Ulkomaat

Paavi varoitti EU:n kuolemasta – EU-johtajat julistivat Roomassa ”yhteistä tulevaisuutta” ilman Britanniaa

Lauantaina on kulunut tasan 60 vuotta Rooman sopimuksesta, jolla perustettiin EU:ta edeltänyt Euroopan talousyhteisö.

Bryssel. EU-maiden johtajat ovat allekirjoittaneet Roomassa julistuksen, jossa vannotaan yhtenäisyyden ja yhdessä tekemisen nimiin: ”Olemme yhdistyneet parempaa tulevaisuutta varten. Eurooppa on yhteinen tulevaisuutemme.”

Julistus annettiin symbolisesti ja konkreettisesti painokkaalla hetkellä.

Lauantaina on kulunut tasan 60 vuotta Rooman sopimuksesta, jolla perustettiin EU:ta edeltänyt Euroopan talousyhteisö. Ensi viikon keskiviikkona Britannia puolestaan ilmoittaa virallisesti, että se jättää 28 maan ja puolen miljardin asukkaan kokoiseksi kasvaneen unionin.

Britannian pääministeri Theresa May ei osallistunut Rooman juhlaan, jota on pidetty unioniin jäljelle jäävien 27 maan uutena ”synnyinhetkenä”.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Juhlallisuuksien aattona EU-päättäjät tapasivat paavi Franciscuksen Vatikaanissa. Paavi varoitti päämiehiä- ja naisia siitä, että unionia uhkaa suunnan puute, taantuminen ja jopa ”kuoleminen”.


Vakavat ajat otetaan huomioon myös Rooman julistuksessa, jossa kerrotaan unionia kohtaavista ”ennennäkemättömistä haasteista”. Kun EU-johtajat antoivat tasan kymmenen vuotta sitten vastaavanlaisen julistuksen Berliinissä, puhuttiin ”merkittävistä haasteista”.

EU on Berliinin 50-vuotisjuhlien jälkeen kohdannut monia ulkoisia uhkia ja paineita Venäjän aggressiivisuudesta kansainvälisen finanssikriisin kautta pakolaiskriisiin, mutta yhtenäisyyttä ovat koetelleet myös jäsenmaiden keskinäiset riidat.

Riitaisuudesta muistuttivat tällä viikolla Kreikka ja Puola, jotka uhkasivat jättää Rooman julistuksen allekirjoittamatta. Mutta lauantaina näidenkin maiden johtajat panivat nimensä paperiin.

EU-maiden virkamiesten viimeistelemän julistuksen hankalin kohta koski ajatusta, jonka mukaan eri jäsenmaat voivat jatkossa edetä eritahtisesti ja eri raiteilla unionin hankkeissa. Tätä on vaadittu unionin perinteisissä jäsenmaissa, joita ärsyttää etenkin Itä-Euroopan jäsenten niskoittelu.

Osittain Suomen aloitteesta julistukseen saatiin puserrettua monien uudelleenkirjoitusten jälkeen tällainen keskitien muotoilu:

”Toimimme yhdessä, tarvittaessa eri tahtia ja eri intensiteetillä, mutta kulkien samaan suuntaan, kuten tähänkin asti, noudattaen perussopimuksia ja pitäen ovet avoinna niille, jotka haluavat liittyä mukaan myöhemmin. Unionimme on yhtenäinen ja jakamaton”, julistuksessa todetaan virallisen suomennoksen mukaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) totesi olevansa tyytyväinen julistukseen.

”Kokemuksemme EU:sta on, että unionissa on parempi osallistua toimintoihin kuin jäädä niiden ulkopuolelle. Suomi on mukana kaikissa eritahtisuuden tämänhetkisissä muodoissa. Ajankohtainen yhteistyön vahvistamisalue on puolustus, jossa Suomi on aktiivisesti mukana. Käytäntö on osoittanut, että tämä on paras tapa vaikuttaa”, Sipilä sanoi tiedotteessaan.

Julistuksessa ei viitata suoraan Britannian EU-eroon eikä Yhdysvaltain uuden presidentin Donald Trumpin valtaannousuun. Mutta molemmat järisyttävät tapahtumat on kirjattu rivien väliin.

Julistuksessa luvataan, että tulevan vuosikymmenen aikana Eurooppa on aiempaa voimakkaampi toimija globaaleissa yhteyksissä. EU pyrkii myös ”ottamaan lisää vastuuta ja tukemaan kilpailukykyisemmän ja yhdentyneemmän puolustusteollisuuden rakentamisessa”.

”Unioni sitoutuu vahvistamaan yhteistä turvallisuuttaan ja puolustustaan myös yhteistyössä ja täydentävästi Pohjois-Atlantin puolustusliiton kanssa kansalliset olosuhteet ja oikeudelliset sitoumukset huomioiden”, julistus lupaa.

Tällä kirjauksella otetaan huomioon se, että Yhdysvallat ei enää ole kovin innostunut turvaamaan Euroopan puolustusta, etenkään jos Euroopan maat eivät lisää puolustusmenojaan.

Suomi on ollut innokas puuhamies EU:n puolustusyhteistyön syventämisessä. Samalla on todettu, että EU ei ole rakentamassa yhteistä armeijaa, eivätkä EU:n vielä vaatimattomat hankkeet syrjäytä Naton ykkösroolia Euroopan puolustamisessa ennen kaikkea Venäjän aiheuttamaa uhkaa vastaan.

Rooman juhlallisuudet alkoivat Italian pääministerin Paolo Gentilonin puheella. Hän muistutti, että toisen maailmansodan lopulla ”Eurooppa oli raunioina” ja maanosa eli ”vuotta nolla”.

Hän muistutti, että monet EU-maat ovat viime vuosikymmeninä irrottautuneet diktatuurien kahleista. ”Kauan eläköön Euroopan unionimme”, hän sanoi.

Euroopan parlamentin italialainen puhemies Antonio Tajani totesi omassa puheessaan, että nyt ei ole aika ”itsetyytyväisyyteen tai retoriikkaan”, kun monet eurooppalaisnuoret ovat ilman työtä ja EU-kansalaisilla on suuria huolia ”laittomasta maahanmuutosta terrorismiin”.

EU-puheenjohtajamaan Maltan pääministeri Joseph Muscat otti puheessaan kantaa EU:n yhtenäisyyttä repineeseen pakolaiskriisiin. Erityisesti Itä-Euroopan jäsenmaat ovat kapinoineet yhteisiä päätöksiä vastaan.

”Solidaarisuus ei ole sellaista, joka hyväksytään, kun on sen tarpeessa – mutta torjutaan, kun sitä teiltä pyydetään”, Muscat totesi.

Juhlapuheita pidettiin Palazzo dei Conservatori -rakennuksessa, jossa Rooman sopimus vuonna 1957 allekirjoitettiin.

Lauantaisessa Rooman julistuksessa todettiin, että EU-maille ”yhtenäisyys on sekä välttämättömyys että vapaa valintamme”.

”Yksittäisinä maina jäisimme maailmanpoliittisen päätöksenteon ulkopuolelle. Yhdessä ja yhtenäisinä meillä on parhaat vaikutusmahdollisuudet ja voimme parhaiten puolustaa yhteisiä etujamme ja arvojamme.”

Julistukseen listattiin monia tavoitteita ja periaatteita, joita EU on jo aiemminkin edistänyt ainakin puheiden tasolla. Mitään uutta tai yllättävää julistukseen ei sisälly, mikä kertoo, että nyt ei ole aika esitellä intohimoisia uusia keksintöjä.

Tämän päivän muotisanaa ”populismi” ei julistuksessa mainita, vaikka se on merkittävällä tavalla ruoskinut EU-maiden johtajia pohtimaan unionin kehittämistä.

EU:n tulevaisuuspohdinnat käynnistyivät viime kesäkuun jälkeen, kun britit päättivät kansanäänestyksessä, että maan on erottava unionista.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan unioni
 • Pekka Mykkänen
 • Juha Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  3. 3

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  4. 4

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  5. 5

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  6. 6

   Suomi erottuu syrjinnässä, ja eniten huonoja kokemuksia on afrikkalaistaustaisilla – Somaliliiton puheenjohtaja: ”Ei syrjivä ihminen erottele, kuinka kauan joku on asunut Suomessa”

  7. 7

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Räjähdys Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  5. 5

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Presidenttiehdokkaat Sanomatalossa: Niinistö torjui rahaliiton syventämisaikeet ”kokemustensa vankina”, Väyrystä tentattiin kannattajakorteista
  3. Henri Kontinen dominoi myös palkintogaalassa – valittiin toistamiseen Pääkaupunkiseudun vuoden urheilijaksi
  4. Suomi erottuu syrjinnässä, ja eniten huonoja kokemuksia on afrikkalaistaustaisilla – Somaliliiton puheenjohtaja: ”Ei syrjivä ihminen erottele, kuinka kauan joku on asunut Suomessa”
  5. Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään
  6. Israelin pääministeri saapui EU:hun itsevarmana: Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem pääkaupungiksi ”pani faktat pöydälle” ja EU-maiden tulisi seurata esimerkkiä
  7. Lumikaaos Brysselin lentokentällä peruutti valtaosan lennoista maanantaina
  8. Tunti sitten
  9. Räjähdys Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys
  10. Joulukortit ehtivät jouluksi vielä tiistaina postitettuna – paketit pitää lähettää viikon kuluessa
  11. Kilpailuviraston päätös YIT:n ja Lemminkäisen sulautumisesta lykkääntyy – virasto ei ole saanut kaikkea haluamaansa tietoa
  12. Fritids pelastaa perheellisen – Ruotsin iltapäiväkerhot helpottavat arkea tehokkaammin kuin Suomen kerhot
  13. Näytä lisää