Ulkomaat

Taidon ja tuurin yhdistelmä: Tällainen oli Emmanuel Macronin tie Ranskan presidentiksi

Ranskan uusi presidentti on poliittiseen keskustaan asemoitunut eurooppamyönteinen liberaali. On vielä epäselvää, mitä tämä tarkoittaa käytännössä.

Paljon enempää pieleen ei olisi arvio voinut mennä.

”Olen vakuuttunut, etteivät ranskalaiset usko kohtaloaan sellaisen ihmisen käsiin, jolla ei ole mitään kokemusta, eivätkä varsinkaan sellaiselle, jolla ei ole näyttöjä.”

Konservatiivi François Fillon siinä vähätteli kilpakumppaniaan Emmanuel Macronia. Oli 16. marraskuuta 2016, keskiviikkopäivä, jolloin Macron julisti pyrkivänsä Ranskan presidentiksi.

Macron oli edelliskesänä lähtenyt hallituksesta, eikä entisen talousministerin ehdokkuus ollut enää yllätys. Kaikki siitä tiesivät.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ei Macron ollut huvikseen perustanut huhtikuussa 2016 omaa puoluettaan. Sille hän antoi nimeksi En Marche!, huutomerkin kera. Liikkeelle! Hän ei tosin puhunut puolueesta vaan käytti sanaa mouvement, liike.

Liike oli tärkeä, koska Macronilla oli päämäärä: Élysée-palatsi, Ranskan poliittisen vallan keskus.

”Minulle kyse ei ole vasemmiston yhdistämisestä tai oikeiston yhdistämisestä”, Macron sanoi marraskuisessa Bobignyssä, Pariisin esikaupungissa. ”Minulle kyse on Ranskan yhdistämisestä.”

Tuollaisia asioita presidenttiehdokkailla on tapana sanoa. Mutta syksyllä Emmanuel Macron oli sittenkin vielä vaalien eräänlainen outolintu.

François Fillon ei ollut Macronin vähättelyssä yksin. ”Ei hetkauta”, totesi silloinen pääministeri, sosialisti Manuel Valls.

Media oli kartalla aivan yhtä huonosti. ”Macronin mahdollisuuksia presidentiksi pidetään vähäisinä”, kirjoitti myös HS.

Nyt, sunnuntain toisen vaalikierroksen jälkeen, Emmanuel Macron on Ranskan seuraava Monsieur le Président.

Mitä oikein tapahtui?

Tapahtui taidon ja tuurin yhdistelmä. Emmanuel Macron on tehnyt oikeat siirrot oikeaan aikaan. Lisäksi onni on suosinut rohkeaa.

Koko vaaliasetelma on elänyt kuin Macronin mieliksi. Suurin onnenpotku hänen kannaltaan oli se, kun Fillon sotkeutui sydäntalvella skandaalivyyhteen. Ja toisella kierroksella Macronilla oli suorastaan unelmavastus, Kansallisen rintaman Le Pen, jota suuri osa äänestäjistä kavahtaa.

Ajoitusten osalta Macronilla on kohdallaan jopa syntymä. Hän on vuosikertaa 1977. Hän on presidenttiehdokkaaksi nuori, mikä on varmasti siivittänyt hänen kampanjaansa.

”Macronilla on 39-vuotiaan miehen energia ja muisti”, HS luonnehti maaliskuussa seuratessaan Macronia vaalikentillä. ”Hän vetää puheensa ulkoa, reagoi yleisökommentteihin ja on välillä hauskakin.”

Ranskan vaaleissa oli yksi ilmiselvä viesti: irti luutuneista rakenteista, uusia tuulia politiikkaan. Niitä Macron on vakuutellut puhaltavansa. Barack Obama tulee etsimättä mieleen.

”Meidän on kohdattava maailman tosiasiat, jotta voimme löytää maastamme uudestaan toivon”, Macron sanoo tyypillisessä vaalipuheessa. Toivo on sana, jota Macron viljelee paljon.

Macron korostaa mielellään, ettei hän ole syntynyt poliittiseen eliittiin – toisin kuin vaikkapa eliitinvastaisuudella elämöivä Le Pen, joka on puoluejohtaja toisessa polvessa.

”Olen maakuntien Ranskan lapsi”, Macron sanoi helmikuussa. ”Mikään ei ole määrännyt minua ennalta tähän.”

Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron syntyi lääkäriperheeseen Pohjois-Ranskan Amiensissa. Hän eli lapsuutta ja nuoruutta turvatuissa olosuhteissa.

Mitään tavallisesta suuremmin poikkeavaa Macronin elämässä ei tiettävästi tapahtunut, kunnes hän lukiolaispoikana rakastui 24 vuotta vanhempaan opettajaansa Brigitte Auzièreen.

Macronin vanhemmat passittivat pojan Pariisiin käymään lukion loppuun. Tarkoitus oli katkaista suhde, mutta toisin kävi. Brigitte ja Emmanuel ovat nykyään naimisissa.

Parikymppisenä Macron opiskeli filosofiaa ja hallinto-oppia Pariisissa eri yliopistoissa. Vuosisadan vaihteessa opintie jatkui huippukorkeakoulu Enassa.

Ena oli Macronin uralla varmasti käänteentekevä. École Nationale d’Administration on eliittiopinahjo. Se on jo vuosikymmeniä koulinut Ranskan huippujohtajia niin liike-elämään, virkamieskuntaan, diplomatiaan kuin politiikkaan.

Useampi Ranskan presidenteistä on ollut enarkki: Valéry Giscard d’Estaing, Jacques Chirac ja François Hollande.

Macron oli 26-vuotias valmistuessaan Enasta. Oli vuosi 2004. Hän siirtyi taloustehtäviin valtionhallintoon.

Liikemaailma alkoi kuitenkin houkutella. Kolmekymppisenä Macron siirtyi investointipankki Rothschildille – ja rikastui. Hän ansaitsi miljoonia junailemalla Pfizerin vauvanruokien myyntiä Nestlélle.

Ristiriitaista kyllä, menestys investointipankkiirina oli samalla presidenttiehdokas Macronin suuri heikkous. Monet ranskalaisäänestäjät pitävät pankkitoimintaa pikemmin syntinä kuin osoituksena raha-asioiden tajusta. Le Pen tekikin parhaansa leimatakseen Macronin kapitalistien pikku puudeliksi.

Viime vuosikymmenellä Macron tutustui myös sosialisti François Hollandeen. Tultuaan presidentiksi vuonna 2012 tämä värväsi nuorehkon lahjakkuuden Élysée-palatsin tiimiin, ensin taustavaikuttajaksi.

Kesällä 2014 Hollande pyysi Macronin talousministerikseen. Se oli jälleen oikea siirto – Macronin, ei niinkään Hollanden kannalta. Ilman ministerinpestiä Macron olisi ranskalaisille täysin tuntematon suuruus.

Talousministerin kaudella tapahtui myös suomalaisittain merkittävä yrityskauppa. Verkkolaitevalmistaja Nokia osti keväällä 2015 ranskalaiskilpailijansa Alcatel-Lucentin, ja Macronilla oli Ranskan valtion edustajana vahvasti näppinsä pelissä.

Sinänsä voi pitää hieman yllättävänäkin, että Macronin presidenttikampanja lähti nousukiitoon ministerikauden jälkeen. Talousministeri tuli nimittäin tunnetuksi kiistellystä ”Macronin laista”, paketista, jolla sosialistihallitus lisäsi joustoja taloudessa ja työelämässä.

Mutta Macronilla oli jälleen ajoitus kohdillaan. Viime elokuussa hän luopui ministerinsalkusta ja ryhtyi sen sijaan arvostelemaan epäsuosittua hallitusta, joka ”jättää asiat puolitiehen”.

Macron on poliittiseen keskustaan asemoitunut liberaali eurooppamielinen ehdokas. On epäselvää, mitä se käytännön tasolla tarkoittaa. Poliittista pelisilmää presidentti Macronilta ei ainakaan puutu.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ranskan presidentinvaalit
 • Ranska

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  3. 3

   Kolme samanaikaista tulipaloa Espoossa, epäillään tuhopoltoiksi – Palomestari: ”En muista 30 vuoden uraltani vastaavaa”

  4. 4

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski

   Tilaajille
  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  9. 9

   Lakiehdotuksessa piilee ongelmallinen maininta – väkivallaton vanhempi ei saa joutua vastuuseen toisen vanhemman väkivallasta

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa
  3. Virolaiset ovat ottaneet ällistyttävällä tavalla ilon irti Suomen 100-vuotisjuhlasta – koulussakin tanssittiin letkajenkkaa
  4. Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin Tilaajille
  5. Nopeasti kasvava Helsinki verkottuu raiteiden varsille Tilaajille
  6. Kaupat povaavat inter­aktiivisista poneista ja älyroboteista joulun hittileluja – silti myös Afrikan tähti löytyy tuhansista lahjapaketeista
  7. Lakiehdotuksessa piilee ongelmallinen maininta – väkivallaton vanhempi ei saa joutua vastuuseen toisen vanhemman väkivallasta
  8. Robert Manner on yksinäisinä hetkinä keksinyt puunkanto­panssarivaunun ja dinosaurusrobotin – Lepsämän Pelle Peloton toivoo, että löytäisi vierelleen omistautuneen keksijän Tilaajille
  9. Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski Tilaajille
  10. Suomalaiset haluavat vapautta valita terveydenhuollossa, mutta yksityiset terveysyritykset epäilyttävät
  11. Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa
  12. Näytä lisää