Ulkomaat

Trump määräsi yllätys­iskun Syyriassa, USA:n muistio antaa Venäjälle kaksi vaihtoehtoa – iskun väitetyt tuhot näkyvät venäläis­kanavan videolla

Risteilyohjusten lähettäminen oli Yhdysvaltojen vastaus kemiallisilla aseilla Syyriassa tehtyyn iskuun aiemmin tällä viikolla.

Washington / Helsinki

Yhdysvallat iski aamuyöllä Suomen aikaa 59 Tomahawk-risteilyohjuksella lentotukikohtaan Syyriassa.

Kyse on presidentti Donald Trumpin määräämästä vastatoimesta Syyriassa tehtyyn kaasuiskuun, jossa kuoli ainakin yli 80 siviiliä aiemmin tällä viikolla.

Yhdysvallat syyttää iskusta Syyrian itsevaltaista presidenttiä Bashar al-Assadia. Juuri Syyrian hallituksen joukkojen lentotukikohta Shayrat lähellä Homsia joutui perjantaiaamuna Yhdysvaltain iskun kohteeksi.

Uutiskanava CNN:n mukaan tukikohdassa, johon Yhdysvallat iski, oli al-Assadia tukevia venäläisjoukkoja.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY


Yhdysvaltain liittolaiset ovat kiitelleet iskua laajasti, ja se on saanut hyväksynnän muun muassa Saksalta, Ranskalta ja Britannialta.

Venäjä taas reagoi äkäisesti iskuihin. Moskovan mukaan iskut olivat vastoin kansainvälisiä lakeja ja ne vahingoittivat pahasti Venäjän ja Yhdysvaltojen välisiä suhteita. Venäjä vaati myös YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokoukseen puimaan asiaa. Presidentti Vladimir Putinin lehdistöpäällikkö Dmitri Peškov sanoi perjantaiaamuna, että presidentti pitää iskuja ”aggressiona suvereenia valtiota kohtaan”. Venäjän armeijan mukaan iskujen seurauksena Syyrian ilmapuolustusta vahvistetaan.

The Washington Post -lehden mukaan amerikkalaiset kertoivat venäläisille etukäteen iskusta ja varoivat osumasta tukikohdassa sille alueelle, jossa venäläisjoukkojen tiedettiin olevan. Britannian puolustusministeri Michael Fallon puolestaan sanoi, että operaatio suunniteltiin erityisen varovaisesti niin, etteivät ohjukset vain osuisi venäläisiin.

Syyrialaisten tiedotusvälineiden mukaan syyrialaiset olisivat ehtineet siirtää kalustoaan pois lentokentältä ennen iskua. Mahdollista siis on, että venäläiset olisivat varoittaneet syyrialaisia tulevista ohjuksista. Tiedot tuhoista ovat päivän aikana olleet kuitenkin ristiriitaisia.


Näin Yhdysvallat perusteli iskua

Iskuja selittävässä Trumpin hallinnon muistiossa syytetään vahvasti Venäjää al-Assadin tukemisesta.

Washington Post -lehden näkemän asiakirjan mukaan iskuilla Syyriaan oli tarkoitus antaa Venäjälle vahva viesti. Muistion mukaan Venäjällä on kaksi vaihtoehtoa: joko se ottaa vastuun Syyriassa ja varmistaa, ettei al-Assadilla ole kemiallisia aseita tai sitten venäläisten on myönnettävä, ettei heillä ole valtaa hallita al-Assadia.

”Venäjän asenteen on muututtava, jos konflikti aiotaan koskaan saada ratkaistuksi. Ihmisyyden kannalta tähän on pakko päästä”, tekstissä sanotaan lehden mukaan.

Asiakirjassa perustellaan iskua al-Assadin hallinnon brutaaliudella sekä kemiallisten aseiden käytöllä, joka ”on selvä vaara alueelliselle vakaudelle ja rauhalle sekä Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten kansalliselle turvallisuudelle”.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley kertoi myöhemmin perjantaina YK:n turvallisuusneuvostolle, että Yhdysvallat on valmistautunut myös jatkotoimiin.

”Olemme valmistautuneet tekemään enemmänkin, mutta toivomme, että se ei tule olemaan tarpeen”, Haley sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan. Hänen mukaansa iskut olivat ”täysin oikeutettuja”.

Tiedot tuhoista ristiriitaisia

Ohjusiskuissa kuoli alustavien tietojen mukaan kuusi syyrialaista, mutta ei yhtään venäläistä. Tiedot kuolleista ovat ristiriitaisia. Syyrian valtiollinen uutistoimisto esimerkiksi kertoi, että iskut olisivat tappaneet yhdeksän siviiliä, joista neljä oli lapsia.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Shayratin ”lentokenttä on lähes täysin tuhoutunut”, kertoi Reuters. Venäläisen RIA:n mukaan kaikki lentokentällä olleet koneet ovat tuhoutuneet täydellisesti. Venäläisen televisiokanavan mukaan tuhoutuneita koneita olisi kentällä yhdeksän, ja tuhot olisivat varsin rajalliset (video jutun yllä). On kuitenkin epäselvää, näkyikö kuvissa vain osa tukikohdasta.

Venäjän puolustusministeri laski puolestaan, että tuhoutuneita koneita olisi kuusi ja että Yhdysvaltojen ilmoittamasta 59 risteilyohjuksesta kohteisiinsa osui vain 23.

”Alustavasti näyttää siltä, että isku vahingoitti tai tuhosi merkittävästi Syyrian ilmavoimien toimintakykyä sekä varusteita Shayratin lentokentällä. Tämä vähentää Syyrian hallituksen mahdollisuutta käyttää kemiallisia aseita”, Yhdysvaltojen puolustusministeriön edustaja Jeff Davis totesi brittilehti Guardianin mukaan.

Ohjusiskun voima on ollut mittava. Yksi Tomahawk-risteilyohjus on pituudeltaan noin 5,5 metriä ja painoa sillä on noin 1 500 kilogrammaa.


Trump tiedotti iskusta varhain perjantaina Suomen aikaa pitämässään lyhyessä puheessa ( puhe sanasta sanaan täällä). Hän nosti erikseen esille ”suloiset vauvat”, jotka kokivat hermokaasuiskussa hitaan, hirvittävän kuoleman. Hän kutsui kaasuiskuja ”barbaarisiksi”.

”On Yhdysvaltain keskeisten kansallisten etujen mukaista estää tappavien kemiallisten aseiden käyttö”, Trump sanoi Floridassa, johon hän oli kutsunut torstaiksi ja perjantaiksi Kiinan presidentti Xi Jinpingin. Hän kertoi iskuista Yhdysvalloissa henkilökohtaisesti Xille.

Trumpin mukaan ”ei ole epäilystäkään” siitä, etteikö Syyrian hallinto olisi käyttänyt kemiallisia aseita. Hän viittasi myös siihen, että Syyria on näin toimiessaan rikkonut YK-sopimuksia.

Oheisella videolla on kokonaisuudessaan presidentti Donald Trumpin lausunto Syyrian iskuista suomeksi tekstitettynä. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Syyrian tilannetta ei ole onnistuttu ratkaisemaan vuosikausiin, minkä takia pakolaiskriisi on vain pahentunut, Trump sanoi. Hän kutsui ”kaikkia sivistyneitä maita” lopettamaan verenvuodatuksen Syyriassa.

Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun Yhdysvallat iskee suoraan al-Assadin joukkoja vastaan. Aiemmin Yhdysvaltain erityisjoukot ovat tukeneet Syyriassa al-Assadia vastaan taistelevia kapinallisia ja kurdeja.

Valkoisen talon mukaan ohjusiskut suunnattiin tukikohtaan, josta käsin kaasuisku tehtiin. Uutiskanava CNN:n mukaan tukikohtaan ammuttiin itäisellä Välimerellä partioivilta amerikkalaisilta sotalaivoilta käsin 50–60 ohjusta. Ohjukset suunnattiin kiitotielle, lentokoneisiin ja tankkauskohteisiin.

HS:n toimittaja Pekka Hakala ja kuvaaja Kalle Koponen kävivät maaliskuussa Syyriassa. He liikkuivat lähimmillään 20 kilometrin päässä iskupaikasta maantiellä kohti Homsia. Kuvaaja Koposen mukaan seutu on karua puoliautiomaata, jossa on pieniä kaupunkeja. Sotaa siellä ei aktiivisesti käydä, sillä seutu on Syyrian hallituksen hallussa.

”Isku tapahtui lähellä Syyrian päävaltaväylää. Tiellä kulkee paljon kaikenlaista liikennettä, mutta sota ei juuri näy.”

Lue HS:n reportaasi Syyrian Alepposta tästä. Venäläiset erikoisjoukot ovat Syyriassa näkyvästi läsnä, lue reportaasi tästä.


Linjanmuutos Yhdysvalloilta

Aiemmin tällä viikolla Trump syytti entistä presidenttiä Barack Obamaa heikkoudesta ja päättämättömyydestä Syyrian suhteen. Nyt Trumpin hallinto päätti toimia nopeasti ja yllättäen.

Samalla on selvää, ettei Trumpilla ole harkittua pitkän tähtäimen strategiaa Syyrian suhteen.

Vuonna 2013, kun presidentti Obama uhkasi al-Assadia vastatoimilla, jos tämä käyttäisi kemiallisia aseita kansaansa vastaan, Trump kehotti Twitterissä Obamaa säästämään ruutia ja keskittymään kotimaan asioihin.

Vaalikampanjan aikana Trump kuitenkin syytti Obamaa toistuvasti siitä, että tämä ei ole tehnyt tarpeeksi, vaan Trump ”perii sotkun”.

Vielä viime viikon torstaina Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson sanoi, että al-Assadin kohtalosta päättävät syyrialaiset. Tämä tulkittiin viestiksi, että Yhdysvallat ei enää vaadi al-Assadin syrjäyttämistä, kuten Obaman aikana.

Trump on sanonut toistuvasti, että äärijärjestö Isis on Yhdysvalloille tärkein vihollinen. Al-Assadin joukot taistelevat myös Isistä vastaan.

Perjantaiaamuna sävy oli täysin toinen. Tillerson syytti suoraan Venäjää siitä, että se ei ole onnistunut estämään kemiallisten aseiden käyttöä Syyriassa.

Yhdysvallat joutuukin nyt vastakkain al-Assadia tukevan Venäjän ja Iranin kanssa. Tämä oli yksi niistä syistä, miksi Obama päätti olla toimimatta vuonna 2013. Hän pelkäsi Yhdysvaltain tulevan vedetyksi uuteen, pitkään sotaan Lähi-idässä.

Venäjä liittyi Syyrian sotaan al-Assadin puolelle syksyllä 2015.

Venäjän ja Iranin mukaantulo todennäköisesti pelasti al-Assadin hallinnon kaatumiselta. Se myös varmisti sen, että Yhdysvallat ei enää voi noin vain lennähtää Syyriaan mielensä mukaan.

Moskovan-kirjeenvaihtajan kommentti: Yhdysvallat palasi sotaan ja otti suuren riskin
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyria
 • Yhdysvallat
 • Donald Trump

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta vajoaa

  3. 3

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  6. 6

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Puurakentamisen kokeiluhanke osoitti asian, jonka pitäisi olla itsestään selvä

  9. 9

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  10. 10

   HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää