Ulkomaat

Ilmastonmuutos lisää tutkimuksen mukaan yllättäviä ilmakuoppia – ”Pahimmillaan voi käydä niin, että matkustaja on äkkiä katossa”

Atlantin ylittävät lentokoneet saattavat vuosisadan lopussa joutua rajun turbulenssin riepottelemiksi jopa kolme kertaa herkemmin kuin nykyisin. Syynä on hiilidioksidin lisääntyminen ilmassa, mikä epävakauttaa suihkuvirtauksia.

Ilmaston lämpeneminen näyttää tuovan huolestuttavia näkymiä lentomatkustamiseen. Rajujen ilmakuoppien määrä Atlantin ylittävillä lennoilla voi jopa kolminkertaistua nykyisestä vuosisadan loppuun mennessä, ennustavat brittitutkijat.

Vapunpäivänä 27 ihmistä loukkaantui, kun venäläisen Aeroflotin kone joutui Thaimaan-lennolla äkilliseen turbulenssiin. Miehistön mukaan ilmakuopat ilmestyivät arvaamatta kirkkaalle taivaalle.

”Noin voimakkaat, loukkaantumisiin johtavat turbulenssit ovat maailmanlaajuisestikin hyvin harvinaisia”, sanoo monet ilmakuopat kokenut pilotti, yhteyspäällikkö Janne Lumia Finnairista.

Ilmastonmuutoksen myötä turbulenssi voi kuitenkin yleistyä, arvelee Paul Williamsin johtama tutkijaryhmä Readingin yliopistosta Britanniasta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Williamsin ryhmän mukaan loukkaantumisiin johtavien turbulenssien määrä voi jopa kolminkertaistua, kun hiilidioksidin lisääntyminen epävakauttaa suihkuvirtauksia Atlantilla.

Tutkimuksista kertoo yhdysvaltalainen CBS, ja Ilmatieteen laitoksen siviili-ilmailun yhteyspäällikkö Anu Lång vahvistaa tulkinnan.

”Ensimmäisenä tulee mieleen lämpötilan nousu”, Lång tulkitsee. Hiilidioksidin määrä lämmittää alailmakehää, jolloin ilman lämpötilaero korkeammalla kasvaa ja tuuliväänne voimistuu.

”Se aiheuttaa muun muassa turbulenssia ja vaikuttaa muutenkin ilmailuun.”

Långin mukaan lämpeneminen vaikuttaa selvimmin maa-alueiden päällä ja pohjoisella pallonpuoliskolla. Ilmastonmuutos lisää myös trooppisia myrskyjä ja ja konvektiota eli nopeasti lämmenneen ilman voimakasta pystysuoraa syöksähtelyä.

 

”Itsekin lentäjänä pidän aina turvavyön kiinni.”

20 vuotta lentäneen Janne Lumian mukaan voimakaskaan turbulenssi ei riepottele konetta aivan valtoimenaan.

”Heilunta ei ole suurta, puhutaan ehkä joistakin metreistä. Mutta se on nopeaa. Pahimmillaan voi käydä niin, että matkustaja on äkkiä katossa.”

Onnettomuustutkintakeskuksen ilmailuonnettomuuksien johtava tutkija Ismo Aaltonen osoittaa videosta yhden tärkeän asian: höykytys viskoo vain niitä, jotka eivät käytä turvavyötä.

”Itsekin lentäjänä pidän aina turvavyön kiinni”, Aaltonen sanoo. ”Se on se paras lääke.”

Turbulenssin vaarat liittyvät nimenomaan matkustamon äkkiliikkeisiin. Lentokoneen hajoamista ei tarvitse pelätä.

”Rasitusta tulee, mutta koneet kestävät”, Aaltonen vakuuttaa.

Kun pilotti Janne Lumia valmistautuu lennolleen, hän saa tuntia ennen lähtöä eteensä tiedot reitin suihkuvirtauksista. Ilmakehän virtaukset eroavat merivirroista siten, että niiden sijainti ja voimakkuus vaihtelevat päivittäin.

Pilotti saa tiedot myös pilvi- ja ukkosalueista ja yrittää mahdollisuuksien mukaan kiertää ne.

”Tai ainakin voimme ajoissa kehottaa matkustajia kiinnittämään turvavyöt.”

Koneen oma tutka näyttää pilvialueet lennon aikana, mutta Aeroflotin Bangkokin-lentoa tutka ei auttanut: kone ajoi kuoppaan keskellä kirkasta taivasta.

Anu Långin mukaan tällainen ”näkymätön” pomppu on verraten vaikea ennustettava.

”Kun ajatellaan, miten laaja tämä maapallo on, niin kaikkialta ei saada millään havaintoja todentamaan malliennusteita.”

Lumian mukaan kokenut pilotti osaa odottaa näkymättömiä turbulensseja voimakkaan suihkuvirtauksen reunamille lentäessään, ja viimeisenä varotoimena lentäjät varoittavat yllätyksistä toisiaan lennonjohdon välityksellä.

Nykyisin lentokoneissa suositellaan turvavöiden käyttöä koko lennon ajan.

”Ellei turvavyö ole kiinni, turbulenssi voi olla oikeasti vaarallista”, Lumia sanoo.

Boeing 777 -konetta riuhtonut turbulenssi aiheutti pahaa jälkeä vapunpäivänä:

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä elokuva on suurilmiö ja ehkä paras huono jouluelokuva koskaan – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

  2. 2

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  3. 3

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  4. 4

   Psykiatri Ilkka Taipale ei pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät naistenlehdissä masennuksestaan – ”Oikeasti mielisairaat jäävät silloin jalkoihin”

  5. 5

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  6. 6

   Kolmekymppiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi – kuinka nuorten aikuisten maailmankuvasta tuli näin jäykkä?

  7. 7

   Valiokunta esittää: Ei vahvoja oluita kaupan hyllylle

  8. 8

   Putin pitää suuren vuotuisen lehdistö­konferenssin – suora lähetys ja HS:n kirjeen­vaihtajan hetki hetkeltä -seuranta käynnissä

  9. 9

   Kolumni: Facebookin uutisvirta on tullut tiensä päähän, se on itse asiassa pahin mahdollinen roskakuilu – koska oikea viestittely tapahtuu ihan muualla

  10. 10

   Äänestä joulun 2017 kauneinta Helsinki-piparia! Tänä vuonna kilpaillaan sekä aikuisten että lasten sarjassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  3. 3

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  8. 8

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  9. 9

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää