2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

Aasiassa syömisvideot ovat iso trendi. Ihmiset katsovat videolta, miten toiset ihmiset syövät.

Xiaomanin nettivideoilla hän vain syö.

26.5.2017 2:00 | Päivitetty 26.5.2017 6:45

Peking

Videot ovat perusajatukseltaan hyvin yksinkertaisia: Niissä 2,5-vuotias kiinalainen pikkutyttö syö valtavia määriä ruokaa. Hän istuu usein pöydän ääressä, edessä on kulho ja kaulassa ruokalappu – sitten hän antaa palaa.

Ja hän todella syö. Mitä tahansa, paljon: riisinuudeleita, kookosvettä, kiinankaalia. Lopuksi hän ryystää kupin tyhjäksi ja pyytää lisää.

Parivuotiaasta pikkutytöstä on tullut suuri internetsuosikki Kiinassa. Isot ihmiset katsovat, kun pieni ihminen syö. Hänellä on sosiaalisessa mediassa liki kaksi miljoonaa seuraajaa.

Huhtikuussa ladattua videota, jossa tyttö syö haisuhedelmä duriania, on katsottu 2,8 miljoonaa kertaa.

Baby super eating machine, kuten tytön äiti kuvaa jakamiaan videoita Youtubessa. Syömäkonevauva. Internetin paras ruokanaama!

Alta näet, millaisista videoista kiinalainen somekansa on seonnut. Esimerkkivideolla taapero syö kasviksia ja pyytää lisää ja syö taas ja pyytää lisää:

Videon tyttö on 2,5-vuotias Xiaoman eli 小蛮. Kuten artisteilla usein, Xiaoman on taiteilijanimi. Hänen oikea nimensä on Bai Cairan ja hän asuu Pekingissä.

Alun perin perhe kuvasi videoita omaksi ilokseen. Äiti Duan Yu latasi ensimmäiset videot nettiin tammikuussa 2015 eli silloin, kun tuolloin vielä täysin vauva Xiaoman alkoi maistella kiinteitä ruokia.

Ei liene yllätys, että ne maistuivat.

Parissa vuodessa videoita on tullut satoja lisää. Niissä Xiaoman syö usein kotona, mutta myös matkustaa ympäri maailmaa ja tutustuu uusiin keittiöihin. Hän on kokeillut indonesialaista, vietnamilaista ja thaimaalaista ruokaa. Hän ei pidä kaikista, mutta on aina avoin maistamaan.

Tässä Xiaomanin video Indonesiasta:

Xiaoman on vielä alle kolmevuotias, mutta esiintynyt jo useamman kerran televisiossa ja kansainvälisessä mediassa, esimerkiksi Wall Street Journalissa.

Hän on nykyisin myös hongkongilaisen mallitoimiston listoilla.

Kiinassa on yli 600 miljoonaa älypuhelimen käyttäjää. Esimerkiksi pääkaupunki Pekingin kadulla se on hämmentää aluksi: tuntuu, että kaikki katsovat kännykästään videoita kaiken aikaa. Taksissa, metrossa, kävellessä ja kyllä, jopa pyörällä ajaessa.

Yksi viime vuosien trendeistä Aasiassa on syömisvideot. Ne ovat nimensä mukaisesti videoita, joissa joku syö jotakin.

Niitä postataan Meipaihin. Se on videopalvelu, joka on vähän kuin Youtube ja samaan aikaan vähän kuin Twitter. Meipai on kiinalainen sovellus, ja ihmiset jakavat siellä kännykällä kuvaamiaan mobiilivideoita.

Meipaissa on oma kanava syömisvideoille. Se perustettiin viime vuonna, ja kanavan videoita on katsottu yli 12 miljardia kertaa.

Syömisvideo-ilmiöllä on nimikin: Mukbang. Ilmiö sai alkunsa Etelä-Koreassa muutama vuosi sitten, kun tv-julkkikset alkoivat postata syömisvideoita sosiaaliseen mediaan. Ilmiö levisi nopeasti muuallekin Aasiaan. Etelä-Koreassa on jo joukko ihmisiä, jotka tekevät elantonsa mukbang-videoilla.

Pikkuhiljaa ilmiö on hivuttautunut muuallekin maailmaan. Se näkyy esimerkiksi Amerikassa, ja Kiinassakin jotkut syömistähdet ovat jo supersuosittuja.

On nainen, joka syö neljä kiloa keitettyä riisiä ja toisessa videossa 12 kuppia pikanuudeleita. On sika, joka syö kermaleivoksia.

On tavallisia opiskelijatyttöjä, jotka käyvät yksin lounaalla ja juttelevat niitä näitä kameralleen. Sen sanotaan olevan yksi Meipain hienoista puolista – että lounasseuraa on aina tarjolla.

Tietenkin myös ruokailevat vauvat ovat ydinsisältöä ruokakanavalle. Alla olevalla videolla lukuisat vauvat tuijottavat ruokaa himoiten ja lipovat huuliaan.

Suomessa ilmiö ei ole ottanut laajemmin tulta toistaiseksi, mutta suosittu Ananasraaste-tubettaja kokeili mukbangia tammikuussa.

Tubettajan omakaan usko ei ollut kova: ”Eli siis historian paskin uinoraastevideo tulossa, emme tee mitään muuta kuin syö ruokia”, hän sanoo.

Kahdeksan minuutin videolla kaksi naista syö muun muassa sushia, tortilloja ja tofu-pitaleipää, joka osoittautuu ”lörpöksi”. Suomen mukbangia oli keskiviikkoon mennessä katsottu 206 822 kertaa. Katso itse:

Syömisvideoita katsellessa tulee väkisinkin mieleen, että miksi?

Ilmiö on ollut olemassa jo pari vuotta, mutta tähän mennessä kukaan ei ole osannut selittää, mistä sen suosio tarkalleen ottaen johtuu.

Jotkut sanovat, että syömisen katselu rauhoittaa. Toisten mielestä on kivaa, ettei tarvitse koskaan syödä yksin. Jotkut käyttävät videoita apuna dieeteissä – tulee sosiaalinen paine.

Korealainen AfreecaTV:n digitaalisen median päällikkö Hahn Yeh Seul sanoo parin vuoden takaisessa haastattelussa uskovansa, että mukbangin nousu on kytköksissä yksinäisyyden nousuun. Etelä-Koreassa yhä useampi nuori asuu ja syö yksin vastoin maan ikiaikaista yhteinen ruokahetki -perinnettä.

Ehkä se kertoo myös jotain sukupuoli-ihanteista ja ulkonäköpaineistetusta ajasta, että esimerkiksi pikkutytön pidäkkeetön ruuasta nautiskelu on niin poikkeuksellista, että hänestä muodostuu miljoonien katsojien ylistämä nettihitti.

Xiaoman on kova syömään salaattia.

Rakastettu Xiaoman on siis 2,5-vuotias kiinalaistyttö.

Hänestä tuli internetjulkkis vahingossa, äiti Duan Yu sanoi kiinalaisen tv-show'n haastattelussa. Nyt kun he liikkuvat kaupungilla, fanit tunnistavat tytön ja haluavat ottaa selfieitä hänen kanssaan.

Videoilla ja muutenkin Xiaoman syö terveellisesti, äiti huomauttaa. Hän ei syö turhia välipaloja eikä ruokia, joissa on paljon öljyä, suolaa tai sokeria.

”Harvoin näkee lasta, joka nauttii ruuasta Xiaomanin tavoin”, äiti totesi muutaman päivän takaisessa WSJ:n haastattelussa.

Xiaoman syö innolla myös kasviksia. Hänen lempiruokaansa on riisi, nuudelit ja nyytit, mutta yhtä lailla lautaselta katoavat salaatinlehdet ja tomaatit.

Monet katsojat ovat ilmaisseet huolensa tytön painosta ja terveydestä. Äiti sanoo WSJ:lle, etteivät santsikierrokset ole sallittuja ja Xiaomanin ruokamäärät näyttävät videolla isommilta kuin ne oikeasti ovat.

Äidin mukaan taapero on terve kuin pukki. Koska moni epäili hänen sanaansa, perhe teki videon, jossa lääkäri tarkastaa tytön ja toteaa, että Xiaoman on täysin terve ja hyväkuntoinen lapsi.

Hänellä on vain hätkähdyttävä rakkaus ruokaan. Se teki 2,5-vuotiaasta julkkiksen, halusi hän sitä tai ei. Mutta se nyt onkin sitten jo ihan toinen juttu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat