Ulkomaat    |   HS-reportaasi

Venäjän erikoisjoukot eivät peittele osallistumistaan Syyrian sotaan – Komennus vei ammattisotilas Vitalin Suomen rajalta Homsiin

Venäjä liittyi Syyrian sotaan hallituksen joukkojen tueksi syksyllä 2015. Nyt venäläisiä ammattisotilaita ei voi olla huomaamatta Syyriassa.

Aleppo/Homs.

Huoltoasema Homsin kaupungin kupeessa Syyriassa on täkäläisittäin parhaasta päästä. Pumpuissa on polttoainetta, mikä ei ole näinä päivinä Syyriassa mitenkään itsestään selvää. Lisäksi löytyy kahvila, korjaamo, autopesula ja siisti wc. Sijaintikin on hyvä Aleppoon ja Palmyraan johtavien teiden risteyksessä.

Torstaisena iltapäivänä paikalle on pysähtynyt venäläinen Kamaz-kuorma-auto. Sen lavalla on Ural-maastokuorma-auton suuri rengas, jonka sisuskumissa ammottaa parinkymmenen sentin mittainen avoviilto. Venäläiset ovat lähteneet uuden kumin hakuun yli 150 kilometrin päästä Palmyrasta.


Pelkällä etunimellään esiintyvä venäläinen erikoisjoukkojen sotilas Vitali on tullut huoltoasemalle yhdessä kaverinsa kanssa. Ystävä esittäytyy ”syyrialaiseksi” mutta puhuu venäjää kaukasialaisella korostuksella.

Vitali on ammattisotilas Alakurtista Suomen rajalta. Sotilaan varusteet ovat viimeistä huutoa, mutta sellaiset yksityiskohdat kuin joukko-osasto ovat kuulemma sotilassalaisuuksia. Eikä venäläisiä saa kuvata.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kolme kuukautta ollaan Palmyrassa oltu, ja kaikenlaista täällä on ollut”, Vitali kertoo. Se on venäläisten sotilaiden sopimuksen mitta: seuraavana lauantaina miehillä on edessä lento kotiin.

”Totta kai tulen uudestaan”, Vitali sanoo suunnitelmistaan. Nimettömänä pysyttelevän ”syyrialaisen” kaverin mukaan suunnitelmissa on paluu uudelle kolmen kuukauden komennukselle syyskuussa. Aivan pikaiseen rauhaan Venäjän pojat eivät siis näytä uskovan.


Venäjä liittyi Syyrian sotaan hallituksen joukkojen tueksi syksyllä 2015. Sillä on Hmeimimin lentotukikohta Latakian kupeessa ja laivastotukikohta Tartusissa.

Kyseessä oli aluksi ennen kaikkea ilmavoimien operaatio, eikä maajoukkoja juuri paikalle tuotu. Venäjän ilmoituksen mukaan sotilasneuvonantajien lisäksi Syyriaan siirrettiin vain tukikohtien huolto- ja suojajoukkoja.


Sittemmin Venäjä on lähettänyt paikan päällä lisää erikoisjoukkoja siinä määrin ettei niihin voi olla Syyriassa törmäämättä. Muutaman ajoneuvon saattueet liikkuvat jatkuvasti Homsin ja Aleppon teillä. Palmyrassa venäläisillä on tukikohta, jonka vahvuudesta pääosa on Moskovan mukaan miinanraivaajia.

Mutta ei täällä pelkillä miinanraivaajilla menestytä.

Aleppon historiallisen linnoituksen edessä on lauantaipäivänä hilpeä tunnelma. Satakunta farmasian opiskelijaa on tullut tutustumaan katselemaan vanhoja piknik-paikkojaan, joissa he viettivät vapaa-aikaa koululaisina, ennen sotaa.


Paikalle kaartaa myös venäläinen sotilaspoliisin panssaroitu miehistönkuljetusvaunu, josta joukkueellinen sotapoliiseja häipyy jonnekin armeijan hallussa olevaan linnoitukseen. Kaksi tšetšenialaista miestä jää vahtimaan ajoneuvoa ja ottamaan kännykkäkuvia toisistaan.

”Kolme kuukautta on oltu täällä Aleppossa”, kertoo Groznyista kotoisin oleva Ruslan. Hän on siis ehtinyt nähdä Itä-Aleppon piirityksen loppuvaiheen, ja nyt saa sotiminen riittää.

”Reissussa hyvä, kotona paras”, Ruslanin nimettömänä pysytellyt kaveri kommentoi.

Yhdysvaltalaisen arvion mukaan venäläisten erikoisjoukkojen rooli oli ellei ratkaiseva niin ainakin erittäin tärkeä Itä-Aleppon piirityksen voittamisessa joulukuussa. Venäläiset toteuttivat erikoisoperaatiota ja toimivat tulenjohto- ja maalinosoitusryhminä.

Vuoden alusta lähtien Venäjä on toteuttanut niin sanottua ”taistelutoimien rajoittamisen laajentamista”. Tai tällä nimellä Venäjän pääesikunnan operatiivisen osaston päällikkö Sergei Rudskoi menetelmää kutsuu Moskovassa järjestämissään tiedotustilaisuuksissa.

Strategia perustuu etenemiseen kylä ja kaupunki kerrallaan: piiritys, pommitus ja sovintotarjous, jota seuraa osittainen armahdus ja kovapäisimpien kapinallisten evakuointi. Rudskoin mukaan tällaisia sopimuksia on tehty jo yli 1 300 eri puolilla Syyriaa.

Parhaillaan on menossa Homsin viimeisen kapinalähiön al-Waerin piirityksen purku ja evakuointi. Bussit ovat ajaneet tuhat taistelijaa ja yli kaksi tuhatta heidän perheenjäsentään turkmeenialueelle Aleppon pohjoispuolelle. Halukkaat ovat pitäneet henkilökohtaisen aseen mukanaan.

Menetelmä on ollut jonkinmoinen menestys, mutta taistelujen määrää se ei toistaiseksi ole vähentänyt. Kapinalliset hyökkäävät sen ahkerammin muualla. Rudskoin mukaan yksin Haman taistelut vaativat äskettäin neljässä vuorokaudessa 2 100 islamistitaistelijan hengen.


Venäläisten erikoisjoukkojen läsnäoloa tämä piiritys-ja-evakointi-taktiikka on ilmeisesti vaatinut. Virallista tietoa näiden joukkojen määrästä ja kokoonpanosta ei ole. Venäläinen sanomalehti Kommersant laski maaliskuun lopulla, että pääesikunnan ilmoitusten mukainen venäläisten uhriluku puolentoista vuoden sotimisesta olisi 28 kuollutta.

Syyriassa kaatuneita venäläisiä saattaa kuitenkin olla huomattavasti enemmän. Venäläisten tiedotusvälineiden ja ennen kaikkea pietarilaisen Fontanka.ru-uutissivuston selvitysten mukaan Syyriassa toimii yksityinen, venäläinen palkkasotilasyhtiö, jonka riveissä olisi 600 taistelijaa.

Yhtiön riveistä on kaatunut paljon sotilaita ja korvauksia omaisille on maksettu, mutta vaivihkaa.

Ryhmää nimitetään sen johtajan taistelunimellä Vagner. Hän on 47-vuotias venäläinen everstiluutnatti Dmitri Utkin, joka erosi aktiivipalveluksesta Venäjän sotilastiedustelun GRU:n erikoisjoukoista 2013 ja siirtyi yksityisen turvallisuusyhtiön Morgan Security Groupin palvelukseen.

Sittemmin Utkin perusti oman yksityisarmeijansa. Hän on osallistunut sotaan Tšetšeniassa ja Ukrainassa. Syyriassa hänen sanotaan olleen taistelemassa ensimmäistä kertaa jo 2013.

Vagnerin miesten välit Venäjän sotilastiedusteluun GRU:hun ovat tiedotusvälineiden mukaan läheiset: yksikön sotilaita koulutetaan Molkinossa Krasnodarin alueella Venäjän Pohjois-Kaukasiassa kasarmissa, joka on GRU-prikaatin naapurissa.

Tarkastuspisteellä Athrian risteyksessä 130 kilometriä Aleppon eteläpuolella on vaihteeksi raukea tunnelma. Lännessä taisteleva al-Nusran rintama ja etelää ja itää hallitseva terroristijärjestö Isis ovat vetäytyneet piiloihinsa laatimaan uusia juonia. Syyrialaiset ja iranilaiset sotilaat lorvivat majapaikoissaan.

Venäläinen saattue kaartaa kahvilantapaisen pihaan: kaksi kuorma-autoa, miehistönkuljetusvaunu ja pieni säiliökuormuri ovat matkalla kohti Aleppoa.

”Paremmin täällä tienaa kuin Venäjällä”, taukovartioon pistetty 25-vuotias Maša perustelee lähtöään Syyriaan. Kaksi kuukautta on mennyt Palmyrassa, ja vielä on siis kuukausi jossain pohjoisessa edessä.

Fontaka.ru-sivuston tietojen mukaan venäläiset palkkasotilaat tienaavat tällä hetkellä 240 000 ruplaa eli noin 3 900 euroa kuussa.

Sivummalla omaa taukoaan pitää pari pakettiautollista syyrialaisia sotilaita. Minkähänlaisia taistelukumppaneita nuo ovat?

Maša virnistää leveästi, huitaisee kädellään syyrialaisten suuntaan ja nousee ajoneuvoonsa.


Tausta: Venäjän suuri aseiden koerata

Syyrian sota on merkinnyt Venäjälle tilaisuutta useiden uusien aseiden ja asejärjestelmien testaamiseen. Puolustusministeri Sergei Šoigu kertoi joulukuussa, että Syyrian-operaation aikana on kokeiltu yhteensä 162 uutta tai uudistettua asetta.

Venäläisen Sputnik-uutistoimiston kokoama viiden tärkeimmän uutuuden kärki on seuraava:

1: Tupolev Tu-160 strateginen yliäänipommittaja. Toimintasäde ilman ilmatankkausta 14 000 kilometriä. Aseistuksena ohjattuja pommeja, laserohjattuja ohjuksia ja risteilyohjuksia.

2: Kalibr-risteilyohjukset. Venäjän Kaspianmeren-laivasto ryhtyi ampumaan kohteita Syyriassa pitkänmatkan risteilyohjuksilla lokakuussa 2015.

3: Su-35-monitoimihävittäjä. Näitä Venäjän ilmavoimien ylpeyksiä löytyy muun muassa Hmeimimin tukikohdasta.

4: TOS-1A Solntsepjok -raketinheitin. Näitä moderneita Stalinin urkuja on varustettu termobarisilla ammuksilla. Polttoammuksia on käytetty myös lentopommituksissa, ja yhdysvaltalaisen Atlantic Councilin mukaan niissä on käytetty paloaineena fosforia tehokkaampaa termiittiä.

5: BTR-82A1 panssaroitu miehistönkuljetusvaunu edustaa Venäjän viimeistä sanaa jalkaväen kuljetuksessa. Varustettu 30 millimetrin automaattitykillä, konekiväärillä ja pimeänäkölaitteilla.

HS vieraili Aleppossa maaliskuussa. Ensimmäiset kaupunkilaiset ovat palanneet elämään raunioiden keskelle. HS:n erikoisraportti Syyrian Alepposta kertoo, millaisissa tunnelmissa asukkaat kaivavat arkeaan esiin. Lue raportti tästä. Katso tästä 360 asteen videolta, miltä Aleppossa näyttää.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyria
 • Venäjä
 • Aleppo
 • Syyrian sota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  3. 3

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  4. 4

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  5. 5

   Miljoonien arvoinen Rodin-veistos lojui unohdettuna kaupungintalon nurkassa USA:ssa – 22-vuotiaan työntekijän löytöä ei aluksi otettu todesta

  6. 6

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  7. 7

   Amfetamiinista tuli nopeasti Joukon lempihuume, ja sen jälkeen huuruista elämää kesti yli 20 vuotta – tällainen oli 1970-luvun huume-Helsinki

   Tilaajille
  8. 8

   ”Ideologisesti” työtön Ossi Nyman aiheutti kohun kieltäytymällä ”typeristä” hommista – mutta entä jos työ on ihmisen oikeus eikä vain pakko?

  9. 9

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  10. 10

   Minkä rauhan mukaan Rauhankatu on nimetty ja kuka oli Mathilda Augusta Wrede? – Testaa, tunnetko Helsingin katujen taustat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  4. 4

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  7. 7

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  8. 8

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  9. 9

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  10. 10

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  10. 10

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  11. Näytä lisää
  Uusimmat