Ulkomaat

Venäjän puolustusministeri uskoo Nato-suhteiden paranemiseen – ”Nato ja Venäjä eivät näe toisiaan kilpailijoina”

Moskovan turvallisuuskonferenssi keskittyi pienin poikkeuksin lännen sättimiseen.

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu uskoo, että Venäjän ja läntisen puolustusliiton Naton surkeat välit voivat viimeinkin kohentua. Šoigu esitti varovaisen optimistiset näkemyksensä puolustusministeriön järjestämässä turvallisuuskonferenssissa keskiviikkona Moskovassa.

”Olemme panneet merkille jonkinlaista muutosta Brysselin näkemyksissä Venäjän-suhteista”, Šoigu sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan. ”Nato ja Venäjä eivät näe toisiaan kilpailijoina. Molemmat pitävät päämääränä pääsemistä eroon aiemmasta vastakkainasettelusta ja kilpailusta.”

Puolustusministeri muistutti kuitenkin samalla, ettei Nato ole ”postimerkkikerho”, mistä laajeneminen Balkanilla ja aseistuksen uudistaminen Pohjois-Norjassa ovat esimerkkejä. Šoigu pahoitteli, etteivät ”luottamusta lisäävät toimet” Itämerellä ole saaneet Naton kannatusta.

”Suomen presidentin aloite koskien transpondereiden käyttöä sotilaskoneissa Itämeren alueella sai Venäjän presidentin tuen, mutta pahoittelemme, että Nato jätti sen täysin huomiotta”, Šoigu sanoi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Turvallisuuskonferenssissa puhuneet ulkoministeriön, turvallisuusneuvoston ja turvallisuuspalvelu FSB:n päälliköt tyytyivät sättimään lännen pahantahtoisuutta totuttuun tapaan. Asevoimien komentaja Valeri Gerasimov puolestaan muistutti, että ”lisääntyvät erimielisyydet Naton kanssa pakottavat Moskovan vastatoimiin”.

Syyrian tilannetta Šoigu nimitti ”humanitaariseksi katastrofiksi”. Samalla hän kehui Venäjän, Iranin ja Turkin strategian onnistuneen erottamaan terroristijärjestö al-Nusran rintaman maantieteellisesti ”rakentavasta oppositiosta”.

Sananvalinnassa on huomattava ero Syyrian-operaation alussa esitettyihin kantoihin, joissa Venäjä usein näki kaikki presidentti Bashar al-Assadin vastustajat terroristeina.

Venäjän puolustusministeri ilmaisi konferenssissa myös huolensa Libyan tilanteesta ja vaati maan rahoittamiseksi kansainvälistä yhteistyötä. Venäjä on aiemmin lämmitellyt välejä Itä-Libyan vahvan miehen, marsalkka Khalifa Haftarin kanssa. Viime kuussa yhdysvaltalaislähteet kertoivat Venäjän sijoittaneen joukkoja Libyan-vastaisen rajan tuntumaan Egyptiin.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjän asevoimat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää