltarilla on runsaat 30 000 asukasta, mutta sen väkimäärä paisuu joka päivä noin kolmanneksella, kun espanjalaiset työntekijät saapuvat vuoroihinsa.

Gibraltar

Oikein hyvän fish and chips -annoksen salaisuus piilee friteeraustaikinan reseptissä, käsin viipaloiduissa perunoissa ja laadukkaassa kalassa.

”Turskamme tulee Islannista, ja se pakastetaan heti merellä. Se on tuoreempaa kuin tuore kala”, Roy’s-ravintolan päällikkö Liz Walker väittää ­keittiössään Gibraltarin vanhankaupungin portin kupeessa.


Ruokalajilla on merkitystä, sillä se on peri­brittiläinen kuin koko Gibraltar – ovathan britit hallinneet tätä valtavaa kiven­murikkaa Välimeren suuaukolla vuodesta 1713 eli kauemmin kuin esimerkiksi Yhdysvallat on ollut olemassa.

Gibraltarin kaduilla näkee punaisia puhelin­koppeja, pubin­nimiä kuten Lord Nelson ja ­Angry Friar sekä, tosiaan, paljon fish and chips -ravintoloita.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tarjoilijat ja kokit ovat kylläkin pääosin espanjalaisia. Kaduilla ohikulkijoiden tyypillinen puhekieli hyppelee englannista espanjaan ja takaisin, usein kesken lauseen.

Helsinginniemen kokoisella Gibraltarilla on runsaat 30 000 asukasta, mutta sen väkimäärä paisuu joka päivä noin kolmanneksella, kun espanjalaiset työntekijät saapuvat vuoroihinsa.

Passit tarkastetaan kahdesti mennen tullen, ja viime vuosina jonotus on kestänyt pahimmillaan tunteja, kun Espanjan rajavartijat ovat olleet sillä päällä. Paikalliset sanovat, että jonotus­aikaa voivat pidentää jopa Gibraltarin jalkapallomaajoukkueen tekemät maalit.

Rajanylittäjät joutuvat myös alituiseen odottamaan, etteivät jää lentokoneen alle. Ainoa tie rajalta kaupunkiin, Winston Churchill Avenue, kulkee kiito­radan poikki.Britannian merentakaiseksi alueeksi määritelty Gibraltar ei kuulu sisäisistä rajatarkastuksista luopuneeseen Schengen-alueeseen, ei EU:n tulliliittoon eikä edes Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, joka kuitenkin hoitaa sen ulkopolitiikan ja puolus­tuksen. Silti Gib­raltar kuuluu EU:hun – mutta ei enää kauan.

Kun britit päättivät viime kesäkuussa jättää EU:n, Gibraltarilla 96 prosenttia äänestäjistä vastusti eroa, mutta hekin joutuvat nöyrtymään enemmistön tahtoon. Nyt Gibraltar uhkaa jäädä yksin ja eristyksiin emämaansa ainoana omistuksena Manner-Euroopassa.

Suurin syy Gibraltarin vahvaan EU-mielisyyteen on sen talouden riippuvuus eurooppalaisista markkinoista ja ennen kaikkea espanjalaisten vapaasta työskentelystä Gibraltarilla. Sen talous on hyötynyt erityisalueen matalasta verotuksesta ja on kukoistanut jopa Euroopan-laajuisen talouskriisin keskellä. Suurimpia toimijoita ovat internetin vedonlyönti- ja vakuutusyhtiöt.

EU-eroa vastaan äänestivät myös eläkeläisrouvat Florence Zammit ja Gilly Barrett, joiden rupattelun vahva brittiaksentti kaikuu kauas keskeisen Case­mates-aukion laidalta.

Entisellä opettajalla Zammitilla on hetki aikaa valaista gibraltarilaisten kansainvälistä taustaa ennen kampaamoaikaansa. Hänellä esimerkiksi on englantilainen äiti, espanjalainen isä, gibraltarilainen aviomies ja maltalainen sukunimi.

Mutta liika on liikaa. Naiset myöntävät, että olisivat saattaneet äänestää toisin, jos asuisivat Britteinsaarilla.

”Kävin juuri vanhoilla kotikulmillani Lontoon Sudburyssä, ja tutun liikenneympyrän laitamilla ei ollut enää yhtään valkoisten pitämää liikettä, ei edes vihanneskojua. Uutta oli suuri moskeija. Se oli sokki”, kampaajana työskennellyt Barrett sanoo.


Viikkoa ennen brexit-äänestystä Britannian silloisen pääministerin David Cameronin oli määrä esiintyä Gibraltarilla EU-jäsenyyttä puolustavan leirin suuressa kampanjatilaisuudessa, joka olisi televisioitu ympäri Britanniaa. Tapahtuma kuitenkin peruttiin parlamenttiedustaja Jo Coxin murhan takia.

Peruuntuminen saattoi vaikuttaa ratkaisevasti äänestystulokseen, uskoo Gibraltarin pääministeri Fabian Picardo.

”Olisimme osoittaneet David Cameronin kanssa, että on mahdollista kannattaa intohimoisesti niin Yhdistynyttä kuningaskuntaa ja sen lippua kuin myös EU-jäsenyyttä. Se olisi ilmentänyt syvää brittiläistä isänmaallisuutta ja syvää omistautumista eurooppalaiselle projektille”, Picardo sanoo virkahuoneessaan, jonka edustalla olevalle aukiolle turistit kokoontuvat monta kertaa päivässä seuraamaan raivokkaan karjunnan säestämää vahdinvaihtoa.

Picardo kertoo toivovansa, että Gibraltar voisi taloutensa turvaamiseksi säilyttää joitain EU-jäsenyyden ominaisuuksia myös eron jälkeen. Hän korostaa, että niistä Gibraltarilla on valtuudet neuvotella suoraan EU:n kanssa.


Picardolla on gibraltarilaiseen tyyliin kansainväliset juuret. Hänen sukunimensä on italialaista alkuperää, sillä isoisän edeltäjät pakenivat Napoleonin sotia Genovasta 1800-luvun alussa. Picardo kertoo ajattelevansa politiikkaa ja oikeustiedettä englanniksi, mutta hänen ensimmäinen kielensä oli espanja, jota espanjalainen isoäiti puhui äidin ollessa töissä.

Picardolla on hankala Espanja-suhde, sillä sukusiteiden vastapainona on suuri ja aggressiivinen naapuri.

Espanja on haistanut EU-erossa tilaisuuden oikaista vääryytenä pitämänsä asian eli Gibraltarin luovuttamisen Espanjan perimyssodassa 304 vuotta sitten.

Espanjan ulkoministeri José Manuel García-Margallo vannoi syksyllä ”pystyttävänsä lippunsa Gibraltarille”. Hänen mukaansa käsillä on ”ainutlaatuinen historiallinen mahdollisuus saada Gibraltar takaisin”. Hän esitti Gibraltarille laajaa itsehallintoa Britannian ja Espanjan yhteisomistuksessa, joka takaisi työvoiman vapaan liikkuvuuden.

Espanja piti Gibraltarin rajan suljettuna vuodet 1969–1985, jolloin yli ei päässyt lainkaan tavallista matkustajaliikennettä. Espanja avasi rajan vasta ollessaan liittymässä Euroopan yhteisöön.

Picardo sanoo, että García-Margallon suorasukaisuus oli oikeastaan palvelus Gibraltarille, koska se paljasti Espanjan todelliset aikeet, jotka on usein verhottu diplomaattisin sanankääntein.

Espanjan hallitus on sittemmin vaihtunut, eikä uusi ulkoministeri Alfonso Dastis ole puuttunut asiaan yhtä ronskisti.

”Espanjan puheiden sävy on muuttunut, mutta tavoite ei”, Picardo sanoo.

Rajan takana Espanjan Andalusiassa työttömyysaste on yli 30 prosenttia ja nuorisotyöttömyys yli 50 prosenttia. Picardo kehaisee, että Gibraltarilla on alle 200 työtöntä. Hän sanoo, että yhteistyön avulla tilanne voisi olla yhtä ruusuinen lähialueiden espanjalaiskaupungeissa.

”Espanja rankaisee koko seutua yrittäessään edistää keskiaikaista vaatimustaan Gibraltarin hallinnasta.”

Vain hieman vanhankaupungin porttien ulkopuolelta lähtee köysirata, joka vie kuudessa minuutissa Gibraltarinvuoren laelle yli 400 metrin korkeuteen. Sinne mennään paitsi maisemien myös Gibraltarin kuuluisien magottien eli berberiapinoiden takia.

Pitkäkyntisten apinoiden takia näköalapaikan kahviolla ei ole terassipöytiä. Sisätiloissa istuu välipalalla walesiläinen John Evans, joka kannattaa brexitiä. Hän on päiväretkellä lomakohteestaan Espanjan Aurinkorannikolta toteamassa, että tällaisiakin jäänteitä britti-imperiumista on yhä olemassa.

”Gibraltar on aina ollut meidän, eikä espanjalaisilla ole mitään oikeutta siihen”, Evans sanoo.

Legendan mukaan Gibraltar pysyy brittiläisenä vain niin kauan kuin apinat pysyvät siellä. Huoli ei liene suuri, sillä apinoiden määrä kuulemma kasvaa, ja ne myös käyttäytyvät isännän elkein.

Eräs päästää vuolaan pissasuihkun aivan espanjalaisten turistien vierestä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tästä on kyse

Gibraltarilla melkein jokainen vastusti brexitiä


 Noin 96 prosenttia ­Gibraltarin äänestäjistä vastusti Britannian EU-eroa viime kesäkuun kansanäänestyksessä.

 Kaikkiaan EU-eroa kannatti noin 52 prosenttia brittiäänestäjistä.

 Britannia aloittaa viralliset neuvottelut EU-erostaan ensi viikon keskiviikkona.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Gibraltar
 • Brexit
 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Eurooppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  2. 2

   Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä jatkuu: Hetki hetkeltä -seuranta kokoaa historiallisen lauantain tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  3. 3

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  4. 4

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  5. 5

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  6. 6

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  7. 7

   Valtio luopuu Salpalinjan viimeisistä bunkkereista – HS:n verkkokartta näyttää ainutlaatuisen linnoitusketjun, jolle rakennettiin 728 betonikorsua ja 350 kilometriä taisteluhautaa

  8. 8

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  9. 9

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  10. 10

   Jari Mönkkösen elämän pahin painajainen toteutui: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy liikuttamaan vain päätään – ”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  3. 3

   Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä jatkuu: Hetki hetkeltä -seuranta kokoaa historiallisen lauantain tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  4. 4

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  7. 7

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  8. 8

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  9. 9

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää