Ulkomaat    |   HS-analyysi

Mitä EU-päättäjien ja Theresa Mayn ”katastrofi-illallisella” oikein tapahtui? – Britannian optimistiset odotukset herättävät pelkoja brexit-neuvottelujen romahtamisesta

Theresa May on toivonut, että brexit-neuvottelut sujuisivat jouhevasti ja olisivat suuri menestystarina. EU-puolella lähtökohta on täysin erilainen.

Bryssel

EU-päättäjien illallinen Britannian pääministerin Theresa Mayn kanssa viime keskiviikkona on synnyttänyt laajan jälkivatvonnan eurooppalaisessa ja brittiläisessä mediassa. Yleinen käsitys on, että Britannian EU-eroon eli brexitiin keskittynyt illalliskeskustelu oli ”katastrofi”, vaikka May onkin tämän kiistänyt.

Osapuolten jyrkkää näkemyseroa alleviivaavasta tapaamisesta kertoi ensimmäisenä EU-asioihin paneutuva Politico.eu-julkaisu viime perjantaina. Kyseinen juttu sai myös pääministeri Juha Sipilän (kesk) pohtimaan lauantain brexit-huippukokouksessa, ovatko britit ymmärtäneet EU-puolen reunaehdot täysin väärin.

”Minulla on ollut se käsitys, että realistisella tasolla lähdetään, mutta tämän viikon uutiset huolestuttavat. Ovatko nämä puheet, mitkä ovat nyt ilmassa, vaaleihin liittyviä vai oikeasti epärealismia?” Sipilä pohti Brysselissä, jossa lyötiin lukkoon EU:hun jäävien 27 maan neuvottelukannat.

Vappuna saksalainen Frankfurter Allgemeine Zeitung eli FAZ julkaisi laajan ja yksityiskohtaisen artikkelin otsikolla ”katastrofaalinen brexit-illallinen”, joka perustui nimettömiin EU-lähteisiin. Illalliselle osallistui Mayn lisäksi komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, brexit-neuvottelija Michel Barnier ja Britannian brexit-ministeri David Davis.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Jutun perusteella Britannian hallitus kuvittelee esimerkiksi, että se voisi saada puristettua sovun Britanniassa asuvien EU-kansalaisten oikeuksista jo kesäkuun lopulla. Tämä on EU27-maiden mielestä kaikkein tärkein asia neuvotteluissa, sillä Britanniassa asuu nyt suuressa epävarmuudessa noin kolme miljoonaa EU-kansalaista ja EU-maissa noin miljoona brittiä.

Juncker totesi aikataulun aivan liian optimistiseksi. Hän kertoi lauantaina tiedotustilaisuudessaan, että EU-kansalaisten oikeuksiin liittyy 25 eri asiakysymystä, kuten terveydenhuollon maksut. Kuhunkin kysymykseen liittyy monia vaikeita teknisiä yksityiskohtia, joita ”jotkut brittiystäväni” eivät nyt näytä ymmärtävän.

Britanniassa järjestetään 8. kesäkuuta ennenaikaiset parlamenttivaalit, joita ennen neuvotteluja ei voi aloittaa. Sitten pitää muodostaa uusi hallitus. EU-kansalaisten oikeudet pitäisi siis sopia parissa viikossa, mikäli Mayn aikataulu pitäisi alkuunkaan.

FAZ:n mukaan Juncker oli nostanut Lontoon illallisella pöydälle jättimäisen, tuhansien sivujen ja kuusi kiloa painavan, pinon papereita Kroatian EU-jäsenyysneuvotteluista ja Kanadan ja EU:n kauppasopimuksesta. Nämä prosessit kestivät vuosikymmenen, kun brexit-neuvotteluihin on kokonaisuudessaan vain puolisentoista vuotta.

May ja brexit-ministeri Davis kertoivat illallisella FAZ:n mukaan, että Britannian ei tarvitsisi maksaa mitään muille EU-maille eronsa hetkellä, koska tällaista ei ole perussopimuksiin kirjattu ja EU-tuomioistuin ei enää brittejä brexitin jälkeen määräile. Komission arvion mukaan maksettavaa on aiempien sitoumusten perusteella jopa 60 miljardia euroa.

Juncker oli todennut, että jos britit eivät maksa mitään, he saavat heittää hyvästit haaveilemalleen tulevalle vapaakauppasopimukselle. Hänen mukaansa maksuriidoissa kuvioihin astuvat 27 EU-maan parlamentit ja silloin alkaisi rähäkkä – esimerkiksi Suomen vastuut EU:hun kasvaisivat lähivuosina merkittävästi.

Britannian erosopimus pitää hyväksyä jäsenmaiden neuvostossa ja EU-parlamentissa. Britannian ja EU:n tulevat suhteet puolestaan pitää hyväksyttää todennäköisesti myös kansallisissa ja alueellisissa parlamenteissa. Kanadan vapaakauppasopimus esimerkiksi oli kaatua belgialaisten alueparlamenttien vastustukseen.

Politicon lähteiden mukaan puolentoista tunnin illallinen sujui ”huonosti, todella huonosti”. FAZ:n mukaan Juncker oli todennut olevansa ”kymmenen kertaa skeptisempi” neuvotteluista kuin ennen illallista, ja hänen mukaansa todennäköisyys niiden romuttumiseen on nyt yli 50 prosenttia.

Theresa May oli toivonut, että neuvottelujen eteneminen pidettäisiin salassa aivan loppumetreille asti. Tämä ei EU:lle käy, sillä neuvotteluista tulee informoida säännöllisesti sekä jäsenmaita että EU-parlamenttia. EU:n vuotokulttuurissa se on myös täysin mahdotonta.

The Economist -lehden Berliinin-kirjeenvaihtaja Jeremy Cliffe arvioi Twitter-viestissään, että illalliskeskustelun vuotaminen oli “erittäin taktinen liike komissiolta, mutta sisällön puolesta hyvin huolestuttavaa Britannialle”.Samansuuntaisesti tulkitsi raportteja Financial Timesin David Allen Green.

”Häiritsevä johtopäätös ei ole se, että Britannia ja EU ovat erimielisiä, vaan se, että Britannian ministerit eivät (vielä) tiedä, mitä he tekevät”, Green totesi.

Brysselin kuplan väki, kuten uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtaja Danny Kemp, epäili vuodon lähteeksi Junckerin kovaotteista ja juonikasta kansliapäällikköä Martin Selmayria. Hän kuuluu EU-instituutioiden federalisti-siipeen, joka haluaa panna britit koville neuvotteluissaan ja mahdollisesti opettaa matkan varrella muita EU:sta lähtöä haaveilevia tahoja.Politico-lehden suosittua Playbook-aamukirjettä pitävän Ryan Heathin mukaan vuoto on linjassa Junckerin oikean käden Selmayrin aiempiin vihaisiin brexit-twiitteihin. Selmayr ei ole itse kiistänyt vuotoväitettä, eikä vuotoon moni muu EU-virkamies tiedoiltaan pystyisi.

Pääministeri May vähätteli illalliskeskustelun uutisointia leimaamalla lehtitiedot ”Brysselin juoruiksi”.

”Katsokaapa, mitä EU-komissio sanoi heti illallisen jälkeen. Niiden mukaan keskustelut olivat rakentavia. Mutta tämä kertoo myös, että näistä neuvotteluista tulee aika ajoin kovia”, May totesi The Telegraph -lehden mukaan.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa May sanoi olevansa Junckerille ”hemmetin hankala nainen”.

Britannian mediassa brexit-uutisointi luonnollisesti elää omaa elämäänsä. Brexitiä toivonut The Sun -lehti totesi uhmakkaassa kommentissaan, että neuvottelujen suuntaviivoista päättänyt EU on paljastanut ensimmäisenä korttinsa, ja nyt Britannian on ”ovelasti pelattava oma kätensä”.

Lehden mukaan EU-linjaukset osoittavat, että päätös unionin jättämisestä oli oikea.

”’Kyllä’ omien rajojemme suojelemiselle. ’Ei’ satojen miljoonien puntien syytämiselle Euroopan rikkinäisen unelman rahoittamiseksi”, lehti linjasi sunnuntaina.

Juncker oli Politicon mukaan niin pöyristynyt illallisesta, että hän soitti seuraavana aamuna puoli kahdeksalta Saksan liittokansleri Angela Merkelille ja selosti keskustelujen kulkua. Juncker oli kertonut Mayn elävän ”eri galaksilla” neuvotteluodotustensa suhteen, FAZ kertoi.

Merkel piti samana päivänä Saksan liittopäivillä puheen, jossa hän totesi ”joidenkin brittien elättelevän illuusioita” brexitin suhteen. Hän sanoi, että Britannia ei voi millään saada EU-eron jälkeen samoja oikeuksia unionissa kuin mitä EU-mailla on.

EU-maiden johtajat linjasivat viikonloppuna, että brexit-neuvotteluiden ydinkysymyksissä – kansalaisten oikeudet, raha-asiat ja Irlannin asema – tulee saavuttaa ”riittävää edistystä”, ennen kuin osapuolten tulevasta suhteesta voidaan neuvotella. Britit haluaisivat puhua tulevaisuudesta heti.

Huippukokouksessa yhteiset reunaehdot hyväksyttiin muutamassa minuutissa, mikä korosti, että EU-maiden rivit ovat säilyneet hämmästyttävän yhtenäisinä Britannian EU-eroa viime kesänä vaatineen kansanäänestyksen jälkeen.

Theresa May on toivonut, että brexit-neuvottelut sujuisivat jouhevasti ja olisivat suuri menestystarina. Hän on maalannut briteille näkymän entistä vapaammasta ja globaalimmasta kotimaasta brexitin jälkeen.

EU-puolella lähtökohta on täysin erilainen.

”Brexitissä kyse on jokaisen osapuolen tappiosta, voittajia tässä ei ole. Kyse on vahinkojen minimoinnista”, korkea-arvoinen EU-virkamies luonnehti viime perjantaina.

FAZ-lehden mukaan Juncker oli heittänyt illallisella kylmää vettä Theresa Mayn haavekuvien päälle. Hän totesi, että ”brexit ei voi olla menestys”, sillä sen jälkeen Britannian asema unioniin nähden ei ole edes Turkin veroinen.

Turkilla on sentään tulliliitto EU:n kanssa, Juncker oli todennut.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  4. 4

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  10. 10

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää