Ulkomaat

CNN: FBI:n mukaan Trumpin avustajat saattoivat tehdä yhteistyötä venäläisten kanssa Clintonia vastaan

CNN:n tiedot perustuvat nimettömiin viranomaislähteisiin

Washington

Yhdysvaltain liittovaltion poliisilla FBI:lla on tietoja, joiden mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin avustajat ovat saattaneet tehdä yhteistyötä venäläisten kanssa Hillary Clintonille vahingollisen tiedon julkaisemiseksi.

Asiasta kertoi uutiskanava CNN torstaina aamuyöllä Suomen aikaan. CNN:n tiedot perustuivat nimettömiin viranomaislähteisiin. CNN varoitti, että tiedot eivät ole vielä vahvistettuja, ja että tutkimus on kesken.

Jos Trumpin avustajien yhteistyöstä venäläisten kanssa Clintonia vastaan saadaan todisteet, se voi olla Trumpille poliittisesti tuhoisaa. Trump on toistuvasti kiistänyt kaiken epäsopivan yhteydenpidon venäläisiin ja leimannut syytökset poliittiseksi ajojahdiksi.

Maanantaina FBI:n päällikkö James Comey kuitenkin vahvisti, että FBI tutkii Trumpin kampanjan mahdollisia yhteyksiä Venäjään. Comeyn lausunnon mukaan tutkinta aloitettiin, koska poliisi oli kerännyt ”uskottavia väitteitä väärinkäytöksistä tai sillä oli perusteltu syy uskoa, että amerikkalainen voisi olla vieraan vallan agentti”.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

CNN:n mukaan FBI:n tutkimukset kohdistuvat muun muassa Trumpin avustajien matkoihin, tapaamisiin, liiketoimiin ja puheluihin. Yhden CNN:n siteeraaman viranomaislähteen mukaan Trumpin kampanjaan kytkeytyneet ihmiset näyttivät hyväksyneen Clintonille vahingollisen tiedon julkaisun etukäteen.

Vahingollisella tiedolla tarkoitetaan luultavasti demokraattipuolueen sisäisiä sähköposteja. Yhdysvaltain tiedustelupalvelujen mukaan venäläishakkerit varastivat sähköpostit ja vuotivat ne Wikileaks-sivustolle. Niiden julkaisu haittasi Clintonin vaalikampanjaa.

Trumpin avustaja Roger Stone on myöntänyt olleensa viime syksynä Twitterissä yhteydessä Guccifer 2.0-nimellä toimineeseen hakkeriin, jota epäillään demokraattipuolueen hakkeroinnista. Stonen mukaan viestittely oli viatonta.

Stone kuitenkin ennusti Twitterissä Clintonin avustajan John Podestan joutuvan vaikeuksiin jo ennen kuin Podestan sähköpostit tulivat julki.

Trumpin kampanjapäällikkönä viime vuonna toiminutta Paul Manafortia on syytetty julkisuudessa hämärien rahapalkkioiden saamisesta ukrainalaisilta Vladimir Putinin tukijoilta. Myös Manafort on kiistänyt syytökset.

Trumpin ensimmäinen turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Michael Flynn joutui eroamaan helmikuussa, kun kävi ilmi, että hän oli valehdellut keskustelunaiheistaan Venäjän Yhdysvaltain suurlähettilään kanssa.

Oikeusministeri Jeff Sessions puolestaan jääväsi itsensä Trumpin ja Venäjän yhteyksiä koskevasta tutkimuksesta maaliskuussa, kun kävi ilmi, että hän oli tavannut kampanjan aikana Venäjän suurlähettilästä, vaikka oli valaehtoisessa lausunnossaan väittänyt muuta.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • FBI

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää