Ulkomaat

Vasta 39-vuotias Emmanuel Macron on marssimassa Ranskan presidentiksi Obaman opeilla – Tänään häntä äänestävät myös Pariisin-lennolla rakastuneet Kati Kukkasniemi ja Paul Buigues

Vuosi sitten nuori Emmanuel Macron perusti uuden puolueen eikä hänen mahdollisuuksiinsa uskonut juuri kukaan. Tänään sunnuntaina EU-myönteisestä optimistista on todennäköisesti tulossa Ranskan presidentti. HS selvitti Pariisissa, miten tämä on mahdollista.

Pariisi. Jos sunnuntaiaamuna ei sada, Kati Kukkasniemi ja Paul Buigues juovat kahvia Pariisin kuuluisan Champs-Élysées-kadun lähistöllä sijaitsevan asuntonsa terassilla. Ehkä he katselevat Montmartren kukkulalle päin ja puhuvat vähän politiikasta tai keinoälyä finanssialalle myyvästä yrityksestään. Kuudennesta kerroksesta näkee kauas.

Sitten he käyvät äänestämässä Emmanuel Macronia Ranskan presidentiksi.

”Hän on optimistinen, hänellä on positiivinen asenne”, Kukkasniemi, 42, sanoo. Äänessä on aitoa intoa.

”Olen väsynyt kaikkeen negatiivisuuteen.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Saman valinnan on tekemässä yli 20 miljoonaa muutakin Ranskan kansalaista. Keskustaliberaali ja erittäin EU-myönteinen Macron, 39, on viimeisten ennusteiden mukaan ylivoimainen ennakkosuosikki tänään sunnuntaina Ranskan presidentinvaalien toisella kierroksella. Alakynteen on jäämässä oikeistopopulisti Marine Le Pen, joka on luvannut sulkea Ranskan rajat ja järjestää EU-jäsenyydestä kansanäänestyksen.

Macronin asemaa kyselyissä vahvisti entisestään keskiviikkoillan tv-väittely. ”Se oli jotain käsittämätöntä”, Kukkasniemi sanoo ja pyöräyttää silmiään. ”Mutta myös helpotus. Kaikki epäily hävisi.” Vastaaviin kommentteihin HS törmäsi Pariisissa torstaina ja perjantaina jatkuvasti.

Entinen investointipankkiiri Macron onnistui säilyttämään malttinsa jopa silloin, kun Le Pen vihjaili ilman perusteita hänellä olevan tili Bahamalla. Ja silloin, kun Le Pen veisteli huonosti kätketyn loukkauksen Macronin 25 vuotta vanhemmasta opettajavaimosta. Kun Le Pen haparoi selittäessään suunnitelmaansa euroerosta, Macron korjasi pisteet talousosaamisellaan.

Nyt Macronin voittoa ennustetaan prosenttiluvuin 62–38. Ensimmäisellä kierroksella kyselyt pitivät hyvin paikkansa. Kovasti ainakin näyttää siltä, että EU välttyy toistaiseksi Le Penin kuoliniskulta.

Mikään ei silti ole varmaa, ennen kuin äänet on laskettu.


Perjantaina, viimeisenä sallittuna kampanjapäivänä, Kukkasniemi ja Buigues tarjoavat näköala-asunnossaan croissanteja. Heille tällä vaalilla on myös hyvin henkilökohtainen panos. Tuskinpa heistä olisi koskaan tullut paria ilman nykyistä rajatonta Eurooppaa, jossa työnteko toisessa EU-maassa on helppoa.

Vuonna 2002 – kun Marine Le Penin isä Jean-Marie Le Pen oli kärsinyt rökäletappion Jacques Chiracille – Kati Kukkasniemi oli Helsinki-Vantaan lentokentällä. Suomi-joulu oli ohi ja hän oli palaamassa töihin Pariisiin.

Buigues, jonka äiti on suomalainen, oli hänkin palaamassa kotiin. Insinöörinä hän alkoi heti laskea todennäköisyyttä sille, että hänen näkemänsä kaunis blondi osuisi samaan koneeseen. Lähtöportilla hän pääsi laskemaan uudestaan: mikä olisi todennäköisyys sille, että hän istuisi minun viereeni?

Niin siinä kävi, Kukkasniemi istui viereen. Buigues alkoi miettiä seuraavaa siirtoa. ”Lopulta pyysin häntä antamaan laukkuni ylhäältä. Otin sieltä salmiakkipurukumia ja tarjosin. Siitä aloimme jutella.” Puolen vuoden päästä he olivat naimisissa.

”Macron on ollut Ranskan vaaleissa oikeastaan ainoa selkeästi Eurooppaa puolustava ehdokas”, Buigues sanoo nyt. Hän istahtaa koneelleen ja näyttää sähköpostia, jonka lähetti juuri kaverilleen.

Kaveri oli äänestänyt ensimmäisellä kierroksella keskustaoikeiston perinteisen suurpuolueen Tasavaltaisten ehdokasta François Fillonia. Nyt Buigues yrittää vakuuttaa kaverinsa, ettei tämä äänestäisi tyhjää.

Monelle ranskalaiselle Fillon oli viimeinen niitti skandaaliähkyssä. Ex-pääministeri sai syytteet tapauksesta, jossa hän maksoi ilmeisen perusteetta avustajapalkkaa vaimolleen.

”Suomessa hänen vaalinsa olisivat loppuneet siihen”, Kukkasniemi arvelee. Ranskassa Fillon sai 20 prosenttia äänistä.

Sosialisti Benoit Hamôn jäi puolestaan nöyryyttävään 6,4 prosentin äänisaaliiseen. Näin molemmat suuret vanhat puolueet jäivät ulos toiselta kierrokselta.


Nyt Macron lupaa palauttaa moraalin politiikkaan. Kesäkuun parlamenttivaaleissa puolue ei huoli yhtäkään ehdokasta, joka on tuomittu rikoksesta.

Puolue on nimeltään En marche (Liikkeelle), ja Macron perusti sen vasta vuosi sitten. Edistykselliseksi itseään kutsuva poliitikko oli tuolloin sosialistihallituksen sitoutumaton talousministeri. Ennen ministeripestiä hän oli vain suurelle yleisölle tuntematon presidentin avustaja.

Politiikantutkijat arvioivat hänen mahdollisuutensa voittoon aika lailla nollaksi. Nyt hän on presidentinpalatsin ovella.

Ranskan tilannetta voi verrata siihen, että Suomen ensi vuoden presidentinvaalien toiselle kierrokselle kipuaisi joku, joka perustaisi Suomeen kokonaan uuden poliittisen puolueen tänään. Vielä ehtii.

Miten Macronin nousu on mahdollinen? Vastausta voi hakea Pariisin 20. kaupunginosasta.

On viimei­sen kampan­jointi­päivän ilta, ja Bras­serie Télégrap­hin pöydäs­sä istuu seka­lainen joukko vapaa­ehtoisia kuun­telemassa, kun amerik­kalainen saarnaa.

”Ensim­mäiset kymmenen sekuntia ratkaisevat”, hän pauhaa ranskaksi ärrät amerikkalaisittain ääntäen.

Barack Obaman Connecticutin-kampanjassa vastuuta ottanut Lex Paulson on jälleen kerran saapunut pitämään En Marchen ovelta ovelle –kampanjoijille ohjeistuksen ja hengennostatuspuheen.

”Esittäydytte etunimellä, ’hei olen Lex, olen tästä naapurista’. Henkilökohtaista, paikallista!”

”Kerrotte oman syynne sille, miksi aiotte äänestää Macronia. Ei mitään käsikirjoitettua.”

Facebookin aikakauden ei pidä antaa hämätä, Paulson opettaa. Kasvokkainen tapaaminen on yhä ylivoimaisesti tehokkain tapa saada ihmiset liikkeelle.

”Kun tapasin Obaman ensimmäisen kerran, hän sanoi minulle, että kampanjasi onnistuminen mitataan kuluttamiesi kenkäparien määrällä.”

Juristin töistä äskettäin irtisanoutunut Jessica Elessa on kuullut nämä puheet erittäin monta kertaa. Hän vastailee puhelimeen ja häärii ympäriinsä. Hän vaikuttaa olevan yksi niistä ihmisistä, jotka eivät ikinä väsy.

”Katso!” hän intoilee ja näyttää puhelimestaan puolueen Je Marche -sovellusta.

”Tänne voi merkata omat osallistumisensa.”

Elessan tilastot ovat vaikuttavat: 4 225 koputettua ovea, 1 723 auennutta ovea, 536 ”vastaanottavaista” ihmistä. Elessa on tehnyt näitä ovikierroksia joka ilta maaliskuun 26. päivästä lähtien. Viikonloppuisin toki kaksi päivässä.

”Minulle tämä on kuin huumetta, tähän jää koukkuun.”


Yksi Macronin kampanjan vahvuus on ollut kyky hyödyntää uutta teknologiaa vapaaehtoisten innostamisessa. Myös tehokas pienlahjoitusten keruu on kuin suoraan Obaman oppikirjasta.

Suurin osa näistä ”marssijoista” ei ole koskaan aikaisemmin osallistunut poliittiseen kampanjatyöhön. On arkkitehtiä, humanistiopiskelijaa, puolustusministeriön arkistoijaa ja sairaalahallinnon työntekijää.

Rooleja ei ole saneltu ylhäältä, vaan ne valitaan itse taipumusten mukaan. Jos ei halua jakaa lehtisiä, voi vaikka järjestää kavereilleen Macron-illallisen tai ilmoittautua sijaisäänestäjien pankkiin.

Elessa soittaa päättäväisesti kaupungin vuokra-asunnon ovikelloa. Rinnassa on EM-pinssi, ei muuta. ”Ensimmäiselle koputtelukierrokselle tulin kirkkaan pinkissä Macron presidentiksi -teepaidassa! Minulle selitettiin, että se on liian hyökkäävää.”

Tänään ollaan liikkeellä kortteleissa, joissa ensimmäisen kierroksen ykköseksi nousi radikaalivasemmiston Jean-Luc Mélenchon. Hän lupasi jättimäistä velkaelvytystä ja ydinvoimasta luopumista. Mélenchoniin luotti ensimmäisellä kierroksella Fillonin tapaan viidesosa äänestäjistä. Macron ja varsinkin Le Pen pääsivät toiselle kierrokselle vain pienen etumatkan turvin.

HS seurasi kampanjointia Ranskassa. Voit katsoa videon tästä:


Iso osa Mélenchonin äänestäjistä uhkaa jäädä sunnuntaina kotiin, koska heille Macron ei ole virkistävä poliittinen komeetta vaan pääoman palvelija. Siksi Elessa soittaa ovikelloa vielä uudestaan.

Ovi aukeaa.

Ovenrakoon ilmestyvä nelikymppinen nainen on aluksi hämillään. Elessa pääsee kuitenkin puheisiin kysymällä peremmällä näkyvistä lapsista. Minkä ikäisiä?

”Tiesitkö, että tämä alue kuulu koulutuksen prioriteettialueisiin, joilla Macron on luvannut rajoittaa luokkakoon vain 12 oppilaaseen? Siitä hyötyisivät sinunkin lapsesi”, Elessa kertoo.

Käy ilmi, että naisella ei ole vielä Ranskan kansalaisuutta, vaikka hän hyvin kieltä puhuukin. ”Jos hän tuon lupauksen toteuttaa, äänestän häntä ensi vaaleissa.”

Le Pen on maalannut Macronista kuvaa kylmänä pankkiirina, joka välittää vain rahasta. Kun Macronin ohjelman lukee kannesta kanteen, ei kuitenkaan synny kuvaa piinkovasta oikeistolaisesta. Suomessa hän edustaisi ehkä Sdp:n talousliberaalia laitaa.

Koulutuksen ja kulttuurin tukeminen on painettu Elessan kädessä olevalle lupauslistalle ensimmäisenä. ”Tasavaltamme tehtävä on saattaa kaikki kansalaiset samalle lähtöviivalle”, ohjelmassa lukee. ”Jos tiedämme maalintulojärjestyksen jo etukäteen, mitä järkeä on edes yrittää juosta?”

Macron kannat­taa niin kutsuttua posi­tiivista syrjintää. Heikossa asemas­sa oleville on ohjattava enem­män valtion tukea kuin hyvin­voiville, jotta päästäi­siin edes suurin piirtein samaan lähtöti­lanteeseen hyvän elämän tavoit­telussa.

Oikeistolaista hänen ajattelussaan on suhtautuminen työmarkkinoihin. Macron kannattaa esimerkiksi sitä, että vaikeina aikoina työnantaja voisi paikallisesti sopia työntekijöiden kanssa aiempaa heikommista työehdoista.

Elessan kanssa rappuja kiivetessä meinaa unohtua, että näissä vaaleissa on yhä mukana toinenkin ehdokas. Pariisi on Macronin valtakuntaa. Ensimmäisellä kierroksella laitaoikeiston Marine Le Pen sai ”valon kaupungissa” vain viisi prosenttia äänistä. Elessa muistaa kohdanneensa 1723 avatun oven urakassaan noin kymmenkunta Le Penin äänestäjää.

”Ja kuitenkin juuri tänne terrorismi on iskenyt pahiten!” hän huudahtaa. ”Ja täällä on eniten maahanmuuttajia!”

Tämä on totta. Ranskalaisten suojelijana esiintyvä Le Pen saa paljon kannatusta siellä, missä maahanmuuttajia on vähemmän: maaseudulla ja pienemmissä kaupungeissa sekä alueilla, joilta on paennut matalampien palkkojen maihin teollisuuden työpaikkoja.

Nizzan yliopiston oikeistopopulismiin erikoistunut tukija Gilles Ivaldi selittää HS:lle puhelimitse, että nämä vaalit ovat paljastaneet Ranskasta ammottavan jakolinjan. Se ei selity vanhalla vasemmisto-oikeisto-jaolla.

”On kaupungeissa asuva, koulutettu ja rikkaampi Ranska, joka äänestää Macronia. Ja sitten on maaseudun ja syrjäseutujen Ranska, jota koskettaa työttömyys, ja joka kääntyy suuressa mitassa kohti Le Peniä.”

Suomalais -ranskalainen Macron-äänestäjä Kati Kukkasniemi kävelee rikkaan Pariisin ytimessä kohti Riemukaarta. Hän osoittaa kohti paikkaa, jossa islamistiterroristi ampui poliisin hänen kotinsa lähettyvillä. Hän oli silloin tanssitunnilla ja jäi rakennukseen joksikin aikaa jumiin.

”Tuli siitä siksi illaksi tärinät. Mutta enää en sitä ajattele mennessäni ulos.”

Kukkasniemi toivoo, että Ranskassa voisi alkaa sunnuntaina uusi, optimistisempi aika. Asiat etenisivät eikä hyviä ideoita lytättäisi vain sen takia, että niiden esittäjä sattuu olemaan poliittinen vastustaja.

Kukkasniemi haluaa uskoa, että 39-vuotias Macron, jos joku, voisi tässä onnistua.

”Onhan hän jossain määrin tuntematon ja villi kortti.”

”Mutta eivät nämä vanhatkaan poliitikot näytä kovin paljon kokemuksestaan oppineen.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  2. 2

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Yhdysvalloissa puuhataan maksu-uudistusta, joka on monissa Euroopan maissa ollut arkea jo pitkään – kankeista paperisekeistä ei silti vieläkään päästä eroon, arvelee asiantuntija

  6. 6

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  7. 7

   Leukemiaan sairastunut opiskelija aiheutti hyväntekeväisyys­puuskan – mitä sitten tapahtui?

  8. 8

   Cheek kertoo, millainen on Jare Tiihonen – väkivaltaa, rötöstelyä ja kaksisuuntainen mielialahäiriö

   Tilaajille
  9. 9

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  10. 10

   Virossa on suoranainen Suomi-hurmos – hallitusrakennus muuttuu 6.12. sinivalkoiseksi, Raatihuoneen kellot soittavat Finlandiaa, eikä suomalaisia enää kutsuta poroiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  9. 9

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  10. 10

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää