Ulkomaat

Maanpetos vai noitavaino? HS esittelee, kuka teki mitä Trumpin ja Venäjän yhteyksiin kohdistuvassa vyyhdissä

Trump on ajautunut kautensa vakavimpiin vaikeuksiin. Washingtonin ottaa haltuunsa juristiarmeija, kun tutkimukset Donald Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksiin pääsevät vauhtiin.

Washington

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ajautui tällä viikolla kautensa vakavimpiin vaikeuksiin.

Oikeusministeriö nimitti entisen FBI:n johtajan Robert Muellerin johtamaan tutkintaa Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksistä. Tämä merkitsee, että presidentti ei tule pääsemään epäilyistä ja syytöksistä eroon ehkä vuosiin. Pahimmillaan tutkinta saattaa johtaa hänen eroonsa.

Riippumattoman tutkijan nimitykseen vaikutti kolme asiaa. Yksi oli se, että Trump erotti toissa viikolla FBI:n johtajan James Comeyn, joka oli johtanut FBI:n Venäjä-tutkintaa.

Toiseksi Comeyn lähipiiri vuoti medialle tietoja, joiden mukaan Trump olisi helmikuussa pyytänyt Comeya lopettamaan tutkimukset avustajansa Michael Flynnin Venäjä-suhteisiin. Jos tämä on totta, presidentti on käyttänyt valtaansa väärin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kolmanneksi kävi ilmi, että Trump oli paljastanut Venäjän ulkoministerille ja suurlähettiläälle salaisia tiedustelutietoja Valkoisessa talossa. Salaisen tiedon jakaminen ei ole laitonta, mutta herätti kysymyksiä presidentin motiiveista. Vuoto saattoi vaarantaa israelilaisen tiedustelulähteen.

Lisäksi The New York Times -lehti kertoi perjantaina, että Trump olisi kerskunut venäläisille Comeyn erottamisella. ”Hän oli hullu”, Trump sanoi tapaamisesta vuodetun muistion mukaan. ”Minulla oli suuria paineita Venäjän takia. Nyt ne ovat poissa.”

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kiisti keskustelun lauantaina.

Valkoinen talo ei kiistänyt muistion sisältöä. Lehdistösihteeri Sean Spicer selitti Trumpin kommentteja niin, että ”politisoitunut” Venäjä-tutkinta haittasi diplomatiaa.

Nyt Trumpin toimia tutkivat Muellerin lisäksi kongressin eri komiteat. Comey on luvannut todistaa senaatin tiedustelukomitean edessä.

Trump on siis ajautunut samankaltaiseen tilanteeseen kuin entinen kilpakumppaninsa Hillary Clinton, jonka toimia tutki yhdeksän eri komiteaa. Clintonia ei koskaan tuomittu mistään, mutta Trump innosti yleisöä vaalitilaisuuksissaan huutamalla ”Heittäkää hänet vankilaan!”

HS keräsi yhteen Venäjä-tutkinnan tärkeimmät kysymykset ja vastaukset.

Mistä on kyse?

Venäjä-tutkinta keskittyy kahteen ydinkysymykseen.

Ensimmäinen on, tekikö Trumpin lähipiiri kampanjan aikana yhteistyötä venäläisten kanssa – joko edistääkseen omia bisneksiään tai kampittaakseen Clintonin.

Trumpilla ja monilla tämän avustajilla on liikeyhteyksiä venäläisiin. Se ei ole rikos, kunhan poliitikot eivät käytä valtaansa rikastuakseen. Se olisi korruptiota.

Jos Trumpin lähipiiri taas olisi tehnyt yhteistyötä venäläisten kanssa Clintonia vastaan, kyse voisi olla maanpetoksesta. Tästä ei ole näyttöä.

Toinen ydinkysymys on, onko presidentti pyrkinyt vaikuttamaan Venäjä-tutkintaan, joka koskee häntä itseään. Silloin kyse voisi olla vallan väärinkäytöstä tai oikeuden vastustamisesta.

Taustalla on ihmetys siitä, miksi Trump suhtautui kampanjansa aikana Venäjään ja Vladimir Putiniin paljon lämpimämmin kuin muut presidenttiehdokkaat. Tähän ei ole saatu vastausta. Lisäksi hän palkkasi avustajikseen monia ihmisiä, joilla on yhteyksiä Kremliin.

Mitä Trump sanoo?

Trump on kiistänyt kaiken epäsopivan yhteistyön Venäjän kanssa. Hän on kiistänyt myös pyytäneensä Comeya lopettamaan tutkinnan.

Trumpin mukaan tutkimukset ovat median ja vastustajien ajojahti.

”Tämä on Yhdysvaltain historian suurin poliittinen noitavaino!”, hän tviittasi.

Trump sanoo haluavansa parantaa Yhdysvaltain ja Venäjän välejä, koska mailla on yhteisiä vihollisia, joista tärkeimmät ovat äärijärjestö Isis ja islamilainen terrorismi. Jakolinja ei siis kulje enää idän ja lännen, vaan etelän ja pohjoisen välissä.

Mitä tiedetään?

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA, liittovaltion poliisi FBI ja muut tiedusteluelimet ovat yksimielisiä siitä, että Venäjä yritti vaikuttaa Yhdysvaltain vaaleihin Trumpin eduksi. Venäjä piti Trumpia parempana vaihtoehtona kuin Clintonia, jolla on Putiniin hyiset välit.

Vaikutusyrityksiin lasketaan demokraattipuolueen sähköpostien hakkerointi ja julkaiseminen, mikä vahingoitti Clintonia, sekä netin valeuutiset, joista osa oli peräisin venäläislähteistä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltain tiedustelupalvelut ovat keränneet todisteet 18 puhelusta ja tekstiviestistä Trumpin lähipiirin ja venäläisten välillä kampanjan aikana. Se, onko näiden sisällössä mitään tulenarkaa, ei ole vielä selvillä.

Tutkijat perehtyvät esimerkiksi siihen, lupasiko Trump luopua Venäjä-vastaisista pakotteista, jotka länsi asetti Krimin valtauksen jälkeen. Pakotteiden purkamista on kannattanut myös osa Trumpin lähipiiristä, jolla on liiketoimintaa Venäjällä.

Mitä ei tiedetä?

Ei ole näyttöä siitä, että venäläisten toiminta ratkaisi presidentinvaalien tuloksen Trumpin hyväksi.

Ei ole näyttöä siitä, että Trumpin kampanjaväki olisi tehnyt yhteistyötä venäläisten kanssa Clintonin kaatamiseksi, vaikka päämäärä oli sama.

Ei myöskään ole näyttöä siitä, että Trumpin valinta olisi toistaiseksi hyödyttänyt venäläisiä. Venäjä-vastaiset pakotteet on pidetty voimassa. Yhdysvaltain ohjusisku Syyriaan kiristi Yhdysvaltain ja Venäjän välejä.

Mihin tutkinta voi johtaa?

Tutkimukset jatkuvat kuukausia tai vuosia. Ne jäädyttävät poliittista yhteistyötä ja hidastavat lainsäädäntöä.

Demokraatit pyrkivät osoittamaan, että Trump on venäläisten marionetti. Republikaanit pyrkivät osoittamaan, että kyse on poliittisesta ajojahdista. Yhteinen etu on estää ulkovallan vaikutus tulevissa vaaleissa.

Jos Trumpin taustalta löytyy todisteita yhteistyöstä venäläisten kanssa, seuraukset ovat vakavat. Kongressin edustajainhuone voi nostaa syytteen presidenttiä vastaan valtakunnanoikeudessa. Senaatti päättäisi presidentin vapauttamisesta tai tuomitsemisesta.

Tähän on kuitenkin vielä pitkä matka. Trumpin puolue on enemmistössä kongressin molemmissa kamareissa. He eivät nosta syytteitä omaa presidenttiään vastaan, ellei esiin tule jotain todella raskauttavaa.

Jos demokraatit voittavat marraskuun 2018 kongressivaalit, tilanne saattaa muuttua.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Donald Trump
 • Yhdysvallat
 • Venäjä
 • FBI
 • Laura Saarikoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  3. 3

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  4. 4

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  5. 5

   Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja

  6. 6

   Pelkäätkö jakavasi liikaa tietoa yksityiselämästäsi? Se tuskin on mitään verrattuna siihen, mitä teki 1700-luvun kuninkaamme

  7. 7

   On julma etuoikeus pystyä ahdistelemaan tyttöä tai naista ilman seuraamuksia

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  10. 10

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  3. 3

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  8. 8

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää