Ulkomaat

Merkel tyrmäsi neuvottelut Britannian tulevasta EU-suhteesta ennen eroehtojen selvittämistä – näin EU-päättäjät valittelivat eroilmoitusta

”Turha teeskennellä iloista”, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi.

Bryssel/Helsinki

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi keskiviikkona vastustavansa Britannian pääministerin Theresa Mayn toivetta siitä, että Britannian EU-erosta ja tulevasta EU-suhteesta neuvoteltaisiin samanaikaisesti.

”Neuvotteluissa pitää ensin selvittää, miten puramme tiiviin suhteemme – – Vasta tämän kysymyksen ratkaisemisen jälkeen voimme, toivottavasti pian, alkaa puhua tulevasta suhteestamme”, Merkel sanoi Berliinissä uutistoimisto AFP:n mukaan.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk otti vastaan Britannian virallisen EU-eroilmoituksen Brysselissä.

”On turha teeskennellä, että tämä on iloinen päivä, Brysselissä tai Lontoossa. Joka tapauksessa suurin osa eurooppalaisista, mukaan lukien lähes puolet briteistä, haluavat meidän pysyvän yhdessä”, Tusk totesi viitaten viime kesän kansanäänestykseen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tuskin mukaan vaikeassa neuvotteluprosessissa pyritään ”minimoimaan vahingot”, joita suuren jäsenmaan lähteminen kansalaisille ja yrityksille aiheuttaa.

”Mitä tähän voi lisätä, me kaipaamme teitä jo”, Tusk totesi lyhyen tiedotustilaisuutensa päätteeksi.

Hän ei vastannut toimittajien kysymyksiin. ”Kiitos ja näkemiin”, hän sanoi ja jätti lehdistöhuoneen.

EU-maiden päättäjien huippukokousrumbaa pyörittävä Tusk otti keskiviikkona noin kello 14.20 Suomen aikaa vastaan Britannian virallisen eroilmoituksen. Ilmoituksen antoi kuusisivuisen kirjeen muodossa Britannian EU-suurlähettiläs Tim Barrow.

Eurooppa-neuvosto julkaisi myös lyhyen ja koruttoman lausunnon, joka oli laadittu yhteisymmärryksessä unioniin jäävien 27 maan kesken.

”Me lähestymme näitä neuvotteluja rakentavasti ja ponnistelemme sopimuksen saavuttamisen eteen. Toivomme, että Britannia on tulevaisuudessa läheinen kumppanimme”, lausunnossa todettiin.

Eurooppa-neuvosto ”pahoittelee”, että Britannia jättää EU:n, mutta on valmis prosessiin, joka kestää kaksi vuotta.

Euroopan parlamentin suurimman ryhmän, keskustaoikeistolaisen EPP:n puheenjohtaja Manfred Weber toteaa puolestaan, että brexit on suuri virhe.

”Historia näyttää, että brexit on valtava virhe. Se aiheuttaa paljon vahinkoa molemmille osapuolille”, Weber kertoi tiedotteessaan.

Tiistaina Weber varoitti, että brexitistä tulee Britannialle “erittäin kallis”. Hänen mukaansa Britannia johdateltiin EU-eroonsa valheilla.

EPP-ryhmän mukaan brexit-neuvotteluissa kolme tärkeintä asiaa ovat EU-kansalaisten oikeudet, Britannian maksuvelvoitteet EU:lle ja Pohjois-Irlannin rauhanprosessi, joka voi vaarantua, kun EU:n rajat menevät uusiksi.

EU-maiden pääkaupungeista sateli myös kommentteja brexitin viralliseen käynnistymiseen. Ranskan presidentti François Hollande esimerkiksi totesi, että brexitistä “tulee kivuliasta briteille”, uutistoimisto AFP kertoo.

Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel puolestaan huomautti tarpeesta saavuttaa kaikkia tyydyttävä sopimus ja pysyä ystävinä myös eron jälkeen. Kommentti heijasteli pitkälti Britannian pääministerin Theresa Mayn eroilmoitukseen kirjattua sävyä.

”Britannia pysyy naapurinamme, ja EU Britannian naapurina. Tarvitsemme toisiamme. Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta säilytämme hyvät ja ystävälliset suhteet tulevaisuudessa”, Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel totesi AFP:n mukaan.

EU-komission brexit-pääneuvottelija Michel Barnier totesi Maltalla, että tänään on ”ensimmäinen päivä erittäin vaikealla matkalla”.

Hän tapasi EU-puheenjohtajamaan pääministeri Joseph Muscatin, joka puolestaan sanoi, että “tämä on surullinen päivä EU:lle”, uutistoimisto Reuters kertoi.

Euroopan konservatiivien ja reformistien europarlamenttiryhmän ECR:n puheenjohtaja, brittikonservatiivi Syed Kamall vetosi EU:hun jääviin maihin ja Britanniaan, että ne käyvät neuvotteluja ”rauhallisesti, rakentavasti ja yhteistyön hengessä”.

”Tässä ei pidä olla kyse voittajista ja häviäjistä. Huono sopimus yhdelle osapuolelle on huono sopimus myös toiselle osapuolelle”, Kamall totesi tiedotteessaan.

ECR on Euroopan parlamentin kolmanneksi suurin ryhmä. Britannian konservatiivien ohella siihen kuuluu muun muassa perussuomalaisten kaksi europarlamentaarikkoa.

Euroopan komission ensimmäinen varapuheenjohtaja Frans Timmermans muistutti Financial Times -lehden kolumnissaan, että Euroopan painoarvo maailmassa pienenee sekä taloudellisesti että väestöllisesti. Hänen mukaansa on kyseenalaista, että Britannia nyt ”palauttaa kontrollin” omista asioistaan, kuten brexitiä vaatinet lupasivat.

”Tekeekö yhdessäolo meistä heikompia, vai vahvempia, ja säilytämmekö painoarvomme huomisen maailmassa? Aion jatkossakin uskoa intohimoisesti, että meillä menee paremmin, kun pysymme läheisesti yhdessä”, Timmermans totesi.

Euroopan parlamentin puheenjohtaja Antonio Tajani varoitti tiedotustilaisuudessaan Britanniaa väitteestä, jonka mukaan Britannian voisi olla parempi jäädä ilman mitään sopimusta kuin neuvotella huono sopimus.

Hänen mukaansa sopimukseton tila olisi ”katastrofi kaikille, etenkin Britannialle”. Se voisi johtaa esimerkiksi lentoliikenteen kaaokseen ja rekkajonoihin Britannian satamissa.

EU-parlamentin oma brexit-vastaava, keskustaliberaalin Alde-ryhmän puheenjohtaja Guy Verhofstadt varoitti Britanniaa kauppaneuvottelujen aloittamisesta muun maailman kanssa ennen kuin EU-ero on selvitetty.

Verhofstadtin mukaan EU-parlamentti äänestää ensi viikolla niistä reunaehdoista, joilla EU-parlamentti voi lopullisen brexit-sovun hyväksyä.

”Tämä ei ole mikään turha harjoitus”, hän totesi EU-parlamentin ottamasta kannasta.

Hän on aiemmin varoittanut EU-parlamentin sivuuttamisesta tai vähättelystä brexit-prosessissa. EU-parlamentti ei osallistu neuvotteluihin, mutta sitä pidetään matkan varrella kattavasti informoituna.

EU-parlamentti ja jäsenmaita edustava neuvosto hyväksyvät tai hylkäävät lopullisen brexit-sopimuksen. Hyväksyntä tarvitaan myös Britannian parlamentilta.

EU:n neuvoa-antavan elimen Alueiden komitean suomalainen puheenjohtaja Markku Markkula totesi Twitterissä, että ”brexit vaikuttaa kaikkiin EU:n alueisiin ja kaupunkeihin. Siksi tarvitsemme hedelmällistä ja kestävää yhteistyötä.”

Markkulan huomio muistutti rivien välistä siitä, että Britannian lähtö tekee ison loven EU:n budjettiin. Se voi vaikuttaa tulevaisuudessa siihen, miten EU voi tukea esimerkiksi köyhempiä alueita ja paljonko unioniin jäävien maiden tulee maksaa EU:n yhteiseen kassaan.

Brexit-neuvotteluiden vaikeimpia kysymyksiä on se, kuinka paljon Britannialla on maksuvastuita EU:lle aiemmin tehtyjen budjettipäätösten perusteella. Arviot ovat vaihdelleet 25–70 miljardiin eurooon.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brexit
 • Euroopan unioni
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  9. 9

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää