Ulkomaat

Saeed sanoo olevansa 16-vuotias ja vaarassa, viranomaiset eivät usko – Ruotsi aloitti turvapaikanhakijoiden lääketieteelliset ikätestit

Saeed odottaa käännytystä Ruotsista Afganistaniin, missä hänellä ei ole ketään vastassa.

Tukholma

Yhtenä päivänä viime syksynä afganistanilainen Saeed sai kuulla, että hän on nyt 18.

Ruotsin maahanmuuttovirasto oli arvioinut niin ja linjannut myös, ettei Saeedilla ollut riittäviä perusteita oleskelulupaan. Hän voisi täysi-ikäisenä jatkaa elämäänsä Afganistanissa.

”Olin aivan toivoton. En mennyt kouluun noin kuukauteen. Olin vain kotona enkä mennyt ulos. Se oli kamalaa”, Saeed kertoo liki täydellisellä ruotsilla koulunsa kirjastossa Tukholman kupeessa.

Täällä hän, omasta mielestään 16-vuotias alaikäinen, koettaa opiskella ja olla ajattelematta kahta kielteistä oleskelulupapäätöstä, jotka hän on jo saanut Ruotsissa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kun ajattelen sitä, että minut lähetetään takaisin...”

Pitkän tauon jälkeen Saeed jatkaa.

”Se ei ole mahdollista. Se on ihan hullua – he lähettävät minut kuolemaan. En tiedä, mitä sanoa.”

Saaed on yksi niistä kymmenistätuhansista nuorista, jotka hakeutuivat Ruotsiin yksin ilman huoltajaansa vuoden 2015 aikana.

Tuona pakolaiskriisin kiivaimpana vuonna Ruotsiin tuli yli 35 000 tällaista alaikäiseksi ilmoittautunutta lasta. Se oli suurimpia määriä Euroopassa ja suurempi kuin kaikkien turvapaikanhakijoiden määrä samana vuonna Suomessa.

Saeed on myös yksi niistä lukuisista, joiden iän määrittely on sittemmin teettänyt kovaa työtä Ruotsin maahanmuuttovirastossa ja herättänyt keskustelua yhteiskunnassa.

Yksin viime vuonna virasto korotti Saeedin tapaan noin 3 400 yksin tulleen alaikäisen ikää, koska heidän katsottiin olevan täysi-ikäisiä. Yhteensä tapauksia käsiteltiin samana aikana 9 500.

Ikälinjauksilla oli väliä hakijoille ja Ruotsillekin: alle 18-vuotiailla on oikeus muun muassa tuettuun asumiseen, uskottuun mieheen ja laajempaan sosiaaliseen tukeen, mikä vaatii rahaa ja resursseja.

Alaikäiset nauttivat kaiken kaikkiaan erityistä suojaa YK:n lasten oikeuksien sopimuksen nojalla. He saavat käytännössä useammin myönteisen oleskelulupapäätöksen, vaikkei ikä ole sinänsä tae siitä.

Usein turvapaikanhakijoiden ikäkysymyksen yhteydessä keskustellaan siitä, mikä osa nuorista valehtelee iästään ja miksi. Ruotsissa on nyt kysytty myös, missä määrin viranomaiset ovat osanneet hoitaa tehtävänsä ikien määrittelyssä. Kritiikki on kuulunut kovana.

”Tämä on hoidettu hyvin puutteellisesti. Nuorten ikäarvioita ei ole tehty oikeusvarmalla tavalla”, sanoo esimerkiksi johtava juristi Anders Sundquist turvapaikanhakijoille oikeusapua tarjoavasta Rådgivningsbyråsta.

”Näkemäni perusteella voin arvioida, että virheprosentti on melko suuri molempiin suuntiin”, Sundquist sanoo.

Toisin kuin Suomessa maahanmuuttovirasto ei tarjonnut Ruotsissa suuren turvapaikanhakija-aallon aikana säännönmukaisesti oikeuslääketieteellisiä tutkimuksia, joilla ikää olisi selvitetty epäselvissä tapauksissa muiden keinojen lisäksi.

Testien teko hyytyi pari vuotta sitten muun muassa sen vuoksi, että lastenlääkärien yhdistys ja lakimiesliitto kaihtoivat tuolloin käytössä ollutta tekotapaa liian epävarmana ja epäeettisenä.

Päätökset nuorten iästä tehtiin sen sijaan usein pitkälti virkamiesarvion perusteella. Asiakirjojen puuttuessa turvauduttiin käytännössä valistuneisiin arvauksiin.

Tämäkin käytäntö on saanut laajaa arvostelua sekä monilta järjestöiltä että esimerkiksi oikeusasiamieheltä.

Maahanmuuttovirasto itse havaitsi pienen otoksen kartoituksessaan viime vuonna, että 60 prosentissa tapauksista ikäarvio oli tehty puutteellisesti. Virasto ei ehtinyt vastata HS:n kysymyksiin mutta on kertonut haluavansa parantaa prosessejaan.

”On suuri riski, että alle 18-vuotiaita lapsia on pidetty aikuisina. Seuraukset alaikäiselle, joka esimerkiksi siirretään aikuisen asuntolaan tai menettää kaikki oikeutensa, ovat hyvin vakavia. Näiden lapsien keskuudessa huoli on kova, kun he näkevät kaveriensa ikiä nostettavan ja käännytyspäätöksiä tulevan”, sanoo Ruotsin Pelastakaa lapset -järjestön ohjelmajohtaja Ola Mattsson.

Juristi Sundquist muistuttaa, että esimerkiksi käännytystapauksessa iällä on merkitystä, sillä alaikäisille pitäisi olla niin sanottu järjestäytynyt vastaanotto. Käytännössä valtion tai vanhempien on siis otettava tulija hoiviinsa. Siksi heidän käännyttämisensä on usein vaikeaa. Alaikäisiä on nyt saatettu käännyttää ilman tällaista järjestelyä.

Nyt ikäarvioiden ongelmiin on kuitenkin koetettu löytää ratkaisuja.

Ruotsin hallitus antoi viime vuoden puolella oikeuslääketieteen laitokselle määräyksen tuottaa lääketieteelliset ikätestit uudessa, aiempaa varmemmaksi katsotussa muodossa. Maaliskuussa maahanmuuttovirasto aloitti testien tarjoamisen säännönmukaisesti sellaisissa tapauksissa, joissa ikä on epävarma. Ensimmäisiä tuloksia odotetaan aivan lähiaikoina.

Hallitus perusteli asiaa muun muassa huolellaan siitä, että aikuisia asuu lasten asuntoloissa.

Keskustelua käydään nyt yhä siitä, etteivät iänmääritykseen käytettävät metodit ole koskaan täysin luotettavia eivätkä ne määritä ikää tarkoin. Jotkut, kuten Pelastakaa lapset -järjestö, myös katsovat, että osaa viime aikojen päätöksistä pitäisi tarkastella uudelleen.

Saeedia uusi järjestelmä ei ehtinyt auttaa. Hän olisi mielellään teettänyt ikätestin jo ennen kielteistä päätöstään, sillä hänellä ei ollut Ruotsiin tullessaan minkäänlaisia asiakirjoja, joilla osoittaa ikänsä. Maahanmuuttovirasto ei kuitenkaan vielä tuolloin tarjonnut mahdollisuutta säännönmukaisesti.

Testin olisi voinut teettää itse, mutta sitä Saaed ei ymmärtänyt. Hänen mukaansa lakimies ei kertonut asiasta ja valitusvaiheessa testaus olisi maksanut vanhassa järjestelmässä satoja euroja.

Nyt Saeed koettaa vielä todistaa ikänsä ainakin paikallisella henkilötodistuksella tazkiralla. Se löytyi, kun hän sai yhteyden vanhempiinsa, jotka hän oli kadottanut salakuljettajien matkassa Afganistanista.

Tazkira ei kuitenkaan yleensä riitä maahanmuuttoviranomaisille, koska se on helposti väärennettävissä.

”On kummallista, että pitää todistaa ikä, mutta asialle on vaikeaa tehdä mitään. Ainoa tapa on ikätesti, eikä sekään ole varma tapa.”

Mahdollista paluuta Afganistaniin Saeed koettaa vain olla ajattelematta. Hänellä ei ole siellä ketään. Hazara-vähemmistöön kuuluva perhe on kotoisin Wardakin maakunnasta ja elää nyt levottomuuksia paettuaan Iranissa paperittomana, Saaed kertoo. Matka Afganistanista Iraniin on vaarallinen ja vaikea.

Saeed koettaa viimeistä valitusta odottaessaan ajatella vain koulua ja arkea, jonka hän on löytänyt ruotsalaisperheen poikana.

”Rakastan koulua. Haluan vain opiskella enemmän ja tulla insinööriksi. Haluan löytää paikkani yhteiskunnassa, auttaa yhteiskuntaa ja tehdä töitä.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Suomessa 65 prosenttia testatuista oli täysi-ikäisiä, testimetodi eroaa Ruotsista


 Suomessa tehtiin maahanmuuttoviraston mukaan vuonna 2016 testi 630 nuorelle, joiden ikää pidettiin epävarmana. Heistä noin 65 prosenttia osoittautui testin perusteella täysi-ikäisiksi, kerrotaan maahanmuuttovirastosta.

 Testattavat olivat valtaosin tulleet Suomeen vuonna 2015. Tuolloin Suomesta haki turvapaikkaa 3 024 yksin tullutta alaikäiseksi ilmoittautunutta lasta tai nuorta. Valtaosan kohdalla arvio oli toisin sanoen se, ettei iästä ollut epävarmuutta eikä testiä tarvittu.

 Ruotsissa on valittu nyt ikätestaukseen metodi, jossa otetaan röntgenkuva viisaudenhampaista ja magneettikuva polvinivelestä. Tämän perusteella annetaan arvio siitä, onko henkilö todennäköisesti yli vai alle 18-vuotias, ei siis tarkkaa ikää. Suomessa käytetään ranneluun ja hampaiden röntgenkuvausta. Molemmissa maissa testien tulosta käytetään osana laajempaa arviointia, ei yksin päätöksen perustana.

 Ruotsissa oli aiemmin käytössä samantyyppinen metodi kuin nyt Suomessa, mutta sitä asiantuntijat pitivät laajasti liian epävarmana iän määrittelyyn.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Ruotsi
 • Afganistan
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Autoilija ajoi 6-vuotiaan pojan päälle suojatiellä ja pakeni paikalta Helsingin Itäkeskuksessa – Poika lensi kolmen metrin matkan

  3. 3

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  4. 4

   THL varoittaa: Hopeavesi on myrkyllistä – ”Tyypillinen uskomushoitoasia”

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  7. 7

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  8. 8

   Ansaitun jatkoajan uralleen saanut The Rasmus kiertää nyt klubeilla ympäri maailmaa – Lontoossa yleisö riehaantui, yhtye näytti onnelliselta

  9. 9

   Vantaalaismies piti 10 vuotta hallussaan toisen miehen kirjaa – riidassa lähdettiin käräjöimään, mies joutuu ostamaan teoksen 25 eurolla

  10. 10

   Girls-sarjan luoja Lena Dunham puolusti työkaveriaan Murray Milleriä raiskaussyytteeltä väittämällä syytösten olevan valetta ja söi samalla omat sanansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  3. 3

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  4. 4

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  5. 5

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  6. 6

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  7. 7

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  8. 8

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  9. 9

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  10. 10

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää