Ulkomaat    |   HS Istanbulissa

”Taistelen hänen rinnallaan kuolemaani asti” – Toisille äänestäjille Erdoğan on pelastaja, toisille diktaattori

Presidentti Erdoğanin arvostelijatkin myöntävät, että hän on saanut paljon hyvää aikaan. Mutta kansakunnan yhdistäjä hän ei todellakaan ole.

Istanbul

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan saapuu äänestyspaikalleen Istanbulin Kisiklissä kuin rokkistara.

Ennen maan johtajan saapumista äänestyspaikan miehittävät turvayhtiön barettipäiset agentit amerikkalaisten M-4-rynnäkkökiväärien kanssa.

Turvamiesten varusteliiveissä on neljä lipasta, kaiken varalta. Onhan tämä sotaa käyvä maa. Helikopteri valvoo tilannetta taivaalla. Mustien turva-autojen letka on pitkä, ja turvamiehet juoksevat saattueen rinnalla kuin amerikkalaisissa elokuvissa.

Äänestyspaikan ulkopuolella Fikri Hünerlillä on käynyt juuri onnenpäivä, sillä hän näki ihailemansa Erdoğanin äänestyspaikalla.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hünerli toi äänestyspaikalle myös 9-vuotiaan poikansa Adem Hünerlin. Onnenpäivä sunnuntai oli myös Ademille, joka sai ”lahjana Erdoğanilta” elämänsä ensimmäisen kauko-ohjattavan auton. Eikä minkä tahansa: Ademin kainalossa odottaa avaamistaan tuliterä Laborghini. Tytöille lahjaksi annettiin vaaleanpunaisia nukkeja.

”Hän on hyvä”, Adem toteaa Erdoğanista isänsä jaloissa. Hän ei malta päästä kotiin, jotta pääsisi ajamaan Lamborghinilla.


Sunnuntain äänestyspäivän kunniaksi Fikri Hünerli on pukeutunut lieriömäiseen fetsi-hattuun. Kravatti on punainen ja siinä on Turkin sirppi. Ademinkin nahkakengät on kiillotettu viimeisen päälle.

Fetsi on Turkissa enemmän kuin hattu. Modernin Turkin perustaja, Kemal Atatürk kielsi päähineen käytön noustuaan valtaan 1920-luvulla. Atatürk halusi, että Turkista tulee moderni länsimainen valtio. Siihen eivät fetsit kuulu.

Ja juuri tästä Turkin sunnuntaisessa kansanäänestyksessä uudesta perustuslaista on oikeastaan kyse. Halutaanko maata itsevaltaisesti johtaneelle Erdoğanille antaa entisestään lisää valtaa vai ei – eristäytyykö Turkki Euroopasta ja Atatürkin ihanteista entisestään.

Hünerli on pahoillaan siitä, ettei päässyt puhumaan ihailemansa presidentin kanssa. Se on kuitenkin selvää, mitä Hünerli olisi hänelle sanonut.

”Olisin sanonut Erdoğanille, että taistelen hänen rinnallaan kuolemaani asti”, Hünerli sanoo.

Hünerli, kuten monet muutkin perustuslain uudistuksen puolesta Istanbulissa äänestäneet sanovat luottavansa Erdoğaniin täysin.

”Erdoğan on kehittänyt terveydenhuoltoa, sairaaloita ja rakentanut maanteitä ja lentokenttiä. Hän haluaa, että Turkki on yksi suuri kansakunta”, Hünerli toteaa.

Erdoğanin arvostelijatkin myöntävät, että 2000-luvun alusta lähtien maata hallinnut Erdoğan on saanut paljon hyvää aikaan.

Mutta kansakunnan yhdistäjä hän ei todellakaan ole, kuten Hünerli väittää. Maa on jakautunut vahvasti Erdoğanin kannattajiin ja hänen vastustajiinsa. Lisäksi oman yhteisönsä muodostaa maan kurdivähemmistö, jota vastaan Erdoğan taistelee.

”Aiemmin olisin joutunut maksamaan poikani koulukirjoista, mutta en enää. Siitä on kiittäminen Erdoğania. Suurin osa turkkilaisista tukee Erdoğania, ja tulemme näkemään sen tässä kansanäänestyksessä. Tätä kutsutaan demokratiaksi”, Hünerli sanoo.

Toisaalla Istanbulissa, Marmaran yliopiston äänestyspaikalla äänensävyt ovat äänestäjillä kovin toisenlaiset. Täällä Erdoğan on kirosana.

Vanhaa naista kyyditään pyörätuolissa äänestämään ambulanssilla. Kampuksella on rauhaisaa, linnut sirittävät. Leppoisia turvamiehiä on vain kolme.

”En ole koskaan äänestänyt AKP:tä, enkä äänestä”, sanoo perheensä kanssa yliopistolle äänestämään tullut Burak Güney, 42. Hän viittaa Erdoğanin islamiin juureutuvaan AK-puolueeseen.

”Äänestin ’ei’ lasteni tulevaisuuden vuoksi. En voi olla varma siitä, mitä Erdoğanin presidentinvaltainen tulevaisuus tuo tullessaan. En halua antaa valtaa yhdelle miehelle yhtään enempää”, Güney sanoo. Jaloissa pyörivät 9-vuotias Arda ja 4-vuotias Yaprak. Isoäiti Yildiz Arda nyökyttelee vieressä.


Güney, kuten monet muutkin maalliset turkkilaiset pelkäävät, että Erdoğan muuttaa Turkin Iranin tai Syyrian kaltaiseksi valtioksi. Peloille on myös osittain näyttöä, sillä Erdoğan on tuonut monilla uudistuksilla islamia mukaan politiikkaan. Virallisesti Turkki on kuitenkin maallinen valtio.

Moni turkkilainen on vaiennut Erdoğanin arvostelemisesta. Viime kesän epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen selvästi yli 100 000 turkkilaista on erotettu viroistaan tai vangittu. Arvostelijoiden mukaan Erdoğan käyttää tilannetta hyväkseen päästäkseen eroon arvostelijoistaan.

Burak ei kuitenkaan epäröi puhua maan yksinvaltaista johtajaa vastaan.

”Miksi olisin peloissani? Uskon demokratiaan. Siihen kuuluu se, että voin puhua asioista vapaasti”, Burak sanoo.

Sunnuntaisen kansanäänestyksen tuloksia odotetaan illalla. Se kuitenkin on jo selvää, että Erdoğan hallitsee demokraattisten vaalivoittojen epävirallista maailmaennätystä. Erdoğan on voittanut 11 vaalit noustuaan valtaan 2002 vaalivoiton jälkeen.

Arvostelijat ovat nähneet Erdoğanin vallasta päihtyneenä sulttaanina, joka syyttää esimerkiksi Saksan johtajia natseiksi. Erdoğanin vaalivoitot on kyseenalaistettu, varsinkin nyt kansanäänestyksen alla. Oppositiojohtajia on vangittu, tiedotusvälineitä on suljettu eivätkä perustuslakiuudistusta vastustaneet ole päässeet tasapuolisesti ääneen.

”Erdoğanin arvostelu johtuu ulkovalloista, jotka eivät halua nähdä Turkin vahvistuvan. Turkilla on tärkeä asema”, toteaa Hünerli.

Turkkilaistutkija Soner Cagaptay amerikkalaisesta Washington-instituutista arvioi, että Turkilla on edessään vain huonoja tulevaisuudenkuvia. Jos Erdoğan häviää äänestyksen, tulee presidentti vaatimaan ennenaikaisia vaaleja, Cagaptay uskoo. Hän on juuri kirjoittanut Uusi sulttaani -kirjan Erdoğanista

“Tämä tulee juurruttamaan Turkin vakiintuneeseen kriisiin, jossa sosiaalinen eripura vallitsee ja jossa tulee olemaan Isisin ja PKK:n terrori-iskuja. Jos hän voittaa kansanäänestyksessä, Erdoğan taivuttaa maan voimakkaan persoonansa alaisuuteen ja hänestä tulee täysin autoritäärinen”, Cagaptay arvioi.

”Valitettavasti pysyvä kriisitila näyttää olevan paras vaihtoehto Erdoğanille”.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Uusi perustuslaki toisi Erdoğanille lisää valtaa


 Turkissa järjestetään 16. huhtikuuta kansanäänestys, jossa päätetään perustuslain muuttamisesta.

 Jos muutos menee läpi, Turkista tulee parlamentaarisen tasavallan sijaan presidenttijohtoinen valtio.

 Presidentistä tulisi sekä valtionpäämies että hallituksen johtaja, joka nimittäisi ministerit. Pääministerin virka lakkautettaisiin.

 Presidentti Recep Tayyip Erdoğan on ajanut uudistusta voimakkaasti. Uudistuksen puolustajien mukaan uudistus sujuvoittaisi poliittista päätöksentekoa ja helpottaisi taistelua terrorismia vastaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  2. 2

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Suomalainen opettaja ehdolla ”opetuksen Nobel-palkinnon” saajaksi – keksi menetelmän, joka paransi oppilaiden koetuloksia

  6. 6

   Media: Trumpin perhe yritti äänestää New Yorkin pormestarin­vaaleissa, mutta siitä ei oikein tullut mitään

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Näin Mikko Kärnästä tuli politiikan supertrolli, jonka sanomisista suuttuvat kaikki – ja joka yllättyy itsekin, mihin kaikkeen media tarttuu

  9. 9

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää