Ulkomaat

Perheet kertovat pakkolääkittyjen ihmisoikeusjuristien kidutuksesta Kiinassa – rotat näykkivät nenää ja korvia

Yhdentoista maan diplomaatit kirjelmöivät Kiinalle ihmisoikeustilanteesta. Suomi ei allekirjoittanut kirjettä.

Peking

Viikko sitten taiwanilainen Lee Ming-che katosi.

Mies tunnetaan aktiivisena ihmisoikeuskeskustelijana internetissä. Hän puhuu Taiwanin demokratiasta ja teki rahalahjoituksia Kiinassa vangittujen ihmisoikeusjuristien perheille. Hän oli matkalla Manner-Kiinaan tapaamaan sairastelevaa anoppiaan, kun hän hävisi.

Keskiviikkona Kiinan viranomaiset vahvistivat, että Lee on heidän hallussaan. Viranomaisten mukaan pidätys tehtiin ”kansallisen turvallisuuden tähden”. Kansainvälisessä mediassa haastatellut asiantuntijat näkevät Leen pidätyksen osana suurempaa kuvaa.

”Kiinassa luodaan parhaillaan kauhun ilmapiiriä erityisesti ihmisoikeusjuristien ja aktivistien keskuuteen. Heitä yritetään pelotella, jotta he eivät ottaisi ihmis- ja kansalaisoikeustapauksia hoidettavakseen”, ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tutkija Patrick Poon sanoo puhelimitse HS:lle.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tällä hetkellä pidätettynä on Amnestyn mukaan Leen lisäksi ainakin kolme juristia ja kaksi aktivistia.

Vuoden 2015 heinäkuun jälkeen Kiinassa on pidätetty ja kuulusteltu lähes 300 ihmisoikeusjuristia ja aktivistia. Pidätetyt ovat avustaneet ihmisiä esimerkiksi kansalaisoikeusasioissa, naisten oikeuksissa sekä työolokysymyksissä.

Heitä on pidetty kiinniotettuina erimittaisia aikoja. Osa vapautettiin päivissä, joidenkin vankeus on kestänyt 1,5 vuotta. Osa sai tuomion oikeudenkäynneissä. Kiinan oikeuslaitos ei ole itsenäinen tai riippumaton.


Tilanne on kärjistynyt siitä asti, kun nykyinen presidentti Xi Jinping astui valtaan viisi vuotta sitten, sanoo Patrick Poon. Erityisesti kaksi viime vuotta ovat olleet vaikeita.

”Valta keskittyy Xille. Aiemmin ydinjohdossa valta jakaantui useammalle ihmisille ja he ikään kuin tasapainottivat toisiaan. Nyt valta on käytännössä yhdellä, ja se näkyy”, Poon toteaa.

Kiinan presidenttiä odotetaan valtiovierailulle Suomeen ensi viikolla.

Tuoreet kuvaukset Kiinan ihmisoikeusjuristeihin ja aktivisteihin kohdistuvasta kidutuksesta ovat karuja.

Aiemmin maaliskuussa pidätettyjen juristien omaiset kirjoittivat maailman ykkösjohtajille kirjeen. Kirje oli osoitettu muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkelille, yhdysvaltalaissenaattori Marco Rubiolle ja Ranskan presidentti François Hollandelle.

Kirjeen kirjoittaneet vaimot ovat tavanneet neljä nyt jo vapautettua juristia. Kidutuskuvaukset perustuvat heidän kertomaansa. Naisten omat puolisot ovat yhä pidätettyinä. Kaikkia kidutuskeinoja ei ole käytetty kaikkiin pidätettyihin.

”Osa kiinniotettuina olleista juristeista ei halua puhua ajasta mitään, osa on kertonut kidutuksesta”, Patrick Poon sanoo. Hän ei pysty vahvistamaan kirjeen tietoja, mutta sanoo kuulleensa vastaavanlaisista kokemuksista.

Myöskään HS ei pysty varmasti todentamaan kirjeen tietoja tosiksi, mutta HS:n läpikäymissä ihmisoikeusjärjestöjen aiempien vuosien kidutusraporteissa on kuvailtu samankaltaisia tapauksia kuin kirjeessä.

Perheiden kirjeen mukaan pidätetyt pakotettiin syömään rauhoittavia ja psykoosilääkkeitä, vaikka heidän terveydentilansa oli normaali. Heille sanottiin, että lääkkeet ovat ”korkeaa verenpainetta varten” ja ne oli pakko ottaa. Osa joutui nielemään jopa 20 pilleriä päivässä. Lääkkeet tekivät olon tokkuraiseksi, kirjeessä kerrotaan.

Kidutuskeinoina käytettiin myös univajetta ja maratonkuulusteluja, vangittuina olleet juristit kertoivat kirjeenkirjoittajille. Kun kuulustelijoiden vuoro vaihtui, unisia juristeja tönittiin, hakattiin ja säikyteltiin pysymään hereillä. Heidät pakotettiin istumaan tuoleilla tietyssä asennossa ja kun he nukahtivat, heidät herätettiin rajusti, kirjeessä sanotaan.

Pidätetyt laitettiin häkkiin, joka oli suurimmalta osalta veden peitossa. Omaisten mukaan heidät jätettiin pääosin veden alle seitsemäksi päiväksi niin, että pää oli juuri veden pinnalla. Kun pidätetyt yrittivät nukkua, rotat näykkivät korvia ja nenää, kerrotaan kirjeessä.

Maailman johtajille osoitetussa kirjeessä kerrottiin myös, että pidätettyjä uhkailtiin myös perheen satuttamisella, elleivät he tunnusta.

Monet ihmisoikeusjuristeista ovat esiintyneet katuvina virallisilla tv-kanavilla ja kertoneet tehneensä väärin. Se on osa Kiinan strategiaa. Vastaavia tunnustushaastatteluja voi olla myös puolueen virallisissa sanomalehdissä.

”Nyt monet juristit ovat kirjoittaneet valmiiksi kirjeitä siltä varalta, että joutuvat pidätetyiksi. Niissä lukee asioita, kuten ”älkää uskoko mitään, mitä sanon videoilla”, Patrick Poon sanoo.

Kiina on leimannut kidutusuutisoinnit ”valeuutisiksi”. Kiina reagoi asiaan, kun yhdentoista maan diplomaatit lähettivät kirjeen, jossa he ilmaisivat huolensa kidutusväitteistä ja ihmisoikeusrikkomuksista Kiinassa.

Kirjeen lähettäjinä olivat Australia, Kanada, Japani, Sveitsi, Belgia, Tšekki, Viro, Ranska, Saksa, Ruotsi ja Britannia.

Suomi ei ollut mukana allekirjoittajamaissa. Miksi?

Kidutus on aina tuomittavaa, sanoo edustuston päällikön sijainen Tarja Kangaskorte Suomen Pekingin-suurlähetystöstä. Hänen mukaansa Suomi oli etukäteen tietoinen kirjeestä, mutta jätti kuitenkin sen allekirjoittamatta.

”Mainitunkaltaiset kirjeet ovat vain yksi keino vaikuttaa. Meillä on muitakin välineitä, joita käytämme hyväksi. Esimerkiksi kun ulkoministeri Timo Soini vieraili Kiinassa, hän nosti ihmisoikeuskysymykset esiin keskustellessaan Kiinan ulkoministerin kanssa”, Kangaskorte sanoo.

Hän huomauttaa, että myös EU pitää ihmisoikeuksia aktiivisesti esillä. Tammikuun lopussa unioni antoi samansisältöisen julkisen lausunnon kuin kirje nyt. Suomen suurlähetystö jakoi lausunnon verkkosivuillaan.

Yhdentoista maan kirjeessä allekirjoittajiin lukeutuivat Suomelle likeiset naapurimaat Ruotsi ja Viro, jotka kuuluvat myös EU:hun.

”Näissä käytetään aina tapauskohtaista harkintaa kumppanimaiden kanssa. EU:n yhtenäisyys on Suomelle tärkeää. Tietenkin myös Pohjoismaat ovat Suomelle keskeinen viiteryhmä, mutta EU oli tosiaan jo lausunut asiasta.”

Liittyikö Suomen allekirjoittamatta jättäminen jo tuolloin vireillä olleeseen Kiinan presidentin Suomen-vierailuun?

”Tämän nimenomaisen kirjeen osalta mikään ei ole liittynyt tulevaan valtiovierailuun”, Kangaskorte sanoo.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Turvallisuus­kysymyksissä kuuluu Venäjältä kummia: ”Tilanne Itämerellä on lauennut ja eniten tilanteeseen on vaikuttanut Suomen ja Ruotsin kanta”, julistaa valtion radiokanava

  5. 5

   Pyöräilykypärä pakolliseksi vai ei? Yhdysvaltalaistutkijan mukaan kysymykseen on vain yksi oikea vastaus

   Tilaajille
  6. 6

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  7. 7

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  8. 8

   Brexit-äänestäjille luvatut säästöt muuttuivat jo suuriksi kuluiksi, koska reaalitalous kärsii

   Tilaajille
  9. 9

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  10. 10

   Jatkuvat keskeytykset tekevät meistä tyhmempiä kuin olemme – taistellaan yhdessä häiriökulttuuria vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  3. 3

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  6. 6

   Washingtonissa ei nykyään keskustella kuin yhdestä asiasta, kuinka kauan tämä voi jatkua? – Presidentti Trumpille on kuitenkin vaikeaa antaa potkut

  7. 7

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  8. 8

   ”Osakas laittoi kätensä hameeni alle” – Juristialan naiset kertovat kourimisesta, vähättelystä sekä syrjinnästä, ja vaativat häirinnälle loppua

  9. 9

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  10. 10

   Maailmalla leviää ”sydäntäsärkevä” video nälkään sulalla maalla nääntyvästä jääkarhusta – National Geographicin kuvaaja kertoo itkeneensä kuvatessaan eläimen kärsimystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää