Ulkomaat

Saksan oikeistopopulisteilla kaoottinen puoluekokous – johtaja Frauke Petry koki nöyryytysten sarjan

AfD:n johtajan Frauke Petryn mielestä puolue on menossa väärään suuntaan, mutta paikkaansa hän ei silti jätä.

Köln

Saksan oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) elää vastakkainasetteluista. Puolue on monia asioita vastaan: turvapaikanhakijoita, muslimeja, euroa, arvoliberaaliutta, vihervasemmistoa ja liittokansleri Angela Merkeliä.

Puolue jaottelee ja jakaa ihmisiä. Mutta jakolinja kulkee myös puolueen sisällä. Tämä näkyi AfD:n kaoottisessa puoluekokouksessa Kölnissä lauantaina – puolue on nyt myös puheenjohtajaansa vastaan.

Kölniin saapui riitelevä puolue, ja riitaisena se myös pysyi. Oma puolue ei olisi voinut tyrmätä puoluejohtaja Frauke Petryä täydellisemmin.

AfD on keskellä valtataistelua, jossa väännetään siitä, onko puolueen paikka vielä nykyistäkin selvemmin äärioikeistossa vai pitäisikö puolueen sittenkin peruuttaa keskemmälle poliittista karttaa ja jopa löytää tapoja tehdä yhteistyötä muiden kanssa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Petryn linja olisi maltillistanut puoluetta. Hän julkaisi oman tulevaisuusohjelmansa puolueen suunnasta keskiviikkona, vain pari päivää ennen puoluekokousta. Petryä, 41, vastaan on kuitenkin vahva liittouma, jonka keskeisimpiin hahmoihin kuuluu yksi puolueen perustajista, 76-vuotias Alexander Gauland.

Toisin kuin Petry vastustajat eivät pelkää sitä, että uusnatsismin ja antisemitismin kanssa jatkuvasti flirttailevat ulostulot karkottaisivat peruskonservatiivit. Niin on voinut tosin jo käydä. AfD:n kannatus on kutistunut vuoden 2015 lopun 30 prosentista noin kahdeksaan.

Kölnissä Petry ei pystynyt peittämään pettymystään. Puoluekokous päätti, ettei se edes keskustele puoluejohtajansa tulevaisuusohjelmasta. Kohta poistettiin asialistasta, vaikka Petry sanoi ymmärtävänsä, että strategiaan tehtäisiin muutoksia.

”Tämä on puolueelta virhe”, hän sanoi tavatessaan toimittajia Kölnissä.

Petry kertoi pysyvänsä silti puolueen johdossa mutta jättävänsä muille syksyn vaalien kampanjavastuun. ”Paljon onnea heille.”

Kampanjaa vetävät nyt ne, jotka haluavat eroon Petrystä: Gauland, kovan linjan kansankiihottaja ja oikeistonationalisti Jörg Meuthen sekä taloustieteilijä Alice Weidel.

Mutta millä tuella Petry aikoo pysyä puolueen johdossa? Petryä puolusti vain tämän puoliso ja pian syntyvän lapsen isä, AfD:n europarlamentaarikko Marcus Pretzell.

Puoluekokousväki hylkäsi asialistalta myös kohdan, jossa olisi keskusteltu antirasismista. Puoluekokoushotellin ulkopuolella sen sijaan oli suuri määrä ihmisiä, jotka nimenomaan haluaisivat puhua AfD:n kanssa tästä teemasta.

AfD:tä vastustavat mielenosoitukset keräsivät Kölniin kymmeniätuhansia protestoijia. Suurin osa kulki mielenosoituskulkueissa kölniläisen karnevaaliperinteen hengessä rauhallisesti ja hyväntuulisesti.

Välikohtauksilta ei vältytty tyystin, vaikka poliisioperaatio oli valtaisa. Siihen osallistui 4 000 poliisia. Köln ja AfD kiinnostivat myös joitain satoja väkivaltaan valmiita Antifa-aktivisteja.

Kahakoissa kaksi poliisia loukkaantui ja yksi auto paloi. Kölnin poliisin mukaan mielenosoitukset sujuivat kuitenkin odotettua rauhallisemmin.

Sisältä kokouskeskuksesta mielenosoittajia ei nähnyt, mutta salissa ei kaihdettu vastakkainasettelua.

Petry osoitti päivän ensimmäiset sanansa juuri mielenosoittajille ja erityisesti kirkolle. Se, että kristilliset kirkkokunnat ovat mukana mielenosoituksissa, on Petryn mukaan moraalitonta.

”Jos kirkot olisivat moraalisesti todella rehellisiä, ne olisivat voineet lukea ohjelmamme. Mutta faktat sotkevat ideologiaa”, hän sanoi.

Se, että papit ovat kadulla ja kirkoissa puhutaan politiikkaa, saattaa kertoa Euroopan poliittisesta suunnasta nyt enemmän kuin se, että oikeistopopulistit jyräävät oman puoluejohtajansa.

Oikeistopopulismin vastaliike vetää väkeä. Mukana ovat myös papit.

”Olemme puolustamassa rauhallista poliittista yhteiseloa”, sanoo kölniläinen pappi Rainer Fischer.

”Minusta meidän tehtävämme on olla sen tukena, että kirkkojen jäsenet uskaltavat puolustaa arvojaan tässä kärjistyvässä tilanteessa.”

AfD:n puoluekokous sai Fischerin herättelemään henkiin vuonna 1968 Vietnamin sodan aikaan syntyneen kölniläisinstituution, poliittisen iltarukouksen. Se on ekumeeninen iltahartaus, jossa ei kaihdeta poliittisia kysymyksiä.

Perjantai-iltana kölniläisen Friedenkirchen sali täyttyi väestä, joka tuli kuulemaan kolmen eri kirkkokunnan pappien näkemyksiä nationalismista, peloista ja uskonnonvapaudesta.

”Kirkolla on vain huonoja tekosyitä olla osallistumatta keskusteluun, kun se kärjistyy ja kun mukana on väkivaltaa. On toki niin, ettei kirkon pidä olla puoluepoliittinen. Natsi-Saksasta sen tiedämme, ja historiastamme olemme hyvin tietoisia.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Oikeistopopulismi
 • Äärioikeisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  2. 2

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  5. 5

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  8. 8

   EU-johtaja Tusk suututti jäsenmaat, parlamentaarikot ja komissaarit haukkumalla turvapaikkapolitiikkaa

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Anneli Auer hakee ennätyksellisen suuria lisäkorvauksia valtiolta – Asianajaja: ”Kolme nuorinta lasta pitivät äitiään murhaajana”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää