Ulkomaat    |   HS-analyysi

Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

Konservatiivinen Daily Mail -lehti typisti politiikan jättihaasteet kahden naispuolisen pääministerin säärikisaksi. Taustalla vaikuttaa brittilehdistön brexit-politikointi ja halu pitää pääministeri May kurissa.

Lontoo

Britannian vaikeat brexit-neuvottelut alkavat keskiviikkona, ja Skotlanti uhkaa uudella itsenäisyyskansanäänestyksellä – mutta mitäpä pienistä, kun Britannian isot poliittiset haasteet voi kiteyttää kahden naispuolisen pääministerin säärinäyttelyksi.

Daily Mail -lehti teki sen taas: onnistui hätkähdyttämään uutiskulman valinnallaan maassa, jossa on jo luultu totutun kaikkeen.

Lehden tiistaisessa kansikuvassa istuvat vierekkäin Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon ja Britannian pääministeri Theresa May. Teksti vieressä sanoo: Never mind Brexit, who won Legs-it! (eli vapaasti suomennettuna: Viis brexitistä – kuka voitti säärikisan).

Kuva on otettu maanantaina Skotlannissa, jossa May ja Sturgeon neuvottelivat EU-eron käynnistämisestä ja Skotlannin asemasta. Poliittinen tilanne brittihallituksen ja Skotlannin hallituksen välillä on kireä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Mutta mitä mietittiin Daily Mailissa?

Englannin Daily Mail on vannoutunut brexitin kannattaja ja lähes yhtä innokas Sturgeonin mollaaja, mutta nyt poliittiset kannanotot tuntuivat todennäköisesti liian valjuilta vaihtoehdoilta. Miksi puhua politiikkaa, kun voi keskittyä naispoliitikkojen sääriin?

Legs-it-kansikuva herätti odotetusti myrskyn sosiaalisessa mediassa. Sen tuomitsivat tiistaiaamupäivänä muun muassa monet työväenpuolueen kansanedustajat. Useat brittiviestimet tekivät kohusta oman uutisjuttunsa.

Daily Mail osasi arvata todennäköisesti hyvinkin tarkkaan, mihin sen tahallisen provokatiivinen kansikuvateksti ja -kuva johtavat. Seksismi on yksi lehden jokapäiväisistä työkaluista. Lehti elää siitä.

Britannian pääministerin ja Skotlannin hallituksen johtajan typistäminen sääriensä kävelyttäjiksi on silti hätkähdyttävä veto jopa Daily Maililta. Sama sävy jatkuu sisäsivun jutussa: ”Ei ole epäilystäkään siitä, että kumpikin nainen pitää juuri sääriään fyysisen sotakalustonsa tärkeimpänä aseena.”

Toimittaja Sarah Vine – nainen – julisti Mayn säärikisan voittajaksi.

Britanniassa poliitikot saavat paljon kovempaa kyytiä medialta kuin mihin vaikkapa suomalaiset päättäjät ovat tottuneet. Mediamylly on usein armoton.

Naispoliitikot pyöritellään perusmyllyn lisäksi usein vielä seksistisessä lisäkäsittelyssä. Tilannetta ei ole muuttanut se, että brittipolitiikan huipulla vaikuttavat nyt nimenomaan naiset.

Sääret ovat kuitenkin vain yksi lisäelementti siinä, kuinka Daily Mail -tabloid ohjailee poliittista keskustelua Englannissa.

Lehti on ollut yksi EU-eron kovaäänisimmistä ajajista, brexit-leirin laajalle kuuluva äänenkannattaja. Viime marraskuussa se leimasi kolme ylioikeuden tuomaria ”kansanvihollisiksi”, koska tuomioistuimen mielestä brexitin käynnistäminen edellytti parlamentin käsittelyä.

Pääministeri May on hyvin riippuvainen Daily Mailista. Jos vahva konservatiivitabloid kääntyy konservatiivipääministeriä vastaan, saattaa se aloittaa pääministerin uran pikaisen loppulaskennan.

Daily Mail ja muu EU-skeptinen brittimedia vaikuttavat taustalla myös siihen, kuinka brexit-neuvottelut sujuvat. Brittilehdistö on nostattanut yleisön brexit-odotukset epärealistisiin korkeuksiin. Jokainen neuvottelujen takaisku tullaan uutisoimaan näkyvästi.

Daily Mailin ykkösvihollinen on EU. Mutta jos pääministeri May ei saa EU:lta mitä Daily Mail tahtoo, tulee myös Maysta vihollinen.

Etusivun säärikäsittely pitää nähdä osana Daily Mailin brexit-jatkumoa: se heikentää pääministerin auktoriteettia vastaisen varalle.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • seksismi
 • Media
 • Lehdistö
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää