Ulkomaat    |   HS-analyysi

Ranskan historiallinen vaaliväittely meni rumaksi – Le Pen hyödynsi Trumpin kolmea voittoisaa temppua

Loukkaukset lentelivät lähetyksen viimeisille sekunneille asti.

Jos Ranskassa toimii se, mikä toimi Yhdysvalloissa, Ranskan oikeistopopulisti Marine Le Pen saa olla nyt tyytyväinen. Niin tarkasti hän seurasi keskiviikkoiltana Donald Trumpin esimerkkiä.

Miljoonat ranskalaiset tv-katsojat seurasivat myöhään keskiviikkona Ranskan presidentinvaalien toisen kierroksen ainoaa väittelyä, jossa kohtasivat sunnuntain vaalin kaksi jäljellä olevaa ehdokasta: Ranskan EU-eroa toivova Le Pen ja uuden liberaalin ja EU-myönteisen puolueen perustanut Emmanuel Macron.

Väittely oli historiallinen monella tapaa. Ensinnäkin vastakkain oli ensi kertaa kaksi ehdokasta, joista kumpikaan ei edusta Ranskan vanhoja suuria puolueita sosialisteja tai keskustaoikeistoa.

Lisäksi kerta oli ensimmäinen, kun äärioikeistosta juureutuvan Kansallisen rintaman ehdokas oli mukana tässä lähes pyhänä pidetyssä viimeisessä kaksintaistelussa. Vuonna 2002 Marine Le Penin isä Jean-Marie Le Pen ei väittelemään päässyt, koska presidentiksi myöhemmin noussut Jacques Chirac kieltäytyi antamasta hänen rasistisille puheilleen suurinta mahdollista yleisöä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Poikkeuksellinen oli myös väittelyn muoto: ensimmäistä kertaa tv-kanavalla oli lupa näyttää ehdokkaita myös silloin, kun he eivät puhu. Nyt nähtiin epäuskoiset hymyt, ilmeiden kiristymiset ja muistiinpanojen selaamiset. Katsojia odotettiin ennen lähetystä olevan jopa yli 20 miljoonaa.

Päätöstään epäröiviä äänestäjiä on Ranskassa yhä poikkeuksellisen paljon.

Mitä ranskalaiset sitten näkivät? He näkivät väittelyn, joka lähti heti hyvin aggressiivisille raiteille. Väittelyn, jossa varsinkaan Le Pen ei monin paikoin kunnioittanut sen paremmin totuutta kuin kohtuuttakaan. Väittelyn, jossa vastaehdokasta vähätteleviä loukkauksia jaettiin puolin ja toisin ja jatkuvasti.

Sävyn määräsi Le Penin ensimmäinen puheenvuoro, jossa hän syytti Macronia ”villin” globalisaation tukijaksi, ranskalaisen sosiaaliturvan romuttajaksi ja kyyniseksi pankkiiriksi, jonka todelliset kasvot alkavat nyt paljastua.

Seurasin alusta loppuun viime syksynä kaikki Donald Trumpin ja Hillary Clintonin väittelyt. Déjà-vu-tunne oli voimakas Ranskan väittelyä katsellessa. Le Pen hyödynsi jatkuvasti Trumpin kolmea parhaiten toiminutta temppua:

1) Kaikesta menneestä syyttäminen. Le Pen pani kaiken Ranskassa tapahtuneen pahan Macronin syyksi, koska Macron oli jonkin aikaa osa väistyvää sosialistihallitusta talousministerin roolissa. Tämän vuoksi Macron on Le Penin mielestä vastuussa muun muassa Ranskan teollisuuden romahduksesta, kaikesta työläisten kokemasta tuskasta ja kaikista globalisaation kielteisistä vaikutuksista.

Trump käytti samaa argumenttia jatkuvasti: Clinton on ollut vallassa, joten miksi hän ei ole estänyt kaikkea pahaa? Trump syytti Clintonia villeimmillään jopa Isisin perustajaksi. Le Pen ryhtyi keskiviikon väittelyssä ilmeenkään värähtämättä vihjailemaan, että Macron olisi häntä kannattavien islaminuskoisten yhdistysten vuoksi käytännössä islamististen fundamentalistien tukija ja terrorismin sallija.

2) Toisen puheiden vääristely. Le Pen keskittyi usein mieluummin esittämään vääristeltyjä väitteitä Macronin ohjelmasta kuin puhumaan omasta ohjelmastaan. Monin paikoin Le Pen pystyi tämän taktiikan ansiosta välttämään omien lupaustensa hankalien yksityiskohtien selvittämistä.

Macronilta taas meni paljon aikaa, kun hän joutui jokaisen puheenvuoronsa aluksi korjaamaan väitteitä, joita hänestä oli juuri esitetty.

Hän joutui esimerkiksi selittämään, että ei voinut talousministerinä kansallistaa yrityksiä, jotka siirsivät tuotantoaan ulkomaille, koska Ranska on yhä maa, joka kunnioittaa yksityistä omaisuutta. Le Pen myös syytti Macronia asioista, jotka olivat toisten ministerien vastuulla tai joista päätettiin ennen hänen valtakauttaan.

3) Epärealistiset yksinkertaistukset. Jos puhuessa piti valita totuudenmukaisuuden ja viestin yksinkertaisuuden välillä, Le Pen valitsi yksinkertaisuuden. Siksi hänen viestinsä vaikutti lähes aina ytimekkäämmältä kuin Macronin yksityiskohtaisemmat selvitykset. Trump käytti samaa puhetapaa ilmeisen onnistuneesti Clintonia vastaan.

Joissain kohdissa Macron onnistui kuitenkin melko ymmärrettävästi osoittamaan Le Penin puheiden epärealistisuuden. Le Pen muun muassa antoi ymmärtää, että Ranska voisi siirtyä yksin ulos eurosta käyttämään frangia samalla, kun sen yritykset voisivat yhä maksaa ”eculla”. Tällä hän viittasi Euroopassa ennen euroa vallinneeseen valuuttajärjestelmään. Epäselväksi jäi, miten tämä tapahtuisi, jos kaikissa muissa euromaissa käytettäisiin yhä euroa.

Le Pen myös esimerkiksi väitti, että hän löisi tuntuvan lisäveron tuontituotteille ja samaan aikaan laskisi lääkkeiden hintoja. Tähän Macron pääsi huomauttamaan, että valtaosa Ranskassa myytävistä lääkkeistä tuodaan ulkomailta ja että ei ehkä ole realistista väittää, että niiden valmistus siirtyisi Ranskaan yhdessä yössä Le Penin päästessä presidentiksi.

Macronin väittelytaktiikassa puolestaan oli paljon samaa kuin Hillary Clintonin esiintymisissä syksyllä epäuskoista kuunteluhymyä myöten.

Macron pyrki usein ottamaan hieman opettajamaisen roolin suhteessa Le Peniin. Hän muun muassa moitti Le Peniä useaan kertaan kotiläksyjen tekemättä jättämisestä. Vaikka nämä huomautukset olivat ehkä usein aiheellisia, ne saattoivat liian usein toistettuina luoda ylimielisen vaikutelman.

Usein Macron syytti Le Peniä ”typeryyksien” puhumisesta tai ranskalaisten kohtelemisesta ”imbesilleinä”. Tässä Macron otti riskin, koska Le Penin viestin omakseen kokeneet äänestäjät saattoivat ottaa nämä kommentit henkilökohtaisina loukkauksina.

Macron myös usein syytti Le Peniä siitä, että tämä ”ei lupaa mitään käytännöllisiä toimia”. Tätä syytöstä Macron esitti silloinkin, kun Le Pen oli juuri listannut useita haluamiaan muutoksia, muun muassa puhuttaessa terrorismin torjunnasta.

Tunnelma pysyi riitaisana ja keinot likaisina aivan lähetyksen viimeisille sekunneille asti. Kun molempien puheaika oli loppu ja toimittajat jättivät jo hyvästejä, Le Pen totesi vielä ikään kuin viimeiseksi sanaksi, että Macron olisi presidenttinä kuin François Hollande – nyt paikkansa jättävä historiallisen epäsuosittu sosialistipresidentti.

Macron ei halunnut jäädä huonommaksi, joten yli kaksituntisen lähetyksen viimeisiksi sanoiksi jäi hänen kieltämättä hieman ylimieliseltä kuulostanut tokaisunsa: ”Te vain keskitytte spektaakkelin luomiseen. Pysykää te televisiossa, minä aion hallita tätä maata.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Macron vai Le Pen?


 Ranskan presidentinvaalien toinen kierros on sunnuntaina.

 Vastakkain ovat oikeistopopulistisen Kansallisen rintaman Marine Le Pen ja uuden keskustaliberaalin Liikkelle-puolueen perustanut Emmanuel Macron.

 Kyselyiden mukaan Macron on voittamassa Le Penin noin prosentein 60–40.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  2. 2

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  3. 3

   Poliisi ottanut neljä ihmistä kiinni uusnatsien ja vastamielen­osoittajien mielen­osoituksissa Tampereella – junaliikenne Porin ja Seinäjoen suuntaan oli väliaikaisesti poikki

  4. 4

   Suomessa yleisesti käytetyt närästyslääkkeet nopeuttivat maksasairauksia eläinkokeissa – bakteerit rehottivat suolistossa

  5. 5

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  6. 6

   Keskustelu Sofi Oksasen kirjoituksesta ei laannu – Nyt kirjailija Johanna Holmström vastaa Svenska Dagbladetissa

  7. 7

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Espanjan hallitus sopi keinoista Katalonian kesyttämiseksi: Aluehallitukselle potkut, uudet vaalit

  10. 10

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  5. 5

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  6. 6

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  9. 9

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  10. 10

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää