Ulkomaat

”Turkkilaisen demokratian sankari” päätyi kaltereiden taakse – nyt hänen vaimonsa kertoo HS:lle, kuinka presidentti Erdoğan yrittää vaientaa arvostelijansa

Istanbulilainen kolumnisti Kadri Gürsel on istunut puoli vuotta vankilassa ilman tuomiota. Maan johto syyttää häntä terrorismin tukemisesta. Vangittuna on myös 150 muuta toimittajaa. Mitä Gürselin tapaus kertoo Turkin sananvapaustilanteesta? HS haastatteli Gürselin vaimoa Nazire Gürselia Istanbulissa.

Istanbul. Lokakuun viimeisenä päivänä puoli vuotta sitten istanbulilainen Kadri Gürsel sai henkilökohtaisesti kokea, että sananvapaus on Turkissa romutettu. Hän myös koki, kuinka lähes kenet tahansa voidaan pidättää terrorismin tukemisesta epäiltynä.

Gürsel ehti lokakuisena maanantaina jo aavistella pahaa, sillä viranomaiset olivat pidättäneet aiemmin päivällä useita hallitusta arvostelleen Cumhuriyet-lehden toimittajia ja kolumnisteja. Gürsel oli myös lehden kolumnisti ja neuvonantaja.

”Kotiini on tehty kotietsintä. Menen kotiini. Oletan, että kyseessä on Cumhuriyetiin tehdyn operaation jatke”, Gürsal kirjoitti toistaiseksi viimeisessä Twitter-viestissään.Gürselin pelot kävivät toteen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kotona Gümüşsuyun kaupunginosassa odottaneet puolisentusinaa siviilipukuista poliisia pidättivät Kadri Gürselin ja veivät hänet Vatanin poliisiasemalle. Kotiin jäivät 10-vuotias poika Erdem sekä Gürselin vaimo Nazire Gürsel.

”Olin shokissa”, muistelee Nazire Gürsel perheen kotona Istanbulissa.

Sillä tiellä Gürsel on edelleen. Häntä on pidetty nyt puoli vuotta tutkintavankeudessa Silivrin vankilassa. Häntä epäillään avunannosta ”aseelliselle terroristijärjestölle” ja häntä saattaa odottaa vuosien vankeustuomio.


”On skandaalimaista, että hän ei ole vielä edes nähnyt tuomaria, vaikka on ollut jo puoli vuotta vankilassa. Ei tietenkään hänellä ollut mitään tekemistä terrorismin kanssa”, Nazire Gürsel kertoi huhtikuussa.

Cumhuriyetin toimittajia syytetään terrorijärjestöihin kuulumisesta ja avunannosta terroristeille. Gürselin kohdalla miestä syytetään yhteyksistä niin kutsuttuihin gülenisteihin, joiden Turkki sanoo olleen viime kesän epäonnistuneen vallankaappausyrityksen takana. Turkin mukaan kaikesta on vastuussa Yhdysvalloissa asuva muslimisaarnaaja Fethullah Gülen, joka on toistuvasti kiistänyt kaikki väitteet osallisuudestaan vallankaappausyritykseen.

Turkkilaisviranomaisten mukaan Gürsel on ollut yhteydessä 113 ihmiseen, jotka ovat käyttäneet kännyköillään viestisovellus Bylockia. Turkkilaisviranomaiset uskovat, että Bylock toimi vallankaappausta yrittäneiden viestikanavana.

Gürsel pitää syytteitä naurettavina. Toimittajana hän on saanut esimerkiksi lukemattomia soittoja ja viestejä tuntemattomilta ihmisiltä, jotka ovat saattaneet käyttää Bylockia.

”Mistä minä voisin tietää, ovatko ihmiset joiden kanssa olen puhunut, käyttäneet Bylockia”, Gürsel kertoi vankilassa viime viikolla vierailleille kansanedustajille.

Gürselin mukaan syytteille ei ole ”todisteita eikä vastinetta todellisuudessa”.

”Tämä on ihmisoikeusloukkaus. Vaikka syyte oli tekaistu, meidän rankaisemista jatketaan pitkällä vankeudella”, Gürsel sanoi.

