Ulkomaat

Unkari saattaa perääntyä kiistellyssä yliopistolaissa – EU uhkasi keskiviikkona maata oikeustoimilla

EU ja Yhdysvallat vastustavat lakia, ja keskiviikkona YK:n ihmisoikeuskomissaari sanoi lain loukkaavan akateemista vapautta ja ilmaisunvapautta.

Unkari näytti keskiviikkona olevan mahdollisesti perääntymässä kiistellyssä yliopistolaissa, joka on uhannut sulkea Budapestin maineikkaan Central European University -yliopiston (CEU).

Unkarilaissyntyisen miljardöörin George Sorosin perustama CEU on Unkarin laadukkaimpia korkeakouluja, mutta pääministeri Viktor Orbánin mielestä koulu edistää liian vapaamielisiä ja kansainvälisiä arvoja.

Presidentti János Áder hyväksyi vain viikossa kokoon kyhätyn lain tiistaina. Laki määrää, että Unkarissa ei voi toimia yliopistoja, joilla ei ole toimintaa kotimaassaan.

Käytännössä laki kohdistuu yksinomaan CEU:hun, jolla ei ole kampusta Yhdysvalloissa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

EU ja Yhdysvallat vastustavat lakia, ja keskiviikkona YK:n ihmisoikeuskomissaari sanoi lain loukkaavan akateemista vapautta ja ilmaisunvapautta.

Opetusministeri Laszlo Palkovics tarjosi keskiviikkona mahdolliseksi kompromissiksi, että CEU toimisi ja myöntäisi tutkintonsa unkarilaisen sisarkoulunsa nimissä.

”Emme ole koskaan halunneet sulkea CEU-yliopistoa”, Palkovics sanoi. ”Kyse on siitä, vaatiiko CEU oman toimiluvan Unkarissa – – Sen omalla luvalla ei ole paljon merkitystä”, Palkovics sanoi unkarilaisella HVG-uutissivustolla.

”Jos Sorosin yliopisto on liikkeellä hyvin aikomuksin, se pystyy ratkaisemaan tämän ongelman”, hallituksen tiedottaja Zoltan Kovacs sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

CEU ei vielä vastannut ehdotukseen.

Laista ei pidetä myöskään Unkarissa. Lainvastustajat järjestivät viikonloppuna suurimmat mielenosoitukset, mitä pääministeri Viktor Orbánin hallitusta vastaan on nähty.

Politiikan tutkija Zoltan Novak arvioi Reutersille, että Orbán ehkä aliarvioi lakiesityksen saaman vastustuksen voiman. Orbáninkin tulee ottaa huomioon vuoden päästä käytävät vaalit.

EU on huolissaan Unkarin yhä valtiokeskeisemmästä linjasta. Se varoitti keskiviikkona saattavansa ryhtyä juridisiin toimenpiteisiin, jotta Unkari pysyisi EU:n edellyttämien demokraattisten arvojen rajoissa.

Yliopistolain lisäksi EU:ta huolettaa Unkarin äärimmäinen turvapaikanhakijalinja ja toukokuussa eteen tuleva kansalaisjärjestölaki.

Unkari aikoo toukokuussa hyväksyä lain, joka velvoittaa kansalaisjärjestöt maksamaan vuodessa noin 7,2 miljoonan forintin eli noin 23 000 euron ”rekisteröintimaksun” viranomaisille.

OIKAISU 18.4. Kansalaisjärjestölaissa ei ole suunnitteilla maksua, toisin kuin jutussa kirjoitetaan. Lakiesityksen mukaan ne kansalaisjärjestöt, jotka saavat ulkomaista rahoitusta enemmän kuin noin 23000 euroa vuodessa, velvoitetaan rekisteröitymään.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomen toiseksi suurin sähköverkko Elenia saa uudet omistajat – kauppahinta miljardeja

  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää