Ulkomaat

Ruotsi myöntää lisää rahaa kyber­turvallisuuteen – pääministeri epäilee, että ”ulkovallat” yrittävät vaikuttaa maan vaalitulokseen

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven varoittaa, että ”ulkovallat” yrittävät todennäköisesti vaikuttaa maan valtiopäivävaalien tulokseen ensi vuonna.

”On tulossa yhä selvemmäksi, että ulkovallat yrittävät vaikuttaa vaaleihin. Ruotsi ei ole tälle immuuni. Ruotsia vastaan on olemassa vaikutusoperaatioita, ja odotamme niiden kohdistuvan ensi vuoden vaaleihin”, Löfven sanoi toimittajille perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ruotsi varautuu vaikutusyrityksiin myöntämällä lisärahaa kyberturvallisuuden parantamiseksi. Myös Ruotsin asevoimat ja turvallisuuspoliisi on valjastettu huolehtimaan tilanteesta.

Löfven on aiemminkin kertonut pitävänsä mahdollisena, että ensi vuoden vaaleihin yritettäisiin vaikuttaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Ei ole mitään, ei mitään, joka takaisi, että ruotsalaiset vaalit olisivat vastaisuudessa rauhoitettuja”, hän sanoi tammikuussa Ruotsin Sälenissä vuotuisen korkean tason puolustusseminaarin yhteydessä.

Aiemmin tässä kuussa Ruotsin turvallisuuspoliisi kertoi tutkineensa tietoverkkohyökkäyksiä maan energia- ja telealan yhtiöitä sekä rahoitusmaailmaa ja hallitusta vastaan viime vuonna. Turvallisuuspoliisin mukaan hyökkäyksien takana oli jokin valtiollinen toimija.

Niin Löfven kuin turvallisuuspoliisikaan eivät kuitenkaan nimenneet mitään valtiota, joka hyökkäysten takana voisi olla. Myös muualla Euroopassa, kuten Saksassa, on oltu huolestuneita vaikutuspyrkimyksistä vaalien aikaan.

Samaan aikaan Yhdysvalloissa tutkitaan, yrittikö Venäjä vaikuttaa maan presidentinvaaleihin viime vuonna. Venäjä on kiistänyt syytteet jyrkästi.

”Lukekaa huuliani – ei”, presidentti Vladimir Putin vastasi torstaina kysymykseen Venäjän vaikutuspyrkimyksistä Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin brittilehti Guardianin mukaan.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Kyberuhat
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää