Ulkomaat    |   HS:n kirjeenvaihtajat lavalla

Brexit ruokkii EU-myönteisyyttä – ”Yhtenäisyys on ollut yllättävää”

Britannian ero on saanut muut EU-maat puhaltamaan yhteen hiileen.

Britannian EU-erosta on vaikea keksiä myönteisiä puolia. Siitä ovat samaa mieltä Pekka Mykkänen ja Annamari Sipilä, jotka ovat kirjoittaneet aiheesta HS:n kirjeenvaihtajista eniten.

”Huono juttu suomelle, huono juttu Britannialle ja huono juttu EU:lle kokonaisuutena”, Brysselin-kirjeenvaihtaja Mykkänen tiivisti keskustelutilaisuudessa Sanomatalossa tiistaina.

”Britannian lähtö sisämarkkinoilta on kuin kultahanhen heittäminen Thamesiin”, Lontoon-kirjeenvaihtaja Sipilä sanoi.

Mykkänen kertoi kuitenkin yllättyneensä myönteisesti kahdesta asiasta, jotka voi tulkita brexitin seurauksiksi: Eurobarometri-mielipidekyselyn mukaan EU-myönteisyys on kasvanut ympäri unionin, ja Britannian ero on saanut muut EU-maat puhaltamaan yhteen hiileen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Muun Euroopan yhtenäisyys on ollut yllättävää, kun katsoo miten riitaisaa on ollut Kreikan velkakriisin ja maahanmuuttokriisin kanssa”, Mykkänen sanoi.

”Meillä on sabluuna, jota noudatetaan. Britit saavat länkättää niin kuin haluavat.”

Länkättämisellä Mykkänen tarkoitti muun muassa Britannian pääministerin Theresa Mayn esiintymistä EU:n kanssa käytyjen keskustelujen yhteydessä. Mayn esittämät vaatimukset ja toiveet ovat vaikuttaneet melko epärealistisilta.

Sipilä muistutti, että Mayn puheita ihmetellessä pitää ottaa huomioon, että todellisuudessa hänen sanansa on osoitettu briteille, jotka äänestivät EU-eron puolesta.

”Hän ei voi sanoa mitään EU:ta myötäilevää”, Sipilä kertoi. ”EU-kielteinen brittilehdistö on paukuttanut EU:n vastaista sanomaansa 20–30 vuotta.”

Välillä tuntuu, että brexit-neuvottelut ovat Mayn ja EU-johtajien välistä poliittista peliä. Sipilä huomautti, että pelissä ovat ihmisten elämä ja arki.

”Millä ehdoilla esimerkiksi Britanniassa asuvat kolme miljoonaa EU-kansalaista saavat jäädä? Entä miljoona brittiä muissa EU-maissa?”

Eron ikävyydestä huolimatta Sipilä ei usko, että brexit koituisi sen kummemmin brittien kohtaloksi.

”Heidän historiallaan, luonteenlaadullaan ja arroganssillaan he totta kai selviävät siitä.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjeenvaihtajat
 • Brexit
 • Britannia ja EU
 • Euroopan unioni

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää