Ulkomaat

85-vuotias gurkha kertoi HS:lle, miksi hän halusi valloittaa Mount Everestin maailman vanhimpana – nousu vuorelle päättyi kuolemaan

Huhtikuun alussa 85-vuotias nepalilainen ex-sotilas kertoi HS:lle, miksi hän haluaa kiivetä taas Mount Everestin huipulle. Toukokuun alussa hänen nousunsa päättyi.

Vaari köpötti ylös kivisiä portaita.

Lyhyin askelin, hieman kuin sotilas miinakentällä, sillä hän oli jo 85-vuotias. Hän oli entinen sotilas, nepalilainen gurkha, joita pidetään sotilaista sitkeimpinä.

Vaarilla oli yllään harmaa puku – sellainen joita Suomessa näki 1970-luvulla miesten 50-vuotisjuhlissa – ja jonka rintapieleen oli kiinnitetty pinssi, Nepalin lippu. Hän istui alas, pyysi lasin vettä ja vaikutti poissaolevalta, kunnes hänelle esitti ensimmäisen kysymyksen.

Hörähti käyntiin kuin dieselmoottori.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Oli huhtikuun alku. Istuimme Nepalin pääkaupungissa Kathmandussa, 1 200 metrin korkeudella Himalajan laaksossa. Vanhus oli nimeltään Min Bahadur Sherchan. Hän oli lähdössä taas Mount Everestille.

Sherchania oli aiemmin tituleerattu maailman vanhimmaksi ihmiseksi, joka on noussut maailman korkeimman vuoren huipulle, 8 848 metrin korkeuteen. Tosin Sherchan oli sittemmin menettänyt tittelin japanilaiselle Yuichiro Miuralle, joka toukokuussa 2013 kiipesi Everestin huipulle 80-vuotiaana.

Niinpä herra Sherchan aikoi kuitata. Hän kiipeäisi toistamiseen Everestille. Viisi vuotta Miuraa vanhempana.

Sata vuotta sitten Himalajasta tuli osa Euroopan valtojen geopoliittista shakkilautaa. Brittiläiset alkoivat lähettää 1920-luvulla retkikuntia Everestin huipulle, italialaiset taas seuraavina vuosikymmeninä K2:lle ja ranskalaiset Annapurnalle.

Vuorten valloittamisella ei tuolloinkaan ollut sen suurempaa geopoliittista tehtävää kuin pönkittää valtion itsetuntoa. Sittemmin Himalajan yli kahdeksankilometriset huiput ovat menettäneet poliittisen statuksensa. Nyt kilpaillaan enää yksilötasolla, sillä, kuka nousee Everestin huipulle nopeimmin / vanhimpana / nuorimpana / sokeimpana / amputoiduimpana.

Koska aikakautemme menetti tolkun viimeistään silloin, kun lanseerattiin termi tolkun ihminen, tätä nykyä virallisesti mainitaan myös maailman ensimmäinen ”kystistä fibroosia sairastava henkilö joka on noussut Everestin huipulle”.

Tulkoon nyt mainituksi: Hän oli Nick Talbot, Britanniasta, toukokuussa 2016.

Isovaari Sherchan kostutti kuivaa suutaan vedellä.

Sitten hän alkoi kertoa tarinaansa.

Nepalilaisen gurkha-kansan miehet tunnetaan siitä, että brittiarmeija on 1850-luvulta käyttänyt heitä kaikkein helvetillisimmissä aseellisissa tehtävissä.

Ovat sitkeitä ja rohkeita. Heitä on paraikaa esimerkiksi Afganistanissa.

Britannia oli mahtava siirtomaavalta vielä 1900-luvun alkupuoliskolla. Etelä-Aasiassa se hallitsi muun muassa Intiaa. Himalajan rinteillä killuva Nepal pysyi brittivallan ulkopuolella, sillä sitä oli hankala vallata – se oli eräänlainen vasallivaltio, jota iso Kiina käskytti ja suojeli.

Min Bahadur Sherchan liittyi brittiarmeijaan vuonna 1948. Toimistohommiin, sillä hän oli enemmän lukumiehiä kuin eturintaman kiväärimiehiä. Viisi vuotta myöhemmin hän erosi. Hän ryhtyi erävartijaksi Dhaulagirille, maailman seitsemänneksi korkeimmalle vuorelle.

Mount Everestille Sherchan nousi ensimmäisen kerran vuonna 2008, ollessaan 76-vuotias. Se oli maailmanennätys, mutta vain ohitsemenevästi.

Viisi vuotta myöhemmin keväällä 2013 japanilainen Miura nokitti.

Huhtikuussa 2015 Sherchan teki 83-vuotiaana ensimmäisen revanssiyrityksen. Hän ei päässyt edes Everestin perusleiriin, sillä maa alkoi järistä Nepalissa, sellaisella alkuvoimalla, että 9 000 ihmistä menetti henkensä.

Huhtikuu 2017 kun tapasimme, Kathmandun laakso nuokkui niin sakeassa sumussa ja pakokaasussa, ettei sen ympärillä olevaa Himalajaa nähnyt.

Herra Sherchan istui selkä suorana kuin vanha puoluevirkailija. Hän puhui, tulkki käänsi. Hän sanoi nousevansa Everestille sitä tahtia, mitä hänen kehonsa sanoo – ja 85-vuotiaan keho sanoo jo yhtä ja toista. Everestin perusleiri on 5 300 metrin korkeudessa.

”Siellä nähdään, mikä on kuntoni.”

On syytä muistuttaa, että herra Sherchan oli huhtikuussa 2017 todella vanha. Hän oli 22 vuotta yli Suomen vanhuuseläkeiän. Hän sanoi kiipeävänsä joka päivä tunnin ajan rappusia rinkka selässä. Silti hänen avukseen Everestille nousisi vähintään kuusi sherpa-kansaan kuuluvaa opasta ja varusteiden kantajaa.

”Tiedän, kuinka kiivetään, ja missä kunnossa olen. Minulla on paljon kokemusta Khumbun jäävirrasta”, Sherchan sanoi.

Khumbu on Mount Everestin jäätikkö, kuuluisa vaarallisuudestaan. Se on pudottanut monta kiipeilijää. Nuoriakin.

En kiipeä Everestille maailmanennätyksen takia, herra Sherchan vannotti.

”Kyse on viestistäni maailmalle.”

Hän muistutti nähneensä päivät, jolloin Yhdysvallat pudotti atomipommin Hiroshimaan ja kolme päivää myöhemmin Nagasakiin elokuussa 1945. Riitti sitä lajia.

”Meidän täytyy luoda yhdessä harmoniaa. Ehkä sen jälkeen, kun olen taas kiivennyt Mount Everestin huipulle, maailma kuuntelee minua”, Scherchan sanoi.

Hän kertoi pelkäävänsä, että 50 vuoden kuluttua maapallo on lopussa, tuhottu joko kuluttamalla tai asein.

”Jos suojelet kulttuuria ja hyvinvointia, luot maailmanrauhaa. Ehkä rakennutan vielä jokin päivä temppelin, josta levitän viestiäni.”

Vuorikiipeilijöiden piirit ovat samanaikaisesti kollegiaaliset ja kilpailuhenkiset. Niinpä myös Sherchanille on naureskeltu. Hänen Everest-yritystään on pidetty julkisuustempauksena, jolla on aika vähän tekemistä todellisen vuorikiipeilyn kanssa.

Kaikkein kovimmat kiipeilijäthän, nuoremmat, nousevat kahdeksankilometrisille huipuille ilman lisähappea ja yksin.

Entä sitten, Sherchan oli 85-vuotias. Turha nuorempien nipottaa. Mistään.

”Tiedän hyvin, että olen hölmö. Minun pitäisi jo levätä kotona. Mutta tämä on esimerkki myös muille vanhuksille, että vanhuskin voi vielä haastaa itsensä.”

Kun haastattelu oli ohi, hän lähti harmaassa puvussaan köpöttämään kujaa Kathmandussa. Ja sanoi: ”Minä menen ja tulen takaisin. En kuole sinne.”

Huhtikuun 17. päivä hän meni. Aloitti nousunsa Everestille. Kannattajat kukittivat hänet, buddhalaispapit siunasivat.

Nousu loppui yhdeksäntoista vuorokautta myöhemmin. Tarkaksi kuolinajaksi merkittiin kello 17.14. Kuolinpaikaksi Mount Everestin perusleiri 5 300 metriä merenpinnan yläpuolella.

Päivä oli lauantai 6. toukokuuta 2017, ensitiedot tulivat Twitteriin.

Lääkärit arvelivat , että se oli sydänkohtaus – mutta väliäkö sillä, hän oli joka tapauksessa kuollut. Viranomaiset alkoivat pian pohtia, pitäisikö Everestin huipulle yrittäville asettaa yläikäraja. Tämä kun ei ollut ensimmäinen kerta. Keväällä 2011 Everestin rinteelle tuupertui 82-vuotias Shailendra Kumar Upadhyaya.

Herra Sherchanin ruumis tuotiin helikopterilla Kathmanduun ja polttohaudattiin. En tiedä, kuinka moni pääsi hautajaisiin, mutta lapsenlapsia hänellä oli seitsemäntoista ja lapsenlapsenlapsia kuusi.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vuorikiipeily
 • Nepal

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  3. 3

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  4. 4

   Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja

  5. 5

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  6. 6

   Pelkäätkö jakavasi liikaa tietoa yksityiselämästäsi? Se tuskin on mitään verrattuna siihen, mitä teki 1700-luvun kuninkaamme

  7. 7

   Miehet eivät kysy lupaa härskeille puheille – sovinistiset vitsit ovat ällöttäneet aina

  8. 8

   On julma etuoikeus pystyä ahdistelemaan tyttöä tai naista ilman seuraamuksia

  9. 9

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  10. 10

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  3. 3

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  8. 8

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää