Ulkomaat    |   HS-haastattelu

Jorma Ollila tuntee Rex Tillersonin ja kertoo nyt, millainen mies johtaa USA:n ulkopolitiikkaa – ”Toista äärilaitaa kuin Trump”

Jorma Ollila uskoo, että ulkoministeri Tillerson takaa Yhdysvaltojen ulkopolitiikan jatkuvuuden.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerson on kuin presidentti Donald Trumpin vastakohta, arvioi öljy-yhtiö Shellin entinen hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila.

”’Vau’ oli reaktioni kuullessani ensimmäinen kerran, että hänestä voi tulla uusi ulkoministeri. Ilmeisesti hänen nimityksellään on haettu ankkuria Yhdysvaltojen ulkopolitiikan johdonmukaisuudelle”, Ollila sanoo.

Yhdysvaltojen ohjusisku Syy­riaan on kiristänyt maailman suurimman kansantalouden ja sotilaallisen mahdin suhteita Venäjään. Siksi Yhdysvaltojen ulkoministeri Tillersonin Venäjän-vierailulla on poikkeuksellisen suuri painoarvo.


Mutta millainen ihminen on Rex Tillerson? Jorma Ollila on ainoa suomalainen, joka on tavannut Tillersonin useita kertoja.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Hän on erittäin hyvä neuvottelija ja helposti lähestyttävä ihminen, joka tuntee ja seuraa laajasti maailman menoa.”

Ulkoministeriksi Tillerson on silti poikkeuksellinen valinta. Hän on texasilainen insinööri, joka ei ole aikaisemmin ollut merkittävässä asemassa politiikassa.

Tillerson työskenteli kymmenen vuotta öljy-yhtiö Exxon Mobilin toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana. Itse asiassa hän on työskennellyt liki koko työuransa Exxon Mobilissa.

Jokaisen suuren kansainvälisen energiayhtiön toimitusjohtaja joutuu opettelemaan kansainvälistä diplomatiaa. Luonnonvarojen hyödyntämisessä kyse on liki poikkeuksetta myös poliittisista päätöksistä.

Energiateollisuudessa Exxon Mobil tunnetaan monia kilpailijoitaan varovaisempana ja konservatiivisempana yhtiönä. Ollila kuvailee Tillersonin tavaramerkiksi värittömyyttä – myönteisessä mielessä.

”Tillerson edustaa aika lailla toista äärilaitaa kuin presidentti Trump. Neuvotteluissa hän tuo aina esiin rationaalisen ja pragmaattisen lähestymistavan, jolla ongelmia voidaan ratkaista. Tillersonilta on turha odottaa poukkoilevia päätöksiä tai repäiseviä otteita.”

Exxon Mobil on yksi Shellin pääkilpailijoista.

Yhtiöiden johtajat tapaavat säännöllisesti keskustellakseen energiateollisuudesta ja maailmanpolitiikasta. Energiateollisuudessa kilpailijoilla on usein myös yhteisiä hankkeita, joita tapaamisissa käsitellään.

Ollilan mielestä Exxon Mobilin toimintatapa on vaikuttanut syvällisesti Tillersoniin. Yhtiö ei tavoittele lyhyen aikavälin pikavoittoja vaan toteuttaa tarkasti tehtyjä suunnitelmia kurinalaisesti.

”Tillerson ajattelee asioita hyvin strategisesti ja korostaa pitkän aikavälin toimintatapaa. Hän ei ole riskinottaja, joka tekisi yllättäviä ja nopeita liikkeitä, vaan hän noudattaa johdonmukaisesti tehtyä suunnitelmaa.”

Suunnitelmista ja sopimuksista kiinni pitäminen ovat tyypillistä niin Tillersonille kuin Exxon Mobilille.

Venäjän energiamarkkinoille Exxon Mobil tuli hieman kilpailijoitaan jäljessä.

Etenkin yhdysvaltalaisessa lehdistössä on pohdiskeltu ulkoministeri Tillersonin läheisiä välejä Venäjän poliittiseen johtoon ja etenkin presidentti Vladimir Putiniin.

Keskustelua Tillersonin suhteista Venäjään ovat kiihdyttäneet väitteet Venäjän sotkeutumisesta Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.

”Hänen asenteensa ja näkemyksensä Venäjästä eivät poikkea lainkaan siitä, mitä muiden Venäjällä toimivien yritysten johtajat valtiosta ajattelevat. En usko, että hänellä on mitään illuusioita Venäjän toimintatavoista. Se on osa Tillersonille tyypillistä pragmaattisuutta”, Ollila sanoo.

Ollilan mielestä on ilmiselvää, että Tillerson tuntee hyvin Venäjän poliittisen johdon. Eräänlainen diplomaattinen näytelmä koettiin alkuviikosta, kun ensiksi kerrottiin Putinin peruneen tapaamisensa Tillersonin kanssa. Lopulta tapaaminen kuitenkin toteutui keskiviikkona.

”Jos katsotaan Exxon Mobilin kymmenen vuoden aikana tekemiä sopimuksia, niin sellaisiin sopimuksiin ei saa allekirjoitusta, jos ei tunne henkilökohtaisesti presidentti Putinia.”

Yksi yhtiön suurimpia hankkeita on arktinen öljynporaus Karanmerellä. Tosin hankkeen etenemistä ovat sittemmin sekoittaneet Venäjää vastaan määrätyt talouspakotteet.

Ulkopolitiikka on eri asia kuin suuryhtiön johtaminen, mutta ulkoministeri Tillersonin Venäjä-tuntemuksesta on tuskin ainakaan haittaa suurvaltojen välisissä neuvotteluissa.

Ollila kertoo seuranneensa viime aikoina tarkasti Yhdysvaltojen politiikkaa, jota ovat toistaiseksi värittäneet presidentti Trumpin railakkaat kannanotot.

Ollila uskoo, että Yhdysvaltojen ulkopolitiikan keskipisteeseen nousee Tillersonin lisäksi puolustusministeri James Mattis.

”Minulla on sellainen tuntuma, että Tillerson ja Mattis tulevat vaikuttamaan persoonillaan Yhdysvaltojen vielä muotoutumassa olevaan ulkopoliittiseen linjaan. Molempien ministereiden tyyli ja tapa kommunikoida on silmiinpistävän erilainen presidentti Trumpiin verrattuna”, Ollila sanoo.

Trumpilla ja Venäjällä on kummallinen suhde

Vaalikampanja

Trumpin vaalikampanjassa Venäjä ei ollut suuri puheenaihe lähinnä siksi, ettei Trumpia vielä otettu kovin vakavasti.

Trump vaikutti hyväksyvän Krimin valtauksen ja Ukrainan sodan. Myöskään Syyrian presidentin Bashar al-Assadin vallassa pysyminen ei näyttänyt olevan Trumpille ongelma, kunhan jihadistiryhmä Isis vain häädettäisiin Syyriasta. Kaikki olivat Venäjälle tärkeitä kysymyksiä.

Hakkerointi

USA:n demokraattipuolue alkoi epäillä toukokuussa 2016, että venäläiset murtautuivat sen palvelimille. Hyökkäykset jatkuivat. Syksyllä ennen vaaleja vuotopalvelu Wikileaks julkaisi kiusallisia tietoja demokraattipuo­lueesta. Trump valittiin presidentiksi pienemmällä valtakunnallisella äänimäärällä kuin hänen kilpailijansa Hillary Clinton.

Väitteet Venäjän kybervaiku­tusyrityksistä alkoivat jo ennen Trumpin vaalivoittoa ja ovat vain kiihtyneet.

FBI:n johtaja James Comey vahvisti 20. maaliskuuta, että FBI tutkii Venäjän osuutta vaalitulokseen. Comeyn mukaan äänien manipuloinnista ei ole todisteita, mutta toisaalta Venäjä on selvästi toiminut Trumpin eduksi ja Clintonia vastaan.

Tapaus Flynn

Trump nimitti turvallisuusneuvonantajakseen Michael Flynnin.

Pian selvisi, että Flynn tapasi Venäjän Washingtonin-suurlähettilästä Sergei Kisljakia joulukuussa. Trump ei ollut vielä astunut virkaansa, joten Flynn oli siinä vaiheessa siviili. Tapaaminen rikkoi Yhdysvaltain lakia.

Flynn erosi helmikuussa virastaan. Eron jälkeen paljastui, että Flynn oli saanut kymmenien tuhansien dollarien palkkioita muun muassa Venäjän valtiolliselta RT-kanavalta.

Maaliskuussa selvisi, että oikeusministeri Jeff Sessions oli tavannut Kisljakin kahdesti vuonna 2016. Sessions jääväsi itsensä Venäjä-asioista.

Venäjän kiristys

Oudoin episodi nähtiin viikkoa ennen Trumpin virkaanastujaisia.

Uutiskanava CNN ja uutissivusto Buzzfeed väittivät, että Venäjällä on Trumpista erittäin arkaluontoista materiaalia, joka voi saattaa hänet alttiiksi kiristykselle.

Materiaalin, jota voi kuvata mielikuvitukselliseksi, aitoutta ei ole todistettu oikeaksi eikä vääräksi. Kohu jäi pian Trumpin muiden kohujen alle.

Syyrian isku

Trumpin Venäjän-yhteyksistä ei ollut päästy minkäänlaiseen selvyyteen, kun Syyrian Khan Sheikhounissa tapahtui 4.4. isku, jota epäiltiin pian hermokaasu­iskuksi, ehkä sariiniksi.

Kolme päivää myöhemmin Trump määräsi ohjusiskun lentokentälle, josta Yhdysvallat uskoo lentokoneiden lähteneen.

Viikkoa ennen iskua Trump oli kertonut, että al-Assad voi jäädä Syyriaan. Päivää iskun jälkeen Yhdysvallat ilmoitti haluavansa al-Assadin ulos. Venäjä varoittaa Yhdysvaltoja tekemästä uusia iskuja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Venäjä
 • Rex Tillerson

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää