Ulkomaat

Macronin murskatulos käynnisti Louvren edustalla Euroopan ja suvaitsevaisuuden juhlan – ”Jos Le Pen olisi voittanut, tämä ei olisi ollut enää Ranska”

HS oli paikalla, kun Ranskan uuden presidentin Emmanuel Macronin juhlat alkoivat Pariisin keskustassa Louvren edustalla. Paikan valintaan kätkeytyi poliittisen yhtenäisyyden viesti.

Pariisi.

Kun tulos lävähtää ruudulle, Ranskan lippujen meri alkaa elää villiä elämää maailman kuuluisimman taidemuseon Louvren kunnioitusta herättävän kauniilla ja hätkähdyttävän suurella sisäpihalla. Tulos oli selvästi iloinen yllätys.

”Siinä se on!” huutaa nuori geelitukkainen mies kaverilleen ja alkaa halata tätä rajusti ja itkeä yhtä aikaa.

Valtavalla valkokankaalla kuvassa seisoo 39-vuotias keskustaliberaali Emmanuel Macron, yksin, allaan vakuuttava luku: 65 prosenttia.

Ihmisiä on tuhansia ja tuhansia. Yksi alle kouluikäinen tyttö on kiivennyt tolppaan heiluttamaan Ranskan lippua ja huutamaan tauotta: ”Eläköön Ranska, eläköön Ranska…” Louvren lasipyramidi komeilee taustalla.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Marokkolaistaustaiset Fouzia ja Mimoun Lazar näyttävät onnellisilta.

”Jos Le Pen olisi voittanut, ei tämä olisi ollut enää Ranska”, hiuksensa hunnuttanut lähihoitaja Fouzia sanoo.


”Nyt kaikki saavat olla ranskalaisia taustasta riippumatta.”

Sähkömiehenä työskentelevää Mimoun Lazaria pelotti loppuun asti, että tulos olisi paljon tiukempi. ”Kotiin jääviä äänestäjiäkin näytti olevan niin paljon.”

Lavalla laulaja vetää koko aukion täyttävällä bassolla ryyditettyä versiota Stingin klassikosta. ”Be yourself, no matter what they say.” Juuri erilaisuuden salliminen oli tärkeää Macronin kampanjassa lääketieteen opiskelijalle Jean Philippe Langlierille.

”Macron tuki aina vahvasti tasa-arvoista avioliittolakia Ranskassa”, hän muistuttaa.

Kädessä on EU:n ja Ranskan liput. ”Nyt Ranska saa pysyä osana Eurooppaa.”


Kolme nuorta miestä juttelee ringissä hänen vieressään. Heidän ensimmäinen reaktionsa ei ole yhtä innostunut. ”35 prosenttia ranskalaisista oli kuitenkin valmiita äänestämään Le Peniä. Se on paljon”, sanoo kauppakorkeakoulussa opiskeleva Antoine Sauvage.

”Ranska on erittäin jakautunut”

Tänään kolmikko aikoo kuitenkin juhlia pitkään. Maanantai on toisen maailmansodan päättymisen juhlapäivä ja siksi vapaa. Macronille Sauvagella on yksi toive. ”Hänen täytyy yrittää yhdistää ranskalaiset. Hänen täytyy tähdätä kymmenen vuoden valtakauteen, viisi vuotta ei riitä.”

Puheessaan tuloksen julkistamisen jälkeen Macron selvästi pyrki jo ylittämään Ranskaan revenneen syvän jakolinjan. Hän sanoi kunnioittavansa Marine Le Penin äänestäjien valintaa.


”Tunnustan tämän vihan ja epäilyn. On minun tehtäväni kuunnella niitä.”

Jo paikan valinta oli poliittinen symboli. Macron ei viettänyt juhlaansa läntisessä oikeiston Pariisissa eikä itäisessä vasemmiston Pariisissa, vaan Seinen rannalla ja mahdollisimman keskustassa Ranskan kulttuurin ja suuruuden ehkä tunnetuimman symbolin edustalla.

Heti tuloksen selvittyä pitämässään lyhyessä tv-esiintymisessä hän sanoi taistelevansa terrorismia ja turvattomuutta vastaan.

”Takaan turvallisuutenne säilyttäen maan yhtenäisyyden.”

Macron puhui rauhalliseen sävyyn ja pehmeällä äänellä, ei ilakoiden tai voittoaan erityisesti hehkuttaen.


Tyyli oli samalla tavalla hillitty, kun Ranskan tuleva presidentti marssi ilmielävänä kannattajiensa eteen Louvren edustalle.

Puhe oli sisällöltään taitavasti tasapainotettu vastaamaan sekä häntä tukeneiden että Le Peniä äänestäneiden odotuksia. Tunnelma tuhansien kannattajien keskuudessa ei yltynyt hurmokselliseksi missään vaiheessa. Osa kauempana seisseistä ihmisistä keskittyi ottamaan selfieitä, osa lähti jopa kesken pois.


Macron oli selvästi ottanut oppia ensimmäiseltä kierrokselta. Silloin hänen voitonpuhettaan arvosteltiin liian riemukkaaksi tilanteessa, jossa todella moni joutui pettymään.

Kun yleisö alkoi buuata Macronin mainitessa Le Penin nimen, Macron pysyi vakavana eikä kannustanut millään tavalla jatkamaan. Sen sijaan hän sanoi kunnioittavansa myös Le Penin äänestäjiä.

Eurooppalaisuuden, suvaitsevaisuuden ja maltillisuuden arvoja hän toi esiin alleviivaamatta kuitenkaan sitä, ketkä hänen mielestään eivät niitä edusta. Hänen astellessaan lavalle taustalla soi EU:n tunnussävel Oodi ilolle.Macron korosti haluavansa puhua ranskalaisille totta joka käänteessä ja sanoi, että maailma odottaa Ranskan pitävän yllä ”valistuksen henkeä”. Varsinkin keskiviikon vaaliväittelyssä Macron syytti Le Peniä usein totuuden vääristelystä ja mahdottomien, ”taianomaisten” ratkaisujen lupaamisesta.

Puhujana Macron oli jälleen varma ja selkeä, mutta ei kuitenkaan mikään luonnollinen kansanvillitsijä. Ensimmäiset spontaanit hurraukset hän sai ensimmäistä kertaa aikaan vasta mainitessaan vaimonsa ja perheensä. Silloin hän väläytti myös ensimmäisen hymynsä.

Toisen kerran kansa heräsi vasta ranskalaisten poliittisten puheiden todelliseen klassikkoon, kun Macron lupasi puolustaa vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa.


Le Pen korosti olevansa toisen kierroksen vaihtoehdoista se isänmaallinen ehdokas, mutta eivät kansalliset symbolit sunnuntai-illan viileydessä aivan vierailta vaikuttaneet Macroninkaan kannattajille. Ranskan-lippujen meri velloi, kun pian Macronin puheen jälkeen tuhansista suista alkoi kaikua Marseljeesi.

Macron, 39, lauloi lavalla käsi sydämellä. Ympärillään hänellä oli läheisiään ja vierellä vaimo Brigitte Macron, 64. Pari rakastui, kun Macron oli lukiossa ja Brigitte oli hänen ranskanopettajansa. Vaimolla oli tärkeä rooli kampanjassa ja Macron lupasi jo aiemmin, että ei tule piilottamaan häntä taka-alalle presidenttinäkään. Tämä lupaus tuli siis heti lunastettua.


Kättä piti sydämmellään myös oikeustieteen opiskelija Marie Lepoivre. Hänen mielestään Macron sanoi puheessaan oikeat asiat. ”Se oli sitä, mitä halusimmekin kuulla. Olennaista oli se, että hän puhui kokoavaan sävyyn kaikille tänään äänestäneille”, hän sanoi.

”Hän oli myös erittäin EU-myönteinen, mikä oli tärkeää. Alussa soinut Euroopan hymni antoi minusta hyvää esimakua siitä, mitä näistä viidestä vuodesta on tulossa.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ranskan presidentinvaalit 2017
 • Pariisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  2. 2

   Tukholman elitistisimmässä alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Vanhempien ”koulushoppailua” näkyy Helsingissäkin – alueiden eriarvoistumista ei ole kyetty täysin torjumaan

  5. 5

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  6. 6

   Tuleeko laina-autolla ajelu kalliiksi, ja mikä on kätevin palvelu? HS testasi kaksi viikkoa yhteiskäyttö­autoilua Helsingissä

  7. 7

   Björn Wahlroos: Uusi perustuslaki vei hallituksen valtaa, presidentin valtaoikeuksien lisäämistä tulisi vakavasti harkita – nykyinen järjestelmä ”vaikuttanut maan poliittiseen lamaannukseen”

  8. 8

   OP:sta katoaa tuhansia työpaikkoja, tuleeko mitään tilalle? Historia opettaa, että teknologia sekä tuhoaa että luo työtä

  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Norjalainen hotellisijoittaja kehuu Helsinkiä – ”Voisin rakentaa tänne 14 hotellia lisää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  6. 6

   Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

  7. 7

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  8. 8

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  9. 9

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  10. 10

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”
  3. Anter Yaşa on ehtinyt toimia jo kolmessa puolueessa ja lähteä niistä kaikista
  4. Tukholman elitistisimmässä alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät Tilaajille
  5. Rasmus Ristolainen on historiallisessa vauhdissa – NHL:n alkukauden tilastokärjen taakse jäävät kaikki tähdet
  6. Vanhempien ”koulushoppailua” näkyy Helsingissäkin – alueiden eriarvoistumista ei ole kyetty täysin torjumaan
  7. Björn Wahlroos: Uusi perustuslaki vei hallituksen valtaa, presidentin valtaoikeuksien lisäämistä tulisi vakavasti harkita – nykyinen järjestelmä ”vaikuttanut maan poliittiseen lamaannukseen”
  8. Räikkönen nousi kolmanneksi USA:n gp:ssä, kun laittoman ohituksen tehnyt Verstappen sai aikasakon – miesten kohtaaminen takahuoneessa meni virnistelyksi
  9. Tunti sitten
  10. Tuleeko laina-autolla ajelu kalliiksi, ja mikä on kätevin palvelu? HS testasi kaksi viikkoa yhteiskäyttö­autoilua Helsingissä
  11. Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti
  12. Kauppasopimukset ovat Trumpille liian vaikea aihe
  13. Näytä lisää