Ulkomaat    |   HS-analyysi

Trump vaatii Kiinalta toimia Pohjois-Koreassa – Mitä Kiina voisi tehdä? Esimerkiksi katkaista öljyvirran

Yhdysvaltain ja Kiinan presidentit neuvottelivat tilanteesta puhelimessa keskiviikkona varhain Suomen aikaa. Sitä ennen iltapäivälehti kirjoitti, että ”näin lähellä sotilaallista yhteenottoa ei olla oltu sitten Pohjois-Korean ensimmäisen ydinkokeen vuonna 2006.”

Peking

Kiina saa paremman kauppasopimuksen Yhdysvaltojen kanssa, jos se ratkaisee Pohjois-Korean kriisin, totesi Donald Trump.

Pohjois-Korea on hiertänyt Kiinan ja Yhdysvaltain välejä jo pitkään. Trump on toistuvasti syyttänyt, ettei Kiina tee tarpeeksi asian eteen. Kiina on Pohjois-Korean käytännössä ainoa liittolainen.

Kyse on ydinaseohjelmasta. Satelliittikuvien perusteella uskotaan, että Pohjois-Korea valmistelee jälleen uutta ydinkoetta. Tässä kuussa maa viettää monia merkkipäiviä, ja sotilaallisen voiman näyttäminen on perinteisesti ollut osa juhlallisuuksia. Esimerkiksi lauantaina vietetään maan perustajan 105-vuotissyntymäpäivää.

Kiinan ja Yhdysvaltain presidentit neuvottelivat Pohjois-Korean tilanteesta viimeksi tänään keskiviikkona puhelimitse, kertoo kiinalainen CCTV. Kiinan presidentti Xi Jinpingin kuvaillaan toivoneen tilanteeseen ”rauhanomaista ratkaisua”.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ennen puhelua Kiinan puolueen räyhäkkä iltapäivälehti Global Times kirjoitti, että näin lähellä sotilaallista yhteenottoa ei olla oltu sitten Pohjois-Korean ensimmäisen ydinkokeen vuonna 2006.

Trumpin ja Xin viimeviikkoinen tapaaminen sai Kiinaan liikettä. Alkuviikosta Kiinan edustaja saapui Souliin neuvottelemaan tilanteesta – ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Neuvotteluissa Kiina myöntyi “järeisiin toimiin”, jos Pohjois-Korea tekee kuudennen ydinkokeen.

Yhdysvallat on ilmaissut, että se saattaa toimia lopettaakseen Pjongjangin ydinohjelman. HS:n haastattelema asiantuntija pitää epätodennäköisenä, että niin käy. Turun yliopiston Korean tutkimuksen yliopistonlehtori Antti Leppänen arvioi tiistaina HS:lle, että Kiinan kykyä ja halua vaikuttaa Pohjois-Koreaan yliarvioidaan.

Mitä keinoja Kiinalla sitten on?


Öljy

Sanotaan, että Pohjois-Korea ajautuu viikossa kaaokseen, jos Kiina katkaisee öljyvirran. Onko se ihan niin, kukaan ei voi sanoa varmaksi, sillä on epäselvää, kuinka paljon Pohjois-Korealla on raakaöljyvarastoja.

Käytännössä kuitenkin kaikki Pohjois-Korean käyttämä öljy tulee Kiinasta. Putki kulkee suurimmasta rajakaupungista Dandongista Pohjois-Korean puolelle. Jos öljyn tulo katkaistaisiin, Pohjois-Koreaan iskisi enemmin tai myöhemmin polttoainepula, kun bensiiniä ja dieseliä ei voitaisi tehdä ilman raakaöljyä.

Se halvaannuttaisi kuljetusaloja ja sotilaallista toimintaa, mistä puolestaan saattaisi seurata protesteja maan sisällä.

Sitäkään ei tiedetä, kuinka paljon Kiinasta tarkalleen ottaen menee öljyä Pohjois-Koreaan. Kiinan ei ilmoita virallisia lukuja, mutta asiantuntijat arvioivat määrän olevan noin 500 000 tonnia vuodessa.

Kiinalle öljyhanan katkaiseminen ei ole ongelmatonta. Se pelkää öljynpuutteen romahduttavan Pohjois-Korean järjestelmän ja miljoonien pohjoiskorealaisten pyrkivän rajan yli Kiinaan.

Myös putken sulkeminen ja uudelleen käynnistäminen on hankalaa tyhjään putkeen kertyvien parafiinin ja roskien tähden.


Valuutta

Jo vuosi sitten Kiina rajoitti hiilikauppaa Pohjois-Korean kanssa, ja helmikuussa maa kertoi keskeyttäneensä kivihiilen tuonnin sieltä kokonaan. Hiili on eristäytyneen diktatuurin tärkein kauppatavara ja muodostaa kolmanneksen maan viennistä.

Pohjos-Korea tarvitsee kipeästi hiilen myynnistä tullutta ulkomaista valuuttaa, jotta se voi maksaa ulkomailta ostamansa tuontitavarat. Pitkään Kiina on ollut hiilen ainoa ostaja. Kun Kiina päätti lopettaa ostot, Pjongjang syytti Kiinaan Yhdysvaltojen pillin mukaan tanssimisesta ja vallalla leikittelystä.

Se oli Pohjois-Korealta poikkeuksellisen kitkerää puhetta naapuria kohtaan. Kiinan-kauppa on leijonanosa Pohjois-Korean ulkomaankaupasta.

Valuutan tarvetta korostaa se, että Pohjois-Korean pankit potkittiin pois kansainvälisestä Swift-maksujärjestelmästä maaliskuun alkupuolella. Tuolloin Pohjois-Korean todettiin kiertävän sille määrättyjä talouspakotteita järjestelmän avulla.

Sovittelu

Kiinalle ehkä tärkein rooli Pohjois-Korean kriisissä tällä hetkellä on neuvottelupöydän kattaminen. Kansainvälisten asiantuntijoiden keskuudessa vaikuttaa vallitsevan yhteinen mielipide siitä, että Kiinalla, jos kellä, on mahdollisuus luoda keskusteluyhteys maiden välille. Yhdysvallat kieltäytyi neuvotteluista maaliskuussa.

Vaikka Kiinan ja Pohjois-Korean välit eivät viime kuukausina ole kukoistaneet, Kiina on kuitenkin yksi niistä harvoista maista, joita Pohjois-Korea mahdollisesti kuuntelee.

Shanghailaisen Fudanin yliopiston Amerikan-laitoksen johtaja Wu Xinbo sanoi tänään South China Morning Post -lehdessä, että uskoo Trumpinkin toivovan jonkinlaista sopuratkaisua.

”On edelleen erittäin epätodennäköistä, että Trumpin hallinto ryhtyisi yksipuolisiin toimiin ennen kuin on tehty merkittäviä diplomaattisia ponnisteluja”, Wu sanoi.

Henkilökohtaiset syyt

Kiinassa asiantuntijat ovat arvioineet, että Pohjois-Korean kriisin selvittäminen on presidentti Xille tärkeää myös henkilökohtaisesti.

Kiinassa pidetään loppuvuodesta tärkeä puoluekokous, jossa Xi valitaan todennäköisesti toiselle viisivuotiskaudelle. Varmistaakseen kokouksen myötämielisyyden Xin uskotaan tekevän kaikkensa, jotta suhteet Yhdysvaltain kanssa tasaantuvat – hänellä on henkilökohtainen motiivi, jota kauppasota tai sotilaallinen yhteenotto Korean niemimaalla todennäköisesti kolhisi.

Kun Kiinan ja Yhdysvaltain presidentit tapasivat viime viikolla, Xi kutsui Trumpin vierailulle Kiinaan tämän vuoden aikana. Trump lupasi tulla.

Uskotaan, että Xi yrittää ajoittaa vierailun oman etunsa mukaisesti. Jos Trump tulee ennen puoluekokousta, se voidaan nähdä selvänä tuen osoituksena Xille.

Sitä ennen pitäisi kuitenkin selvittää tilanne Korean niemimaalla.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pohjois-Korea
 • Kiina
 • Pohjois-Korean ydinaseet
 • USA
 • Katriina Pajari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  2. 2

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Yhdysvalloissa puuhataan maksu-uudistusta, joka on monissa Euroopan maissa ollut arkea jo pitkään – kankeista paperisekeistä ei silti vieläkään päästä eroon, arvelee asiantuntija

  6. 6

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  7. 7

   Leukemiaan sairastunut opiskelija aiheutti hyväntekeväisyys­puuskan – mitä sitten tapahtui?

  8. 8

   Cheek kertoo, millainen on Jare Tiihonen – väkivaltaa, rötöstelyä ja kaksisuuntainen mielialahäiriö

   Tilaajille
  9. 9

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  10. 10

   Virossa on suoranainen Suomi-hurmos – hallitusrakennus muuttuu 6.12. sinivalkoiseksi, Raatihuoneen kellot soittavat Finlandiaa, eikä suomalaisia enää kutsuta poroiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  9. 9

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  10. 10

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää