Ulkomaat

EU yrittää paikata vuosien saamattomuuttaan Syyriassa – uusi strategia, lisää rahaa ja neuvotteluita naapurimaiden kanssa

Uusi strategia, neuvottelut reunamaiden kanssa ja miljardien apu paikkaavat unionin näkymätöntä roolia.

Bryssel

Euroopan unioni yrittää panna uutta vaihdetta silmään Syyrian kuusi vuotta kestäneen sodan ratkaisuyrityksissä. Uusi toimeliaisuus selittyy EU:n halulla nostaa kansainvälistä profiiliaan ja tarpeella paikata aiempaa saamattomuutta.

EU-maiden ulkoministerit hyväksyivät maanantaina uuden Syyria-strategian, ja tiistaina Brysselissä alkoi 70 maan kaksipäiväinen Syyria-konferenssi. Siellä luvataan uutta rahaa syyrialaisten auttamiseen ja tarkastellaan, miten aiemmat avunlupaukset ovat pitäneet.

EU-instituutioiden ja jäsenmaiden rooli Syyrian sodassa on ollut voittopuolisesti humanitaarisen avun antamista – 9,4 miljardin euron arvosta.

Massiivinen apu ei kuitenkaan ole tehnyt EU:sta merkittävää peluria, mitä tulee itse sodan kulkuun tai diplomaattisiin ratkaisuyrityksiin. Tämän myönsi harvinaisen suoraan EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker viime syyskuussa pitämässään puheessa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Eurooppa on ylpeä siitä, että se on globaalisti merkittävä pehmeän vallan käyttäjä. Mutta pehmeä valta ei riitä yhä vaarallisemmassa naapurustossamme.– – Missä on unioni, missä ovat jäsenmaat, kun neuvotellaan ratkaisua?” Juncker kysyi.

Hän vaati puheessaan kunnollista Syyria-strategiaa ja sitä, että EU:n ulkopolitiikan korkeasta edustajasta Federica Mogherinista tulisi ”Euroopan ulkoministeri”, jota jäsenmaat tukisivat ja jolla olisi todellista painoarvoa globaaleilla areenoilla.

Mogherini onkin yrittänyt tarmokkaasti edistää globaalia strategiaansa, mutta sen uskottavuus on vielä kysymysmerkki ja Syyria kysymysmerkeistä suurin.

EU:lla ei ole ollut suoraa roolia Genevessä pidetyissä rauhanneuvotteluissa, joita vetää YK:n erityislähettiläs Staffan de Mistura.

”EU on käytävillä, mutta ei pöydässä”, toteaa suurlähettiläs Sofie From-Emmesberger, joka edustaa Suomea EU:n poliittisten ja turvallisuusasioiden komiteassa ja joka osallistui maanantain ministerikokoukseen.

Hänen mukaansa kyse on työnjaosta: EU haluaa korostaa, että rauhanprosessi on YK-vetoinen. Hänen mukaansa unionin näkyvämpi rooli voisi sotkea prosessia ja mahdollisesti johtaa “foorumishoppailuun”, jossa syyrialaiset osapuolet huseeraisivat useassa eri osoitteessa.

Genevessä viisi neuvottelukierrosta eivät ole johtaneet ihmeisiin eikä edes rauhan esiasteeseen. Nyt huhuillaan siitä, onko 70-vuotias italialais-ruotsalainen de Mistura jäämässä pian eläkkeelle ja jättämässä homman kesken, ennen kuin se on kunnolla päässyt alkuunkaan.

”Kaikissa neuvotteluissa on tiettyjä kysymyksiä, joita on valmisteltava ja joista on keskusteltava ennen kuin todelliset rauhanneuvottelut voivat alkaa. Emme ole siellä asti vielä”, de Mistura totesi viime perjantaina.

Mogherinilla on kuitenkin käynnissä omat neuvottelunsa Syyrian naapurimaiden, kuten Iranin, Turkin ja Libanonin johtajien kanssa. Viime vuoden lopulla alkaneissa ”alueellisen aloitteen” neuvotteluissa pyritään valmistelemaan etunojassa Syyrian jälleenrakentamista ja kansallisen sovinnon etsimistä, kunhan sota joku päivä loppuu.

”Meidän on ryhdyttävä suunnittelemaan sitä päivää, kun sota vihdoin loppuu. Jälleenrakennus ei käynnisty ennen kuin poliittinen siirtymävaihe alkaa, mutta haluamme olla valmiita”, Mogherini totesi viestissään Syyria-konferenssin alla.

From-Emmesbergerin mukaan EU tekee paljon hyvää työtä Syyriassa, esimerkiksi tukemalla naisten asemaa ja voimistamalla poliittista oppositiota.

”Kyllä EU on ollut mukana etenkin humanitaarisen avun kautta. Ei olla herätty myöhässä”, hän ajattelee.

Mitä sodan kulkuun ja rauhoittumistoiveisiin tulee, EU joutuu turvautumaan erittäin epäluotettaviin tahoihin. Venäjä, Turkki ja Iran ovat käyneet Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa neuvotteluja tulitauosta.

Täysin avoin kysymys on Venäjän tukeman Syyrian presidentin Bašar al-Assadin asema sekä Eurooppaan asti terrorisminsa ulottaneen Isis-järjestön kohtalo.

Maanantaina EU-ulkoministerit vaativat sotarikoksiin syyllistyneitä vastuuseen teoistaan. EU syytti sekä Syyrian hallitusta että Isis-järjestöä kemiallisten aseiden käytöstä.

Tiistaina ainakin 58 ihmistä sai surmansa Idlibiin tehdyssä ilma-iskussa, jossa epäiltiin käytetyn jonkinlaista taistelukaasua. The Guardian -lehden mukaan kaupunki on kapinallisten hallussa ja usein Syyrian hallituksen ja Venäjän pommitusten kohde.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Kuuden vuoden murhenäytelmä


 Syyrian sota alkoi maaliskuussa 2011 osana arabikevääksi kutsuttua demokratialiikehdintää. Sota on vaatinut ainakin 320 000 kuolonuhria.

 Lähes viisi miljoonaa ihmistä on paennut Syyriasta, enimmäkseen naapurimaihin Libanoniin, Jordaniaan ja Turkkiin. Maan sisäisiä pakolaisia on yli kuusi miljoonaa.

 EU-maihin tuli vuonna 2015 yli miljoona turvapaikanhakijaa. Heistä puolet oli syyrialaisia. EU:n ja Turkin välinen sopimus lopetti pakolaisten tulon miltei kokonaan Turkin kautta Kreikkaan.

 Sotatoimiin osallistuu kymmeniä eri tahoja, syyrialaisia ja ulkomaalaisia. Yhdysvaltain johtamassa Isis-järjestön vastaisessa kansainvälisessä koalitiossa on yhteensä 68 maata tai järjestöä, mukaan lukien Suomi ja EU.

 Suomi antaa esimerkiksi koulutusapua Isis-järjestöä vastaan taisteleville kurdijoukoille. Jotkut toiset EU-maat, erityisesti Britannia ja Ranska, osallistuvat aktiivisesti järjestön vastaisiin sotatoimiin. EU:n rooli koalitiossa on ei-sotilaallinen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokrankorotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  2. 2

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  5. 5

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  6. 6

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  9. 9

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  10. 10

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  9. 9

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  10. 10

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää