Ulkomaat

Kyteekö Turkissa uusi kansannousu? Asiantuntija arvioi, minkälaisia jännitteitä äänestystulos luo

Turkin kansanäänestyksen aiheuttama kuohunta tuskin johtaa laajoihin väkivaltaisuuksiin, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta.

Presidentin valtaoikeuksista sunnuntaina pidetty kansanäänestys on kiristänyt Turkin valtapuolueen AKP:n ja opposition jakolinjoja entisestään. Suurin oppositiopuolue CHP ja parlamentin kolmospuolue HDP ovat asettaneet äänestystuloksen kyseenalaiseksi, ja CHP:n varapuheenjohtaja vaati maanantaina sen mitätöintiä.


Turkissa on viime kesän vallankaappausyrityksestä lähtien vallinnut poikkeustila, ja presidentti Recep Tayyip Erdoğanin hallinto on toteuttanut laajoja puhdistuksia muun muassa armeijassa ja virkamieskunnassa. Kyteekö Turkissa nyt jopa uusi kansannousu tai sisällissota?

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta arvioi, että vaikka Erdoğanin poliittinen voitto lisää jännitteitä Turkissa, ne eivät ainakaan heti purkaudu suorana väkivaltana.

”Väkivaltainen kansannousu kuulostaa aika epätodennäköiseltä”, Alaranta arvioi maanantaina.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Turkin poliittinen oppositio on epäyhtenäinen ja taipuvainen ennemminkin rauhanomaisiin mielenosoituksiin, joten todennäköisempiä vastarinnan keinoja ovat CHP:n ja HDP:n kannattajien kansalaistottelemattomuus ja mielenosoitukset. Ne voivat Alarannan mukaan kärjistyä yhteenotoiksikin.

”AKP:n kannattajakunnassa on muodostunut matkan varrella ’nyrkkijengejä’, jotka saattavat pistää pystyyn vastamielenosoituksia ja nujakoita”, Alaranta pohtii.

 

Turkin oppositio ei ole yhtenäinen toimija.

Turkin oppositio ei ole yhtenäinen toimija vaan joukko erimielisiä leirejä. Esimerkiksi kurdimyönteinen HDP ja sen ympärille keskittyneet vasemmistoliberaalit kurdiryhmät tekevät jonkin verran yhteistyötä maallistuneen kansanpuolueen CHP:n kanssa, mutta toisaalta puolueen nationalistisiipi ei ole valmis joustamaan kaikissa kysymyksissä, Alaranta kertoo.

Neljättä parlamenttipuoluetta, nationalistista MHP:tä, hajottaa suhtautuminen presidentti Erdoğaniin. Puolueen johto on asettunut tukemaan Erdoğania ja kansanäänestyksen tulosta, mutta kaikki eivät ole yksimielisiä.

Kansanäänestys presidentin valtaoikeuksien laajentamisesta sai sunnuntaina puolelleen niukan enemmistön. Tämän horjuvan enemmistön Erdoğan on saanut juuri kansallismielisten rivejä kokoamalla.

Kurdialueilla konflikti separatistijärjestö PKK:n kanssa jatkunee Alarannan mukaan yhä jossain muodossa.

”Rauhaneleet vaatisivat uusia neuvotteluja PKK:n kanssa. Erdoğan laskee toistaiseksi, että hänellä ei ole siihen tarvetta.”

Varapääministeri Mehmet Şimşek sanoi maanantaina uutistoimisto Reutersille, että ministerit keskustelisivat vielä samana päivänä poikkeustilan jatkamisesta.

Tämä kertonee Alarannan mukaan siitä, että Erdoğan pelkää edelleen uutta vallankaappausyritystä armeijan suunnalta. Poikkeustila antaa hallinnolle valtuudet jatkaa myös poliittisten vastustajien ja kriittisen lehdistön hiljentämistä.

”[Noin] 50 prosenttia kansasta joko vastustaa joitakin hallinnon toimenpiteitä tai pitää suoraan hallintoa epäoikeutettuna. Sellainen tilanne on pidemmän päälle hyvin ongelmallinen”, Alaranta huomauttaa.

”Vastapuolella rupeaa olemaan aika turhauma. Oppositio tietää, että he eivät tule voittamaan vaaleja nykytilanteessa. Järjestelmä muuttuu koko ajan autoritaarisemmaksi, ja viime vuosina on tullut paljon ideologista lastia”, hän jatkaa viitaten Erdoğanin konservatiivisuuteen ja uskonnon roolin korostamiseen.

Turhaumista huolimatta tavallisten turkkilaisten kynnys osallistua pitkiin mielenosoituksiin on varsin korkea. Suurissa kaupungeissa pidettyjä protesteja on myös takavuosina tukahdutettu voimallisestikin.

”Aika monen tavallisen kansalaisen asenne on se, että luovitaan eteenpäin. Monet sanovat, että konservatiivisen liikkeen sisältä pitäisi tulla voima, joka olisi tarpeeksi suuri, että hallinto pystyttäisiin kaatamaan”, Alaranta sanoo.

Sellaista ei tällä hetkellä ole näköpiirissä: Alarannan mukaan Erdoğanin ympärille on viime vuosina rakentunut ”jees-miesten kööri”, joka ei haasta tai kritisoi häntä.

Turkissa voi olla odotettavissa ennemminkin samanlaista, autoritaarisille hallinnoille tyypillistä kehitystä kuin esimerkiksi Venäjällä on nähty: Hallintoa tukeva talouseliitti ei keikuta venettä niin kauan kuin se nauttii itse taloudellisista eduista. Tavalliset kansalaiset puolestaan voivat elää suhteellisen normaalia elämää, kunhan he eivät kritisoi vallitsevaa politiikkaa.

”Luulen, että tilanne jatkuu aika samaan tapaan kuin parin viime vuoden aikana on nähty. Oppositio ajetaan niin ahtaalle kuin voidaan. Muutama lehti ja internetväylä pidetään avoinna niin, että voidaan sanoa, että vapaata lehdistöä on”, Alaranta arvioi.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Turkin poliittinen tilanne

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  3. 3

   Kolme samanaikaista tulipaloa Espoossa, epäillään tuhopoltoiksi – Palomestari: ”En muista 30 vuoden uraltani vastaavaa”

  4. 4

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski

   Tilaajille
  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  9. 9

   Lakiehdotuksessa piilee ongelmallinen maininta – väkivallaton vanhempi ei saa joutua vastuuseen toisen vanhemman väkivallasta

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa
  3. Virolaiset ovat ottaneet ällistyttävällä tavalla ilon irti Suomen 100-vuotisjuhlasta – koulussakin tanssittiin letkajenkkaa
  4. Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin Tilaajille
  5. Nopeasti kasvava Helsinki verkottuu raiteiden varsille Tilaajille
  6. Kaupat povaavat inter­aktiivisista poneista ja älyroboteista joulun hittileluja – silti myös Afrikan tähti löytyy tuhansista lahjapaketeista
  7. Lakiehdotuksessa piilee ongelmallinen maininta – väkivallaton vanhempi ei saa joutua vastuuseen toisen vanhemman väkivallasta
  8. Robert Manner on yksinäisinä hetkinä keksinyt puunkanto­panssarivaunun ja dinosaurusrobotin – Lepsämän Pelle Peloton toivoo, että löytäisi vierelleen omistautuneen keksijän Tilaajille
  9. Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski Tilaajille
  10. Suomalaiset haluavat vapautta valita terveydenhuollossa, mutta yksityiset terveysyritykset epäilyttävät
  11. Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa
  12. Näytä lisää