Ulkomaat

Itämeren valtiot kiistelevät Nord Stream 2 - kaasuputkesta – Suomi pitää kaupallisena hankkeena, Tanska ja Ruotsi ovat huolissaan Venäjän kasvavasta roolista

Itämeren suunnitteilla olevan Nordstream 2 -hankkeen rakentajien mukaan kaupallinen projekti ei kuulu poliitikoille. Tutkijat muistuttavat, etteivät isot energiahankkeet ole koskaan puhtaan kaupallisia.

Portovaja

Kun Pietarista tullessa lähellä Suomen rajaa kääntyy valtatieltä pienelle kyltittömälle sivutielle ja ajaa metsän läpi, näkee yllättäen oikealla ison kaasulaitoksen.

Laitos on venäläisen kaasuyhtiön Gazpromin kompressoriasema, jossa pohjoisesta putkea pitkin tullut kaasu valmistellaan lähtövalmiiksi Itämeren pohjassa oleviin kahteen Nord Stream -putkeen.

Kaasun lämpötila ja kosteus tarkastetaan, kaasuun joutunut pöly ja hiekka poistetaan, ja lopulta kaasun paine muutetaan merenalaiseen putkeen sopivaksi.

Valvomon näytön mukaan kaasua lähtee nyt noin 5,2 miljoonan kuution tuntivauhdilla viereisen putkiyhtiö Nord Streamin ranta-aseman kautta putkiin ja kohti Saksaa. Kaasu kulkee 1 200 kilometrin matkan Saksaan runsaassa kymmenessä tunnissa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Nyt Gazprom valmistautuu raken­tamaan uutta samanlaista laitosta Suomenlahden eteläpuolelle. Sinne tulisi kahden uuden Itämeren kaasuputken eli Nord Stream 2:n lähtöpiste.

Nord Stream 2 on kiistelty hanke. Esimerkiksi Suomi pitää hanketta kaupallisena projektina, kun taas Pohjoismaista esimerkiksi Tanska ja Ruotsi ovat huolissaan Venäjän kasvavasta roolista Itämerellä. Ne katsovat asiaa turvallisuus- ja puolustuspolitiikan lähtökohdista.

Hanketta vastustavien EU-maiden mukaan Venäjä haluaa lisätä EU:n riippuvuutta venäläisestä kaasusta. Hanke suosii Saksaa, mikä jakaa unionin jäsenmaita. Vastustajat muistuttavat, että Venäjän valtio omistaa yli puolet Gazpromista.

Suomen mukaan putken rakentaminen käy, jos ympäristövaatimukset täyttyvät. Ympäristövaikutusten arviointiselostuksen julkinen kuulemisvaihe alkoi Suomen osalta tässä kuussa. Putkia pinnoitetaan jo Kotkassa.

Gazprom omistaa kokonaan putkiyhtiö Nord Stream 2:n. Yhtiö on luottavainen, että Itämeren pohjaan lasketaan kaksi uutta putkea, jotka ovat toimintavalmiita 2020.

”Gazprom on sataprosenttisesti sitoutunut putkien rakentamiseen”, Gazpromin apulaisjohtaja Dmitri Handoga ­sanoo.

Gazpromin mukaan uudet putket tulevat meren pohjaan siellä jo olevien viereen, joten uusia ympäristöhaittoja ei pitäisi koitua. Sen mukaan kyse on puhtaasti kaupallisesta hankkeesta, ­johon poliitikoilla ei pitäisi olla sananvaltaa, kunhan lakeja noudatetaan.

Rahoitus on tosin vielä osin auki. Projektin hinnaksi on arvioitu 8–9 miljardia euroa. Siitä 70 prosenttia pitäisi hankkia markkinoilta, mikä ei Handogan ­mukaan ole vaikeaa.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan viiden ison läntisen energiayhtiön – Uniperin, Shellin, OMV:n, Basfille kuuluvan Wintershallin ja Engien – piti ryhtyä osakkaiksi Gazpromin rinnalle Nord Stream 2:een. Läntiset yhtiöt irtaantuivat sopimuksesta, kun Puolan kilpailuviranomaiset eivät hyväksyneet ilmoitusta yhteisyrityksen perustamisesta. Silti ne tukevat yhä projektia.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

 

Nord Stream 2:n viestintäjohtaja Ulrich Lissek korostaa, että kaasuputki kuljettaa Gazpromin myymää kaasua eurooppalaisille energiayhtiöille, ei valtioille.

”Luuletteko, että sellaiset yhtiöt kuin Basf, Uniper tai Engie alistuvat Venäjän politiikan välineiksi? Ei, ne toimivat liike-elämän logiikalla”, Lissek sanoo.

Nord Stream 2:n ja Gazpromin mukaan Eurooppa tarvitsee venäläistä kaasua vastaisuudessa entistä enemmän, kun sen oma tuotanto vähenee. Yhtiöt sanovat kilpailun toimivan EU:n vapautetuilla kaasumarkkinoilla. Venäläiselle kaasulle on niiden mukaan kysyntää sen edullisen hinnan ja toimitusvarmuuden vuoksi, koska se kilpailee muiden energialähteiden kanssa.

Kaasulla on lyhyempi matka kaasukentiltä Saksaan Nord Stream -putkien kautta kuin Ukrainan kautta, Gazpromin Handoga perustelee. Se laskee hänen mukaansa hintaa.

Entä miltä hanke näyttää tutkijoiden silmissä?

”Nord Stream 2 on ilman muuta kaupallinen hanke, eivät yksityiset eurooppalaiset energiayhtiöt siihen muuten osallistuisi. Kaupallisuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että muut puolet katoaisivat”, sanoo Helsingin yliopiston Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen.

”Suurten energiahankkeiden erityispiirre on, että niiden kaupallisuus on omaa laatuaan.”

Tynkkysen mukaan Gazpromin on pitänyt tarjota länsiyhtiöille ”makeutettuja porkkanoita”. Venäjän ja lännen tulehtuneiden suhteiden vuoksi yritykset tuskin olisivat muuten lähteneet mukaan, sillä niiden on mietittävä myös imagoaan.

Ulkopoliittisen instituutin Upin vanhempi tutkija Antto Vihma muistuttaa, että isoihin energiahankkeisiin liittyy aina myös strateginen ulottuvuus.

”Niillä halutaan myös vaikuttaa poliittisesti eli yritetään lähentää taloussuhteita.”

Vihma huomauttaa Saksan ottaneen monia yllättäneen tiukan kannan Venäjän harjoittamiin sotatoimiin Itä-Ukrainassa. Venäjällä onkin nyt halua painottaa Saksan ja Venäjän kahdenvälistä erityissuhdetta.

Poliittisuutta lisää se, ettei Gazprom ole läntisessä mielessä yksityinen yritys, vaikka se lännessä onkin käyttänyt lähinnä pehmeitä keinoja eli edullista hintaa.

Lisäksi puhe ympäristöasioistakin on politiikkaa, Tynkkynen lisää. On poliittisesti päätetty, mihin ympäristökysymyksiin kiinnitetään huomiota. Gazprom korostaa kaasun olevan EU:ssa esimerkiksi kivihiiltä puhtaampi energialähde hiilidioksidipäästöiltään. Ympäristövaikutusten arviointia taas tehdään putkien osalta.

Venäläinen kaasu on edullista osin siksi, ettei EU-maita kiinnosta, miten ympäristöystävällinen Venäjän hiilivetytuotannon alkupää on, Tynkkynen sanoo. Kaasuntuotannossa vapautuu metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu.

”Presidentti Vladimir Putin sanoi viime kuussa, ettei pidä ilmastonmuutosta ihmisen aiheuttamana. On hyvä muistaa, että kun sitoudutaan Venäjän kaasuun, sitoudutaan myös venäläiseen ilmastopolitiikkaan.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maakaasu
 • Nord Stream
 • Nord Stream 2

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   New Yorkin poliisi: Mahdollinen räjähdys Manhattanilla – HS seuraa

  2. 2

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  3. 3

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  4. 4

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  5. 5

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  7. 7

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  8. 8

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  9. 9

   Näkymättömän laatikon haaste leviää somessa – kokeilimme ja epäonnistuimme täysin, näin tempun voi oikeasti oppia

  10. 10

   Presidenttiehdokkaat haastattelussa Sanomatalossa – suora lähetys on käynnissä HSTV:ssä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  6. 6

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  7. 7

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  8. 8

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  9. 9

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  10. 10

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää