Ulkomaat    |   Kolumni

Suunnitelmaa Suur-Suomesta ei unohdettu Venäjällä – ”Nuori Suomen kansa unohti venäläisten hyvät työt”

Suomea on käsitelty viime viikkoina muun muassa Arktisen foorumin ja 100-vuotisjuhlan kautta, kirjoittaa Jarmo Mäkelä HS:n kolumnissa.


Arkangelissa maaliskuun lopulla järjestetty Arktinen foorumi ei saanut aikaan merkittäviä päätöksiä, eikä niitä myöskään syntynyt Suomen ja Venäjän presidenttien kahdenkeskisen tapaamisen tuloksena.

Silti presidentti Sauli Niinistö sai arvokasta tietoa siitä, miten Venäjän johto suhtautuu Yhdysvaltain uuteen hallintoon. Tosin suurvaltojen yhteistyökuviot menivät luultavasti täysin uusiksi huhtikuun alun Syyrian tapahtumien vuoksi.

Venäjän media huomioi Arkangelin tapaamisen näyttävästi, mutta lähinnä vain toistellen sitä, mitä presidentti Vladimir Putin sanoi lehdistölle avoimissa tilaisuuksissa. Suomen presidentti ei kuitenkaan jäänyt sivuosaan, sillä tv-kanava Rossija-24 välitti 31. maalikuuta hänen avauspuheenvuoronsa kokonaan venäjäksi käännettynä. Sitä ei tapahdu usein.

Venäjän median raportoinnista voi päätellä, että presidenttien tapa suhtautua arktisen alueen ympäristöuhkiin poikkeaa toisistaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Niinistön mukaan ilmastonmuutos on alueella kasvava uhka. Hän jatkoi: ”Ilmaston lämpeneminen on todistettu asia, eikä kukaan pääse pakoon sen seurauksia. Pahiten ongelma tuntuu tätä nykyä pohjoisessa. Jos menetämme Arktiksen, menetämme koko maailman”.

Niinistö vetosi myös sen puolesta, että muualla maailmassa kasvussa olevat geopoliittiset jännitteet pidettäisiin pois arktiselta alueelta. ”Arktis on nyt rauhallinen alue, ja yhteistyö, jolla on pitkät perinteet, on tehokasta”.

Siinä missä Niinistö kiinnitti huomiota mustan hiilen polton aiheuttamiin ongelmiin, Putin kertoi Frans Joosefinmaalla edellisenä päivänä tekemistään havainnoista. Satojentuhansien vuosien aikana muodostuneessa jäätikössä oli selvästi näkyvillä hiilikerros, ”joka oli muodostunut aikana, jolloin tehtaita ei ollut edes olemassa”.

Putin myös vähätteli kansainvälisen yhteisön pyrkimyksiä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi muistuttamalla ”tunnetusta tosiasiasta”, jonka mukaan muutama Etnan tulivuoren purkaus merkitsee enemmän kuin ihmiskunnan ponnistelut omien päästöjen vähentämiseksi.

Ja kun Niinistö puhui ilmastonmuutoksesta maailmanlaajuisena uhkana, Putin kuvasi ilmastonmuutoksen ”tekijäksi, joka pitää yllä Venäjän optimismia”. Hän viittasi näin esimerkiksi Koillisväylän avautumiseen liikenteelle. Ainoa asia, jossa Putin oli samaa mieltä Niinistön kanssa, oli huoli lisääntyvän laivaliikenteen aiheuttamista ympäristöriskeistä.

Suomen itsenäisyyden juhlavuosi on Venäjän median jatkuvan kiinnostuksen kohteena. Historioitsija toisensa jälkeen on muistuttanut, kuinka Vladimir Lenin jalomielisesti salli Suomen itsenäistyä.

Eikä Suomen venäläisiin hyväntekijöihin kuulu vain Lenin. Uutistoimisto Regnumin mukaan samaan sarjaan tulee liittää myös tsaari Aleksanteri I, joka toimiston 4. huhtikuuta julkaiseman katsauksen mukaan nosti Suomen ”kansakunnaksi kansakuntien joukkoon”.

Ellei Suomea olisi vuonna 1808 liitetty Venäjän keisarikuntaan, suomen kieli olisi vähitellen hävinnyt 1800-luvun loppuun mennessä. Nyt sen sijaan Suomi sai omat säätyvaltiopäivät, oman pankin ja rahan – tieteet, taiteet ja koulutus kukoistivat.

Suomalaiset osoittautuivat kuitenkin röyhkeiksi ja kiittämättömiksi: ”Nuoren Suomen kansan myöhempi käytös, joka näkyi suomalaisten suunnitelmina rakentaa melkein Uralille asti ulottuva Suur-Suomi ja sitten liittolaisuutena saksalaisfasistien kanssa, pakotti Neuvostoliiton ottamaan kovat otteet käyttöön venäläisten hyvät työt pian unohtaneen Suomen suhteen”.

Kiinan presidentin Xi Jinpingin Suomen vierailu uutisoitiin Venäjällä näkyvästi.

Uutisissa korostettiin, kuinka merkittävä määrä eri alojen käytännön yhteistyösopimuksia solmittiin vierailun yhteydessä. Kommentteja leimasivat luonnehdinnat ”uudenlaisesta kumppanuudesta” sekä molemminpuolisesta ”valmiudesta viedä maiden suhteet uudelle tasolle”.

Venäläisessä kielenkäytössä tämä ei ole vain sanahelinää.

Suomen kunnallisvaalien tulos ei ollut pääsiäiseen mennessä aiheuttanut Venäjän mediassa minkäänlaisia kommentteja. Vaalitulos uutisoitiin sellaisena kuin se oli.

Se kuitenkin muistettiin mainita, että ensimmäiset venäjänkieliset valtuutetut tulivat valituiksi Helsingissä ja Vantaalla.

Pääsiäispyhiin mennessä ei Venäjän mediassa myöskään oltu mainittu sanaakaan siitä, että Kremlin pääideologina pidetty Aleksandr Dugin oli 11. huhtikuuta esitelmöinyt Suomessa. Näin siitä huolimatta, että samana päivänä tapahtunut Suomeen sijoittuvan hybridiuhkien tutkimuskeskuksen perustamisasiakirjan allekirjoitus kyllä uutisoitiin näyttävästi.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Kolumnit
 • Jarmo Mäkelän kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta vajoaa

  3. 3

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  8. 8

   HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

  9. 9

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  10. 10

   Puurakentamisen kokeiluhanke osoitti asian, jonka pitäisi olla itsestään selvä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää