Ulkomaat

EU-komission puheenjohtaja Juncker kieltäytyi puhumasta englantia kesken puheen: ”Hitaasti mutta varmasti englanti menettää merkitystään Euroopassa”

EU-komission puheenjohtaja vaihtoi kielensä ranskaksi ja sai yleisöltä raikuvat aplodit Firenzessä perjantaina järjestetyssä konferenssissa.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sivalsi Britanniaa perjantaina sanoen, ettei hän pidä puhettaan englanniksi, koska brexitin myötä kieli on menettämässä merkitystään.

”Hitaasti mutta varmasti englanti menettää merkitystään Euroopassa”, Juncker sanoi englanniksi Italian Firenzessä perjantaina järjestetyssä konferenssissa. Sen jälkeen hän vaihtoi puhekielensä ranskaksi saaden raikuvat aplodit EU:n virkamiehistä, Italian johtajista sekä opiskelijoista koostuneelta yleisöltään, uutistoimisto Reuters kertoo.

Luxemburgilainen Juncker puhuu monia Euroopan kieliä virheettömästi ja on usein käyttänyt englantia kansainvälisissä tapaamisissa. Perjantaina hän sanoi puhuneensa konferenssissa ranskaa myös siksi, että tulisi Ranskassa paremmin ymmärretyksi ennen maassa sunnuntaina pidettävää presidentinvaalien toista kierrosta.

Euroopan unionin tilaa käsittelevä konferenssi järjestettiin jännitteisellä hetkellä Brysselin ja Lontoon välisten virallisten eroneuvottelujen alla.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Juncker kuvasi Britannian päätöstä lähteä unionista tragediaksi.

”Tulemme neuvottelemaan reilussa hengessä brittiystäviemme kanssa, mutta pitää muistaa, ettei Euroopan unioni ole hylkäämässä Britanniaa vaan asia on päinvastoin. Se tulee näkymään tulevina vuosina.”

Britannian eron pääneuvottelija, ranskalainen Michel Barnier, puhui kuitenkin englanniksi. Hänen mukaansa neuvotteluissa tärkeintä on taata Britanniassa asuvien noin 3,2 miljoonan EU-kansalaisen oikeudet sekä noin 1,2 miljoonaan EU-maissa asuvan britin oikeudet EU-valtioissa.

Barnierin mukaan näiden oikeuksien turvaaminen on ”moraalinen velvollisuus”.

”Siitä huolimatta voimme olla varmoja, että brexit tulee väistämättä aiheuttamaan monia ikäviä seurauksia. Tässä ei ole kyse ’rangaistuksesta’. Nämä negatiiviset seuraukset ovat vain loogista jatkoa brittien tekemälle päätökselle”, Barnier sanoi.

Britannian pääministeri Theresa May sanoi aiemmin, että hän oli tarjoutunut ensitöikseen takaamaan EU-kansalaisten oikeudet Britanniassa, mutta että hänen ideansa torjuttiin. Barnierin mukaan vallitsevasta epävarmuudesta ei voi kuitenkaan syyttää mitään muuta kuin Britannian eropäätöstä.

Barnier torjui myös ehdotukset siitä, että neuvottelut käytäisiin pääosin salassa.

”Tulen tekemään kaiken voitavani taatakseni, että tiedot neuvotteluista julkistetaan kansalaisille, jotta keskustelua ja väittelyä voidaan käydä oikeiden tietojen pohjalta”, hän sanoi.

Merkkinä ilmassa olevasta eripurasta ja turhautumisesta May syytti EU:n poliitikkoja ja virkamiehiä keskiviikkona siitä, että nämä pyrkivät vaikuttamaan Britannian tuleviin vaaleihin lietsomalla brexit-pelkoja.

Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani sanoi Firenzessä, ettei kukaan pyri aliarvioimaan Mayta, joka on ilmoittanut järjestäneensä ennenaikaiset vaalit vahvistaakseen asemaansa alkavissa eroneuvotteluissa.

”Kukaan ei halua vaikuttaa Britannian vaaleihin. Ennemminkin me olemme onnellisia siitä, että neuvottelujen alla maahan saadaan vakaa hallitus, jolla on valtuudet ratkaista tämä ongelma”, Tajani sanoi.

Juncker tunnusti, että Euroopan unionilla on heikkoutensa, joista hän osaltaan syytti Britannian päätöstä ”hylätä laiva”. Hän kuitenkin jatkoi toteamalla, että unionin menestystarinat, kuten maiden välinen rauha, jää usein huomaamatta.

”Meitä arvostellaan ja revitään riekaleiksi, mutta muualla maailmassa meitä ihaillaan. Me olemme selättäneet vuosikymmenten ja vuosisatojen verenvuodatukset”, Juncker sanoi.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • EU
 • Italia
 • Brexit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  6. 6

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää