Ulkomaat    |   HS-analyysi

FBI-johtajan potkujen aiheuttama myrsky taisi tulla Trumpille yllätyksenä – teko voi kääntyä presidenttiä vastaan

Presidentti Donald Trumpin antamat potkut FBI:n johtajalle voivat vahingoittaa hänen suosiotaan, joka on jo ennestään heikko. Selvästi useampi amerikkalainen luottaa kyselyn mukaan FBI:hin kuin Valkoiseen taloon tai kongressiin.

Aivan kuin Washingtonissa olisi keskiviikon vastaisena yönä palattu vuosikymmenten takaiseen synkkään hetkeen Yhdysvaltojen historiassa.

Lokakuussa 1973 presidentti Richard Nixon määräsi potkut erikoissyyttäjä Archibald Coxille, joka tutki Watergate-skandaalia ja halusi saada presidentin puhelunauhoitteita kuunneltavaksi.

Nixonin päätös nimettiin ”lauantai-illan verilöylyksi”, kun oikeusministeri Elliott Richardson ja hänen kakkosmiehensä William Ruckelshaus kieltäytyivät potkujen antamisesta Coxille ja suoraselkäisesti erosivat itse.

Nixon yritti kovilla toimillaan estää itseensä linkittynyttä Watergate-tutkintaa ja pitää kiinni vallasta. Toisin kävi. Alle vuotta myöhemmin skandaali musersi Nixonin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Keskiviikkona Nixon-vertaukset lentelivät sakeana Yhdysvalloissa. Presidentti Donald Trumpin päätöstä erottaa Liittovaltion poliisin FBI:n johtaja James Comey pidettiin samantapaisena vallan väärinkäyttönä, johon Nixon turvautui yli 40 vuotta sitten.

Comey johti tutkintaa, joka kohdistui Trumpin henkilökunnan ja Venäjän yhteydenpitoon ja mahdolliseen yhteistyöhön viimevuotisten vaalien alla. Panokset tutkinnassa ovat kovat, sillä venäläisten mahdolliset vaikutusmahdollisuudet Yhdysvaltojen vaaleihin voisivat tietojen vahvistuessa horjuttaa Trumpin presidenttikautta – jopa romuttaa sen.

Comey on saanut muista toimistaan raskasta arvostelua edellisen vuoden aikana. Potkujen ajankohta kuitenkin viittasi siihen, että Trump yritti ratkaisulla suojata omaa nahkaansa.

Virallinen syy potkuihin olivat moitteet tavasta, jolla Comey hoiti demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin sähköpostiskandaalin viime vuonna.

Yhdysvaltojen oikeusministeriö on arvostellut Comeyta siitä, että tämä astui oikeusministerin toimialueelle Clinton-tutkinnassa. Viime heinäkuussa, kesken kiivaan vaalitaistelun, Comey suositteli julkisesti, että oikeusministeriön ei pitäisi nostaa syytteitä Clintonia vastaan. Tosin Comey samalla moitti Clintonia ”äärimmäisestä huolimattomuudesta” tietojen käsittelyssä.

Tiistaina Valkoinen talo julkisti Comeyn potkuja perustellakseen oikeusministeriön sisäisen muistion, jossa ministeriön tuore kakkosmies Rod Rosenstein tyrmää Comeyn toiminnan kovin sanoin ja kyseenalaistaa hänen kykynsä johtaa FBI:ta.

Rosensteinin muistio ja sen julkistaminen tulkittiin savuverhoksi, joka antoi Trumpille näennäisen syyn Comeyn erottamiseen. Yleinen oletus on, että Trump toimi, koska hän pelkäsi FBI:n Venäjä-tutkinnan etenemistä.

Jos Trump olisi halunnut antaa Comeylle potkut Clinton-skandaalin hoidosta, hän olisi voinut antaa potkut jo aikaisemmin. Oikeusministeriön moitteet Comeyn toiminnasta olivat tiedossa tammikuussa, kun Trump astui virkaan ja päätti antaa Comeyn jatkaa tehtävässään.

Comey ja Trump ovat ottaneet yhteen julkisesti ja kulissien takana useaan otteeseen. Comey oli Trumpille uhka, koska hän toimi itsenäisesti. Merkit viittasivat siihen, että FBI:n kiinnostus Trumpin neuvonantajien Venäjä-yhteyksiin oli aktiivista. Trumpin näkökulmasta Comey oli epävarmuustekijä, joka olisi voinut pahimmillaan uhata hänen asemaansa.

Comeyn kymmenvuotinen pesti FBI:n johdossa ulottui vuoteen 2023 saakka. FBI-johtajien pitkillä mutta määräaikaisilla nimityksillä on pyritty varmistamaan se, että he voivat tehdä työtä riippumattomasti, poliittisista paineista välittämättä. Presidentillä on kuitenkin säilytetty johtajan erottamiseen mahdollisuus, jota Trump nyt käytti.

Yhdysvaltalaisten lehtitietojen perusteella Comey oli FBI:ssa pidetty johtaja. Hänet koettiin päteväksi ja itsenäiseksi myös niiden työntekijöiden keskuudessa, jotka arvostelivat Comeyn toimia Clinton-tutkinnassa.

Nyt FBI:n henkilökunnan pelkona on, että Trump nimittää uudeksi johtajaksi oman liittolaisensa, joka ei halua edistää presidenttiin tai tämän lähipiiriin kohdistuvaa tutkintaa.

Epäselvää on, miten Trump laskelmoi Comeyn potkujen aiheuttaman reaktion. Ilmeisesti myrsky tuli yllätyksenä, tai ainakin sen laajuus. Trumpin hallinto luotti siihen, että vastalauseet jäisivät vaimeiksi, koska myös demokraatit ovat arvostelleet Comeyta.

Laskelma oli väärä. Välittömästi Comeyn potkujen jälkeen monet demokraatit ja republikaanit arvostelivat Trumpin päätöstä voimakkaasti. FBI:n johtajan erottamista kesken näin kriittisen tutkinnan pidettiin sopimattomana.

The New York Times tuomitsi Trumpin teon tylysti: ”Tämä on kireä ja epävarma aika maamme historiassa. Yhdysvaltojen presidentti, joka ei ole lain yläpuolella sen enempää kuin muutkaan kansalaiset, on nyt päättäväisesti rampauttanut itseensä ja avustajiinsa kohdistuneen tutkinnan.”

Lehden mukaan Yhdysvaltoja on kohdannut ”vaarallinen hetki”.

Isoin avoin kysymys on, mitä Venäjä-tutkinnalle nyt tapahtuu. Vaatimukset itsenäisesti toimivan erikoissyyttäjän nimittämisestä voimistuivat välittömästi Comeyn potkujen jälkeen. Demokraattien mielestä ainoastaan erikoissyyttäjä voisi tutkia Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksiä riippumattomasti.

Oikeusministeriön omien tutkimusten puolueettomuuteen ei riitä Trumpin vastustajien piirissä luottoa. Itsenäisen erikoissyyttäjän voisi nimittää oikeusministeri tai kongressi.

On mahdollista, että Trumpin ratkaisu vahingoittaa hänen suosiotaan, joka on ennestään heikko. Tähän saakka Trumpin presidenttikauden pohjakosketus osui gallupeissa maaliskuuhun, jolloin vain 35 prosenttia amerikkalaisista antoi hyväksyntänsä Trumpin toimille presidenttinä. Sen jälkeen Trumpin suosio on palautunut niukasti yli 40 prosenttiin eli vähän siedettävämpiin lukemiin.

Tämänvuotisen Fox Newsin kyselyn mukaan neljä viidestä amerikkalaisesta luottaa FBI:hin. Lukema on selvästi parempi kuin Valkoisella talolla tai kongressilla. Siksi FBI:n johtajan tyrmääminen voi satuttaa Trumpin suosiota.

Vuonna 1973 Nixonin päätös itseään tutkineen erikoissyyttäjän potkuista osoittautui epätoivoiseksi. Viikkoa myöhemmin julkaistiin ensimmäinen luotettava mielipidemittaus, jossa valtaosa kansasta kannatti Nixonin viraltapanoa. Kongressi eteni hitaammin, mutta uusien paljastusten myötä se eteni seuraavana kesänä kohti Nixonin erottamista.

Nixon teki johtopäätöksensä ja erosi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Donald Trump
 • FBI

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää