Ulkomaat

Pohjois-Korean armeija uhkaili vastaavansa ”armottomasti” mahdolliseen provokaatioon – tekeekö maa ydinkokeen vuoden tärkeimmän juhlan kunniaksi?

Valkoisen talon ulkopolitiikan neuvonantaja vahvisti perjantaina, että Yhdysvallat arvioi sotilaallisia vastausvaihtoehtoja Pohjois-Korean todennäköiseen ydin- tai ohjuskokeeseen. Asiantuntijat uskovat, että ydinlaite on laukaisuvalmiina.

Peking

Pohjois-Koreaan liittyvä uhka on erityisen suuri lauantaina, kun maa viettää ”auringon päivää” eli vuoden suurinta juhlaa. Kyse on maan perustajan Kim Il-sungin 105-vuotissyntymäpäivän juhlallisuuksista. Pohjois-Koreassa juhliin liittyy usein sotilaallisen voiman korostaminen.

Asiantuntijat pitävät mahdollisena, että Pohjois-Korea tekee ohjus- tai ydinkokeen juhlapäivän kunniaksi. Yhdysvallat on uhannut vastatoimilla ja ilmoittanut, ettei hyväksy Pohjois-Korealta minkäänlaista provokaatiota.

Viikko sitten Yhdysvallat lähetti sotalaivastonsa Tyynellemerelle Pohjois-Korean liepeille. Laivastoon kuuluu muun muassa lentotukialus USS Carl Vinson.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Pohjois-Korean armeija ilmoitti perjantaina aikovansa vastata ”armottomasti” mihin tahansa Yhdysvaltain mahdolliseen provokaatioon.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Reutersin haastatteleman CIA:n johtajan Mike Pompeon mukaan Pohjois-Korean uhka Yhdysvalloille ei ole koskaan aiemmin ollut yhtä todellinen kuin nyt.

Valkoisen talon ulkopolitiikan neuvonantaja vahvisti perjantaina uutistoimisto AFP:n mukaan, että Yhdysvallat arvioi sotilaallisia vastausvaihtoehtoja Pohjois-Korean todennäköiseen ydin- tai ohjustestiin.

Kiina vastasi varoittamalla, että jos sota syttyy, kaikki ovat häviäjiä.

Pohjois-Korean tilanne voi kärjistyä konfliktiksi minä hetkenä tahansa, Kiinan ulkoministeri Wang Yi sanoi perjantaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Wang sanoi, että oli provosoijana kumpi osapuoli tahansa, sen pitää olla valmis myös kantamaan vastuu ja mahdolliset seuraukset.

Wang toisti Kiinan jo aiemmin esittämän kannan: Kiinan mielestä ainoa mahdollinen ratkaisu on neuvottelu.

Kiinalainen lentoyhtiö Air China kertoi perjantaina lopettavansa osan säännöllisistä lennoistaan Pekingin ja Pohjois-Korean pääkaupungin Pjongjangin välillä. Syyksi yhtiö kertoi matkustajien vähäisen määrän.

Pohjois-Koreaa analysoiva verkkosivusto North 38 havaitsi keskiviikkona satelliittikuvien perusteella jälleen liikettä ydinkoealueella Punggye-rissa.

Sen uskotaan merkitsevän, että Pohjois-Korea on valmis kuudenteen ydinkokeeseensa. Yhdysvalloissa asiantuntijat uskovat, että Pohjois-Korea on asettanut ydinlaitteen laukaisuvalmiiksi.

Myös Etelä-Koreassa viranomaiset ja asiantuntijat ovat arvioineet viikkojen ajan, että Pohjois-Korea voi tehdä ydinkokeen milloin tahansa.

Pohjois-Korea järjestää usein suuria sotilasparaateja sellaisten vuosipäivien kunniaksi, joiden viimeinen numero on viisi tai nolla. Paraateissa esitellään usein käytössä olevaa arsenaalia.

Muutama pienempi huhtikuinen merkkipäivä meni jo, mutta pääpäivä on edessä lauantaina, ja tiistaina 25. huhtikuuta on Pohjois-Korean armeijan 85-vuotisjuhla.

Pohjois-Korean naapuri ja liittolainen Kiina toivoo, että äärimmilleen kiristynyt tilanne ratkeaa ilman sotilaallista yhteenottoa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi totesi torstaina, että sotatoimet eivät ratkaise tilannetta. Kiinalainen sanomalehti Global Times vaati Pohjois-Koreaa lopettamaan ydinohjelmansa rakentamisen vaihtokauppana Kiinan tarjoamalle suojelulle.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on useaan otteeseen vaatinut Kiinaa hoitamaan tilanteen.

Reuters kertoo, että keskiviikkona Wall Street Journalin haastattelema Trump sanoi alun perin luulleensa, että Kiina pystyisi helposti huolehtimaan Pohjois-Korean uhasta. Juteltuaan kymmenen minuuttia Kiinan presidentti Xi Jinpingin kanssa Trump kuitenkin sanoi ymmärtäneensä, että se ei olekaan niin helppoa.

Trump on pyytänyt Xitä välittämään viestin Pohjois-Korealle, että Yhdysvalloilla on ydinsukellusveneitä.

Perjantaina Pohjois-Korean ulkoministeriö kommentoi tuomitsevansa Yhdysvaltain läsnäolon.

”Yhdysvallat tuo Korean niemimaalle, maailman kuumimpaan pisteeseen, valtavan ydinvoimalatauksen, joka vakavasti uhkaa rauhaa ja turvallisuutta alueella ja työntää tilannetta kohti sotaa”, pohjoiskorealainen uutistoimisto KCNA siteerasi ministeriön lausuntoa.

Viime yönä Suomen aikaa yhdysvaltalainen NBC News uutisoi, että Yhdysvallat olisi valmis iskemään ennaltaehkäisevästi Pohjois-Koreaan, jos valmisteilla olevasta ydinkokeesta saataisiin varmuus.

Trumpin hallinto on kiistänyt uutisen. Yhdysvaltain puolustusministeriö kieltäytyi kommentoimasta ja spekuloimasta.

NBC Newsin mukaan tieto on peräisin tiedusteluviranomaisilta, jotka kertoivat kahden hävittäjäaluksen olevan iskuetäisyydellä Pohjois-Korean ydinkoealueelta. Myös pommikoneiden sanottiin olevan valmiina lähtöön.

Yhdysvallat iski lentotukikohtaan Syyriaan viime viikolla 59 Tomahawk-ohjuksella. Sen sanottiin olevan varoitus myös Pohjois-Korealle, mutta samaan aikaan Yhdysvaltain viranomaiset ovat tyynnytelleet näkemyksiä sotilaallisesta iskusta Pohjois-Koreaan, kertoo Reuters.

Pohjois-Korean kosto olisi suuri ja johtaisi todennäköisesti suuriin uhrimääriin Yhdysvaltain liittolaismaissa Japanissa ja Etelä-Koreassa, joissa Yhdysvallat on sotilaallisesti läsnä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pohjois-Korea
 • Pohjois-Korean ydinaseet
 • Kiina
 • USA
 • Katriina Pajari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  4. 4

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  6. 6

   Ville Heikkinen otti vuoden luontokuvan kärpästä, jota hän seurasi kahdeksan talvea – Katso kilpailun voittajakuvat

  7. 7

   Lähes puoli miljoonaa osoittaa mieltään Espanjan hallitusta vastaan – Pääministerin ilmoittamat toimet ovat pahinta sitten Francon ajan, sanoo Katalonian aluejohtaja

  8. 8

   17-vuotiasta hakkeria ei saatu lopettamaan, vaikka teoista tiedettiin jo vuosia sitten – yhteiskunta on neuvoton nuorten nettirikollisten edessä

  9. 9

   Suomessa yleisesti käytetyt närästyslääkkeet nopeuttivat maksasairauksia eläinkokeissa – bakteerit rehottivat suolistossa

  10. 10

   Harvinainen matelija synnytti neitseellisesti poikasen Helsingin Tropicariossa – synnyttänyt naaras ei ole ollut lähes neljään vuoteen tekemisissä urosten kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  8. 8

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  10. 10

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää