Ulkomaat

Suomikin oli tyhjentämässä Syyriaa kemiallisista aseista – myrkkyiskut jatkuvat, vaikka maailma on vuosikymmeniä pyrkinyt eroon tappokaasuista

Kylmän sodan aikana Venäjällä ja Yhdysvalloilla oli varastoissaan niin paljon kemiallisia aseita, että Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n mukaan mukaan niillä olisi voinut tappaa lähes kaiken elämän maapallolta.

Kaksi päivää juhannuksen jälkeen kesällä 2014 Haminan satamaan saapui rahtialus, johon oli lastattu kemikaaleja Syyrian Latakiassa. Niitä olisi voinut käyttää kemiallisten aseiden valmistamiseen, ja ne tuhottiin Riihimäellä Ekokemin laitoksella.

Kansainväliseen hävityshankkeeseen osallistui myös suomalaisia sotilaita, jotka turvasivat kemikaalien kuljetusta Välimerellä.

Viimeiset Syyrian hallituksen ilmoittamat kemialliset aseet vietiin pois Syyriasta kesäkuussa 2014.

Silti myrkkykaasuiskut jatkuvat.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tiistaina kymmeniä ihmisiä kuoli ja sadat saivat oireita kapinallisten hallitsemassa Khan Sheikhunin kaupungissa Idlibin maakunnassa Syyrian armeijan tekemien ilmaiskujen jälkeen. Länsimaat pitävät Syyrian hallitusta syyllisenä kaasuiskuun, mutta Syyrian liittolainen Venäjä väittää lentokoneiden iskeneen kapinallisten asevarikkoon, josta vuoti myrkkykaasua iskun seurauksena.

Avustusjärjestö Syrian American Medical Societyn (Sams) kokoaman listan mukaan pelkästään joulukuun 2012 ja lokakuun 2015 välissä Syyriassa tehtiin 161 todennettua kemiallista hyökkäystä, joissa kuoli lähes 1 500 ihmistä ja oireita sai yli 14 500.

Syyrian hallitus ja kapinalliset ovat syyttäneet kemiallisten aseiden käyttämisestä toisiaan. Suurin osa ulkopuolisista epäilyistä on kohdistunut hallitukseen.


YK:n ja Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n tekemä selvitys kertoi viime kesänä, että kemiallisia aseita ovat Syyriassa todistettavasti käyttäneet sekä hallituksen joukot että jihadistijärjestö Isis, myös kansainvälisen hävitysoperaation jälkeen. Selvitys löysi todisteita kolmesta hallituksen kloorikaasuiskusta ja yhdestä Isisin sinappikaasuiskusta.

Syyria kiisti selvityksen tulokset, ja Venäjä on kutsunut niitä epäluotettaviksi.

Helmikuussa Venäjä ja Kiina käyttivät veto-oikeuttaan estääkseen YK:n turvallisuusneuvostoa määräämästä Syyrialle pakotteita kemiallisten aseiden käytöstä.

Isis on käyttänyt sinappikaasua myös Irakissa. On epäselvää, onko se valmistanut aineita itse vai saanut niitä käsiinsä varastoista valtaamiltaan alueilta.

Irakilla oli entisen johtajansa Saddam Husseinin valtakaudella kemiallisten aseiden ohjelma, ja se myös käytti niitä sodassa Irania vastaan sekä Pohjois-Irakin kurdeja vastaan. YK:n asetarkastajat uskoivat tuhonneensa varastot 1990-luvulla.

Yhdysvallat miehitti Irakin vuonna 2003 sillä perusteella, että Husseinilla olisi yhä hallussaan joukkotuhoaseita. Niitä ei kuitenkaan löytynyt.

Kemialliset aseet luokitellaan joukkotuhoaseiksi, ja niiden käyttäjät voidaan tuomita sotarikoksista. Niiden käyttöä on pyritty kieltämään kansainvälisillä sopimuksilla 1800-luvun lopusta alkaen.

Kemiallisten aseiden taistelukäyttö alkoi toden teolla ensimmäisessä maailmansodassa, jossa muun muassa kloori-, fosfori- ja sinappikaasu aiheuttivat OPCW:n mukaan 90 000 kuolemaa ja oireita yli miljoonalle.

Maailma kauhisteli myrkkyjen epäinhimillistä tuhovoimaa, ja osin sen takia Euroopassa käydyissä toisen maailmansodan taisteluissa ei käytetty kemiallisia aseita. Valtiot kuitenkin valmistautuivat käyttämään niitä tiukan paikan tullen. Kylmän sodan aikana Venäjällä ja Yhdysvalloilla oli varastoissaan niin paljon kemiallisia aseita, että niillä olisi OPCW:n mukaan voinut tappaa lähes kaiken elämän maapallolta.

Kemiallisten aseiden valmistus, varastointi ja käyttö kiellettiin vuonna 1993 allekirjoitetulla sopimuksella, jonka noudattamista OPCW valvoo. Kemiallisia aseita ei ole sittemmin käytetty valtioiden välisessä sodankäynnissä.

Ainoat YK:n jäsenvaltiot sopimuksen ulkopuolella ovat Egypti, Etelä-Sudan ja Pohjois-Korea. Lisäksi sopimuksen allekirjoittanut Israel ei ole pannut sitä täytäntöön.

Syyrialla oli Lähi-idän tiettävästi suurin kemiallisten aseiden varasto sisällissodan alkaessa vuonna 2011. Hallitus suostui luovuttamaan kemialliset aseensa syksyllä 2013, kun muiden muassa Yhdysvallat uhkasi sitä ilmaiskuilla vastatoimena myrkkykaasun käyttämisestä siviilejä vastaan.

Ulkovallat olivat tuolloin järkyttyneet Syyrian sodan toistaiseksi tappavimmasta kemiallisesta hyökkäyksestä, joka tapahtui Ghoutan kaupunginosassa Damaskoksessa elokuussa 2013. Sariinikaasu tappoi Ghoutan kapinallisalueella arviosta riippuen useita satoja tai jopa toistatuhatta ihmistä. Tuhannet saivat oireita.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama oli kutsunut kemiallisten aseiden käyttöä Syyriassa ”punaiseksi viivaksi”, jonka ylittämistä hän ei enää seuraisi vierestä. Obama ei kuitenkaan ryhtynyt iskuihin Syyrian hallintoa vastaan, vaan sopi Venäjän kanssa Syyrian kemiallisten aseiden hävittämisestä. Samalla Syyria liittyi kemiallisten aseiden kieltosopimukseen.

Länsimaat ovat epäilleet, kertoiko Syyrian hallitus todella kaikista kemiallisten aseiden varastoistaan tai valmistuslaitoksistaan. Kemiallisia aseita on myös saattanut jäädä kapinallisten hallitsemille alueille, jotka ovat kutistuneet merkittävästi sodan viime vuosina.

Viime vuosina kemiallisia aseita on käytetty ilmeisesti myös Sudanissa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Sudanin hallitus on tappanut jopa satoja ihmisiä kemiallisilla aseilla Darfurin alueella viime vuoden aikana.

EU ja kumppanit lupasivat kuusi miljardia euroa Syyrian auttamiseksi

Bryssel. Brysselissä pidettiin keskiviikkona 70 maan Syyria-konferenssi, joka alkoi pettyneissä ja järkyttyneissä tunnelmissa.

Tiistaina Idlibin maakuntaan Syyriassa tehtiin isku, jossa käytettiin epäilyjen mukaan kemiallisia aseita, jotka vaativat ainakin 72 kuolonuhria.

Britannian ulkoministeri Boris Johnson sanoi ”kaikkien todisteiden” viittaavan siihen, että kemiallisen iskun tekivät Bashar al-Assadin hallinnon joukot.

”Tämä vahvistaa jokaiselle, että kyseessä on barbaarinen hallinto. Meidän on mahdoton kuvitella, että he olisivat vallassa tämän konfliktin jälkeen”, Johnson totesi.

Syyria-konferenssissa keskityttiin uusiin avunlupauksiin sekä diplomaattisiin ponnisteluihin sodan lopettamiseksi.

Konferenssiin osallistuneet maat antoivat yhteensä kuuden miljardin euron edestä avunlupauksia syyrialaisten auttamiseksi tänä vuonna, humanitaarisesta avusta vastaava EU-komissaari Christos Stylianides kertoi tiedotustilaisuudessaan.

EU-maiden osuus potista on 1,3 miljardia euroa, mikä tekee EU:sta jälleen suurimman avustajatahon. Apua on annettu kuusivuotisen sodan aikana 9,4 miljardin euron edestä.

Viime vuonna pidetyssä Syyria-kokouksessa Lontoossa annettiin avunlupauksia myös kuuden miljardin euron verran viime vuodelle. Summa kasvoi YK:n mukaan todellisuudessa 6,4 miljardiin.

Suomi antaa tänä vuonna Syyrialle yhteensä 35 miljoonan euron edestä tukilupauksia, ulkoministeriöstä kerrotaan. Viime vuonna apua annettiin 34 miljoonalla, mikä ylitti aiemmin annetun apulupauksen.

Kokouksen puheenjohtajana toimiva EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini vaati kansainvälistä yhteisöä yhdistämään voimansa YK-vetoisten rauhanneuvotteluiden tukemiseen Genevessä.

”Meidän on annettava sysäys, voimakas sysäys, Geneven poliittisille neuvotteluille”, Mogherini sanoi.

YK:n erityisedustaja Staffan de Mistura myönsi viime viikolla, että viiden neuvottelukierroksen jälkeen todelliset rauhanneuvottelut eivät ole edes päässeet alkuun. EU:lla ei ole suoraa roolia neuvotteluissa, mutta Mogherinin mukaan unioni antaa niille täyden tukensa.

Brysselissä de Mistura halusi ilmaista jonkinlaista toivoa prosessiin, vaikka Syyrian osapuolet pilkkasivat ja syyttelivät toisiaan viimeisten neuvottelujen jälkeen.

”Emme saavuttaneet läpimurtoa, mutta emme myöskään kokeneet romahdusta. Saavutimme asteittaista edistystä”, de Mistura totesi toimittajille tiistaina.

Mogherini on käynnistänyt äskettäin omat neuvottelunsa Syyrian lähinaapureiden kanssa. Neuvotteluissa pyritään hahmottamaan, miten Syyria saadaan jaloilleen, jos sota joskus loppuu.

Tiistainen ilmaisku kapinallisten hallitsemaan Khan Sheikhunin kaupunkiin tulkittiin ainakin epäsuorana viestinä Brysseliin kokoontuneille poliitikoille. Viesti on, että puheita ja julistuksia ei sotarintamalla liiemmin arvosteta.

Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel totesi, että kansainvälinen yhteisö on kiinnittänyt mahdollisesti liikaa huomiota terroristijärjestö Isisin vastaiseen taisteluun. Hänen mukaansa Syyrian konfliktin loppumiselle ei ole toivoa, jos samalla ei pyritä poliittisen ratkaisuun Syyrian konfliktin muiden osapuolten kesken.

Gabrielin mukaan kemiallisten aseiden käyttö alleviivaa, että Syyriassa on ”häikäilemättömiä sotarikollisia”, joiden kanssa on mahdotonta asioida, mitä Syyrian tulevaisuuden rakentamiseen tulee.

Kovat lausunnot Syyrian hallitusta vastaan nostavat mutkikkaita kysymyksiä siitä, miten Venäjän tukeman al-Assadin hallituksen kanssa voitaisiin saada aikaan rauha.

Venäjä heittäytyi jälleen keskiviikkona Syyrian tueksi. Venäjä kertoi, että Syyrian ilmavoimat pommitti kapinallisten asevarikkoa, jossa säilytettiin taistelukaasuja.

Federica Mogherini totesi kokouksessa, että jotkut saattavat pitää Syyrialle ilmoitettuja avunlupauksia ”naiivina harjoituksena”, mutta niin eivät ajattele avusta riippuvaiset syyrialaiset. Noin 13,5 miljoonaa syyrialaista on kansainvälisen avun varassa.

Noin viisi miljoonaa syyrialaista on paennut sotaa muihin maihin, minkä lisäksi yli kuusi miljoonaa elää maan sisäisinä pakolaisina.

Suomi on antanut tuntuvasti rahaa – miljoona euroa – Syyrian vastuuvelvollisuutta tukevalle mekanismille vuosiksi 2017–2018. Sillä pyritään tulevaisuudessa saattamaan vastuuseen sotarikoksiin syyllistyneitä tahoja, kertoo ulkoasiainsihteeri Jussi Nummelin ulkoministeriöstä.

Nummelin toteaa, että ajatus syyllisten saattamisesta vastuuseen on vielä tulevaisuuden tavoite ja että sotarikosoikeuden toteutuminen on tunnetusti vaikeaa. Sellainen edellyttäisi käytännössä YK:n turvallisuusneuvoston yksimielisyyttä.

”YK:n yleiskokouksen perustama vastuuvelvollisuusmekanismi on kuitenkin erittäin merkittävä askel siihen suuntaan. Suomi on mekanismin suurimpia rahoittajia”, Nummelin sanoo.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Kemialliset aseet on kielletty


 Ensimmäisessä maailmansodassa muun muassa kloori-, fosfori- ja sinappikaasu aiheuttivat 90 000 kuolemaa ja oireita yli miljoonalle.

 Kylmän sodan aikana Neuvostoliitolla ja Yhdysvalloilla oli niin paljon kemiallisia aseita, että niillä olisi Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n mukaan voinut tappaa suuren osan elämää maapallolla.

 Kemiallisten aseiden valmistus, varastointi ja käyttö kiellettiin vuonna 1993 allekirjoitetulla sopimuksella.

 Ainoat YK:n jäsenvaltiot sopimuksen ulkopuolella ovat Egypti, Etelä-Sudan ja Pohjois-Korea.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyria
 • Syyrian sisällissota
 • Kemialliset aseet
Luetuimmat
 1. 1

  Paljastava pukeutuminen on häirintää

 2. 2

  Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

 3. 3

  Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

 4. 4

  HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

  Tilaajille
 5. 5

  Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

 6. 6

  Aftonbladet: Oppilas puukotettiin hengiltä koulussa Tukholmassa

 7. 7

  Vauva oli turvakaukalossa kasvot menosuuntaan Uudenkaarlepyyn kuolonkolorissa – Liikenneturva suosittaa vauvan matkustusasennoksi selkä menosuuntaan

 8. 8

  Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

 9. 9

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 10. 10

  Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 2. 2

  Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

 3. 3

  Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

  Tilaajille
 4. 4

  Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

 5. 5

  Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

 6. 6

  Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

 7. 7

  Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

 8. 8

  Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

  Tilaajille
 9. 9

  Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

 10. 10

  Paljastava pukeutuminen on häirintää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 3. 3

  Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

  Tilaajille
 4. 4

  Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

  Tilaajille
 5. 5

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 6. 6

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 7. 7

  HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

 8. 8

  Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

  Tilaajille
 9. 9

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 10. 10

  Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

 11. Näytä lisää