Ulkomaat

Trump ryhtyi romuttamaan ilmastopolitiikkaa – Tiistaina allekirjoitetun asetuksen ennustetaan elvyttävän kannattamatonta hiilivoimaa

Trump haluaa kumota presidentti Obaman ajaman ilmastopolitiikan. Suunnanmuutos on kuitenkin asiantuntijoiden mukaan hidas ja mutkikas.

Presidentti Donald Trump ryhtyi tiistaina uusimaan Yhdysvaltain energia- ja ilmastopolitiikkaa tavalla, jolla voi olla laajoja vaikutuksia kansainväliseen kamppailuun ilmastonmuutosta vastaan. Trumpin uuden politiikan keskeinen tavoite on elvyttää hiilivoiman käyttöä ja karsia ympäristösäädöksiä.

Trump allekirjoitti tiistai-iltana Suomen aikaa energiantuotantoa koskevan presidentin asetuksen, jonka tarkoituksena on romuttaa hänen edeltäjänsä Barack Obaman energiapolitiikan perustuksia. Allekirjoittamisen yhteydessä Trump vannoi, että hänen hallintonsa lopettaa ”sodan hiiltä vastaan”.

Useat osavaltiot ja ympäristöjärjestöt älähtivät välittömästi asetuksen allekirjoituksen jälkeen. Osa järjestöistä vannoi taistelevansa asetusta vastaan oikeusistuimissa, sillä ne katsovat Trumpin toimien olevan vahingollisia myös kansanterveydelle.

Trump itse oli allekirjoitustilaisuudessa hiilikaivosten työntekijöiden ja hiiliyhtiöiden johtajien ympäröimä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Tämänpäiväisellä asetuksella otan historialliset askeleet poistaakseni amerikkalaista energiaa koskevat rajoitukset sekä lopettaakseni hallituksen tungettelun ja työpaikkoja tappavan sääntelyn”, Trump sanoi.

Obaman puhtaan energian suunnitelma ( Clean Power Plan) vuonna 2015 pyrki rajoittamaan fossiilisten polttoaineiden, etenkin kivihiilen polton, aiheuttamia päästöjä.

”Hiilivoiman vähentäminen oli ydinjuttu Obaman politiikassa ja Yhdysvaltain päästövähennys­lupauksessa Pariisin ilmastosopimukseen”, sanoo dosentti Antto Vihma Ulkopoliittisesta instituutista.

Hiilivoiman käyttö Yhdysvalloissa on viime vuosina vähentynyt myös taloudellisista syistä, kun vanhaa ja kannattamatonta teollisuutta on karsittu.

”Tästä eteenpäin hiilivoima ei Yhdysvalloista välttämättä vähene ilman politiikkatoimia. Sen käyttö ei varmaankaan lähde nousuun, mutta Trump pystyy jarruttamaan hiilen häviämistä”, Vihma sanoo.

Yhdysvaltain sähköntuotannosta kolmannes tulee hiilestä. Sähköntuotanto taas aiheuttaa noin 37 prosenttia Yhdysvaltain hiilidioksidipäästöistä.

 

Trump näyttää pyrkivän ajavan uutta energiapolitiikkaa myös heikentämällä ympäristöviraston toimintaa.

Trump ei pysty suoraan presidentin asetuksella muuttamaan koko aiempaa energiapolitiikkaa, joka koostuu muun muassa laeista, asetuksista, sääntelystä ja ympäristö­standardeista. Asiantuntijoiden mukaan suunnanmuutos voi kestää vuosia, ja edessä voi olla myös kiistoja ympäristöviranomaisten kanssa ja mahdollisia lakijuttuja.

Valkoinen talo perusteli uutta asetusta etukäteen Yhdysvaltain energia­riippumattomuudella. Sen mukaan toimet edistävät ”edullista, luotettavaa ja puhdasta” energiaa sekä vauhdittavat ”talouskasvua ja työpaikkojen luomista”.

Politiikan taustalla on myös Trumpin ja hänen lähipiirinsä vähättelevä asenne ympäristöhuoliin. Trump on muun muassa kutsunut ilmastonmuutosta ”kiinalaisten juoneksi”. Tutkija Vihman mukaan energiapolitiikassa näkyy myös kaksi Trumpin yleistä teemaa: vihamielisyys kansainvälistä yhteistyötä kohtaan ja hallinnon sääntelyn purkaminen.

Uusi asetus ei ennakkotietojen mukaan totea mitään Yhdysvaltain sitoutumisesta vuoden 2015 kansainväliseen ilmastosopimukseen. Pariisin sopimuksessa Yhdysvallat lupasi leikata päästöjään 26–28 prosenttia vuoteen 2025 mennessä vuoden 2005 tasosta.

Yhdysvallat voi myös toimia niin, että se ei juridisesti irtisanoudu sopimuksesta, mutta käytännössä lakkaa pyrkimästä sen tavoitteisiin. Silläkin olisi kansainvälisiä vaikutuksia, huomauttaa tutkija Vihma.

”Pariisin sopimuksen idea on, että maat jatkuvasti kiristävät politiikkaansa. Jos Yhdysvallat asettaa heikomman tavoitteen tai näyttää, että se viis veisaa, se toimii Pariisin sopimusta vastaan.”

Yhdysvallat on maailman toiseksi suurin kasvihuonepäästöjen aiheuttaja. Sen uusi esimerkki ei ainakaan kannusta muita maita, esimerkiksi väkirikkaita Kiinaa tai Intiaa, parantamaan sitoumuksiaan, tutkija Vihma arvioi.

Ilmastosopimuksen taustalla ovat kansainvälisen tiedeyhteisön todisteet siitä, että ihmisen toimet aiheuttavat haitallista ilmastonmuutosta. Myös Yhdysvaltain ympäristövirasto EPA viittaa edelleen tutkimustuloksiin internetsivuillaan.


Trump näyttää pyrkivän ajavan uutta energiapolitiikkaa myös heikentämällä ympäristöviraston toimintaa. Trump nimitti viraston johtajaksi ilmastonmuutoksen epäilijän Scott Pruittin. Presidentin budjettiehdotus leikkaisi kolmanneksen ympäristöviraston rahoituksesta.

Obaman toteuttamiin uudistuksiin kuului määräys, että liittovaltion virkailijat arvioivat päätöksissään huomioon vaikutukset ilmastonmuutokseen. Trumpin uusi asetus kumoaa määräyksen.

Vaalikampanjassaan Trump kertoi haluavansa ”tuoda takaisin” työpaikkoja kaivosteollisuuteen. Hiilikaivokset eivät ole Yhdysvalloissa maanlaajuisesti enää kovinkaan merkittävä työllistäjä. Hiilikaivostyöläisiä on noin 75 000, ja määrä on laskenut vuosikymmeniä.

Alueellisesti kaivosteollisuus on kuitenkin merkittävää. Vaalikampanjassaan Trump muun muassa lupasi palauttaa kaivostöitä Kentuckyyn ja Länsi-Virginiaan. Hän voitti vaaleissa kummankin osavaltion.

Asiantuntijoiden mukaan Trumpin uusi asetus tuskin kuitenkaan johtaa hiilikaivosteollisuuden elpymiseen niin, että se alkaisi jälleen työllistää merkittävästi enemmän ihmisiä.

”Mielestäni tällä ei ole mitään vaikutusta siihen”, sanoi professori James Van Nostrand Länsi-Virginian yliopistosta uutistoimisto AFP:lle.

Van Nostrandin mukaan hiilen alamäki johtuu myös maakaasun ja uusiutuvien energialähteiden edullisemmasta hinnasta. Maakaasu on jo mennyt niukasti hiilen ohi Yhdysvaltain sähköntuotannon suurimpana lähteenä.

Yhdysvalloissa osavaltioilla on myös omia linjauksiaan ja painotuksiaan energiapolitiikassa.

Esimerkiksi suurin osavaltio, noin 40 miljoonan asukkaan Kalifornia, on ollut edelläkävijä uusiutuvan energian ja puhtaan teknologian käytössä. Toisessa suuressa osavaltiossa Texasissa perinteinen öljybisnes on saanut rinnalleen vielä paljon pienemmän mutta nopeasti kasvavan tuulivoimateollisuuden.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Pariisin sopimus rajoittaa ilmaston lämpenemistä


 197 maata solmi Pariisissa joulukuussa 2015 sopimuksen, jolla pyritään rajoittamaan ilmaston lämpeneminen alle kahteen asteeseen esiteollisesta ajasta. Sopimuksen velvoitteet koskevat vuoden 2020 jälkeistä aikaa.

 Erityisesti Yhdysvallat ja Kiina kampanjoivat sopimuksen puolesta.

 Sopimus tuli virallisesti voimaan 4. marraskuuta 2016, kun riittävä määrä maita oli ratifioinut sen.

 Sopimus ei sido yksittäisiä maita tiettyihin päästöleikkauksiin, vaan toimet perustuvat vapaaehtoisuuteen. Maiden jo antamat lupaukset eivät riitä siihen, että lämpeneminen rajoittuu kahteen asteeseen.

 Maat ovat sitoutuneet tapaamaan toisiaan säännöllisesti ja raportoimaan toimistaan. Kehittyneet maat antavat rahaa köyhempien maiden ilmastotoimiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Ilmastonmuutos

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Klaus Karkia on Mensan jäsen, joka pääsi ylioppilaaksi vasta kuudennella yrittämällä – Syy on keskittymishäiriö, ja näin se vaikuttaa ihmiseen Tilaajille
  3. Pitäisikö lapsilta kieltää lelupyssyt ja sotaleikit, koska ne tuovat vanhemman mieleen kouluampumiset ja oikean sodan?
  4. Salma Hayek: Harvey Weinstein uhkasi tappaa – ”En usko, että hän vihasi mitään niin paljon kuin ei-sanaa”
  5. Yhdenmukaiset asenteet ja puutteelliset tiedot rajaavat ihmisten tilaa omiin perhevalintoihin Tilaajille
  6. ”Meillä on tämä Josse” – Länsimetro tuli viimein, ja hurmos virisi heti aamutuimaan
  7. Verottaja jahtasi suurprojektissa suomalaisyritysten menetettyjä veroeuroja – Jäikö isosta siirtohinnoittelu­ratsiasta käteen muuta kuin liuta kalliita oikeusjuttuja?
  8. Tunti sitten
  9. ”En koe, että painiminen kuuluu opettajan todelliseen työnkuvaan” – Luokat pullistelevat erityislapsia Helsingin seudulla, eikä yksin jäävien opettajien aika riitä kaikille
  10. Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella
  11. 4 tuntia sitten
  12. Prince vaati ”Mustan albuminsa” vinyylilevyjä tuhottavaksi 30 vuotta sitten, nyt vanhoista kirjekuorista löytyi viisi albumia – yksi maailman harvinaisimmista levyistä maksaa 15 000 dollaria
  13. Särkeekö niveliä sateella? Kipu tuskin johtuu säästä, sanovat Harvardin tutkijat
  14. Näytä lisää