Ulkomaat

Opposition kritiikki Turkin vaaleja kohtaan yltyy – pää­oppositio­puolue vaatii jo kansan­äänestyksen tuloksen mitätöimistä

Mielenkiinto kohdistuu nyt Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin ja Euroopan neuvoston vaalitarkkailijoihin, jotka antavat alustavan lausuntonsa vaalien toteutuksesta iltapäivällä maanantaina.

Turkin niukka vaalitulos presidentin valtaoikeuksien lisäämiseksi aiheutti odotetusti kitkaa opposition ja hallituksen välille mutta myös epäilyjä vaalien laillisuudesta.

Turkin pääoppositiopuolue CHP vaatii Turkin sunnuntaisen kansanäänestyksen tuloksen mitätöimistä, kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters. Puolue kertoo vievänsä asian tarvittaessa Turkin perustuslakituomioistuimen ja jopa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsiteltäväksi.

Turkissa äänestettiin sunnuntaina perustuslain muutoksesta, joka luo Turkista vahvasti presidenttijohtoisen valtion.


Presidentti Recep Tayyip Erdoğanilla on muutoksen jälkeen mahdollisuus pyrkiä vielä kahdelle viisivuotis­kaudelle, eli hän voi hallita Turkkia aina vuoteen 2029 saakka. Hän voisi entistä helpommin myös erottaa virkamiehiä, järjestellä hallintoa ja ajaa haluamiaan lakimuutoksia, kuten kuolemantuomion palauttamista.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vahvistamattoman vaalituloksen mukaan 51,4 prosenttia äänestäjistä sanoi kyllä presidentin valtaoikeuksien kasvattamiselle.

Oppositiopuolue CHP:n varapuheenjohtaja Bülent Tezcan kertoo Reutersin mukaan, että heidän saamiensa valitusten perusteella useilla alueilla olisi vaarantunut äänestyssalaisuus ja ääniä olisi laskettu salassa.

Erdoğanin poliittisten vastustajien mukaan vaalituloksen epäluotettavuuteen viittaisi myös se, että keskusvaalilautakunta päätti ”viime hetkellä” hyväksyä myös leimaamattomat äänestyslipukkeet.

Puolue vaatiikin, että jopa 60 prosenttia äänistä lasketaan uudelleen.

”Tällä hetkellä on mahdoton sanoa, kuinka monta tällaista [leimaamatonta] ääntä on ja kuinka moni ääni leimattiin myöhemmin. Tämän vuoksi ainoa päätös, joka lopettaa väittelyn [äänten] laillisuudesta ja helpottaa ihmisten laillisia huolia, on vaalien kumoaminen”, Tezcan sanoo.

Tezcanin mukaan CHP aikoo ensin tehdä valituksia kunnallisille vaaliviranomaisille sekä keskusvaalilautakunnalle.

Jos valitukset eivät aiheuta toivottua lopputulosta, puolue vie asian Turkin perustuslakituomioistuimen ja tarvittaessa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsiteltäväksi. Puolue sanoo, ettei se sulje mitään oikeudellisia valitusväyliä pois.


Myös CHP:n johtaja Kemal Kılıçdaroğlu on kyseenalaistanut vaalituloksen. Kılıçdaroğlu on syyttänyt Erdoğania ”yhden miehen hallinnon” tavoittelusta, ja hänen mukaansa uudet valtaoikeudet ”saattaisivat maan vaaraan”.

Niukka vaalivoitto Erdoğanin puolueen ajaman lakimuutoksen hyväksi uhkaa syventää Turkin sisäistä kahtiajakoa. Lakimuutos keräsi kannatusta varsinkin maaseudulla, mutta kurdialueilla ja suurimmissa kaupungeissa – merkittävimmin Ankarassa, Istanbulissa ja Izmirissä – enemmistö äänesti presidentin valtaoikeuksien laventamista vastaan.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta arvioi HS:lle sunnuntaina, että Erdoğanin vaalivoitto tekee Turkista entistä jännitteisemmän ja konflikteille alttiimman maan.

Erdoğan itse on sanonut perustuslakimuutoksen lisäävän vakautta maassa, joka on kokenut useita sotilasvallankaappauksia ja niiden yrityksiä.

”Ensimmäistä kertaa tasavallan historiassa me muutamme hallintojärjestelmäämme siviilipolitiikan kautta”, Erdoğan sanoi voittopuheessaan.

Vaalitulos on kirvoittanut vaihtelevia reaktioita myös ulkomailla. Tiukan vaalituloksen vuoksi EU:n komissio kehotti maanantaina Turkkia hakemaan lakimuutoksen toimeenpanolle mahdollisimman laajan kansallisen konsensuksen.

Saksa – jossa on neljän miljoonan turkkilaisen vähemmistö – puolestaan ilmoitti kunnioittavansa turkkilaisten vaaleissa ilmaisemaa tahtoa. Liittokansleri Angela Merkel ja ulkoministeri Sigmar Gabriel kuitenkin totesivat lausunnossaan, että ”tiukka äänestystulos näyttää, kuinka syvästi jakautunut Turkin yhteiskunta on, ja tämä tarkoittaa suurta vastuuta Turkin johdolle ja presidentti Erdoğanille henkilökohtaisesti”.

Samanlainen viesti kaikui myös Ranskasta. Presidentti François Hollanden toimistosta annetun lausunnon mukaan turkkilaiset yksin päättävät valtiojärjestyksestään ”mutta julkistetut tulokset näyttävät, että Turkin yhteiskunta on jakautunut suunniteltujen, mittavien uudistusten suhteen”.

Venäjä puolestaan sanoi Kremlin tiedottajan suulla perustuslakimuutoksen olevan Turkin sisäinen asia ja vaati muita maita kunnioittamaan sitä, kertoo uutistoimisto AFP.

Mielenkiinto kohdistuu nyt Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin ja Euroopan neuvoston vaalitarkkailijoihin, jotka antavat alustavan arvionsa vaalien toteutuksesta iltapäivällä maanantaina. Myös EU:n komissio ilmoitti odottavansa tarkkailijoiden arviota.

Useimmat perustuslailliset muutokset tulevat voimaan vasta vuoden 2019 parlamenttivaalien jälkeen. Turkissa ja länsimaissa on kuitenkin arvuuteltu, voisiko Erdoğan järjestää vaalit jo aiemmin.

Turkin varapääministeri Mehmet Şimşek toppuutteli spekulaatioita maanantaina ja sanoi Reutersin mukaan, ettei Erdoğan suunnittele pitävänsä ennenaikaisia parlamenttivaaleja.

Kyseessä on joka tapauksessa suurin modernin Turkin poliittisen järjestelmän muutos, Reuters muotoilee.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Turkin poliittinen tilanne

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  5. 5

   Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

  6. 6

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  7. 7

   Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   ”He puhuivat meille kuin orjille” – Unkari sulkee pakolaiset piikkilangoin eristetyille parakkileireille, HS kuvasi ne kopterilla ja tapasi ulos päässeitä

  10. 10

   Pelkäätkö jakavasi liikaa tietoa yksityiselämästäsi? Se tuskin on mitään verrattuna siihen, mitä teki 1700-luvun kuninkaamme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  7. 7

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  8. 8

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  11. Näytä lisää