Ulkomaat

Macron on tehnyt juuri oikeat siirrot juuri oikeaan aikaan – lisäksi hänellä on käynyt uskomaton tuuri Ranskan presidenttikisassa

Viime syksynä Emmanuel Macron oli vielä vaalien eräänlainen outolintu.

Paljon enempää pieleen ei olisi arvio voinut mennä.

”Olen vakuuttunut, etteivät ranskalaiset usko kohtaloaan sellaisen ihmisen käsiin, jolla ei ole mitään kokemusta, eivätkä varsinkaan sellaiselle, jolla ei ole näyttöjä.”

Konservatiivi François Fillon siinä vähätteli kilpakumppaniaan Emmanuel Macronia. Oli 16. marraskuuta 2016, keskiviikkopäivä, jolloin Macron julisti pyrkivänsä Ranskan presidentiksi.

Macron oli edelliskesänä lähtenyt hallituksesta, eikä entisen talousministerin ehdokkuus ollut enää yllätys. Kaikki siitä tiesivät.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ei Macron ollut huvikseen perustanut huhtikuussa 2016 omaa puoluettaan. Sille hän antoi nimeksi En Marche!, huutomerkin kera. Liikkeelle! Hän ei tosin puhunut puolueesta vaan käytti sanaa mouvement, liike.

Liike oli tärkeä, koska Macronilla oli päämäärä: Élysée-palatsi, Ranskan poliittisen vallan keskus.

”Minulle kyse ei ole vasemmiston yhdistämisestä tai oikeiston yhdistämisestä”, Macron sanoi marraskuisessa Bobignyssä, Pariisin esikaupungissa. ”Minulle kyse on Ranskan yhdistämisestä.”

Tuollaisia asioita presidenttiehdokkailla on tapana sanoa. Mutta syksyllä Emmanuel Macron oli sittenkin vielä vaalien eräänlainen outolintu.

François Fillon ei ollut Macronin vähättelyssä yksin. ”Ei hetkauta”, totesi silloinen pääministeri, sosialisti Manuel Valls.

Media oli kartalla aivan yhtä huonosti. ”Macronin mahdollisuuksia presidentiksi pidetään vähäisinä”, kirjoitti myös HS.

Nyt, vaalien toisen kierroksen aattona, Emmanuel Macron johtaa vastaehdokastaan Marine Le Peniä mielipidekyselyissä noin 20 prosenttiyksikön erolla.

Jos ei tapahdu jotain vallan yllättävää, Macron on sunnuntai-iltana Ranskan seuraava Monsieur le Président.

Mitä oikein tapahtui?

Tapahtui taidon ja tuurin yhdistelmä. Emmanuel Macron on tehnyt oikeat siirrot oikeaan aikaan. Lisäksi onni on suosinut rohkeaa.

Koko vaaliasetelma on elänyt kuin Macronin mieliksi. Suurin onnenpotku hänen kannaltaan oli se, kun Fillon sotkeutui sydäntalvella skandaalivyyhteen. Ja nyt toisella kierroksella Macronilla on suorastaan unelmavastus, Kansallisen rintaman Le Pen, jota suuri osa äänestäjistä kavahtaa.

Ajoitusten osalta Macronilla on kohdallaan jopa syntymä. Hän on vuosikertaa 1977. Hän on presidenttiehdokkaaksi nuori, mikä on varmasti siivittänyt hänen kampanjaansa.

”Macronilla on 39-vuotiaan miehen energia ja muisti”, HS luonnehti maaliskuussa seuratessaan Macronia vaalikentillä. ”Hän vetää puheensa ulkoa, reagoi yleisökommentteihin ja on välillä hauskakin.”

Ranskan vaaleissa on ollut yksi ilmiselvä viesti: irti luutuneista rakenteista, uusia tuulia politiikkaan. Niitä Macron on vakuutellut puhaltavansa. Barack Obama tulee etsimättä mieleen.

”Meidän on kohdattava maailman tosiasiat, jotta voimme löytää maastamme uudestaan toivon”, Macron sanoo tyypillisessä vaalipuheessa. Toivo on sana, jota Macron viljelee paljon.

Macron korostaa mielellään, ettei hän ole syntynyt poliittiseen eliittiin – toisin kuin vaikkapa eliitinvastaisuudella elämöivä Le Pen, joka on puoluejohtaja toisessa polvessa.

”Olen maakuntien Ranskan lapsi”, Macron sanoi helmikuussa. ”Mikään ei ole määrännyt minua ennalta tähän.”

Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron syntyi lääkäriperheeseen Pohjois-Ranskan Amiensissa. Hän eli lapsuutta ja nuoruutta turvatuissa olosuhteissa.

Mitään tavallisesta suuremmin poikkeavaa Macronin elämässä ei tiettävästi tapahtunut, kunnes hän lukiolaispoikana rakastui 24 vuotta vanhempaan opettajaansa Brigitte Auzièreen.

Macronin vanhemmat passittivat pojan Pariisiin käymään lukion loppuun. Tarkoitus oli katkaista suhde, mutta toisin kävi. Brigitte ja Emmanuel ovat nykyään naimisissa.

Parikymppisenä Macron opiskeli filosofiaa ja hallinto-oppia Pariisissa eri yliopistoissa. Vuosisadan vaihteessa opintie jatkui huippukorkeakoulu Enassa.

Ena oli Macronin uralla varmasti käänteentekevä. École Nationale d’Administration on eliittiopinahjo. Se on jo vuosikymmeniä koulinut Ranskan huippujohtajia niin liike-elämään, virkamieskuntaan, diplomatiaan kuin politiikkaan.

Useampi Ranskan presidenteistä on ollut enarkki: Valéry Giscard d’Estaing, Jacques Chirac ja François Hollande.

Macron oli 26-vuotias valmistuessaan Enasta. Oli vuosi 2004. Hän siirtyi taloustehtäviin valtionhallintoon.

Liikemaailma alkoi kuitenkin houkutella. Kolmekymppisenä Macron siirtyi investointipankki Rothschildille – ja rikastui. Hän ansaitsi miljoonia junailemalla Pfizerin vauvanruokien myyntiä Nestlélle.

Ristiriitaista kyllä, menestys investointipankkiirina on samalla presidenttiehdokas Macronin suuri heikkous. Monet ranskalaisäänestäjät pitävät pankkitoimintaa pikemmin syntinä kuin osoituksena raha-asioiden tajusta. Le Pen onkin tehnyt parhaansa leimatakseen Macronin kapitalistien pikku puudeliksi.

Viime vuosikymmenellä Macron tutustui myös sosialisti François Hollandeen. Tultuaan presidentiksi vuonna 2012 tämä värväsi nuorehkon lahjakkuuden Élysée-palatsin tiimiin, ensin taustavaikuttajaksi.

Kesällä 2014 Hollande pyysi Macronin talousministerikseen. Se oli jälleen oikea siirto – Macronin, ei niinkään Hollanden kannalta. Ilman ministerinpestiä Macron olisi ranskalaisille täysin tuntematon suuruus.

Talousministerin kaudella tapahtui myös suomalaisittain merkittävä yrityskauppa. Verkkolaitevalmistaja Nokia osti keväällä 2015 ranskalaiskilpailijansa Alcatel-Lucentin, ja Macronilla oli Ranskan valtion edustajana vahvasti näppinsä pelissä.

Sinänsä voi pitää hieman yllättävänäkin, että Macronin presidenttikampanja on lähtenyt nousukiitoon ministerikauden jälkeen. Talousministeri tuli nimittäin tunnetuksi kiistellystä ”Macronin laista”, paketista, jolla sosialistihallitus lisäsi joustoja taloudessa ja työelämässä.

Mutta Macronilla oli jälleen ajoitus kohdillaan. Viime elokuussa hän luopui ministerinsalkusta ja ryhtyi sen sijaan arvostelemaan epäsuosittua hallitusta, joka ”jättää asiat puolitiehen”.

Macron on poliittiseen keskustaan asemoitunut liberaali eurooppamielinen ehdokas. On epäselvää, mitä se käytännön tasolla tarkoittaisi. Poliittista pelisilmää Macronilta ei ainakaan puutu.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ranskan presidentinvaalit 2017
 • Ranska

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  2. 2

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?”

   Tilaajille
  5. 5

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  6. 6

   Kaksi vuotta vapaita aukioloaikoja: pääkaupunki­seudulla hypermarkettiin pääsee yölläkin, syrjäisellä Rautjärvellä kunta joutui avuksi kylän viimeisen Siwan mentyä kiinni

  7. 7

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  8. 8

   Tasa-arvon mallimaassa on ristiriita, joka ulottuu koulusta työelämään

   Tilaajille
  9. 9

   Ammuttu ja loisten vaivaama pohjoiskorealainen loikkari tuli tajuihinsa – Halusi katsoa televisiota

  10. 10

   Iso muutos Airbnb:n toimintaan Suomessa – vuokra-asuntofirma Forenomin asunnot tulevat yhä ammatti­maisemmaksi muuttuvaan palveluun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  5. 5

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  6. 6

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  7. 7

   Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  8. 8

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  9. 9

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  10. 10

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta Tilaajille
  3. Matti Känkänen on tehnyt arkun yli sadalletuhannelle suomalaiselle – ”Ennen oli tehtaalla kiirettä keväisin, kun kesää odottaneet ihmiset kuolivat”
  4. Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?” Tilaajille
  5. Pian on Slush ja sitä ennen Junction – Suomen startup-huuman taustalla on säätiö, joka yrittää saada väen puhaltamaan yhteen hiileen
  6. Kaksi vuotta vapaita aukioloaikoja: pääkaupunki­seudulla hypermarkettiin pääsee yölläkin, syrjäisellä Rautjärvellä kunta joutui avuksi kylän viimeisen Siwan mentyä kiinni
  7. Kuinka monta miljoonaa euroa länsimetro maksoi? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  8. Meri-Lapin sote-solmu syntyi, kun Sipilän hallitus oli kyvytön tai haluton ennakoimaan irtiottoa
  9. Hiljainen enemmistö teki sekä seksuaalisen häirinnän että rasismin nousun mahdolliseksi olemalla hiljaa ja unohtamalla olevansa enemmistö
  10. Kisa lääkevirastosta paljasti, että Pohjoismaat ovat EU:ssa hajallaan
  11. Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden
  12. Näytä lisää