Ulkomaat

Ruotsi kysyy, olisiko Tukholman iskun voinut estää – Miksei epäiltyä saatu käännytettyä, olisiko katusulkujen pitänyt olla vahvempia?

Terrorismitutkija: käännytysten osalta etusijalla tutkinnassa pitäisi olla ne kielteisen päätöksen saaneet, jotka ovat nousseet esille turvallisuuspoliisin tiedustelutiedoissa.

Tukholma

Olisiko terroriteko voitu torjua?

Sitä Ruotsi kysyy nyt, kun pahin järkytys on tasoittunut perjantain kuorma-autoiskun jäljiltä ja kun neljää kuolonuhria on muistettu useampana päivänä kokoontumisissa.

Yksi selvimmin keskusteluun noussut kysymys on, miksei terroriepäiltyä 39-vuotiasta Rahmat Akilovia saatu poistettua maasta, vaikka tämä oli saanut käännytyspäätöksen ja oli jo aiemmin noussut esiin turvallisuuspoliisin tiedusteluvirrassa.

Ruotsin turvallisuuspoliisi on kertonut, että se oli saanut uzbekistanilaisesta Akilovista joitakin tiedustelutietoja viime vuoden aikana. Poliisi puolestaan koetti saada hänet käännytyspäätöksen jälkeen poistumaan maasta tämän vuoden alkupuolella. Siinä ei kuitenkaan onnistuttu. Akilovia ei tavoitettu siitä osoitteesta, jossa hän oli ilmoittanut olevansa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Siksi kysymys kuuluu: miksei häntä tavoiteltu kiivaammin, jos hän kerran oli turvallisuuspoliisille tuttu? Eikö tieto kulkenut kahden viranomaisen välillä? Ja missä määrin olisi pitänyt kulkea?

”Poliisin järjestelmissä ei ollut mitään, mikä olisi osoittanut, että hän tekisi jotakin iskun kaltaista. Jos tietoa olisi ollut, olisimme tietenkin toimineet toisin”, poliisijohtaja Dan Eliasson vastasi kysymykseen lehdistötilaisuudessa maanantaina.

Turvallisuuspoliisin ylijohtaja Anders Thornberg puolestaan sanoi aiemmin SVT:n Agenda -ohjelman haastattelussa, että asiassa toimittiin täysin lakeja noudattaen. Mieheen liittyviä tietoja tutkittiin, eikä niille saatu varmistusta, joten hänestä ei ollut syytä varoitella.

”Ei ollut mitään todisteita, että hän olisi tehnyt minkäänlaista rikosta. Seuraamme lakeja ja säännöksiä. Jos selvityille tiedoille ei ole todisteita, emme voi jättää tietoja poliisille tai turvapaikkajärjestelmään”, Thornberg sanoi.

Vastaisuudessa kysyttäneen, voidaanko tiedonkulkua vastaavissa tapauksissa parantaa.

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun terrorismitutkimukseen erikoistunutta yksikköä johtava Magnus Ranstorp toteaa, että jälkiviisaus terroriteoista on aina helppoa. Turvallisuuspoliisi saa valtavan määrän tietoa, ja sen on aina tehtävä arviointia siitä, mikä on priorisoimisen arvoista.

Ranstorpin mukaan on silti selvää, että käännytysasioissa pitäisi laittaa etusijalle ne kielteisen päätöksen saaneet, jotka ovat nousseet esille turvallisuuspoliisin tiedustelutiedoissa.

”On katsottava, ettei heistä tule vaaraa yhteiskunnalle”, hän sanoo HS:lle.

Ranstorp korostaa, ettei käännytyspäätösten toimeenpanossa ole kyse helposta asiasta. Ruotsin suuren turvapaikanhakijamäärän vuoksi kielteisen päätöksen saaneita ja myös maan alle painuneita on lähivuosina kymmeniätuhansia.

”Tämä on myös käytännön ongelma. Käännytettäviä on suuri määrä, pari kolmesataa viikossa. On tärkeää, että asetamme etusijalle ne tapaukset, joihin liittyy turvallisuusnäkökohtia”, Ranstorp sanoo.

Poliisin mukaan sillä on tällä hetkellä avoinna noin 18 000 toimeenpantavaa käännytyspäätöstä. Kahdessa kolmasosassa tapauksista henkilön olinpaikka ei ole tiedossa.

Huomionarvoista on myös, että vaikka epäilty Rakhmat Akilov olisi löydetty, ei häntä välttämättä olisi otettu talteen ja käännytetty maasta pakolla. Uzbekistaniin palauttaminen on Ruotsin rajapoliisin mukaan hyvin vaikeaa, ja pakkopalautuksia tehdään hyvin harkiten ja harvoin. Pääsääntönä on, että maahan palautetaan vain vapaaehtoisesti.

Tämä perustuu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen vuoden 2012 tuomioon ja Ruotsin maahanmuuttoviraston vuonna 2015 muun muassa tämän pohjalta tekemään linjaukseen.

”Uzbekistan on maa, jonka suhteen olemme hyvin varovaisia. Maan johto on hyvin itsevaltainen”, sanoo johtaja Per Löwenberg rajapoliisista.

Riskinä on, että palautettavat vangittaisiin kotimaassaan tai heidän ihmisoikeuksiaan loukattaisiin jollakin tavalla. Pakkopalautus saattaisi myös kohdistaa viranomaisten huomion tulijoihin tarpeettomasti.

Ruotsissa isku on on kuitenkin käynnistänyt keskustelun siitä, mitä pitäisi tehdä, jos ihmisiä ei saada palautettua. Osa poliitikoista peräänkuuluttaa kovia keinoja.

”Jos käännytys on vaikeaa panna toimeen, mutta ihmisellä ei ole myöskään oikeutta olla Ruotsissa, on henkilö otettava säilöön”, sanoi maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Anna Kinberg Batra maanantaina TT:lle.

Tekijän löytäminen ajoissa on yksi asia. Toinen asia on itse teon estäminen ja turvatoimet kaupungilla.

Iskun tekijä kaappasi kuorma-auton, jolla hän ajoi ihmisten päälle ja lopulta sisään tavaratalo Åhlénsiin. Isku ei vaatinut valtavaa suunnittelua tai raskaita aseita.

”Tällaisia tekoja ei voi estää”, terrorismitutkija Ranstorp sanoo autoiskuista tekotapana.

Tiettyjä toimia auton käyttämisen vaikeuttamiseksi voi silti mahdollisesti tehdä, hän sanoo. Ruotsissa keskustelu asiasta on jo alkanut ja infrastruktuuriministeri on kutsunut koolle asiaa käsittelevän kokouksen torstaina.

Sitäkin monet Ruotsin mediat ovat jo tivanneet, olivatko turvatoimet keskeisellä kauppakadulla Drottninggatanilla riittäviä.

Muistissa on hiukan samanlainen tapaus vuodelta 2003. Tuolloin psyykkisesti sairas mies tappoi kaksi ihmistä ajamalla autollaan Tukholman vanhassakaupungissa. Lukuisia loukkaantui. Vastaavaa tiedettiin siis voivan tapahtua.

Drottninggatanilla on betonileijonia, mutta ne eivät käytännössä estä kuorma-autoiskua tai ajamista vilkkaalla kadulla. Katua ei ole suljettu raskaammilla ajon estävillä suluilla, kuten esimerkiksi valtiopäivätalon ympäristö tai hallitusrakennus Rosenbadin ympäristö.

”Tällaiselta iskulta on hyvin vaikeaa suojautua”, sanoo Tukholman kaupunginkonttorissa varajohtajana toimiva Fredrik Jurdell.

Jurdell toteaa, ettei Drottninggatanilla ajamista voi estää, koska erilaisten tavarankuljetusten ja esimerkiksi lumiaurojen on päästävä paikalle. Mikäli taas haluttaisiin vahvemmat, nostettavat ja laskettavat katusulut, olisi poliisin tehtävä vaatia niitä. Se vaatisi myös jatkuvaa valvontaa ja siis resursseja.

Toivetta ei ole tullut poliisilta, ei myöskään teon jälkeen.

”Jos halutaan sulkea yhä useampia alueita tiesuluilla, niin on huomioitava, että on paljon muita kamaluuksia, joita ihmiset voivat keksiä, jos he haluavat tukholmalaisille pahaa”, Jurdell sanoo.

Julkisen tilan avoimuus ja turvallisuus on aina vaikeasti tasapainoteltava asia, hän korostaa. Kaupunki aikoi maanantaina lisätä paikalle betoniporsaita, mutta se on toki symbolista, Jurdell sanoo.

”On vaikeaa luoda täysin pitävä suojaus. Haluamme avoimen yhteiskunnan ja silloin on valitettavasti niin, että se on myös haavoittuva”, hän sanoo.

 

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  4. 4

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  5. 5

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  6. 6

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  7. 7

   Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun

  8. 8

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  9. 9

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  10. 10

   Suomi on tarina miesjoukosta metsässä – mutta miksi iloiset velikullat vaikenivat?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  3. 3

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  8. 8

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kaikkein vaikeinta on tuntea myötätuntoa itseä kohtaan – Itsemyötätuntoa kannattaa treenata, sillä se auttaa todistetusti vastoinkäymisissä
  3. Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita
  4. Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun
  5. Aikakapseleista on löytynyt maailmalla sanomalehtiä, natsien tavaroita ja kokonaisia autoja – nyt kuopiolaiset säilövät torin alle oman kapselinsa
  6. Äärioikeiston johtohahmo saapuu puhumaan Floridaan – kuvernööri julisti osavaltioon poikkeustilan turvallisuussyistä
  7. Kiinassa eläkeläinen on elävä valvontakamera – HS tapasi Li Xiaofenin, 65, joka raportoi virkavallalle epäilyttävistä havainnoista
  8. Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun
  9. Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja” Tilaajille
  10. Tunti sitten
  11. Suomessa tutkijoita ei kouluteta esiintymään, ja siitä on haittaa koko suomalaiselle tieteelle
  12. Suomi on tarina miesjoukosta metsässä – mutta miksi iloiset velikullat vaikenivat?
  13. Näytä lisää