Gürsel on paitsi Cumhuriyetin kolumnisti, myös kansainvälisen lehdistöinstituutin IPI:n Turkin-osaston puheenjohtaja. Sekään ei ole taannut Gürselille turvaa. Myös esimerkiksi Toimittajat ilman rajoja -järjestön Turkin edustaja Erol Önderoğlu on joutunut Turkin mittavien puhdistusten aikana vastaamaan syytteisiin.

Jo ennen viime kesän vallankaappausyritystä Turkin sananvapaustilanne oli surkea. Esimerkiksi maan presidentin Recep Tayyip Erdoğanin arvosteleminen on laitonta, ja pidätetyksi voi joutua pienimmästäkin asiasta. Cumhuriyetin kanttiinin pitäjä Şenol Burankin pidätettiin joulukuussa sen jälkeen, kun hän oli sanonut poliisin kuullen, ettei tarjoaisi Erdoğanille edes teetä. Presidentin loukkaamisesta voidaan Turkissa tuomita neljäksi vuodeksi vankeuteen.


”Turkissa ei uskalla edes sanoa, ettei pidä hallituksesta, tai voi joutua pidätetyksi. Turkissa on oltava hyvin tarkka siitä mitä sanoo”, kertoo Gürselin vaimo Nazire. Hän pitää varmana sitä, että hänen puhelintaan kuunnellaan.

”Minua on kehotettu varovaisuuteen siinä mitä puhun, mutta en välitä siitä”, hän sanoo.

Vallankaappausyrityksen jälkeen Turkin sananvapaustilanne heikkeni entisestään.

Turkkiin julistettiin poikkeustila, jonka turvin on pidätetty kymmeniätuhansia ihmisiä ja 120 000–150 000 on potkittu viroistaan. Arvostelijoiden mukaan kyse on Erdoğanin puhdistusoperaatiosta, jonka tarkoituksena on vaientaa kaikki hänen arvostelijansa. Pidätysoperaatiot sekä erottamiset jatkuvat edelleen.

”Viimeiset viisi vuotta ovat olleet kaikkein surkeimmat Turkin historiassa. Tämä on kuin painajainen. Lainmukaisuutta ei ole, ja kansalaiset kokevat suurta painetta. Ystäviäni on erotettu ja vangittu poliittisista syistä”, Nazire Gürsel sanoo.

Puhdistuksissa tiedotusvälineet on vaiennettu tehokkaasti.

IPI:n laskujen mukaan Turkissa on suljettu kaikkiaan 175 tiedotusvälinettä vallankaappausyrityksen jälkeen: 28 televisiokanavaa, viisi uutistoimistoa, 64 sanomalehteä, 19 aikakauslehteä, 31 radiokanavaa ja 28 kustantamoa.

”Lehdistönvapaus on Turkissa päättynyt. Vapaus jakaa tai vastaanottaa tietoa rajoittuu vain siihen, mitä maan hallitus haluaa jaettavaksi”, toteaa Kansainvälisen lehdistöinstituutin Steven Ellis.

 

Vastaavia toimia on nähty Kiinassa.

Tuhansia toimittajia on saanut potkut ja 151 toimittajaa on kaltereiden takana, laskee IPI. Toimittajajärjestö CPJ puolestaan muistuttaa, että viime vuonna vangittiin yli 80 toimittajaa, mikä on enemmän kuin missään muussa maassa.

Maan hallinto on sotinut myös sosiaalista mediaa vastaan. Tarpeen tullen maassa on suljettu esimerkiksi Twitter, Facebook, Whatsapp ja Youtube. Viime viikolla suljetuksi joutui verkkotietosanakirja Wikipedia, ja jopa television treffiohjelmat kiellettiin ”Turkin perinteiden ja tapojen” vastaisina. Vastaavia toimia on nähty esimerkiksi kommunistisen puolueen yksinvaltaisessa Kiinassa.

Steven Ellis toteaa, että Erdoğan on ottanut tavaksi syyttää kaikkia vastustajiaan terrorismista.

”Tilanne johtaa epävakauteen sekä yhä autoritaarisempaan yhteiskuntaan. Väkivalta voi lisääntyä konfliktissa ja vaikuttaa Turkista Eurooppaan tulevien pakolaisten määrään”, Ellis arvioi.

Ellis on tehnyt töitä Gürselin kanssa ja tuntenut hänet kuuden vuoden ajan. Hän pitää Gürselin syytteitä ja esitettyjä todisteita Gürselin syyllisyydestä ”absurdeina”.

”Kyse on siitä, että Gürsel on arvostellut hallitusta ja tämä on siitä rangaistus. Cumhuriyetin vastaisten toimien tarkoituksena on vaientaa hallituksen arvostelijat ja pelotella muita”, Ellis sanoo.

Hän ei uskalla arvioida, kuinka Gürselille käy, koska asioiden ennustaminen on hänen mukaansa Turkissa mahdotonta.

”Vaadimme hänen ja muiden vangittujen toimittajien välitöntä vapauttamista ja syytteistä luopumista. Toimittajien vangitseminen heidän työnsä vuoksi on mitä suurinta epäoikeudenmukaisuutta.”

Erdoğanin puhdistuksista ja Gürselin vankeudesta huolimatta Nazire uskoo asioiden vielä järjestyvän parhain päin.

”Odotan vain, että hänet vapautetaan. Heidän on pakko vapauttaa hänet”, hän sanoo.

Kymmenvuotiaalle Erdem-pojalleen Nazire on kertonut, että hänen isänsä on pidätetty poliittisista syistä. Erdem on nähnyt isänsä vain kolme kertaa tämän vankeuden aikana, viimeksi viime perjantaina.

”Tietysti tuon ikäisen pojan on vaikea tällaista käsittää, mutta hän yrittää selvitä. Saamme paljon tukea ystäviltämme ja suurimmalta osalta turkkilaisista. Kaduilla ja ravintoloissa tuntemamme ihmiset kertovat Erdemille, että hänen isänsä on turkkilaisen demokratian sankari”, Nazire sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  5. 5

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  6. 6

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  7. 7

   Hirviöitä etsineet sukeltajat löysivät turkkilaisjärvestä 3 000 vuotta vanhan linnan rauniot

  8. 8

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  9. 9

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  10. 10

   Muistatko Tarja Halosen mainoskampanjassa laitapuolen kulkijana? Kuva olikin manipulaatio ja vartalo toisen naisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  6. 6

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  7. 7

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  8. 8

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  9. 9

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  10. 10

   Pohjois-Korean raja­vartijat jahtasivat Etelä-Koreaan loikannutta sotilasta vain metrien päässä – video näyttää täpärän paon luoti­sateessa rajan yli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kaavamuutos uhkasi tuoda luontopolun espoolaisten Vaahtorantojen näköalaikkunan eteen – esitys kaatui lautakunnassa
  3. Ranskan Le Pen sanoo olevansa ”pankki-fatwan” uhri, syyttää pankkeja äärioikeiston tukahduttamisesta – pankkijätit sulkivat oikeistopopulistien tilejä
  4. Luminen ja tuulinen koiranilma pyyhkii torstaina yli Suomen, pääkaupunkiseudulla sade alkaa aamukahdeksan tienoilla – ”Loskaa joka paikassa”
  5. Tunti sitten
  6. Chelsea eteni Mestarien liigan pudotuspeleihin murskavoitolla Karabahista
  7. Muistatko Tarja Halosen mainoskampanjassa laitapuolen kulkijana? Kuva olikin manipulaatio ja vartalo toisen naisen
  8. Jokerien hieno voitto jäi pukukopissa olympiakeskustelun varjoon –”Joukkuetta ei ole tilanteesta informoitu”
  9. Venäjä yrittää taas elvyttää Syyrian rauhanneuvotteluja – Miten Putin päätyi rauhanhierojaksi? Onko Syyriassa edellytyksiä kestävään rauhaan?
  10. Hiihtokeskuksien työehtoriita kovenee: Työnantajat asettivat Pamin työntekijät työsulkuun, lomakohteiden toimintaan voi tulla häiriöitä – Rukalla järjestettiin ulosmarssi
  11. 2 tuntia sitten
  12. Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”
  13. Ursa on saanut selville, minne Inarin meteoriitti syöksyi – retkikunta etsii avaruudenkappaleita Suomen syrjäisimmästä kolkasta: ”Jos putoamiselle olisi etsinyt vaikeaa paikkaa, niin kyllä se tämä on”
  14. Näytä lisää