Ulkomaat

Isis heikkenee myös internetissä – propagandakone oli huipussaan pari vuotta sitten, nyt monet ryhmät käyvät informaatiosotaa terroristijärjestöä vastaan

Isisin propagandatuotanto on hiipunut. Terroristimateriaalin levittämistä internetissä myös rajoitetaan yhä tiukemmin.

Lontoon terroristihyökkäyksestä viime keskiviikkona oli selvinnyt vasta ensitietoja, kun käyttäjänimi @IS_isdarat12 alkoi levittää viestejä Twitterissä.

Viesteissään hän ylisti terroristijärjestö Isisiä. Touhu ei kuitenkaan ehtinyt jatkua kuin hetken. Twitter sulki käyttäjätilin, eikä siltä lähetettyjä viestejä pysty enää lukemaan.

Se oli pieni voitto terrorisminvastaisessa kamppailussa, jota käydään myös internetissä. Hyvä uutinen on, että siinä kamppailussa Isis on heikentynyt huomattavasti.

Jihadistisen ääriliikkeen propagandakone oli huipussaan vajaat kaksi vuotta sitten kesällä 2015. Tämän vuoden helmikuussa Isisin viralliset kanavat tuottivat sisältöä 36 prosenttia vähemmän, kertoo poliittisen väkivallan tutkimuskeskus ICSR Lontoossa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tappiot verkkosodassa heijastelevat Isisin tappioita aseellisissa taisteluissa. Liike on menettänyt lähes kaikki aiemmin hallitsemansa alueet Irakissa, ja se on saarrettu yhä kutistuvalle alueelle Syyriassa. Isisin julistama ”islamilainen valtio” ei enää käytännössä toimi.

”He ovat valtavan paineen alla ja sillä on ollut suora vaikutus mediatuotantoon”, sanoo Isisiin erikoistunut tutkija Remy Mahzam Nanyang-yliopistosta HS:lle.

Isisin hallintoelimiin kuuluu oma ”mediaministeriö”, jonka toiminta on hajautettu sekä alueellisesti että eri tuotantoyksiköihin. Yksiköt ovat tuottaneet jatkuvasti ainakin 18 kielellä kuvaa, videota, artikkeleita, radio-ohjelmia ja lehtiä, joita jaetaan internetissä.

Viime kuukausina kalifaatin hallinto on hajonnut, ja tuhansia Isisin taistelijoita on tapettu – joukossa Isisin ylin propagandajohtaja Abu Muhammad al-Adnani.

Isisin julkaisemista lehdistä venäjänkielinen Istok, turkinkielinen Konstantiniyye ja ranskankielinen Dar Al Islam ovat lakanneet ilmestymästä, huomauttaa tutkija Mahzam. Englanninkielinen Dabiq oli Isisin seuratuimpia lehtiä, mutta sen tilalle on tullut Rumiyah, jossa on alle puolet vanhan lehden sivumäärästä.

Isis on sosiaalisen median ajan terroristijärjestö. Kyky levittää propagandaa tehokkaasti verkossa oli avain siihen, että Isis pystyi vuosina 2014–2015 houkuttelemaan eri puolilta maailmaa kymmeniätuhansia vierastaistelijoita julistamaansa ”islamilaiseen valtioon” Irakissa ja Syyriassa.

Verkkopropaganda on myös radikalisoinut ja innoittanut ihmisiä muun muassa Lähi-idässä, Euroopassa ja Yhdysvalloissa tekemään terrori-iskuja Isisin nimissä.

Isisin mediayksiköt ovat tuottaneet valtavan määrän materiaalia. Pelkästään Twitterissä levisi Isisin tuottamana 52 000 valokuvaa ja 140 tuntia videomateriaalia puolentoista vuoden aikana elokuuhun 2016, selvitti Yhdysvaltain West Point -sotilasakatemian alainen terrorismintutkimuskeskus.

Saman tutkimuksen mukaan Isis jakoi Twitteriin tehokkaimmillaan yli 700 kuvaa tai videoklippiä kuussa mutta viime vuoden elokuussa enää alle 200 kuussa.

Isisin virallisten viestien tuottajia ei välttämättä ole ollut kuin joitain satoja. Mutta kun he jakavat viestin sosiaalisessa mediassa seuraajilleen ja nämä taas omille seuraajilleen, yleisö voi lopulta olla miljoonia ihmisiä.

Kansainväliset internetyhtiöt alkoivat puuttua terrorismimateriaalin levittämiseen tiukemmin pari vuotta sitten, kun Isisin verkkopropaganda oli huipussaan. Twitter on poistanut elokuun 2015 jälkeen palvelustaan 636 248 tiliä, joilla oli levitetty terroristimateriaalia, yhtiö kertoo.

Samaa ovat tehneet monet muut sosiaalisen median yhtiö. Viime vuonna Facebook, Microsoft, Twitter and Youtube myös alkoivat vaihtaa tietoja keskenään, jotta ne voivat paremmin tunnistaa terroristimateriaalia eri kielillä.

Verkossa käydään myös vastakamppailua. Muslimit eri puolilla maailmaa käyttävät sosiaalista mediaa tyrmätäkseen Isisin tarjoamat harhaopit.

Irakissa on perustettu uusia Isisiä vastustavia some-ryhmiä ja verkkosivuja, kun kaupunkeja on vapautunut jihadistien vallasta ja ihmiset ovat taas päässeet internetiin. Esimerkiksi suosittu al-Mosulyoon-ryhmä levittää kuvia ja henkilökohtaisia kertomuksia siitä, miten julmaa Isisin valta Mosulin kaupungissa on oikeasti ollut.


Syyrian Raqqassa on Isisin vallan alusta alkaen toiminut maanalainen aktivistiverkosto, joka on henkensä kaupalla välittänyt maailmalle tietoa kaupunkilaisten kärsimyksistä ääriliikkeen miehityksen alla.

Kyse on samantapaisesta informaatiosodasta, jota länsimaissa käydään valeuutisten levittäjiä vastaan.

Isisin propaganda on myös muuttunut sisällöltään, kertovat sitä seuraavat tutkijat. Kun Isis vielä hallinnoi laajaa aluetta, suurin osa sen viesteistä keskittyi kuvaamaan ”kalifaattia” kaikkien muslimien luvattuna maana. Kuvissa näytettiin kauppojen täysiä tavarahyllyjä merkkinä talouden kukoistamisesta tai iloisia ihmisiä piknikillä kuvaamaan onnellista elämää ”islamilaisessa valtiossa”.

Kun kalifaatti on romahtanut, propaganda on painottunut yhä enemmän sotimiseen. Viime kuukausina Isis on levittänyt muun muassa tietografiikoita, jotka yrittävät osoittaa sen menestyvän Mosulin kaupunkitaistelussa. Pyrkimys on pitää yllä taistelutahtoa omien parissa samaan aikaan, kun Isis on tosiasiassa menettänyt lähes koko Mosulin hallinnan.

Isis ei viesteissään enää juurikaan kutsu tukijoitaan Irakiin tai Syyriaan vaan kehottaa heitä terrori-iskuihin kotimaissaan. Viesteissä käytetyillä termeillä vahvistetaan kertomusta islamin ja lännen välisestä sodasta mutta niillä myös oikeutetaan väkivaltaa muslimeita kohtaan, kertoo tutkija Mahzam.

Isisin vihollisryhmiä ovat esimerkiksi ”ristiretkeläiset” tai ”vääräuskoiset” (kuffār) mutta myös shiiamuslimit tai Isisiä vastaan asettuneet syyrialaiset ja irakilaiset (sahwāt).

”Hyökkäykset heitä kohtaan kuvataan oikeutetuiksi teoiksi – ei pelkästään uskonnollisesti hyväksytyiksi vaan pakollisiksi ja arvokkaiksi”, Mahzam sanoo.

Tappioita kärsittyään Isis on jo alkanut muuttaa toimintaansa. Omaa aluetta hallitsevasta utopialiikkeestä se siirtyy nyt perinteisemmäksi maanalaiseksi terroristiliikkeeksi.

Samoin käy verkossa. Isisin propagandamateriaalia leviää entistä enemmän internetin pimeällä puolella Tor-verkossa, jossa käyttäjiä ei voi jäljittää. Isis on myös jo pitkään käyttänyt salausta tarjoavia viestipalveluita, kuten Telegramia, joka on saanut kyseenalaista mainetta jihadistien suosikkikanavana.

Heikentymisestään huolimatta Isisiä ei ole lyöty verkkosodassa. Videot, kuvat ja artikkelit ovat sille aseita. Ne voivat vaikuttaa mieliin joka kerta, kun joku niitä lukee tai katsoo.

Osa Isisin propagandasta on luonnollisesti suunnattu vihollisille, kuten länsimaiden asukkaille. Terrorijärjestö pyrkii lietsomaan pelkoa, joten jokainen siihen liitetty julmuus edistää sen tavoitetta.

Lontoon terroristi-iskuun Isis ei virallisilla kanavillaan reagoinut mitenkään keskiviikkona. Seuraavana päivänä Isisin mediayksikköihin kuuluva Amaq väitti tekijän olleen Isisin ”sotilas”.

Terrorismiasiantuntijoiden mukaan tämä viittaisi siihen, että isku ei ollut Isisin johtama vaan sen innoittama. Toisin sanoen hyökkääjä mahdollisesti toimi omin päin, mutta Isis otti iskun nimiinsä.

Iskun tekotapaan hyökkääjä on voinut saada ajatuksia Isisin propagandalehdestä. Tutkija Mahzamin mukaan Rumiyah-lehdessä julkaistussa artikkelissa kannustettiin hyökkäyksiin, joissa käytetään aseina autoa ja veistä. Niin Lontoon hyökkääjä teki.

 
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Isisin kuvaviestit vähentyneet Twitterissä


 Terroristijärjestö Isisin viralliset kanavat tuottavat nyt kolmanneksen vähemmän materiaalia kuin huippuaikoina.

 Twitterissä Isisin kuvaviestien määrä on vähentynyt rajusti. Sisältöä myös poistetaan tehokkaammin.

 Monet Isisin erikielisistä lehdistä ovat lakanneet ilmestymästä.

 Isisin hallintoelimiin kuuluvan mediaminis­teriön toiminta on heikentynyt, kun liike on menettänyt hallitsemiaan alueita Irakissa ja Syyriassa. Myös rahoitus on romahtanut.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Isis
 • Internet
 • Sosiaalinen media
 • Terrorismi
 • Media
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  3. 3

   Kiina varautuu jo Pohjois-Korean luhistumiseen – New York Timesin mukaan maiden rajalle suunnitteilla pakolaiskeskuksia

  4. 4

   Potilas otettiin suoraan päivystyksestä kuudeksi päiväksi sairaalaan, pysäköinninvalvonta kävi antamassa kahdet parkkisakot – oikeus kumosi sakot

  5. 5

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  6. 6

   Humalapäissään Pohjois-Koreaan 39 vuodeksi loikannut amerikkalais­sotilas kuoli Japanissa 77 vuoden ikäisenä

  7. 7

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  8. 8

   Viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola

  9. 9

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  10. 10

   Heillä on vaativa työ, perhe ja kolme korkeakoulututkintoa – Onko monen tutkinnon tekemisestä oikeasti hyötyä työelämässä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  6. 6

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  10. 10

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää