Ulkomaat

Haittaohjelma iski Britannian sairaaloihin, espanjalaiseen operaattoriin ja muihin organisaatioihin jopa 99 maassa – kyberturval­lisuuskeskus kehottaa päivittämään ohjelmistot Suomessakin

Kiristyshaittaohjelmalla tai -ohjelmilla on perjantaina hyökätty ehkä jopa kymmeniin maihin.

Britannian julkinen terveydenhuoltojärjestelmä joutui perjantaina hakkerien iskun kohteeksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Eri puolilla Britanniaa sairaalat joutuivat käännyttämään potilaita ja peruuttamaan vastaanottoaikoja.

Samaan aikaan samankaltainen hyökkäys oli käynnissä ainakin 14 maassa, joidenkin tietojen mukaan jopa kymmenissä maissa.

”[Hyökkäys] näyttää kohdistuvan laajaan maiden joukkoon”, tutkija Chris Doman Alienvault-yrityksestä sanoi Reutersille.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kyberturvallisuusyritys Kasperskyn mukaan kiristysohjelma on havaittu jopa 99 maassa, brittilehti Guardian kertoi. Hyökkäyksiä on tehty kymmeniätuhansia eri puolilla maailmaa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan perjantai-iltana myös Venäjän sisäministeriö kertoi, että osaan sen Windows-tietokoneista oli tehty ”virushyökkäys”.

Laajamittainen kiristyshaittaohjelma on Guardianin mukaan esimerkiksi lukinnut terveydenhuollon henkilökuntaa ulos heidän käyttämiltään tietokoneilta.

Useat potilastietojärjestelmät olivat illalla Suomen aikaa poissa käytöstä, eikä sähköposteihin päässyt. Näillä yksiköillä on ollut myös ongelmia puhelinyhteyksiensä kanssa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan jopa 25 terveydenhuoltoyksikköä on kertonut, että kiristyshaittaohjelmasta on aiheutunut vaikutuksia yksikön toimintaan.

Wiredin mukaan tietojärjestelmät ovat lamaantuneet eri puolilla maata.NHS:n mukaan potilastietojen ei tiedetä vaarantuneen, mutta terveydenhuoltojärjestelmän lisäksi myös muut organisaatiot ovat mahdollisesti joutuneet hakkerien uhreiksi.

Perjantaina myös useat espanjalaiset yritykset ovat joutuneet haittaohjelman uhreiksi, kertoo esimerkiksi espanjalaislehti El País.

Bleepingcomputer-sivuston mukaan espanjalaiseen mobiilioperaattori Telefonican kohteekseen valinnut kiristyshaittaohjelma on nimeltään WCry. Se havaittiin ensimmäisen kerran vasta helmikuussa, ja siitä löydettiin kuluvalla viikolla jo uusi versio.

Kiristyshaittaohjelmia kehitetään varsin nopeasti ja tehokkaasti. Mitä uudempi ja monimutkaisempi haittaohjelma on, sitä vaikeampaa myös sen torjuminen aluksi on.

Sosiaalisessa mediassa leviää kuva, jonka kerrotaan olevan kuva Britannian terveydenhuoltojärjestelmässä haittaohjelman uhriksi joutuneen työaseman näytöstä. Voit katsoa sen ylempää tästä artikkelista.

Avoinna olevan ikkunan yläreunassa lukee Wana Decrypt0r. Sama kuva, mutta espanjankielisillä toimintaohjeilla, on julkaistu myös liittyen Espanjassa uhriksi joutuneeseen Telefonicaan.

Näin voidaan olettaa, että kyseessä on sama kiristyshaittaohjelma.

Tietoturva-asiantuntijoiden mukaan se leviää kuin kulovalkea. Tietoturvayhtiö Avastilla työskentelevän tietoturvatutkijan mukaan iltakuuden tienoilla perjantaina haittaohjelmasta oli 36 000 havaintoa.Viestintäviraston mukaan Suomessa tiedetään olevan joitain kymmeniä saastuneita koneita. Viraston kyberturvallisuuskeskuksen johtavan asiantuntijan Kauto Huopion mukaan haittaohjelman torjunnassa auttaa, jos koneen kaikki, myös Microsoftin ohjelmistopäivitykset ovat ajan tasalla.

”Tämä koskee myös tällä viikolla jakeluun tulleita ohjelmistopäivityksiä. Jos päivitykset ovat vielä tekemättä, ne on syytä tehdä viipymättä.”

Helsingin Sanomat kertoi kiristyshaittaohjelmien torjunnasta huhtikuussa. Tuolloin keskusrikospoliisin kyberrikosten torjuntayksikön päällikkö Timo Piiroinen kertoi, että Suomessa kiristyshaittaohjelmat häiritsevät erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä.

Mutta:

”Suomeen on vähitellen rantautumassa uusi, kansainvälinen tekotapa jossa kiristystä tuetaan kohdennetusti”, kertoi Piiroinen huhtikuussa.

Suomessa on Piiroisen mukaan ollut yksittäisiä kohdennettuja kiristyshyökkäyksiä ja ne ovat lisääntymässä. Yhdestä tapauksesta keskusrikospoliisilla oli huhtikuussa käynnissä esitutkinta.

Erityisesti terveyssektori oli Piiroisen mukaan otollista maastoa kohdennetuille kiristyshyökkäyksille. Vastaavasta syystä muutkin kiristyshaittaohjelmat ovat mieltyneet sairaaloihin uhreina. Niissä potilastiedot ovat erityisen arvokkaita, sillä ilman tätä dataa potilaiden henki saattaa joissain tapauksissa olla vaarassa.

Tästä syystä rikolliset odottavat saavansa sairaalat maksamaan lunnasvaatimustensa mukaisen summan tietojen käyttöoikeuden palauttamisesta.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Älä joudu kiristäjän uhriksi


 Kiristyshaittaohjelmat leviävät usein liitetiedostoina. Älä avaa liitetiedostoa, jos se vaikuttaa epäilyttävältä. Älä myöskään klikkaa oudon oloisia linkkejä.

 Päivitä ohjelmistosi aina mielellään heti, kun niihin on tarjolla päivityksiä. Kiristyshaittaohjelmat käyttävät myös ohjelmistojen tietoturvapuutteita leviämiseen.

 Pidä virustorjuntaohjelmistosi ajan tasalla. Paremmasta kannattaa jo maksaakin, sillä sitä voisi verrata tiedostojesi kotivakuutukseen.

 Tee tiedostoistasi säännöllisesti varmuuskopiot. Niitä voi säilyttää vaikka ulkoisella kovalevyllä.

 Jos kuitenkin joudut uhriksi, tarkista voitko poistaa kiristyshaittaohjelman itse. Useiden kiristysohjelmien salaus on onnistuttu purkamaan. Lisätietoja ja purkuohjelmia löytyy englanniksi osoitteesta nomoreransom.org.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kyberturvallisuus
 • Britannia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tukholman parhaaseen alakouluun oppilaat ilmoitetaan jo synnytyslaitoksella – Jono täyttyy alkuvuoden lapsista, eikä koulussa ole yhtään maahanmuuttajaa

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  4. 4

   Esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti – punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun

  5. 5

   Mistä opimme, että miehen kuuluu jahdata ja isä tarvitsee haulikon?

  6. 6

   ”Kokoomuksen pitäisi olla viisi kertaa keskustaa suurempi” – kolme arviota, miksi kokoomuksen kannatus nousee ja keskusta kyntää

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

  9. 9

   Tuleeko laina-autolla ajelu kalliiksi, ja mikä on kätevin palvelu? HS testasi kaksi viikkoa yhteiskäyttö­autoilua Helsingissä

  10. 10

   OP:sta katoaa tuhansia työpaikkoja, tuleeko mitään tilalle? Historia opettaa, että teknologia sekä tuhoaa että luo työtä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  6. 6

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  7. 7

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  8. 8

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  9. 9

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  10. 10

   Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää