Ulkomaat

Huippusuosittu ja kiistelty televisiohahmo tuotti toistuvasti kohuja – Bill O’Reillyn potkut maksoi Foxille 25 miljoonaa dollaria

Bill O’Reilly sai potkuistaan vuosipalkkansa verran korvauksia. Televisiossa esitetyt lausunnot herättivät hämminkiä, mutta O’Reilly ei kaatunut niihin vaan häirintäväitteisiin.

Kun yhdysvaltalainen Fox-televisiokanava keskiviikkona antoi potkut ruutukasvolleen Bill O’Reillylle, yhdysvaltalaisessa televisiomaailmassa päättyi yksi aikakausi. O’Reilly oli vuosien ajan eräänlainen konservatiivipiirien ikoni poliittisena kommentaattorina.

O’Reilly sai potkut naisten ahdistelua koskevien syytösten takia sen jälkeen kun mainostajat olivat alkaneet kaikota Fox News -televisiokanavalta, jolla hän työskenteli. Fox tunnetaan konservatiivisen oikeiston suosimana uutiskanavana.

Torstaina Financial Times uutisoi, että O’Reilly saa potkujensa jälkeen 25 miljoonan dollarin kultaisen kädenpuristuksen. Lehden lähteen mukaan korvaus on määritelty hänen työsopimuksessaan.

Korvaus on Financial Timesin mukaan samansuuruinen kuin O’Reillyn vuosipalkka.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

O’Reillyn potkut tulivat suunnilleen hänen uransa huipulla. Häneltä jäi suuri joukko uskollisia seuraajia. Televisiouransa ohella O’Reilly tunnetaan myös kirjailijana, joka on kirjoittanut useita historiaa käsitteleviä teoksia.

Viime marraskuussa hänen ohjelmansa The O’Reilly Factor oli 192:tta kuukautta perätysten Yhdysvaltojen suosituin kaapelitelevisio-ohjelma, samaan aikaan kun hänen toista maailmansotaa käsittelevä kirjansa oli The New York Times -lehden bestseller-listan kärjessä, kertoi viihdealan uutissivusto The Wrap joulukuussa.

Koko viime vuonna ohjelmalla oli keskimäärin 3,29 miljoonaa katsojaa, The Wrap kertoi ennen vuodenvaihdetta.

Suosio jatkui noin kaksi vuosikymmentä. O’Reillyn ohjelma aloitti ruudussa vuonna 1996, jolloin koko Fox News -kanavakin aloitti. Kymmenen vuotta myöhemmin The O’Reilly Factorilla oli joka ilta keskimäärin kaksi miljoonaa katsojaa, kun liberaalina pidetyn uutiskanavan CNN:n kommentaattorilla Larry Kingillä oli noin puolta pienempi katsojamäärä, kertoi The New Yorker -lehti vuonna 2006.

Miljoonayleisöjä kerännyt ruutukasvo ehti vuosien varrella profiloitua kommentoijana, jonka televisiossa esittäviä puheita monet ovat tulkinneet seksistisiksi ja rasistisiksi. Kohukommentteja on irronnut O’Reillylta melko tasaiseen tahtiin.

Maaliskuussa hän esimerkiksi kommentoi demokraattipuolueen kalifornialaisen kongressiedustajan Maxine Watersin kampausta vertaamalla sitä soul-laulaja James Brownin hiuksiin.

”En kuullut sanaakaan siitä, mitä hän sanoi. Katsoin James Brown -peruukkia”, O’Reilly totesi Fox & Friends -ohjelmassa, kun häntä pyydettiin kommentoimaan Watersin lausuntoa, että presidentti Donald Trumpin vastustaminen on isänmaallinen teko.

Sekä Waters että Brown ovat tummaihoisia. O’Reillyn lausunto oli huumorin ja rasismin rajamailla, totesi Salon-verkkolehti maaliskuussa.

Viime kesänä O’Reilly innostui kommentoimaan silloisen presidentin puolison Michelle Obaman toteamusta, että Yhdysvaltojen presidentin virka-asunnon Valkoisen talon ovat rakentaneet orjat.

”Orjat jotka työskentelivät siellä olivat hyvin ruokittuja ja heillä oli hallituksen tarjoamat kelvolliset asumukset”, hän sanoi ohjelmassaan.

Monet tulkitsivat lausunnon väheksyvän orjien kärsimyksiä. Valkoinen talo rakennettiin 1700-luvun lopussa.

Jo hyvissä ajoin ennen viime vuoden presidentinvaaleja O’Reilly paheksui ajatusta, että Yhdysvaltojen presidentiksi voisi tulla nainen.

”Siinä on varmasti joku huono puoli, jos on nainen presidenttinä, vai kuinka? Jotakin, joka ei ehkä sovi siihen virkaan, eikö niin?” hän sanoi O’Reilly Factor -ohjelmassaan helmikuussa 2014.

Myös homot ovat olleet ruutukasvon tulilinjalla. Vuonna 2010 O’Reilly vertasi homomiehiä terroristijärjestö al-Qaidaan.

”Onko heillä myös al-Qaida-mainos? Tiedäthän, tule sellaisena kuin olet, ja, tiedäthän, pum”, hän pohti ohjelmassaan, kun siinä käsiteltiin Ranskassa tehtyä hampurilaisketjun mainosta, jossa esiintyi homomiehiä. Ranskalaisen mainoskampanjan teemana oli ”tule sellaisena kuin olet”.

Kuuluisaa kommentaattoria eivät kuitenkaan kaataneet hänen lausuntonsa televisiossa, vaan väitteet syyllistymisistä seksuaaliseen häirintään.

Väitteet ulottuvat ainakin vuoteen 2002 asti, kertoo uutiskanava NBC.

Kohu seksuaalisesta häirinnästä kiihtyi, kun The New York Times julkaisi huhtikuun alussa kirjoituksen, jossa kerrottiin väitetyistä häirintätapauksista. Lehti kertoi löytäneensä yhteensä viisi naista, joille joko O’Reilly tai hänen työnantajansa oli maksanut siitä, etteivät he vaadi oikeudessa korvauksia tai kerro O’Reillyn epäsopivaksi koetusta käyttäytymisestä.

Sen jälkeen yli 50 mainostajaa lopetti yhteistyön O’Reillyn ohjelman kanssa, kertoi The New York Times keskiviikkona. Lisäksi muiden muassa naisten oikeuksia ajavat järjestöt esittivät vastalauseita Fox Newsille. Paine yhtiötä kohtaan oli lopulta niin kova, että suosikkikommentaattorille päätettiin antaa potkut.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Fox
 • Televisio
 • Yhdysvallat
 • Media

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  3. 3

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  4. 4

   Kädet eivät toimineet, mutta silti Matti ja Outi todettiin työkykyisiksi – Pitkäaikaissairaat pelkäävät, että työttömyysturvan leikkaukset ovat uusi rangaistus etenkin heille

   Tilaajille
  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Hallitusneuvottelujen katkeaminen vei Saksan poliittiseen kriisiin – Angela Merkelin aika voi olla ohi

  7. 7

   Tuntuuko, että kaikki muuttuu vaarallisemmaksi? Olet oikeassa, ja on terveellistä tunnustaa se

  8. 8

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  9. 9

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  10. 10

   Sote-uudistus on täynnä suden­kuoppia, sanoo professori Jussi Huttunen – Riskejä ovat verorahojen hassaus, pompottelun lisääntyminen ja maailman parhaan hoidon romuttuminen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  5. 5

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  9. 9

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  10. 10

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden Tilaajille
  3. Sote-uudistus on täynnä suden­kuoppia, sanoo professori Jussi Huttunen – Riskejä ovat verorahojen hassaus, pompottelun lisääntyminen ja maailman parhaan hoidon romuttuminen
  4. Triathlonisti Kaisa Sali jäi aikatavoitteestaan Arizonan Ironman-kisassa mutta otti riemukkaan voiton – ”Täydellinen lopetus kaudelle”
  5. Tuntuuko, että kaikki muuttuu vaarallisemmaksi? Olet oikeassa, ja on terveellistä tunnustaa se
  6. Kädet eivät toimineet, mutta silti Matti ja Outi todettiin työkykyisiksi – Pitkäaikaissairaat pelkäävät, että työttömyysturvan leikkaukset ovat uusi rangaistus etenkin heille Tilaajille
  7. Hallitusneuvottelujen katkeaminen vei Saksan poliittiseen kriisiin – Angela Merkelin aika voi olla ohi
  8. Työmarkkinoilla siirrytään sopimaan palvelualojen palkoista – Ilman kiistoja siitäkään tuskin selvitään Tilaajille
  9. Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua
  10. Käytän imettäessäni viihdykkeenä älypuhelinta, televisiota tai lehtiä – Väitän silti, että lapseni eivät ole kokeneet ongelmia kiintymyssuhteen muodostamisessa
  11. New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta
  12. Näytä lisää