Ulkomaat

Korruptiosta viis, espanjalaiset luottavat konservatiiveihin – oikeistoa suojaa maan kahtiajako ja vasemmiston sirpaloituminen

Suuri osa äänestäjistä kauhistelee lahjuskohuja enemmän ajatusta sosialistihallituksesta, sanoo espanjalainen politiikantutkija.

Madridin katuja on viime viikkoina kiertänyt kaksikerroksinen bussi, jonka kylkiin on teipattu piirroksia Espanjaa johtavan konservatiivisen Kansanpuolueen (PP) poliitikoista.

Rodrigo Rato, entinen valtiovarainministeri ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtaja, tuomittiin helmikuussa neljän ja puolen vuoden vankeuteen kavalluksesta.

Luis Bárcenas, puolueen entinen varainhoitaja, on syytettynä muun muassa lahjusringin pyörittämisestä. Hän kiistää rikokset mutta on todistanut oikeudessa jakaneensa liikemiesten lahjoituksia salaisesta käteiskassasta puolueen johtajille.

Mariano Rajoy, puoluejohtaja ja Espanjan pääministeri, on kiistänyt ottaneensa vastaan mainittuja rahoja. Hän ei ole saanut syytteitä, mutta joutuu todistamaan valtavassa niin sanotussa Gürtel-vyyhdissä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Viime vuosina on avattu useita erillisiä korruptiotutkintoja, joissa on syytettynä PP:n keskeisiä poliitikkoja.

”Käytännössä kaikki olettavat, että pääministeri Rajoyn on täytynyt tietää, mitä on ollut meneillään. Tuskin edes PP:n äänestäjät kuvittelevat muuta”, sanoo politiikantutkija Berta Barbet Universitat Autònoma de Barcelona -yliopistosta.

Uusia tapauksia paljastuu niin tiuhaan, että tuoreimmat tahriintuneet kasvot eivät ehtineet bussin kylkeen. Niinpä Madridin itsehallintoalueen edellinen johtaja Ignacio González sai ”erikoiskutsun” mukaan tuulilasitarrana. Julkista rahaa epäillään ohjatun vesihuoltoyhtiön kautta Gonzálezin hallinnon edustajille.

 


Bussi oli PP:n tunnusvärin tavoin sininen, mutta tempauksen takana oli violettina puolueena tunnettu Podemos, jonka johtaja Pablo Iglesias tarttui itsekin mikrofoniin PP:n toimipisteitä kiertäneillä opastetuilla ”korruptiokiertoajeluilla”.

Rötösherrat tuomitseva sanoma sai yli kolmasosan espanjalaisäänestäjistä tukemaan vasemmistopopulistista Podemosia ja toista nuorta puoluetta, keskustaliberaalia Ciudadanosia joulukuun 2015 ja kesäkuun 2016 parlamenttivaaleissa. Podemos uhkaa sosialistipuolue PSOE:n – joka on suomalaisittain ajateltuna sosiaalidemokraattinen – asemaa maan merkittävimpänä vasemmistopuolueena ja konservatiivien suurena vastavoimana.

Myllerryksestä huolimatta Rajoy ja PP ovat johtaneet Espanjaa yhtäjaksoisesti vuodesta 2011, likimain saman ajan kuin ovat olleet kohujen keskiössä. Puoluekentän sirpaloituminen on hankaloittanut hallitusneuvotteluja ja vienyt PP:ltä parlamenttipaikkoja, mutta konservatiivien johtoasema ei ole ollut vaakalaudalla.

Miten ihmeessä se on mahdollista?

Espanjassa on perinteisesti syvä jako oikeistoon ja vasemmistoon, mutta oikeisto on huomattavasti vasemmistoa yhtenäisempi, selittää tutkija Barbet.

Uusista puolueista Podemos kilpailee nimenomaan sosialistien äänestäjistä ja Ciudadanos napsii ääniä sieltä täältä. Barbetin mukaan PP on onnistunut täyttämään tilan koko oikealta sektorilta, eikä sinne ole päässyt syntymään varteenotettavia haastajapuolueita.

Myös sosialistipuolue on kärsinyt korruptiokohuista, mutta ne ovat olleet pääosin alueellisia ja pienempiä, kun konservatiivien kohdalla kyse on kansallisen tason valtavista vyyhdeistä.

Konservatiivihallitusta on auttanut Espanjan talouden kääntyminen kasvuun vuosikymmenen vaihteen syvän kriisin jäljiltä. PP:n kannatus on erityisen vankkaa maaseudulla, jossa ihmiset ovat kaupunkilaisia puolueuskollisempia.

”Toki korruptio harmittaa PP:n äänestäjiä. He haluaisivat syylliset vastuuseen, mutta vielä vaarallisempana asiana he pitävät ideologian vaihtamista”, Barbet sanoo.

”Oikeistolaisilla äänestäjillä on tapana taktikoida vasemmistolaisia enemmän. He eivät anna ääntään välttämättä mieluisimmalle puolueelle vaan saadakseen valtaan mieleisen hallituksen. Jos haluaa varmistaa, että Espanjaan ei synny sosialistihallitusta, PP on turvallinen valinta.”

Espanjan kahtiajako juontaa juurensa vuosina 1936–1939 käytyyn sisällissotaan, jonka voittaja Francisco Franco johti maata itsevaltaisesti kuolemaansa eli vuoteen 1975 asti. Yli viisikymppiset espanjalaiset muistavat sotilasdiktatuurin hyvin.

”On tavallista, että kokonaiset perheet ovat pysyneet vasemmistolaisina tai oikeistolaisina vuosikymmenten ajan”, Barbet sanoo.

Keskustaoikeistolaista PP:tä ei pidä rinnastaa Francon ajan oikeistoon, mutta Francoa myönteisesti muistelevat espanjalaiset äänestävät todennäköisimmin PP:tä, ja puolueen juuret voi johtaa osin Francon hallintoon.

PP:n edeltäjäpuolueen, 1980-luvun Alianza Popularin johdossa oli paljon entisiä francolaisia, muiden muassa Francon pitkäaikainen propaganda- ja turismiministeri, rantalomailun edistäjänä tunnettu Manuel Fraga.

Fragasta tuli oikeiston uudistumisen kasvot demokratian tiellä. Hän perusti PP:n vuonna 1989, johti Galician itsehallintoaluetta – pääministeri Rajoyn kotiseutua – vuosina 1990–2005 ja istui senaatissa vielä vuonna 2011. Hän kuoli vuonna 2012.

Francolaiset saattoivat jatkaa politiikassa ja elää muutenkin rauhassa menneisyydeltä, koska espanjalaiset solmivat demokratiasiirtymän olennaisena osana niin sanotun unohtamissopimuksen. Sen myötä sisällissodan ja diktatuurin ajan ihmisoikeusrikkomuksia ei ole tutkittu jälkikäteen. PP:n oppi-isä Fragakaan ei koskaan tuominnut julkisesti diktatuurin julmuuksia, mikä luultavasti esti hänen nousunsa pääministeriksi.

PP:n äänestäjät muistavat diktatuurin ajat keskimääräistä paremmin, koska he ovat muiden puolueiden kannattajia vanhempia.

”Toisaalta viime vaaleissa PP onnistui palauttamaan kannatustaan edeltäviin vaaleihin nähden nimenomaan nuorten parissa. Osa nuorista kertoi katuneensa puolueen vaihtamista”, Barbet sanoo.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Espanjalaisten korruptiohuolet ovat Moldovan tasoa


 Kansalaisjärjestö Transparency Internationalin mukaan Espanja on Italian jälkeen Länsi-Euroopan korruptoitunein maa.

 Järjestön viime vuonna julkaistussa kyselytutkimuksessa korruptio huoletti Euroopan asukkaista eniten kosovolaisia, moldovalaisia ja espanjalaisia.

 Kaikkein heikoimman arvion oman hallituksensa toimista julkishallinnon korruption torjumiseksi antoivat espanjalaiset.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espanja
 • Eurooppa
 • Korruptio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Kokoomuksen pitäisi olla viisi kertaa keskustaa suurempi” – kolme arviota, miksi kokoomuksen kannatus nousee ja keskusta kyntää

  6. 6

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  7. 7

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  8. 8

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  9. 9

   Usean auton liikenneonnettomuus Kuutostiellä Loviisassa – Ainakin kuusi ihmistä viety sairaalaan

  10. 10

   Järjestäjät: Uusnatsien vastamielen­osoitukseen osallistui tavallisia tamperelaisia, joita ei voi leimata äärivasemmistoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  6. 6

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  7. 7

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  8. 8

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  9. 9

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  10. 10

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää