Ulkomaat

Nyt alkoi brexit: Britannia jätti historiallisen ero­ilmoituksensa EU:lle – ”Parhaat päivämme ovat edessä päin”

Brexit-ilmoituksesta alkoi tikittää neuvotteluille varattu kahden vuoden määräaika. Britannia haluaa sopia tulevasta suhteesta yhtä aikaa eron ehtojen kanssa. Pääministeri Mayn kirje EU-päättäjille kertoo aiempaa rakentavammasta asenteesta.

Lontoo

Britannia jätti keskiviikkona eroilmoituksensa EU:lle. Pääministeri Theresa May vahvisti asian keskiviikkona iltapäivällä brittiparlamentin alahuoneelle.

”Tämä on historiallinen hetki, josta ei ole paluuta entiseen”, May sanoi kansanedustajille.

Britannian lähettämä erokirje on aiempia brexit-puheita rakentavampi. Kirje toistaa useasti Britannian toiveen, että eron ehdoista ja tulevasta suhteesta voitaisiin neuvotella samanaikaisesti. Britannia myöntää myös, että EU:sta eroavalla maalla on oikeuksien lisäksi velvollisuuksia, ja että sopimuksettomuuden tilaan päätyminen olisi haitallista niin Britannialle kuin EU:llekin.May sanoi parlamentille, että brexitin käynnistys toteuttaa Britannian kansan tahdon.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Parhaat päivämme ovat edessä päin”, hän vakuutti. Hän sanoi haluavansa, että Britannia on jatkossakin Euroopan hyvä kumppani ja naapuri.

”Maailma tarvitsee Euroopan liberaaleja ja demokraattisia arvoja enemmän kuin koskaan”, May sanoi nostattaen alahuoneessa ison naurunremakan. Hän muistutti heti perään, että Britannia jakaa samat arvot. ”Olemme lähdössä EU:sta, mutta emme Euroopasta.”

May myönsi, että EU-kansanäänestystulos on jakanut Britanniaa. Hänen mukaansa osalle kansaa brexitin käynnistäminen on voiton päivä, mutta osalle taas pettymyksen päivä.

May myönsi myös, että EU-erolla on seuraamuksia Britannialle, ryhdyttiinpä neuvotteluihin sitten kuinka rakentavasti tahansa.

Erokirjeessä toivotaan reiluja ja rakentavia neuvotteluja

Britannian erokirje oli kuljetettu varhain aamulla Lontoosta Brysseliin, jossa Britannian EU-suurlähettiläs ojensi sen iltapäivällä noin kello 14:20 Suomen aikaa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille.

Tusk vahvisti twiittaamalla saaneensa eroilmoituksen: ”Yhdistynyt kuningaskunta on toiminut yhdeksän kuukauden jälkeen.”

Britannian EU-kansanäänestys järjestettiin kesäkuun 23. päivä 2016 eli hieman yli yhdeksän kuukautta sitten. Tusk twiittasi myös kuvan erokirjeen luovutuksesta.May sanoo erokirjeessä, että Britannia toivoo reiluja ja rakentavia neuvotteluja mahdollisimman vähin häiriöin. Britannia haluaa myös, että neuvotteluja brexitin ehdosta sekä EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta voitaisiin käydä rinnakkain. Muu EU on suhtautunut tähän aiemmin kielteisesti.

Britannia aikoo nyt kumota vuoden 1972 lain, joka antaa EU-lainsäädännölle ylemmän aseman. Vuosikymmenien saatossa voimaan tulleet EU-lait jäävät kuitenkin Britanniassa voimaan, ellei toisin päätetä.

Kirjeen mukaan Britannia tavoittelee EU:n kanssa ”syvää erityissuhdetta, joka ulottuu talouteen ja turvallisuusyhteistyöhön”.

”Siksi tulevasta suhteesta pitää sopia yhtä aikaa kuin EU-erosta.”

May sanoo kirjeessä, että neuvottelujen päättyminen ilman sopimusta olisi haitallista niin Britannialle kuin EU:llekin, ja että pattitilannetta pitää välttää kaikin keinoin.

Vielä tammikuussa May ilmoitti, että hän on mieluummin vaikka ilman sopimusta kuin lähtee neuvotteluista huonon sopimuksen kanssa. Puhetyyli on siis muuttunut aiemmin sovittelevammaksi.

May luettelee kirjeen lopussa joukon yleisiä periaatteita, joiden mukaan hän toivoo neuvottelujen etenevän. Hän peräänkuuluttaa vilpitöntä halua rakentavaan yhteistyöhön sekä kansalaisten etujen huomioon ottamista. Britannia toivoo, että Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja EU:ssa asuvien brittien oikeudet turvataan varhaisessa vaiheessa.

”Meidän täytyy muistaa, että neuvottelujen ytimessä on kansalaistemme etu.”

Britannia mainitsi Pohjois-Irlannin erikseen ja toivoo, että rauhanprosessia ei vaaranneta, ja että Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välille ei tarvitse palauttaa rajamuodollisuuksia.

Kirje päättyy Mayn rakentaviin sanoihin:

”Uskon, että yhdessä voimme saavuttaa sopimuksen Yhdistyneen kuningaskunnan oikeuksista ja velvollisuuksista EU-eron alla ja rakentaa samalla syvä erityissuhde, joka edistää vaurautta, turvallisuutta, ja Euroopan asemaan globaalina valtana.”

Neuvotteluaikaa käytännössä vuosi

Yksikään jäsenmaa ei ole aiemmin eronnut EU:sta unionin 60-vuotisen historian aikana.

Brexit-neuvottelujen käynnistämisestä alkoi nyt juosta kahden vuoden määräaika, joka neuvotteluille on EU-perussopimuksen mukaan varattu. Määräaikaa voi pidentää vain kaikkien EU:n 28 jäsenmaan suostumuksella.

Käytännössä neuvotteluaikaa on vain noin vuosi. Erosopimus pitää saada kasaan syys–lokakuussa 2018, jos se halutaan saattaa voimaan kevääseen 2019 mennessä. Sopimukselle pitää saada myös EU-parlamentin hyväksyntä. Britannian konservatiivihallitus on luvannut antaa brittiparlamentille mahdollisuuden joko hylätä tai hyväksyä sopimuksen.


Neuvottelujen alkua hidastaa se, että Saksassa järjestetään liittopäivävaalit syyskuun lopulla. Vasta silloin selviää, jatkaako Angela Merkel liittokanslerina, vai onko vaikutusvaltaisen Saksan ääntä käyttämässä Martin Schulz.

Britannian vastapuolen eli 27 muun jäsenmaan pitää sopia huhtikuussa neuvottelustrategiansa suuntaviivoista. Jäsenmaiden puolesta neuvotteluja käy työryhmä, jota johtaa entinen ranskalaiskomissaari Michel Barnier. Työryhmä saa loppukeväästä tai alkukesästä jäsenmailta mandaatin, jonka rajoissa se saa sopia asioista Britannian kanssa.

Tärkeimpiä eroneuvotteluihin kuuluvia asioita ovat EU-kansalaisten tulevat oikeudet Britanniassa ja vastaavasti brittien oikeudet muissa EU-maissa. Britanniassa asuu muita EU-kansalaisia noin kolme miljoonaa, joista suomalaisia arvioidaan olevan noin 20 000. Brittejä asuu muissa EU-maissa noin miljoona.

Kiistaa aiheuttaa myös se, mistä päivästä lähtien Britanniaan muuttavat EU-kansalaiset eivät saa enää samoja oikeuksia kuin maassa nyt asuvat EU-kansalaiset. EU-parlamentin mielestä rajanveto pitää lykätä brexit-neuvottelujen loppuun.

Paljonko brexit maksaa Britannialle?

Osapuolten pitää sopia myös siitä, miten Britannia kattaa EU-budjettivastuunsa, joista on sovittu yhdessä aiemmin. Britannialle koituva loppulasku voi nousta 20–60 miljardiin euroon. Brittihallitus vastustaa ajatusta, että sen pitäisi maksaa EU:n kassaan vielä eron jälkeenkin. Neuvottelujen alussa tuskin edes yritetään sopia kokonaissummasta, vaan ainoastaan periaatteista, jolla Britannian vastuut myöhemmin lasketaan.

Myös EU-tuomioistuimen tuleva asema Britannian ja EU:n välisten sopimuskiistojen ratkaisijana on kiistanalainen.

Britannia haluaa, että brexitin ehtojen lisäksi neuvoteltaisiin myös tulevasta suhteesta ja ennen kaikkea keskinäisen kaupan ehdoista. Britit haluavat jatkaa vapaakauppaa EU:n kanssa kuten ennenkin.

Muu EU on antanut ymmärtää ainakin tähän asti, että ensin pitää sopia brexitistä, ja vasta sitten tulevasta suhteesta. Yksi EU27-ryhmän tärkeimmistä strategisista päätöksistä onkin nyt se, missä vaiheessa muut jäsenmaat suostuvat neuvottelemaan myös tulevasta suhteesta.

Brexit-sopimuksen voimaansaattaminen ei edellytä yksimielisyyttä, vaan jäsenmaiden määräenemmistö riittää. Sen sijaan sopimus Britannian ja EU:n tulevasta suhteesta edellyttää kaikkien jäsenmaiden hyväksyntää.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Ensimmäinen eroava EU-maa


 Britannian EU-kansanäänestys päätyi EU-eron kannalle kesäkuussa 2016 prosentein 52–48.

 Britanniasta tulee ensimmäinen EU:sta eroava jäsenmaa.

 EU täytti äskettäin 60 vuotta. Britannian liittyi EU:n edeltäjäyhteisöön 1973 eli samana vuonna kuin Irlanti ja Tanska.

 Britannian EU-jäsenyys vahvistettiin vuoden 1975 kansanäänestyksessä. Silloin jäsenyyttä kannatti 66 prosenttia äänestäjistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Euroopan unioni
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Pyöräilykypärä pakolliseksi vai ei? Yhdysvaltalaistutkijan mukaan kysymykseen on vain yksi oikea vastaus

   Tilaajille
  5. 5

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  6. 6

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  7. 7

   Jatkuvat keskeytykset tekevät meistä tyhmempiä kuin olemme – taistellaan yhdessä häiriökulttuuria vastaan

  8. 8

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  9. 9

   Brexit-äänestäjille luvatut säästöt muuttuivat jo suuriksi kuluiksi, koska reaalitalous kärsii

   Tilaajille
  10. 10

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  3. 3

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  6. 6

   Washingtonissa ei nykyään keskustella kuin yhdestä asiasta, kuinka kauan tämä voi jatkua? – Presidentti Trumpille on kuitenkin vaikeaa antaa potkut

  7. 7

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  8. 8

   ”Osakas laittoi kätensä hameeni alle” – Juristialan naiset kertovat kourimisesta, vähättelystä sekä syrjinnästä, ja vaativat häirinnälle loppua

  9. 9

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  10. 10

   Maailmalla leviää ”sydäntäsärkevä” video nälkään sulalla maalla nääntyvästä jääkarhusta – National Geographicin kuvaaja kertoo itkeneensä kuvatessaan eläimen kärsimystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää