Ulkomaat

Tutkija: Suomettuminen voi taas yleistyä pienten maiden pelastusrenkaana – Kekkosen ajan rähmällään ollut Suomi kaivettiin jälleen mullasta

Tanskalaistutkijan mukaan suomettuminen kysyy taitoa. Pitää olla kyyninen realisti, eikä median itsesensuuria saa myöntää koskaan. Nykyaikana ”suomettuneita” ovat olleet muun muassa Kreikka, Ukraina ja Taiwan. Kuuba saattaa seurata perässä peilikuvana kylmän sodan aikaiselle Suomelle.

Lontoo

Useimmille suomalaisille Urho Kekkosen ajan suomettuminen tuo mieleen kiusallisia ja jopa häpeällisiä muistoja. Nyt tanskalainen politiikantutkija tarjoaa suomettumista pienten maiden keinoksi selviytyä uudessa 2010-lukulaisessa moninapaisessa maailmassa.

Tanskalaisen kansainvälisyystutkimuksen laitoksen (DIIS) vanhempi tutkija Hans Mouritzen esittää tuoreessa kirjoituksessaan, että suomettumisesta voi tulla jopa suurvaltojen puristuksessa olevien pienten naapurimaiden tietoinen valinta.

Suomettuminen tarkoittaa heikon valtion taipumista vahvan naapurimaan vaikutusvallan alla. Käsite sai nimensä Suomesta, joka myötäili Neuvostoliittoa. Alun perin saksankielinen termi (Finnlandisierung) yleistyi 1960-luvulla.

Taustalla on maailmanpolitiikan muutos. Yhdysvaltain kiistattomasta valta-asemasta ollaan siirrytty tilanteeseen, jossa napoja on kolme: arvaamaton Donald Trumpin Yhdysvallat, Vladimir Putinin Venäjä ja koko ajan voimistuva Kiina.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Pienten maiden asemaa heikentää se, että alueelliset suurvallat voivat haluta jakaa maailman etupiireihinsä. Suuntausta vahvistaa Trumpin hallinnon toivoma läheinen suhde Venäjään. Isojen toveruus ja keskinäinen kohteliaisuus ei ole välttämättä pienten etu.

Mouritzen ottaa jopa kantaa suomettumisen puolesta – vaikka myöntääkin, että lähestymistapa on kiistanalainen sekä jopa pelkurimainen ja kyyninen.

”Kun maailma on moninapainen ja kansainväliset järjestöt heikkoja, suomettuminen on parempi vaihtoehto kuin sen maine länsimaisessa asiantuntija- ja julkisessa keskustelussa – etenkin jos vaihtoehtoina voivat olla kaaos ja sota”, Mouritzen kirjoittaa viime viikolla ilmestyneessä artikkelissaan Small States and Finlandisation in the Age of Trump.

Kirjoitus on julkaistu arvostetun lontoolaisen The International Institute for Strategic Studies -ajatuspajan Survival-julkaisusarjassa. Huhti–toukokuun julkaisun teema on suurvallat ja pienet maat.

Tutkija ei esitä suomettumista Suomen tieksi.

Suomettumista on kuitenkin tarjottu nykyajan lääkkeeksi aiemminkin, mikä on suututtanut erityisesti Suomessa.

Muutama vuosi sitten yhdysvaltalainen Zbigniew Brzezinski ehdotti Ukrainalle Suomen mallia ”liittoutumattomana maana”. Brzezinski toimi presidentti Jimmy Carterin turvallisuuspoliittisena neuvonantajana 1977–1981.

Vuodesta 1995 lähtien EU:hun kuuluneessa Suomessa kauhistuttiin Brzezinskin ajatuksesta toimia ”liittoutumattomuuden” esikuvana. Liittoutumattomuus-sanan kaiku ei ole hyvä nykyajassa, jossa halutaan uskoa Nato-optioon. Suomettumis-sana puolestaan kalvaa yhä 2000-luvullakin Suomen maabrändiä.

Brzezinskin ehdotus tyrmättiin Suomen lisäksi Ukrainassa.

Tanskalaisen Mouritzenin mukaan suomettuminen voisi kuitenkin olla varteenotettava vaihtoehto maissa, joissa ollaan luisumassa joka tapauksessa vahvan naapurin vaikutuspiiriin. Hän määrittelee suomettumisen ”joustavaksi alistumiseksi”, jossa vahvalle naapurille tehdään pintapuolisia myönnytyksiä, jotta maa pystyisi säilyttämään ulkopolitiikkansa ytimen sekä keskeiset arvonsa.

Ennen suomettumispäätöstä pitää kuitenkin tehdä tarkka arvio: onko iso naapuri loputtoman ahne myönnytyksille, vai voiko se tyytyä tasapainotilaan. Jos naapurin ahneudelle ei löydy rajoja, ei suomettuminen ole toimiva strategia.

”Jos vastassa on status quo -mahti – – on suomettuminen realistinen vaihtoehto”, Mouritzen kirjoittaa.

Tutkija muistuttaa, että suomettumisen tielle lähteneen maan pitää kätkeä tarkkaan myönnytyksensä suurvallalle. Esimerkkinä toimii jälleen Kekkonen.

Kun Kekkonen lounasti Neuvostoliiton johtajan Nikita Hruštšovin kanssa syyskuussa 1960, painotti Kekkonen Suomen omistautuneisuutta pohjoismaiselle demokratialle. Näin silti, vaikka takana oli juuri yöpakkaskriisi, jonka aikana Neuvostoliitto painosti K.-A. Fagerholmin kolmannen hallituksen eroamaan.

Mouritzenin mukaan suomettumisen valinneen valtion pitää olla hankkeessaan myös yhtenäinen, vaikka tietty annos julkisesti ilmaistua kansallistunnetta on tarpeen. Kansallisaatteen tarkoitus on viestiä isolle naapurille, että valtionjohdon liikkumistila eli suomettumisvara on rajallinen.

”Kyse on kuitenkin hienovaraisesta tasapainosta, sillä kriittisten näkökantojen ei saa antaa heiluttaa venettä.”

Suomettuneessa maassa median itsesensuuri on ”todennäköisesti välttämätöntä, mutta sitä ei saa koskaan myöntää”. Ulkopolitiikan pitää olla entistäkin realistisempaa ja kyynisempää.

Välillä talutusnuoraa isosta naapurista voi yrittää löysätä – kuten Suomessa tehtiin – mutta yrityksissä pitää olla varovaisia.

”Suomettuminen vaatii varovaista kulkua kapealla polulla.”

Mitkä maat sitten toteuttavat tai voisivat toteuttaa suomettumisstrategiaa?

Mouritzenin mielestä jopa EU tarjoaa esimerkin klassisesta suomettumisesta. Se on Kreikka, joka myöntyi EU:n, Kansainvälisen valuuttajärjestön IMF:n ja Saksan vaatimuksiin budjettileikkauksista ja veronkorotuksista. Muuten Kreikkaa olisivat uhanneet potkut euroalueesta ja jopa EU:sta.

Pääesimerkki suomettumisesta Venäjän lähialueilla on puolestaan on presidentti Viktor Janukovytšin aika Ukrainassa vuosina 2010–2014. Janukovytš vei Ukrainaa Venäjää päin, mutta kompastui EU-yhteistyösopimukseen. Seuraamuksena olivat jättimielenosoitukset, vallanvaihto, Ukrainan sota ja Krimin menetys Venäjälle.

Armeniaa tutkija puolestaan pitää välillisen suomettumisen malliesimerkkinä. Armenia tekee myönnytyksiä Venäjälle, jotta Venäjä suojelisi sitä kolmansia osapuolia eli Turkkia ja Azerbaidžania vastaan.

Venäjän lisäksi Kiina on alueellinen suurvalta, jonka edessä osa naapureista saattaa alistua vapaaehtoisesti.

Mouritzenin mukaan Taiwan ”kevyt-suomettui” presidentti Ma Ying-jeoun aikana 2008–2016, kun suhteet Kiinaan lämpenivät. Tilanne muuttui jälleen 2016, kun Kuomintang-puolue hävisi vaalit.

Etelä-Aasiassa taas Pakistan tekee myönnytyksiä Kiinalle, koska sillä on huono suhde Intian kanssa. Siinä tapauksessa että Etelä- ja Pohjois-Korea joskus yhdistyisivät, näkee Mouritzen yhtenäisen Korean mahdollisesti rähmällään Kiinaan päin.

Yhdysvaltain keinot ovat olleet perinteisesti toiset. Suomettamisen sijaan amerikkalaiset ovat tukeneet suoraviivaisia sotilasvallankaappauksia.

Nyt Mouritzen povaa kuitenkin Kuubasta mahdollista suomettumiskandidaattia: ”Kuubasta voi tulla peilikuva kylmän sodan aikaiselle Suomelle: sosialistimaa ja läntinen demokratia vastaavanlaisesti vihamielisessä ympäristössä.”

Kuuban vasemmistojohdolle voi olla jopa helpotus, että ”Trumpilla ei ole samanlaisia ideologisia pyrkimyksiä kuin edeltäjällään – vaikka Trump voikin olla kova luu muilla tavoin”.

Vallan epätasapaino ja taloudelliset houkuttimet voivat kuitenkin nopeuttaa Kuuban sopeutumista Yhdysvaltain tahtoon.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Latviassa Suomi on ikuisesti cool

  5. 5

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  6. 6

   Ravintolan henkilökunta kieltäytyi tarjoilemasta romaneille Malmilla – hovioikeus tuomitsi syrjinnästä ja määräsi maksamaan 800 euron kärsimyskorvaukset

  7. 7

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  8. 8

   Suomen talous voimistuu rajusti, mutta suuria ongelmia on ainakin kaksi – ”Pitäisi olla malttia antaa tilaa luovalle tuholle”

   Tilaajille
  9. 9

   Aivosyöpää sairastava professori Timo Honkela sai oivalluksen maailmanrauhasta – testamenttiteos syntyi muutamassa kuukaudessa poikkeuksellisilla keinoilla

  10. 10

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  5. 5

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  9. 9

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  10. 10

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  9. 9

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää