Ulkomaat

Schulz-ilmiö joutuu sunnuntaina testiin vaaleissa Saksan Saarlandissa – HS seurasi, kuinka taistelu Merkeliä vastaan liittokanslerin paikasta käynnistyi

Martin Schulz on saanut Saksan demarit nousukiitoon. Sunnuntai näyttää, mihin vauhti riittää.

Saarbrücken

Messias, sanoo eläkkeellä oleva biologi Michael Klotz katsellessaan tv-kameroiden piirittämää Saksan sosiaalidemokraattien kansleriehdokasta Martin Schulzia Saarbrückenin vanhassakaupungissa.


Schulz vilkuttaa, kun vanhain­kodin yläkerrasta aukeaa ikkuna ja hänelle huikataan. Schulz kättelee. Jää juttelemaan, kun nuori mies haluaa esitellä bändinsä levyä. Schulz ostaa makkaran, jakaa ruusuja.

Schulz-ilmiön päähenkilö osaa roolinsa, ja myös nauttii siitä.

Saarbrückeniläiset suhtautuvat kättään ojentavaan Schulziin niin ystävällisesti kuin voi suhtautua ihmiseen, jonka ympärillä hyörii kymmeniä valokuvaajia ja toimittajia. He ovat keskeinen osa Schulz-ilmiötä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Osansa salamavaloista haluaa Schulzin kyljessä kulkeva Saarlandin sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Anke Rehlinger, jolle Schulz on antamassa vauhtia Saarlandin sunnuntaisiin osa­valtiovaaleihin.

”Aikamoinen huomio Saarlandin vaaleille”, vuodesta 1972 lähtien demareihin kuulunut Klotz sanoo. ”Schulz-hype on uskomaton, ja sitä minäkin tulin tarkkailemaan. Niin paljon miellyttävää kuin hypeen liittyykin, määritelmään kuuluu myös se, että hype voi haihtua.”


Schulz-ilmiö on kasvanut vauhdilla. SPD:n kannatus on noussut 10 prosenttiyksikköä sitten tammikuun, jolloin Schulz, Europarlamentin entinen puhemies, teki näyttävän paluun Brysselistä Saksaan suoraan demarien kansleriehdokkaaksi.

SPD:n ja kristillisdemokraattien CDU:n kannatus on nyt tasoissa, ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. Se on pakottanut liikkeelle myös CDU:n puoluejohtajan, Saksan liittokanslerin Angela Merkelin.


Merkel piipahti Saarlandin pääministerin Annegret Kramp-Karrenbauerin tukena päivää ennen Schulzin vierailua.

Merkel-show laskeutui Sankt Wendelin pikkukaupunkiin, josta löytyvät Saarlandin uskollisimmat CDU:n kannattajat. ”Sunnuntaina kyse on vaaleista, joissa joka ääni merkitsee”, Merkel sanoi puheessaan.

Tilanne osavaltiovaaleissa on täpärä. SPD ja vasemmistopuolue Linke saattavat saada sellaisen äänipotin, että CDU voitaisiin jättää oppositioon. Se olisi Merkelille kolaus ennen syyskuun liittopäivävaaleja.


Schulz-ilmiö pakottaa nyt Merkelin kampanjoimaan.

Vaalitaistelusta tulee vaikea. Yhtenä syynä on se, että Saksa on suuri konsensuksen maa.

Saksaa ovat viime vuosina johtaneet samassa hallituksessa varsin samanmielisinä kristillisdemokraatit ja sosiaalidemokraatit. Nyt Merkelin ja Schulzin on asemoitava itsensä taistelupariksi.

Saarlandissa nähdään ensimmäisen kerran, kanavoituuko Schulz-ilmiö ääniksi.

”Kannatuksen nousu on kyselyissä ollut niin suurta, että se kaipaisi syväanalyysiä”, sanoo Saarbrückenissä asuva Turun yliopiston kansainvälisen politiikan professori Henri Vogt.


Oma kysymyksensä on myös, mitä Saksan pienimmän osaval­tion paikallisvaalien tuloksista voi lopulta päätellä. ”Saarland on Euroopan sydän ja Saksan persläpi”, Vogt sanoo.

Saarland on piskuinen kulmaus Saksaa Ranskan ja Luxemburgin naapurina. Se on ollut aikamoinen historian näyttämö, joka hiili- ja terästeollisuuden murroksessa jäi kuitenkin sivuun Saksan kasvun valtavirrasta. Mutta ehkä se juuri siksi on hyvä paikka testata sitä, toimivatko Schulzin ensimmäiset avaukset.

Schulz haluaa parantaa työttömyysturvaa. Merkel taas pitäisi kiinni niin sanotusta Agenda 2010 -ohjelmasta, joka itse asiassa on demarien luomus. Sosiaaliturvasta ja tuloeroista on tulossa yksi vaaliteemoista.

Muutoksiin on paine. Vaikka Saksalla menee hyvin, kaikilla Saksassa ei mene. Tuloerot kasvavat, ja aluekehityksessäkin on eroja.

”Saarlandissa ei varsinaisesti huou vauraus”, Vogt sanoo.


Kun Merkel puhuu sosiaalisesta markkinataloudesta, Schulz puhuu sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta. Mikä mahtaa olla todellinen ero, Vogt kysyy.

Asetelma on sellainen, että odotukset paitsi vastakkainasettelusta, myös politiikan muutoksesta, kasvavat helposti liian suuriksi. Schulzilla on tosin se valtti, että hän saapuu areenalle ikään kuin ulkopuolisena haastajana.

”Vaikka nyt kamppaillaan vallasta, molemmat edustavat nykyisyyttä”, Vogt sanoo.

Vaihtoehtoa etsivät näyttää tavoittavan oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue, jota vastaan Schulz on selvästi asemoinut itsensä.

”Merkelin kohdalla kysymys kuuluu, mikä on se tarjous jostain uudesta, jota ei vielä ole 12 viime vuoden aikana jo nähty. Riittääkö enää, että lupaa kaiken jatkuvan kuten ennen.”

Schultzin kohdalla kysymys kuuluu, miten hän tekee sen, mistä puhuu. Sitä Klotz pohtii kulkiessaan Schulzin perässä pitkin Saarbrückeniä.


”SPD on vanha puolue, jolla on sielu. Schulz on osannut sanoa tähän hetkeen oikeita asioita, puhunut oikeudenmukaisuudesta ja kunnioituksesta niitä kohtaan, joilla ei mene hyvin”, Klotz sanoo. ”Mutta mikä on hänen ohjelmansa?”

Klotzin mielestä Schulzin charmi on nopeassa kiihtyvyydessä ja esiintymisen kiihkossa. ”Ja epätäydellisyydessä.”

Vaikka Schulz on EU-eliittiä, hän on antielitistinen, Klotz sanoo. Schulz ei ole ylioppilas, jalkapalloura katkesi, alkoholismi koetteli. ”Tämän ajan poliitikot, rikkeettömät teknokraatit, eivät puhuttele niitä, jotka eivät itse ole niin täydellisiä.”

Myös Anke Rehlinger on sitä mieltä, osin Schulz-ilmiötä selittää Schulz itse.

”Hänen elämäntarinansa tuo uskottavuutta”, Rehlinger sanoo kotikylänsä Wadern-Nunkirchenin työväentalon eteisessä odottaessaan Schultzia paikalle.

Alkamassa on vaalikamppailun loppuhuipennus. Sen päättäisi Schulzin puhe.


Työväentalolla ymmärtää, miksi Rehlingerin vaalimainoksina jaetaan tupakansytyttimiä. Täällä ei esitetä täydellistä.

Schulz saa työväentalon hyppysiinsä. Hän on hauska, vakava, intensiivinen. Kiihdyttää ja loiventaa, puhuu ilman paperia 43 minuuttia.

Schulz on parhaimmillaan omiensa joukossa. Mutta niin on myös Merkel. Kaksintaistelu on alkanut.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Kanslerikisa ratkeaa syyskuun vaaleissa


 Saksan liittopäivävaalit järjestetään 24. syyskuuta.

 Ennen liittopäivävaaleja on kolmet osavaltiovaalit: 26.3. Saarlandissa, 7.5. Schleswig-Holsteinissa ja 14.5. Nordrhein-Westfalenissa. Tulokset ennakoivat liittopäivävaalien asetelmia.

 Saksan liittokansleri Angela Merkel on neljännen kerran kristillisdemokraattien kansleriehdokas. Sosiaali­demokraattien kanslerikandidaatti on Martin Schulz.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Saksan vaalit
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  3. 3

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  6. 6

   Kuusta löytyi luola, mikä voi kiihdyttää Maan kiertolaisen asuttamista

  7. 7

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  8. 8

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  9. 9

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  10. 10

   Yhdysvaltain entinen presidentti Bush arvosteli kovin sanoin Trumpin ajan politiikkaa mainitsematta Trumpia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  6. 6

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  7. 7

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  8. 8

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  9. 9

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää