Ulkomaat

Komissio ehdottaa isyysvapaata EU-maihin – unionin ”sosiaalinen pilari” ei riemastuta erityisemmin ketään

Niin sanotun sosiaalisen pilarin konkreettisimpiin ulottuvuuksiin kuului työ- ja yksityiselämän tasapainottamista koskeva ehdotus, johon sisältyisi esimerkiksi oikeus vähintään 10 päivän isyysvapaasta kautta unionin.

Bryssel

Euroopan komissio julkaisi keskiviikkona kasan aloitteita, ehdotuksia, periaatteita ja tuumaushahmotelmia, joilla yritetään lujittaa EU-kansalaisten sosiaalisia oikeuksia.

Niin sanotun sosiaalisen pilarin konkreettisimpiin ulottuvuuksiin kuului työ- ja yksityiselämän tasapainottamista koskeva ehdotus, johon sisältyisi esimerkiksi oikeus vähintään 10 päivän isyysvapaasta kautta unionin.

Tällä hetkellä seitsemässä EU-maassa ei ole isyysvapaata koskevaa lainsäädäntöä, EurActiv-julkaisu kertoo. Suomessa isyysvapaan etuudet ovat komission esittämää vähimmäistasoa korkeammalla.

Komission pitkään puuhaama sosiaalisen pilarin paketti on herättänyt laajaa keskustelua, mutta ei järisyttäviä intohimoja. Esimerkiksi Suomi ja Elinkeinoelämän keskusliitto suhtautuvat nihkeästi ajatukseen, että EU-tasolta alettaisiin säätää suomalaisten työ- ja sosiaalilainsäädäntöä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sosiaaliasioista vastaava komissaari Marianne Thyssen myönsi tiedotustilaisuudessaan, että ajatus EU-maiden sosiaalilakien harmonisoinnista vaatii vielä paljon myynti- ja pohdiskelutyötä.

”Emme elä missään illuusioissa. On niitä, joiden mielestä menemme liian pitkälle. Ja niitä, joista emme tee tarpeeksi”, hän totesi.

Suomen valtiovallassa on otettu melko nihkeä suhtautuminen sosiaalisen pilarin hankkeisiin ja korostettu, että sosiaalilainsäädännössä toimivalta kuuluu jäsenmaille.

”Tässä keskustelussa tulee ottaa huomioon EU:n toimivallan rajat, eikä kansalaisille tule antaa sellaista kuvaa, että Euroopan unionin tehtävä olisi ratkaista kysymyksiä, jotka kuuluvat jäsenmaiden toimivaltaan. EU:n tulee toimia niissä asioissa, joissa sillä on toimivalta”, todettiin huhtikuun alussa valtioneuvoston kanslian muistiossa.

Komissio haluaa nyt käynnistää myös sosiaaliasioissa suuren EU-keskustelun, jollaisia käydään tänä keväänä useilla eri elämänalueilla, kuten puolustusyhteistyössä. Debatointi liittyy osittain siihen, että Britannia on jättämässä EU:n ja nyt kansalaisille pitäisi selventää, mihin muu EU haluaa edetä.

Jotkut arvelivat, että keskiviikkoinen julkistus oli tarkoituksella tehty Ranskan presidentinvaalien ensimmäisen ja toisen kierroksen välissä, vaikka komission mukaan kyse oli sattumasta. Ranskassa on esitetty vaatimuksia yhä ”sosiaalisemmasta Euroopasta”, minkä myös komissaari Thyssen myönsi.

EU:n itäisissä jäsenmaissa on kannettu huolta siitä, että työ- ja sosiaalilakien harmonisointi vie niiltä kilpailuetua rikkaampiin jäsenmaihin verrattuna. Ranskassa ja joissakin muissa maissa taas on suivaannuttu ”sosiaalisesta polkumyynnistä” köyhemmissä maissa.

Kuten äskettäisessä yleisen tason ”Valkoisessa kirjassaan”, EU-komissio tarjoaa erilaisia suuntauksia, joita kohti EU-maat voisivat sosiaalikysymyksissä liikkua vuoteen 2025 mennessä: 1) sosiaalinen ulottuvuus koskee vain vapaata liikkuvuutta, 2) osa jäsenmaista saa syventää yhteistyötä, jos siltä tuntuu, 3) koko EU kehittää sosiaalista ulottuvuuttaan yhdessä ja syvemmälle.

Vastaavaa on yritetty EU:ssa aiemminkin, mutta melko laihoin tuloksin. Finanssikriisin jälkeen sosiaalipuolen hankkeet ovat olleet horroksessa noin vuosikymmenen ajan.

Suomessa ay-väki ja työnantajat suhtautuvat sosiaaliseen pilariin hieman eri intohimolla. SAK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Pekka Ristelä esimerkiksi toivoisi, että EU-tasolla luotaisiin jonkinlainen vakausrahasto, jolla huolehdittaisiin sosiaaliturvasta ja hyvinvointipalveluista myös laskusuhdanteiden aikana.

Euroopassa on käyty keskustelua yhteisestä eurooppalaisesta työttömyysturvastakin. Tämä ei innosta edes SAK:ta.

”Miten komissio tasapainottaa talouskriisin myötä luotua tilannetta, jossa jäsenmaita on ohjattu ja painostettukin kilpailukyvyn parantamiseen ja talouden tasapainottamiseen – usein työntekijöiden turvaa heikentävien joustojen kautta – mutta ei yhtä painokkaasti työllisyyttä tukeviin investointeihin ja EU:n sosiaalisten periaatteiden kunnioitukseen?” Ristelä kysyi.

Kysymykseen ei vielä keskiviikkona vastattu. Komissaari Thyssenin mukaan sosiaaliturvan kehittäminen maksaa lyhyellä aikavälillä, mutta pidemmässä katsannossa kyse on tuottavasta investoinnista, kun yhä enemmän naisia halutaan työelämään ja EU-maiden väestö ikääntyy.

Komission sosiaalisessa pilarissa listataan 20 periaatetta, kuten minimitoimeentulo, sukupuolten tasa-arvo ja eläkkeet. Elinkeinoelämän keskusliitto EK totesi äskettäisessä ennakkokatsauksessaan, että komission tulisi karsia periaatteet yksinomaan asioihin, joissa EU:lla on toimivaltaa.

”Elinkeinoelämän kannalta olennaista on, että yrityksille luodaan toimintaympäristö, jossa yritykset ovat kilpailukykyisiä myös globaalisti. Näin luodaan edellytykset uusien työpaikkojen synnylle”, EK linjasi.

EK:n eurooppalainen kattojärjestö BusinessEurope piti jo ennalta komission sosiaalista pilaria kieroon kasvaneena. Järjestön mukaan komissio on esimerkiksi romuttamassa työnantajien ja liittojen aikaansaamia aiempia sopimuksia vanhempainvapaiden osalta.

”Ihmiset haluavat lisää töitä ja vaurautta, eivät huonosti suunniteltuja lakeja, jotka vetävät mattoa työpaikkojen luomisen alta.– –  Monissa jäsenmaissa ei yksinkertaisesti ole varaa tarjota sairauspäivärahan kokoista korvausta vanhempainvapaiden ajaksi”, BusinessEuropen puheenjohtaja Emma Marcegaglia totesi tiedotteessaan.

Marcegaglian mukaan uusiin ehdotuksiin sisältyy suuri ristiriita. Yhtäältä komissio paimentaa jäsenmaita tiukkaan talouskuriin, mutta nyt se on ehdottamassa uutta sosiaalilainsäädäntöä, johon tarvitaan lisää rahaa.

Asioista sopiminen EU-tasolla on vaikeaa, kun ei niistä helposti löydy sopua jäsenmaiden sisälläkään. Tästä esimerkkinä toiminee tiistainen uutinen, jonka mukaan Suomen hallitus ei aloita perhevapaiden uudistamista, koska se törmäsi perussuomalaisten vastustukseen.

Perhevapaiden uudistaminen olisi mahdollisesti hyvä keino saada nuoria naisia töihin – mikä on myös EU:n keskiviikkona julistama tavoite.

”Kotihoidon tukea ei romuteta. Valtio ei puutu perheiden itsemääräämisoikeuteen”, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini totesi.

EU on tämän vuoden aikana todellinen valintojen karkkikauppa. Myöhemmin tänä keväänä ja kesänä komissio julkaisee sosiaalisen pilarin kaltaisia papereita esimerkiksi globalisaation hallinnasta, puolustuksesta ja rahaliiton kehittämisestä.

Myös kyseisissä katsauksissa jäsenmaita kannustetaan miettimään, halutaanko ”enemmän Eurooppaa” vai vähemmän. Pohdinnat ovat osittain seurausta siitä, että Itä-Euroopan jäsenmaat ovat olleet poikkiteloin monissa unionitason hankkeissa, kuten pakolaispolitiikassa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  4. 4

   Järjestäjät: Uusnatsien vastamielen­osoitukseen osallistui tavallisia tamperelaisia, joita ei voi leimata äärivasemmistoksi

  5. 5

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  8. 8

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  9. 9

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  10. 10

   Amfetamiinista tuli nopeasti Joukon lempihuume, ja sen jälkeen huuruista elämää kesti yli 20 vuotta – tällainen oli 1970-luvun huume-Helsinki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  4. 4

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  7. 7

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  8. 8

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  9. 9

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  10. 10

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  9. 9

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. 2 500 oppilaan jättikoulu kutistui Espoossa – Otaniemeen suunnitellaan nyt 800 oppilaan lukiota, 500 peruskoululaisen väistötilaa ja toimistoja
  3. Poesia-kustantamo boikotoi Helsingin kirjamessuja – ”Ei kirjamyynnin ja kirjallisuuden levittämiseen tähtäävä kirjallisuustapahtuma”
  4. Espanja aikoo alistaa Katalonian holhoukseensa laajoilla poikkeus­toimilla – voimankäytön vaara on nyt suuri Tilaajille
  5. Tunti sitten
  6. Humaltuuko tilhi pihlajanmarjoista? – Ainakin sen maksa polttaa alkoholia paljon nopeammin kuin ihmisen maksa
  7. HS:n miniristikossa kysellään Alankomaista – Saatko ristikon ratkaistua?
  8. Epäily aseistettuna liikkuneesta miehestä aiheutti poliisioperaation Helsingin Vallilassa
  9. Maailman terveysjärjestö WHO peruu Robert Mugaben nimityksen hyvän tahdon lähettilääksi – nimitystä arvosteltiin kansainvälisesti ja kutsuttiin ”aprillipilaksi”
  10. Järjestäjät: Uusnatsien vastamielen­osoitukseen osallistui tavallisia tamperelaisia, joita ei voi leimata äärivasemmistoksi
  11. Haiseva sinivihreä massa ihmetyttää Helsingin rannoilla – Kyse on öljyä muistuttavasta levästä, kertoo pelastuslaitos
  12. 2 tuntia sitten
  13. Ylen hallituksen jättävä Kikka Laitinen penää monipuolisuutta musiikkiin ja kulttuuria mediaan – ”Tehdään mieluummin vaikka vähemmän juttuja Teemu ja Sirpa Selänteestä”
  14. Näytä lisää