Ulkomaat

EU:n tiukennetut rajatarkastukset aiheuttaneet jonoja myös Suomessa – tarkastuksia varauduttu jo höllentämään ruuhkahuippuina

EU-maiden kansalaiset ovat joutuneet järjestelmälliseen syyniin Schengen-alueen ulkorajoilla nyt noin viikon ajan.

EU-maiden viikko sitten aloittamat tiukemmat rajatarkastukset aiheuttivat ainakin ensimmäisinä päivinä jonoja Suomen rajanylityspisteille ja hidastivat matkustajien tarkastuksia Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Suomi on myös varautunut höllentämään EU-kansalaisten rajatarkastuksia, jos rajanylityspaikat menevät tukkoon ruuhka-aikoina.

Uusien sääntöjen mukaan kaikille Schengen-alueen ulkorajat ylittäville matkustajille ja heidän asiakirjoilleen tehdään tarkastus, jossa heidän tietojaan verrataan kansallisiin ja kansainvälisiin viranomaisrekistereihin. Keskeisimpiä rekistereitä ovat Schengenin tietojärjestelmä ja Interpolin rekisteri, joka sisältää tietoja kadonneista ja varastetuista matkustusasiakirjoista.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että myös EU-kansalaiset joutuvat nykyään järjestelmälliseen syyniin poistuessaan ja saapuessaan Schengen-alueelle. Aiemmin EU-maiden kansalaisilta tarkastettiin säännönmukaisesti vain se, että heillä on voimassaoleva asiakirja, joka vaikuttaa aidolta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Schengen-alue on 26 Euroopan valtion muodostama alue, jonka sisärajoilla ei ole rajatarkastuksia eikä matkustusrajoituksia.

Uudet tiukemmat tarkastukset aloitettiin perjantaina 7. huhtikuuta. Niiden tavoitteena on estää terroristien livahtaminen EU:n alueelle.

Tarkastukset ovat aiheuttaneet jopa kymmenen kilometrin mittaisia jonoja Slovenian ja Kroatian rajanylityspaikalla. Ongelmia on ollut myös Kreikan ja Espanjan lentokentillä.

Myös Suomen rajanylityspisteillä EU-kansalaisten jonot ovat venyneet ajoittain sen verran, että heille suunnattuja tarkastuspisteitä on jouduttu lisäämään, selviää Suomenlahden merivartioston tiedotteesta, joka julkaistiin muutama päivä uusien tarkastusten käyttöönoton jälkeen.

Tämän takia myös EU:n ulkopuolisten maiden kansalaiset ovat joutuneet jonottamaan tavallista pidempään.

Jäsenmailla on mahdollisuus höllentää EU-kansalaisten tarkastuksia, jos ne aiheuttavat mahdottoman tilanteen esimerkiksi pääsiäisen kaltaisina ruuhkahuippuina.

Tämä tarkoittaa sitä, että perusteellinen tarkastus tehdään kohdennetusti ainoastaan riskiprofiiliin sopiville EU-kansalaisille.

EU-maat tekevät itse päätöksen siitä, höllentävätkö ne tarkastuksia väliaikaisesti. Jäsenmaa ei kuitenkaan voi siirtyä käyttämään kohdennettuja tarkastuksia ennen kuin se on toimittanut EU:n rajavalvontavirasto Frontexille uhka-arvion omasta rajaliikenteestään. Arviossa jäsenmaa selvittää muun muassa sen, millaisia ruuhkahuippuja sen rajanylityspisteille voi muodostua.

Suomi varautui ennakolta mahdollisiin ongelmiin kartoittamalla kaikki rajanylityspaikat ja tekemällä selvityksen Frontexille.

Suomella on siis mahdollisuus löysätä EU-kansalaisten tarkastuksia, jos tarvetta ilmenee.

Pääsiäisruuhkista huolimatta Suomi ei ole tiettävästi näin vielä tehnyt, vaan on tarkastanut järjestelmällisesti kaikki matkustajat.

Esimerkiksi Kreikka ja Slovenia ovat jo siirtyneet kohdennettuihin tarkastuksiin pahimmissa tilanteissa.

Uusien sääntöjen mukaan tarkastuksia voidaan höllentää tarvittaessa maa- ja merirajoilla. Sen sijaan lentoliikenteessä se on mahdollista vain ensimmäisen puolen vuoden ajan.

Tämän jälkeen jäsenmaat joutuvat hakemaan EU-komissiolta erityislupaa ongelmallisille lentokentilleen, joihin ei ole esimerkiksi ehditty rakentaa lisää tarkastuspisteitä.

Enimmillään lentokentille voi saada siirtymäaikaa kaksi vuotta. Sen jälkeen kaikkien matkustajien tiedot tulee aina tarkistaa viranomaisrekistereistä.

Tehostettujen tarkastusten tavoitteena on estää terroristien liikkumista ja esimerkiksi Syyriasta ja Irakista palaavien äärijärjestö Isisin taistelijoiden livahtamista Eurooppaan viranomaisten huomaamatta.

Tarkastusten kiristämistä alettiin valmistella Pariisissa marraskuussa 2015 tehtyjen terrori-iskujen jälkeen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää