Ulkomaat

Saksan ja Turkin tulehtuneet välit kiristyvät entisestään – Turkkilaiset agentit vakoilleet satoja saksanturkkilaisia Saksassa

Turkin agentit ovat vakoilleet ainakin kolmeasataa saksanturkkilaista.

Berliini

Turkin tiedustelutoiminta Saksassa kiristää entisestään Saksan ja Turkin välejä. Turkin salainen palvelu MIT on vakoillut ainakin 300:a Yhdysvalloissa maanpaossa olevan saarnaajan Fethulah Gülenin tukijoiksi epäilemäänsä Saksassa asuvaa turkkilaista.

Lisäksi keskiviikkona paljastui, että saksalainen sosiaalidemokraattien kansanedustaja Michelle Müntefering on myös MIT:n vakoilulistalla.

Müntefering sanoi lausunnossa, että Turkin hallitus on ”selvästi ylittänyt rajan”, ja että ”nämä Turkin hallituksen toimet osoittavat jälleen kerran, että se yrittää tukahduttaa kriittisiä äänenpainoja”, uutistoimisto AFP kertoo.

Saksan ja Turkin hyvin tulehtuneille väleille saksanturkkilaisten vakoilu on uusin kierre konfliktiin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Turkki esittää vähintäänkin epäsuorasti väitteitä siitä, että Turkin vallankaappausyritystä olisi ohjailtu Saksasta. Tälle väitteelle ei ole esitetty uskottavia todisteita, kuten ei myöskään sille, että juuri Gülen ja tämän kannattajat olisivat olleet Turkin kesäkuisen vallankaappausyrityksen takana.

Vakoilu kertoo myös Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin yrityksistä ulottaa mittavat puhdistukset myös ulkoturkkilaisiin ympäri Eurooppaa. Erdoğan on jo aiemmin ominut muun muassa Saksan ja Hollannin turkkilaiset osaksi kampanjaansa, jossa hän yrittää voittaa 16. huhtikuuta järjestettävän kansanäänestyksen presidentin valtaoikeuksien kasvattamisesta.

Saksassa vakoilu otetaan vakavasti. Poliittiset reaktiot Turkin vakoiluun ovat olleet kovia.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Patrick Sensburg vaati keskiviikkona, että Saksan on selvitettävä turkkilaisagenttien henkilöllisyys, ja jos he ovat maassa diplomaattipasseilla, heidät on poistettava maasta.

Saksan parlamentin sisäasiainvaliokuntaan kuuluvan kristillisdemokraattien kansanedustajan Ansgar Hevelingin mukaan Saksan on lähdettävä siitä, että Turkin vakoilu Saksassa on hyvin laajamittaista.

”Tämä on hyvin vakavaa, emmekä voi tämän jälkeen vain palata normaaliin päiväjärjestykseen”, hän sanoi Ruhr Nachrichten -lehdelle.

Saksan syyttäjälaitos ilmoitti tiistaina tutkivansa väitteet Turkin Saksassa tekemästä vakoilusta. Tiedot tulivat ilmi, kun Saksan tiedustelupalvelu BND antoi vakoilun kohteeksi joutuneista saksanturkkilaisista tietoja Saksan osavaltioille.

Turkin salainen palvelu MIT pyysi Saksan tiedustelupalvelulta apua saksanturkkilaisten seurannassa. Süddeutsche Zeitung -lehden maanantaisten tietojen mukaan Turkki toimitti helmikuussa Münchenin turvallisuuskonferenssin yhteydessä BND:lle listan Gülenin kannattajaksi epäillyistä sekä epäiltyjen osoitteet ja puhelinnumerot. Listalla oli myös yli 200 yhdistystä, koulua tai muuta organisaatiota.

BND puolestaan toimi toisin kuin MIT ehkä odotti. Se otti yhteyttä Saksan osavaltioihin, joista puolestaan ainakin Ala-Saksi on ottanut yhteyttä listalla olleisiin ja varoittanut heitä Turkin toimista.

Tiedustelupalvelut tekevät yhteistyötä muun muassa terrorismintorjunnassa. Nyt ilmi tullut vakoilu on kuitenkin toista, ja poliittisesti kestämätöntä.

”Vakoilu Saksan maaperällä on tuomittavaa emmekä salli sitä”, Saksan sisäministeri Thomas de Maizière sanoi tiistaina.

Saksan ja Turkin välit ovat kireät. Syynä ovat Turkin toimet lähestyvät kansanäänestyksen alla. Saksa on estänyt turkkilaisministerien kampanjointiyrityksiä Saksassa, mikä sai Erdoğanin vertaamaan Saksan toimia natsiaikoihin.

Toistuvat natsiväitteet saivat Saksan harkitsemaan turkkilaisministereille maahantulokieltoja. Turkki puolestaan on uhannut irtaantuvansa EU:n kanssa tekemästään pakolaissopimuksesta.

Turkki pitää myös tutkintavankeudessa saksalaista Die Welt -lehden Turkin-kirjeenvaihtajaa Deniz Yüceliä.

Varsinainen kansanäänestys presidentin valtaoikeuksien kasvattamisesta järjestetään 16. huhtikuuta. Ennakkoäänestys ulkomailla alkoi maanantaina. Saksassa äänestäminen on mahdollista 9. huhtikuuta saakka eri puolilla maata Turkin konsulaateissa ja äänestystä varten vuokratuissa tiloissa.

Saksassa asuu noin 1,4 miljoonaa kansanäänestyksessä äänioikeutettua Turkin kansalaista. Ulkoturkkilaiset voivat myös olla se joukko, joka ratkaisee kansanäänestyksen Erdoğanin hyväksi.

Suomessa kansanäänestyksessä äänioikeutettuja turkkilaisia on noin 5 000 ja Ruotsissa noin 37 900.

Ruotsissa on puhuttanut viime aikoina pakolaisvakoilu, jota Turkki on kohdistanut gülenisteihin. Supon apulaispäällikön Seppo Ruotsalaisen mukaan Supo ei ole havainnut vastaavaa toimintaa Suomessa.

Saksassa ennakkoäänestys alkoi vilkkaasti, ja äänestyspaikoille on kertynyt jonoja. Jonoja kerryttävät myös äänestäjille tehtävät turvatarkastukset.

Saksan turkkilaisten keskuudessa Erdoğan on varsin suosittu. Edellisissä vaaleissa Erdoğania ja tämän puoluetta AKP:tä äänesti saksanturkkilaisista noin 60 prosenttia.

Kansanäänestyksen ei-leiri on myös Saksassa aktiivinen. Esimerkiksi Hessenissä valtaoikeuksia vastustavat saksanturkkilaiset poliitikot järjestivät maanantaina bussikuljetuksen äänestyspaikalle Frankfurtiin.

Jos Erdoğanin ajama kyllä-puoli voittaa kansanäänestyksessä, se kasvattaa huomattavalla tavalla jo ennestään hyvin autoritäärisen Erdoğanin valtaa.

Pääministerin tehtävät poistuisivat, ja hallitusta johtaisi presidentti. Presidentti nimittäisi itse varamiehensä ja ministerit. Parlamentti voisi kaataa hallituksen vain kolmen viidesosan enemmistöllä. Myös perustuslakituomioistuimen tuomarien määrä vähenisi, ja presidentillä olisi tietyissä asioissa lainsäädäntövaltaa ilman parlamenttia.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – Sitten hän romahti ja ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  5. 5

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  6. 6

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  7. 7

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  8. 8

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  9. 9

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  10. 10

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  10. 10

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää